Hukanmaa I: Veli veljeä vastaan


Hukanmaan herran Juulius Hukanpään kuoltua hänen poikansa Eerikki ja Kaarle alkoivat riidellä isänsä perinnöstä. Eerikki oli vanempana pääperijä, mutta kun papitar Liinatar Hallasuo väitti Juuliuksen halunneen jättää perintönsä nuoremmalle pojalleen Kaarlelle, joka ei edes asunut Hukanmaalla, riita oli valmis. Kirjallista testamenttia ei ollut, mutta eihän papittaren sanaa voinut kyseenalaistaakaan.

Tai ilmeisesti voi, sillä Eerikki karkotti Hukanmaalle saapuneen veljensä ja tämän vaimon sekä palvelijan ulos Hukanhampaan kartanosta Vanhalle Hukanpään tilalle. Siellä sitten veljet kohtasivat kruununkirjurin läsnäollessa. Kruununkirjuri kertoi tulleensa laittamaan pisteen perimysriidalle.

Päivän aikana veljekset ja Hukanmaan silmäätekevät kävivät kiihkeitä neuvotteluita. Samaan aikaan ihmeteltiin kylähullu Pietun löytämää Deinosanin killan symbolia. Samalla huhut Hukanpäiden suvun kätketystä aarteesta nousivat taas esiin, kuten melkein joka vuosi.

Hukanpään veljekset ilmoittivat päässeensä sopimukseen: Sopimuksen mukaan Hukanmaan läänitys ja Hukanhammas kuuluisi Eerikille, mutta Kaarlelle annettaisiin huomattava rahallinen rahallinen korvaus ja Vanha Hukanpään tila tulisi myös Kaarlelle.

Ennen sopimuksen allekirjoittamista veljesten äpäräserkku Kaaleppi kävi yllättäen kirves kourassa Kaarlen ja Eerikin kimppuun. Seuranneessa sekasorrossa Eerikki kuoli. Kaarle haavoittui pahasti ja useita sivullisia lievemmin. Hukanmaan rikkain isäntä Ruben Suurkivi onnistui pistämään Kaalepin kuoliaaksi haavoittumatta itse.

Tämän jälkeen kruununkirjuri ilmoitti Eerikin vanhimman pojan Urho Hukanpään olevan Hukanmaan uusi hallitsija. Urho vangitutti ensi töikseen Kaalepin sisaren Maarian.