Huhut:RajakatseLXX
HUHUJA PELIIN RAJAKATSE 70: PERINTÖ

Edellisen pelin eli huhtikuun pelin huhupakettiin voi tutustua osoitteessa:

http://www.rajakatsefantasia.fi/rkwiki/index.php?p=Huhut%3ARajakatseLXIX

Noidenkin huhujen lukeminen on kannattavaa, jos niihin ei ole vielä aiemmin tutustunut.1. Huhuja Rajakatseesta ja lähialueilta:

Kevät on edennyt jo varsin pitkälle ja kohta alkaa jo kesäkausi. Kevät on edennyt melko lailla normaaliin tahtiin. Sadosta voi siis mahdollisesti tulla ensimmäistä kertaa aikoihin jopa hyvä. Se olisikin tervetullutta, koska vaikkei viime talvena enää normaalia enempää ihmisiä kuollut, on edelleen parin edellisen katovuoden jälkeen tilanne ollut heikko etenkin kaupungeissa.

Kaarlo Kempura ja Savihaara tekivät viininhakumatkan Hurjaviiniin jälleen tänä keväänä. Useampi viikko tuohon kului, nyt hiljattain kaksikko on palannut takaisin Rajakatseeseen. Tuomisia on kuuleman mukaan tuotu ”mahdollisimman paljon ja mahdollisimman kalliita”. Asiaa voi toki vielä Kempuralta itseltäänkin varmistella.

Aliupseeri Gabriel meni kaikessa hiljaisuudessa uusiin naimisiin edesmenneen vaimonsa Nerinan sisaren Irinan kanssa. Joidenkin mielestä tällainen naimakauppa on kovinkin sopimaton, koska tavallaan he ovat olleet jo sukua keskenään. Derecas-papisto asian kuitenkin siunasi ja hyväksyy. Nohvatovin puolella tuollaisen liiton ehdottaminenkin katsottaisiin haureudeksi, eivätkä lähellekään kaikki tuollaisia naimakauppoja Mahtivuoren puolellakaan hyväksy. Naimakauppa on kuitenkin täysin laillinen Mahtivuoren puolella, eikä niin ennenkuulumatonkaan, vaikkakaan ei toki yleinen.

Ilkeät kielet ovat puhuneet ”Nerinan perinnöstä”, josta Gabriel pääsee nauttimaan. Juuri kukaan ei tosin ole vaimoa missään kohtaa nähnyt koska ”nuori”pari saapui vasta toissapäivänä linnakkeelle ja ovat asuntoaan laitelleet sen jälkeen. Ilmeisesti vaimo on ottanut ohjat käsiinsä ainakin seinien sisällä. Myös vaimon äiti eli Gabrielin anoppi Hilja on ollut paikalla tytärtään saattamassa ja katsomassa, että tällä on kaikki kunnossa. Viimeksihän Hilja nähtiin Rajakatseessa Kempuran talkoiden aikaan.

Kempuran kevättalkoissa kävi myös Krista. Tällä oli mukanaan iso kauha ja parantolan keittiöltä lainattuja yrttejä. No, Kristan "rottasoppa" oli kuitenkin kuuleman mukaan varsin maukasta, eikä kukaan siitä pahoinvoivaksi tai muuten epänormaaliksi muuttunut.

Kevättalkoissa sattui ja tapahtui muutakin. Aliupseeri Gabriel sai mm. kirjeen, jossa sotilas Anselmi Seinäpuro ylennettiin virkaatekeväksi varasheriffiksi Alpon paluuseen saakka. Kirjeessä oli kuulemma muitakin älyttömyyksiä. Kirjeen oli allekirjoittanut Alpo itse. Myöhemmin tämä kirje kuitenkin paljastui taitavaksi väärennökseksi.

Kuka ja miksi tämän väärennöksen oli tehnyt, on edelleen kaikille täysi arvoitus.

Kovin lyhyeksi jääneellä varasheriffin urallaan ehti Anselmi kuitenkin mm. etsiskellä huoria tavernalta (mitäköhän tarkoitusta varten), aikomuksena kiikuttaa nuo linnakkeelle ”kuulusteltaviksi”. Lisäksi Anselmi hoiti Viiman hetkeksi jalkapuuhun. No ihan oikein tuo Viimalle oli, vaikkei tällä kertaa virallista syytä annettukaan. Kuulemma kyse oli sotaväen harjoituksesta.

Anselmi määräsi myös renki Väinö Vilkastuksen nostoväkeen vahtimaan jalkapuussa olevaa Viimaa. Ei tuossa muuta, kuin että Väinö sattuu olemaan tätä nykyä yksikätinen. Kyllä Väinö tuosta hyvin suoriutui, mutta Anselmin päähänpisto tuppaa ainakin linnakkeella huvittamaan.

Myös Krista sai pappi Neviniltä varoituksen jalkapuuhun joutumisesta.

Rajakatseessa kaikuu käkätys, sillä Viiman sisar Nuoska saapui parisen viikkoa takaperin siskoaan viihdyttämään ja tämän ”avuksi”. Todellisuudessa aina aika-ajoin muisti tyttö kuitenkin valitella käden kipuilua ja työkyvyttömyyttä, vaikkei se tavernalla käymisiä ole haitannut millään lailla. Palkkatöissä ei Nuoska siis ole ollut. Nuoskan käsihän loukkaantui viime vuoden loppusyksystä, kun Rajakatseseen saapui riehumaan muutama peikko, ja tuossa tuoksinassa Nuoskakin sai iskun.

Nuoska on kertoman mukaan tanssinut Vuoriniityn tavernoissa pöydillä, miesten katsellessa ympärillä. Eikös tuollainen ole maksullisten tai muuten halpojen ja kevytkenkäisten naisten puuhaa?

Savihaara etsii jälleen uutta hattua. Edellinen jälleen homehtui ja on talven aikana poltettu. Kumma juttu, että yleisimmin homehtuvat asiat tavernan liepeillä ovat Savihaaran hatut (ja Kempuran housut).

Linnakkeelle pitäisi ihan näihin aikoihin saapua Deinosanin jalokivikillan edustaja tekemään kauppoja. Huhut puhuvat, että kyseinen edustaja olisi noviisi Hellevi, joka ansioituneesti aikanaan kiltojen ja papistojen yhteisiä kokoontumisia hoiti.

Hellevin kanssa ei kannattane alkaa ryppyillä. Aikanaan kiltojen ja papiston kokouksista vuosi huhu, että Hellevin kokouksia johtaessa jopa Zharin mestari Lotus ja sotavelho Jaama ovat olleet joistain asioista yksimielisiä. No, tuota on jo vaikea uskoa, mutta kukaan ei näiden kahden väittelyjen seurauksena menettänyt henkeään tai syntymästä saatua ruumiinmuotoaan muuttumalla esim. kukkakimpuksi.

Linnanherra Wilhard elää ja sätkii edelleen. Aika-ajoin pyrkii mies ilmeisesti Weldoonia valtaamaan, mutta häneltähän ei ole lupaa ottaa käskyjä vastaan.

Metsäläisten keskuudessa on alettu koko ajan enemmän ja enemmän puhua Gohtargin pojista, jotka alkavat hiljalleen tulla miehen ikään ja niittää mainetta. Toiveet heidän kohdallaan ilmeisesti ovat kannattajien keskuudessa korkealla.

Osa metsäläisistä taas kammoaa ajatusta uusista sodista ihmisiä vastaan ja vastustaa Gohtargin poikien valtaannousua. Huhupuheet ovat kahdenlaisia. Osan mukaan kannattajat ovat suurempi ja voimakkaampi ryhmittymä, osan mukaan taas vastustajat.

Mitään merkkejä metsäläisten järjestäytymisestä ei kuitenkaan ole ollut talven tai kevään aikana havaittavissa, ainakaan lähialueilla. Pitäisi kai lähteä tuntuvasti kauemmas selvittämään, mikä on tilanne.

Kempuran kerrotaan puhuneen (jopa papiston paikallaollessa) kovaan ääneen, kuinka hänen ja Savihaaran matkakassassa on oma osionsa ”Savihaaran juokseviin kuluihin”. Maksullisista naisistahan mies selkeästi puhui. Kuuleman mukaan myös Savihaara on kovaan ääneen toitottanut Melinan sisarten pyhäkön edessä, että tottahan he huorissa matkoillaan käyvät.

Huhut kertovat myös, että kyseisten lausuntojen ja kaksikon Hurjaviinin reissun jälkeen ”Honkalinnassa” on käyty Kempuran ja Kirsin välillä varsin kiivasta keskustelua matkoista ja niiden sisällöstä.

Aiemmin kiinniotettu ”kauppias” Vilkko on huhujen mukaan hirtetty kaikessa hiljaisuudessa Vuoriniityssä. Miehelle oli huhujen mukaan luettu raskaat syytteet mm. orjakaupasta (kai silloin on ihan oikein puhua kauppiaasta). Ihmetystä herättää tosin se, ettei miestä mestattu julkisesti tai annettu vieläkin julmempaa tuomiota.

Vuoriniityn panimomestari Runkaus on saanut mainetta ihmisten puheissa ympäri maita ja mantuja. Kukaan ei tosin ole ikinä vahvistanut kyseisen miehen olemassaoloa, eli kyseessä lienee ehkä mauton vitsi, eikä niinkään todellinen henkilö.2. Huhuja muualta Mahtivuoresta:

Suomurajassa valmistaudutaan jo kovaa kyytiä kesällä pidettäviin häihin. Liepeillä asuvat maalaiset eivät asiasta kovin mielissään ole, koska kaikki paikalle pyrkivät eivät mitenkään kaupunkiin tai juhlapaikoille mahdu tai pääse, joten peltoja tullaan todennäköisesti tallaamaan ihan urakalla. No, sotilaita ja virkaatekeviä tämä ei tunnu pahemmin kiinnostavan.

Ylipappi Paltamon on edelleen hengissä ja monen mielestä varsin ikävä ihminen. Sitten on niitä, jotka kannattavat Paltamonin toimia ja jopa ihailevat tätä. Kyllä sitä ihminen tässä maailmassa aina alaspäin pääsee...

Papiston sisäiset erimielisyydet ovat lientyneet edelleen pohjoisen ja etelän papistojen välillä. Aikanaanhan nämä kaksi erillistä ryhmittymää eivät edes tunnustaneet toisiaan papistoksi. Nykyisin vihollisuudet näyttävät olevan lopullisesti haudatut, ainakin virallisesti. Erimielisyyksiä ja riitoja eri asioista on toki yhä.

Pohjoisen vanhoja kaivoksia on osittain käyty uudelleen tonkimassa jalokivikiltojen toimesta. Samoin huhutaan uusista retkikunnista vielä pohjoisemmaksi. Mitähän metsäläiset tästä tuumaavat?

Ulkomaalainen palkkasotilas Martorelli on kuulemma onnistunut ujuttamaan itsensä vieraiden naisten kammareihin. Tällä kertaa tosin ei yllätyksiä luvassa ollut, koska Jessican luona mies on kuulemma vieraillut. Tämä taas vain huhua, mutta jos noin on tapahtunut, niin voipi alkaa miehellä kohta olla kuumat paikat. Huhutaan myös, että Jessica olisi tullut uudelleen raskaaksi. Edellinen Jessican raskaushan päättyi keskenmenoon.

Derecas-temppelin lähettiläiden neuvoston sisäiset kiistat ovat kuulemma tulleet etelässä julkisiksi. Tunnettu paltamonisti ja neuvoston jäsen, pappi Suolakivi on julkaissut julkisen nuhdekirjeen koskien toista neuvoston jäsentä, pappi Matteus Masulaa. Kirjeessä Suolakivi moittii tiukin sanoin Masulan taipumusta sekaantua uskon asioihin alueilla, jotka eivät hänelle kuulu. Esimerkkeinä pappi käyttää Masulan viimevuotista reissua Rajakatseeseen tuuraamaan ystäväänsä pappi Serpentiä ja Masulan pitkää vierailua Hukanmaa-nimisellä alueella, jossa pappi oli kuulemma sekaantunut paikallisen papin tehtäviin ja jopa saarnannut metsäläisille Ishacan oppia. Suolakivi kehottaa lähettiläs Masulaa pitäytymään tehtävissään pääkaupungissa ja jättämään nurkkakuntien turhuudet alemmille papeille. Kirjeessä Suolakivi myös kritisoi Masulaa tämän hitaista toimista naisten parantolalla ja potilaita hyväksikäyttäneen pappi Halmirin päästämisestä pakoon viivyttelyllään. Masula on kuulemma vastannut Suolakivelle jyrisevässä saarnassa, jossa pappi kehotti kollegaansa välillä lähtemään kansan pariin kuuntelemaan heitä, sekä tutustumaan ennalta asioihin joista puhuu.

Huhuja liikkuu myös, että Ishacan miekaksi itseään kutsuva fanaatikkoryhmä on saanut vangikseen jonkun "pahoille teille hairahtaneen" Paltamonisti-papin. Kuka sinikaapu lienee kyseessä, ei ole tiedossa. Mm. pappi Klemensiä on kansan keskuudessa arvailtu. Ryhmä uhkaa kuulemma teloittaa vankinsa ellei ylipappi Paltamon luovu vallastaan.

Eteläinen tiehanke Hajavirstan ja Suomurajan välillä on jatkunut halki talven tiepohjan hakkuilla. Varsinaiset tietyöt jatkuvat taas keväällä. Tieurakka on kokenut lukuisia vastoinkäymisiä etenkin syrjäisen Hukanmaan lähiseuduilla. Epäkuolleiden kerrotaan hyökänneen useita kertoja työläisiä vastaan. Hukanmaalla etsityt Kaaoslähteen ja Iivin palvelijat ovat ilmeisesti päättäneet hyökätä avoimesti paikallisia sekä varsinkin muukalaisia vastaan. Tietyömaa onkin joutunut palkkaamaan paljon uusia palkkasotureita suojelemaan työläisiään, etenkin Suomurajasta lähteneen rakennuskolonnan turvallisuuteen on jouduttu panostamaan runsaasti.

Samaan aikaan Hukanmaalle on jälleen saapunut iso joukko aarteenmetsästäjiä. Paikallisten metsäläisten kerrotaan löytäneen osia jostain kätketystä aarteesta. Metsäläisillä on kuulemma niin paljon kultarahoja hallussaan, että he pudottelevat niitä kävellessään. Useita metsäläisiä onkin joutunut aarteenmetsästäjien ryöstämäksi. Tämä ei ole ilahduttanut metsäläisten ystäväksi tiedettyä Hukanmaan herraa, Urho Hukanpäätä. Ryöstöihin syyllistyneitä aarteenmetsästäjiä on vangittu ja hirtettykin. Toiset tosin kertovat, että se on Hukanpäälle vain hyvä keino saada ryöstelijöiden saaliit laillisesti hänelle itselleen; eihän hänkään ole rahoja sentään metsäläisille palauttanut.

Derecas-papisto yrittää ilmeisesti kitkeä Myrskyjumalanpalvontaa Hukanmaalta jopa metsäläisten keskuudesta. Pappi Matteus Masulan tiedetään käyneen saarnaamassa metsäläisille. Ilmeisesti työ on tuottanut tulosta, kun kerran pappi Masula on matkoiltaan hengissä selvinnyt.

Ruhtinas Simonide on määrännyt etelässä ryhmän pamppukaartilaisia pidätetyksi. Aseistettu kaartin ryhmä oli kiristänyt sielunsuojelusrahaa kylältä ja tappanut kylän siemenviljaa puolustaneen kylänvanhimman. Ruhtinaan ritarit pidättivät kaartilaiset lyhyen pakoretken jälkeen. Nyt ruhtinaalla on kuuma pottu käsissään. Suututtaako hän kansan vai ylipapin?3. Huhuja Nohvatovista:

Nohvatovin laivastosta osa, vahvistettuna parilla palkkasoturilaivalla, on lähdössä hakemaan arvovaltaisia henkilöitä kuningatar Katariinan kotimaasta uuden kuningattaren ja kuningas Anselmin hoviin. Ilmeisesti ensimmäisessä kuljetuksessa eivät kaikki silmäätekevät mukaan mahtuneet tulemaan.

Kuningatar kuulemma on lähettänyt omia palvelijoitaan ympäri Nohvatovia kuuntelemaan ihmisten huolia ja murheita sekä kirjaamaan ylös tarinoita tapahtumista, joita on ollut. Myös Zadaan liittyvistä legendoista on kuningatar kovin kiinnostunut.

Weldoonin linnakkeella ei ole vastattu mitenkään rauhantahtoiseen eleeseen purkaa taverna Vanhan piparin liepeillä ollut "sotakone". Kyseessä oli siis pieni, ja varsin pitkälle lahonnut heittokoneen ruppana.

Nohvatovissa siis kevättalvella hirtettiin salakuljettajia. Uusia tapauksia ei ole kuulunut, mutta kuulemma kaikissa rajapaikoissa on annettu julistus, että salakuljettajia tullaan rankaisemaan jatkossakin kovalla kädellä.4. Huhuja lähestyvistä turnajaisista:

Noin kuukausi keskikesän juhlista eteenpäin vietetään eteläisessä Mahtivuoressa prinssi Simonide Ouva Nuoremman ja kuninkaan nuoremman tyttären, prinsessa Henriikan häitä. Häiden kunniaksi oli ruhtinas Simonide antanut käskyn järjestää suuret mittelöt ja turnajaiset. Turnajaisten edellä kaikissa valtakunnan maakunnissa on määrä pitää pienemmät mittelöt, joista valitaan kunniakkaimmat soturit osallistumaan suuriin kisoihin. Näitä pienempiä karsintakisoja onkin pidetty muutamia jo eri puolilla Mahtivuorta.

Vuoriniityn maakunnassa isommat esiturnajaiset järjestetään vain Vuoriniityn kaupungissa, samoin joukkomittelöt. Lisäksi myös Olyissä ja Rajakatseessa järjestetään keskikesän juhlien aikaan esikarsinta-turnajaiset. Tieto tulevista karsinnoista on jo aikaansaanut laajaa kiinnostusta soturien ja muidenkin keskuudessa. Karsintojen parhaat saavat siis mahdollisuuden osallistua myös etelässä pidettäviin suurturnajaisiin.

Kenellä sitten on mahdollisuudet kisoissa menestyttyään lähteä etelän turnajaisiin? Matka maksaa, samoin ylöspito. Jos matkaanlähtijän täytyisi elää tavernoissa syömällä, niin rahaa pitäisi varata jopa 500 kuparia tuota reissua varten, noin karkeasti arvioiden. Jos tietysti lähtee ihan köyhäilemään, niin satakin kuparia saattaisi riittää matkabudjettiin, etenkin jos laivalla tekee töitä ja syö halvinta mitä löytyy joka käänteessä, yöpyy taivasalla jne... Varakkaille tahoille ei ole tietysti mikään ongelma tämä, ainoastaan vähävaraisemmille. Ja ei nämä karsintakisatkaan ilmaiset ole, jo esikarsintoihin osallistuminen maksaa osallistujalta parisenkymmentä kuparia.

Toisaalta kerrotaan, että ruhtinas Simonide olisi valmis sponsoroimaan matkarahat lupaaville vähävaraisille ottelijoille ja jousiampujille. Myös ruhtinas Geofrius sekä maaherrat Koskala ja Karhukoi ovat ilmoittaneet sponsoroivansa maakunnan parhaille matkarahoja, jotta pohjoisen pojat saavat mahdollisuuden matkata pätemään etelän kisoihin. Tosin näiden kiinnostuksen kohteena lienee enemmänkin soturiryhmät ja ritarit, ei tavallisemman kansan taiturit.

Muutkin tahot ovat pohtineet ja varautuneet asiaan, huhutaan mm., että jotkut isännät pohtisivat, kustantaisivatko oman miehen ainakin Rajakatseen karsintakisoihin. Myös kauppa-asemaa Rajakatseeseen puuhaava Vilho on aloittanut keräyksen kaksinkamppailun kukkaroa varten, useiden paikallisten ja tuttujen miehien saamiseksi mukaan karsintakisaan. Vilho tosin on paraikaa matkoilla, mutta tuskin haittanee, jos joku alkaa jo kokoamaan varoja karsintakilpailuun osallistumisen ja mahdollisen etelänmatkankin rahoittamiseksi. Näin saataisiin parhaassa tapauksessa etelän turnajaisiin oma mies yhteisrahoituksella edustamaan.

Voi olla useitakin seurueita ja ryhmiä, joiden tavoitteissa on varustaa oma edustaja turnajaisiin, ehkä jopa eteläänkin, jos karsinnoissa tulee menestystä. Mm. linnake saattaisi rahoittaa oman edustajan.

Mitä muiden paikkojen karsintoihin tulee, ensimmäiset karsinnat on jo käyty, kun Vuoriniityn kaupungissa järjestettiin hiljattain turnajaiset. Kolme parasta valittiin edustamaan pohjoista maakuntaa suurissa turnajaisissa. Turnajaisissa menestyneet kolme valittua ovat ritari Juuso Ballendorf, entuudestaan melko tuntematon nuori ritari Kaarle sekä Koskalan ratsumies Frans. Parhaan ritarin sponsorina toimii itse ruhtinas Geofrius, toisen turnajaiskukkaron kustantaa Deinosan-kilta ja kolmannen kukkaron keräsivät kasaan pienemmät maaherrat ja aateliset.

Rajakatseen karsinnat on vielä edessä, ja niihin osallistuu moniakin sotureita laajalta alueelta. Mm. Rajakatseessakin tunnettu ritari Älliskö on koonnut turnajaiskukkaron myös. Tuskin lähtee itse, varttuneena miehenä ei hänen tarvitse enää todistella mitään, vaan lähettää jonkun suosikkinsa. Älliskön valitsema mies edustaisi kisoissa siis Herbertin vartiostoa. Huhutaan myös, että Vardakovin maakunnasta olisi kutsuttu ritareista kisaamaan ritari Roker ja joku Jaaman suvun jäsen. Monet toivovat arvan asettavan Älliskön miehen ja Rokerin suosikin vastakkain.

Joukkomittelöön on Hajavirstan kaupungin kauppiaskilta kustantamassa joukkuetta. Halukkaita koetellaan kahden viikon päästä mainitussa kaupungissa.

Rautahansikas-palkkamiekkajoukko on myös kuulemma kustantamassa joukkuetta Rajakatseen keskikesän karsintoihin. Joukkio on myös yrittänyt kiusata Herbertinvartijoita lähtemään mukaan, muitakin kuin ritari Älliskön oman edustajan.

Jousiammuntakisasta odotetaan tiukkaa. Harjoituskenttänä on toiminut linnakkeen läheinen niitty, ja siellä on vieraillut kaikentasoisia ampujia. Näitä harjoittelijoita tultaneen näkemään Rajakatseessa keskikesän karsintoihin asti. Houkuttimena toimii lupaus voittajalle annettavasta suuresta palkkiosta.

Tulevissa Rajakatseen karsintakisoissa keskikesän juhlien aikaan riittää siis, että maksaa 20 kuparin maksun. Sitten toivotaan, että menestyisi kisoissa hyvin, ja iso sponsori ottaisi huomaansa ja kustantaisi sen matkan etelään. No, karsintakisoissa täytyy toki edes menestyä, muuten etelänmatkasta on turha edes haaveilla... Ja huhu kertoo sitäkin, että jokaisen osallistujan tulee hyväksyttää osallistumisensa Geofriuksen tai Simoniden edustajalla, jollainen on karsintapaikalle kertoman mukaan tulossa.

Avioitumisohjeet:

-On yleisenä käytäntönä, että mies ja nainen voivat avioitua keskenään nopeallakin varoitusajalla. Tällöin pari hakeutuu papin luokse ja puheille, joka näiden kanssa keskusteltuaan ja aviollisen esteettömyyden todettuaan voi vihkiä parin yhteen. Vihkiminen voi olla yksityisempi tapahtuma, tai sitten julkinen tapahtuma, jota väkijoukko voi yhdessä seurata ja juhlistaa. Usein avioitumista juhlistetaan viettämällä myös varsinaiset häät, jotka yleensä vietetään vihkimisen jälkeen. Häät ovat siis suuri tapahtuma, joihin osallistuu väkeä kummankin osapuolen suvusta ja tuttavapiiristä. Häiden vietto on yleistä, mutta ei aina välttämätöntä, ja erityisesti vakavaraisille ja rikkaille suvuille häät ovat tärkeä tapahtuma. Vähävaraisemmat ja muutkin henkilöt saattavat toisinaan jättää häät väliinkin ja tyytyä pelkkään papin vihkimiseen ilman suuria juhlallisuuksia. Jotta avioliitto saa lainvoiman, pitää siitä tulla merkintä papin suureen kirjaan. Rajakatseessa papinvirkaa pitää tällä hetkellä Serpent. Jojopan voi vihkiä nohvatovilaisten avioliittoja, samaten Jojopanin apulainen pappi Aoru.


Kaksintaistelu-ohjeet:

-Yleiset ohjeet kaksintaistelua silmällä pitäen. Laki sanoo seuraavaa: Mies voi haastaa kaksintaisteluun toisen miehen, mikäli (huom. naiset ja lapset siis eivät kaksintaistele koskaan) a) on hyvä syy b) haastettu ei ole esim. raajarikko, sokea tms. heiveröinen c) haastettu tai haastaja ei voi olla pappi, kuninkaan virkamies tai lähettiläs d) aatelista ei alempiarvoinen voi haastaa kaksintaisteluun. Laki ei käytännössä sano muuta. Lisäksi muutamia käytännön sanelemia juttuja: Kaksintaisteluun kelpaa hienosti syyksi esim. sanallinen kunnianloukkaus. Mikäli joku on esim. saattanut neidon raskaaksi häpeällisesti ja ei suostu avioliittoon neidon kanssa, niin tällöin neidon sukulaisten olisi jopa velvollisuus kaksintaisteluun haastaa. Kaksintaistelusta pakeneminen on luonnollisesti iso häpeä ja lopun ikäänsä saa kantaa pelkurin mainetta. Lisäksi ei olisi mahdotonta, että haastaja katsoisi oikeudekseen tappaa tavattaessa paennut pelkuri.


Kielistä:

-Mahtivuoren kieltä mallinnetaan pelissä suomella, hurjaviiniä taas englannilla. Kaikki pelihahmot osaavat mahtivuorta, ellei hahmoselosteessa toisin ilmoiteta. Hurjaviinin kieltä hahmot osaavat vain, jos asiasta on hahmoselosteessa erikseen mainittu.

-Nohvatovin kieltä mallinnetaan ruotsilla, mutta erityisesti Vardakovin maakunnassa puhutaan yleisesti mahtivuorta, vaikka Vardakov Nohvatovin osa onkin. Hahmo osaa nohvatovia vain, jos hahmoselosteessa on asiasta erikseen mainittu.


Muuta:

-Naisen vaatetukseen kuuluu hame eikä housut normaalisti. Jos jollakin naisella on housut, vaikka hänen työtehtävänsä ei selkeästi housuja vaadi, niin naisen pukeutumista voi julkisesti paheksua (jos siltä tuntuu) tai hänelle huomauttaa asiasta (siis pelissä hahmona) tms. On joitakin hahmoja, joiden pukeutumiseen työn vuoksi saattaa kuulua housut.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/rajakats/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4673