>Mode:Read-RKSivut/sivut/Openlife>Mode:True-RKSivut/sivut/Openlife

Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Openlife


Et voi muokata koska, sivu on suojattu ylemmälle tasolle


Sivuhistoriassa on 10 versiota : Selaa sivuhistoriaa : Näytä viimeisin muokkausMuokkaaja Kirjoita tähän kenttään (muokkaa)
Esikatselu


Openlifen nimi muuttui 3dmeeksi 2011. Kyseess on siis virtuaalitodellisuus jonka web-sivu on 3dmee.com.

Virtualaimaailmassa on palanen rajakatseen läntisiä barbaarimaita Borderwatch -nimisellä pläntillä.

((Etsitkö tietoja rajakatseen projektista avoimen lähdekoodin paikassa kokeile Opensim))Konevaatimukset-Joko Windows, Linux tai Mac versio on ladattavissa http://openlifegrid.com/Downloads.aspx

Openlifen katseluohjelma (viewer) toimii vanhoillakin koneilla yksityiskohdista ja näköetäisyydellä tinkimällä. Sitä on kokeiltu Lammilta jopa wlanin kautta ja pocketPC:ä, mutta tökkimien (lagi) oli aika brutaalia. Sivuilla lukee:

"Minimum Requirements:

Broadband Internet Access (256~1500kbps+)
512Mb RAM
40Mb Hard Disk Space (+space for cache up to 1Gb)
1Ghz (x86/x64) Processor or better
Graphics Card with 128Mb Ram or Better
Microsft XP (with SP), Vista, Windows 7, OSX(or higher), Linux x86 variants"

Näytönohjain kannttaisi olla jonkilainen koska grafiikkaa on paljon. Internetyhteyttä käytetään grafiikan lataamiseen, joten ainakin 3 konetta Mäntylöiden internet yhteydellä oli aikamoista takkuamista pari vuotta sitten. Sanotaan nyt että puoli megaa riittää.

Virtuaalimaailmat käyttää opengl-ajureita koneessa, joten pelaajilla on oltava päivitetyt näytönohjaimen ajurit. Käyttöohjelman lataaminen ei auta, jos teillä on ikivanhat ajurit. Vanhakin näytönohjain toimii, jos tarkkuudesta tinkii.

Ongelmia on ollut lähinnä ATI-valmistajan piirisarjoissa, näissä windowsin ohjauspaneelista näytönohjaimen tiedoista löytyvä 'päivitä' nappi ei ole aina toiminut. NVIDIAlla on parempi ajurituki joten kaikki Geforcet sun muut pitäisi toimia.Openlife?Openlife eli openlife grid on perustettu 2008 kun Second Lifen pohjakoodi julkaistiin vapaalevitteisenä. Tämä loi opensim verkon ja muita sovelluksia kuiten graafiset chat-ohjelmat kuten IMVU. Taiwanilainen 3dx firma päätti lähteä kehittämään rinnakkain uutta standardia.

Toiminnallisesti R17 ja R18 katseluohjelmat on secondlifen vanhasta katseluohjelmasta kehitetty oma versio ja maailma on Secondlifeen tai Opensimiin tottuneelle helppo päästä sisään. Eroja löytyy lähinnä pinnan alta koska pohjakoodin päälle on uudelleen ohjelmoitu samoja toimintoja eri firman tekemänä.

Kehitystyön alla oleva NxG-verkko tulee olemaan edistyneempi, koska SL pojakoodi on vuodelta 2004 eli ei enää priimaa.

2012 crash ja hidas uudelleenrakennus

2012 alussa Chigacon serveriklusterissa todettiin paha vika. Joulun alla oli ollut paljon lagia ja muita selittämättömiä ongelmia, syy oli palveluntarjoajassa (ei siis 3dx) ja 3dx joutui tekemään sen mitä yksikään muu virtuaalitodellisuus ei ollut tehnyt eli muuttamaan lähes kaiken tiedon servereiltä toisille. Samalla piti kirjoittaa uusiksi paljon koodia. Tässä kestikin sitten noin vuosi...


Uusimpia 'ominaisuuksia'

-ystäviä ei voi virtuaalitodelisuuden kautta kutsua, vaan web-sivustolle 3dmee.com pitää kirjautua ja liittää sitä kautta toinen avatar ystäväksi - tämä katoaa jossain vaiheessa kun päivitetään tarpeeksi.
-kotipaikkaa ei voi asettaa, vaan kaikki aloittavat welcome islandilta (eli käytännössä pitää aina teleportata Borderwatchiin täältä)
-Jotkut avatarit näyttävät harmailta muista aina välillä, joten cntrl-alt-r (rebake) näppäinyhdistelmää kannataa painaa välillä varmuuden vuoksi (tai kun pyydetään)
-2012 siirrosta johtuen osa vanhoista kamoista on korruptoituneita (siis inventaariossa olevat kamat joihin ei ole koskettu vuoteen).

Miksi OL/3dmee?

3dmee vahvuus on tiivis ja hyvin hyvin pieni yhteisö ja mukavat ihmiset sekä rauhallisuus. Eli jos openlifessä on 5 ihmistä jatkuvasti linjoilla niin second lifessä niitä on 5000. Mittasuhteet ovat ihan täysin erilaiset.

Oma rauha ei ole itsestäänselvyys mm. Secondlifessä jossa käyttäjäkunta on kovin nuorta. Vähemmän ihmisiä tarkoittaa myös vähemmän häirikköjä ja enemmän omaa rauhaa. Mm. suomalaisella lukiolla on ollut kiinnostusta OL:a kohtaan juuri tästä syystä ja Rajakatseen alueella kävi vierailemassa pari opettajaa syksyllä 2010.

Mikä?

Openlifeä voikin hyvällä syyllä väittää graafiseksi Irkiksi. Yksi parhaimmista harrastuksista oli jo SL:a roolipelaaminen, joka tuli lähelle larppaamista sen takia, että kerrankin voi näyttää omalta roolihahmoltaan. Jos nuoli on takapuolessa niin nuoli on takapuolessa.

3dmee kirjautuminen vaatii virtuaalitodellisuuden oman ilmaisen katselu/pääteohjelman,uusin versio on R18, mutta vanha R17 käy myös. Muiden pääteohjelmien käyttö on estetty tekijänoikeusrikkomusten estämiseksi.


1.0 Rekisteröityminen3dmee.com on oikea paikka aloittaa.

1. Kutsun pyytäminen
-Klikkaa "Join free"-kuvaa keskellä. Tästä avautuu näyttö johon sinun on syötettävä toimiva sähköpostiosoite. Jos järjestelmä antaa virheilmoituksen, ota yhteys Ramiin.

Tarvitset siis toimivan sähköpostiosoiteen. Valitettavasti jos sähköpostiosoite on täynnä kutsu menee ohi eikä sitä voi uudelleen lähettää. Hanki toinen sähköpostiosoite tai ota yhteys Ramiin.

 3dmeen rekisteröityminen

3dmeen rekisteröityminen2. Kutsu

 Sähköposti-invite

Sähköposti-invite-Sähköpostiisi tulee 15min-3h kutsu virtuaalitodellisuuteen. Tämä on linkki sivulle jossa voit syöttää Avatarisi nimen ja salasanan. Muistathan hoitaa tämän asian hyvissä ajoin, eikä samana päivänä kun virtuaalitodellisuudessa on peli.

Sähköpostiisi tulee tunnuskoodi, jonka voit syöttää a) etusivulla vasemmasta alakulmasta löytyvän napin takaa löytyvästä sivusta b) voit klikata suoraa linkkiä sähköpostiohjelmassasi (jos sähköpostisi ei ole niitä jotka sotkevat linkit)

 Kutsu syötetään tähän

Kutsu syötetään tähänPaina vihreää 'Check my invite' nappia jonka jälkeen sivulla lukee

"Your invite is active!
Click Create Avatar and get started!"

Paina 'Create avatar'


3. Avatarin luonti

 Avatarin tietojen syöttö

Avatarin tietojen syöttö-Syötä avatarin etunimi, sukunimi
-Salasana, jonka syötät aina tästä lähin web-sivulle ja selaimeen.
-Sekä oma nimesi alakulmaan.

Huom! Avatarin nimi ei kannata olla lapsellinen, profaani tai oma todellinen nimesi!
Jonkin verran mielipiteitä jakaa kannattaako se olla roolihahmon nimi (vrt. Ivan Vagemoor), sillä jos pelaat toista roolia muut menevät helposti sekaisin (leijuvilla teksteillä ja chat-toistoskripteillä voi puhua joka tapauksessa 'hahmonaan')

Avatarin nimi on siis enemmänkin virutaalitodellisuuden alter-ego. Abraham Ferryhillin kyllä tunnistaa käyttäjäänsä - tästä lähtien sinuun viitataan aina avatarin nimellä.

Kun olet täyttänyt kentät, voit tarkistaa onko avatarin nimi varattu harmaasta napista ja
paina vihreää Create avatar nappia.


Tämän jälkeen ohessa olevan kaltainen sivu pitäisi tulostua, jossa järjestelmä varmistaa että avatar on luotu.

 Varmistus avatarin luonnista

Varmistus avatarin luonnistaJos mitään ei tapahdu, syötä tiedot uudestaan, voi olla että jokin kenttä vaatii enterin painamista aivan kuten rajagalleria.

4. Pääteohjelman (viewer) lataaminen

 Pääteohjelman lataaminen

Pääteohjelman lataaminenOikeasta yläkulmasta löydät napin "downloads" Lataa 3dx viewer R18 katseluohjelma, jolla virtuaalimaailmaa käytetään ja asenna se (löytyy windows 8, macille ja linuxille myös).

Puhun tässä dokumentissa myös R17 ohjelmasta, koska osalla käyttäjistä voi olla vanha asennettuna.
Toiminnallisesti molemmat toimivat samalla tavalla, mutta nappeja on siirrelty eri paikkan versioissa.

Jos tietokoneohjelmien asentaminen on hankala asia, pyydä apua siinä. Ohjelma asentaa purppuran "3dmee virtual world" kuvakkeen työpöydällesi (vanhassa versiossa se oli vihreä ja eri näköinen)

5. Kirjautuminen

Käynnistä R17/R18.Syötä vasemmalla olevaan kenttään avatarisi Etunimi Sukunimi ja Tunnussana. ¨

 R18 pääteohjelma (windows8)

R18 pääteohjelma (windows8)"My Home" on oma kotisi, joka aloituksessa on aloitussaarella.
"My Last location" palauttaa samaan simulaatioon missä olit kun suljit simulaation
"XXX" Syötä simulaation nimi päästäksesi sinne (esim. "Welcome Island" tai "Borderwatch")

Jos ohjelma antaa virheilmoituksen kun latauspalkki on ylittänyt puolen välin "Waiting region handshake"
on syy joko a) openlifen serverit ovat alhaalla ja kannattaa yrittää uudestaan b) yhteys kolisee palomuuriisi. Yleensä R17 osaa ottaa perusasetuksilla yhteyden mutta jos palomuurisi kanssa on leikitty niin siihen saattaa kolista. Jos ongelma pysyy ota palomuuri pois päältä ja kokeile käynnistää ohjelma sitten (omassa koneessa Soneran tietoturva pysäytti yhteyden kotiasetuksilla mutta hyväksyi sen toimistoasetuksilla, outoa mutta totta).

6. Ensiaskeleet
Päädyt aloitussaarelle jossa voit opetella perustoimintoja

 Ruth aloitussaarella)

Ruth aloitussaarella)Ok olet androgyyni olento joka selkeästi tarvitsee paremmat vaatteet ja hieman muotoilua.

'''Huom! Muista että kaverin kanssa on helpompi aloittaa. Pyydä joku verkossa oleva auttamaan.
(oma avatarini nimi on Abraham Ferryhill hänelle voit lähettää kaveripyynnön)'''

-Kavereita pystyy teleporttaamaan omaan paikkaasi joten kannattaa hankkia kaikki rajakatseen pelaajat kaverikseen web-käyttöliittymän kautta.

1.1 Ensimmäiset askeleetOlet siis aloitussaarella (Welcome Island), jossa sinun pitäisi oppia seuraavista asioista perusteet:

a) käyttämään kameraa (nk. alt-camming on tärkein taito!)
b) Liikkumaan
c) Käyttämään inventaariota ja liittämään objekteja avatarin luihin (esim: nuoli takapuoleen)
d) Chat & Perus kohtelaisuussäännöt
e) kamojen luonti ja oman ulkonäön parantaminen

Ennen kuin perustoiminnot ovat hallussa ei kannata lähteä sen pidemmälle, korkeintaan ehkä omaan Rajakatseen Borderwatch simulaatioon. Huomautettakoon tässä vaiheessa että on oikein hyvä idea tutustua ohjelmaan ETUKÄTEEN ennen kuin on aikoo harkita tapahtumiin osallistumista. Borderwatchissa on taivaalle piilotettu hiekkalaatikko (sandbox) jossa voi testailla rakentelua ja oman avatarin muokkaamista. Sandbox löytyy myös kaikille käyttäjille verkon alueelta ja se löytyy kartasta syöttämällä sinne sandbox)

 R18 pääteohjema)

R18 pääteohjema)(R18)Keskellä ruutua on avatarisi.
-Ylhäällä on valikko (punaisella ympäröity), sen alla työkalunapit (oranssi)
-Oikealla ylhäällä on simulaation nimi missä olet (vihreä), kellonaika ja krediitit.

-Oikealla reunassa on - kartta jossa keskellä oleva keltainen täplä olet sinä. Vihreät täplät ovat muita avatareja. -Kameran ohjaus- ja sen alla liikkumisikkunat (näitä voi klikkailla hiirellä)

Jos sinulla ei ole näitä voit saada ohjaus ja liikkumisikkunat View menusta vasemmalta ylhäältä! Kartta aukeaa ja sulkeutuu pallukasta keskeltä ylhäältä (toinen oikealta laskien)

Chat menee päälle ja pois puhekuplan tapaisesta pallukasta vasemmasta reunasta pallukkariviä.


1.11 LiikkuminenKokeile liikkumista.
Parhaiten tämä toimii näppäimistöllä WASD liikuttavat avataria eteen taakse ja sivuille, E on hyppy ja F kytkee lentämisen päälle/pois (jos tämä on mahdollista monilla alueilla). Lennossa E ja C säätävät korkeutta.

M nappi siirtää kameran avatarin silmiin, Esc-poistaa silmistä. Silmistä kuvattuna avataria voi liikuttaa, ja se on etenkin ahtaissa tiloissa hyvä vaihtoehto leijuvalle kameralle.


1.11 PiirakkavalikkoPiirakkavalikolla pääset nopeasti muokkaamaan avatariasi, se sisältää monta tärkeää toimintoa (jotka löytyisivät myös ylhäältä valikosta, mutta miksi tehdä asioita vaikeasti?)

 Piirakkavalikko r17 ohjelmassa, huomaa päivänajan säätö oikeassa alakulmassa

Piirakkavalikko r17 ohjelmassa, huomaa päivänajan säätö oikeassa alakulmassa


 Piirakkavalikko r18 ohjelmassa

Piirakkavalikko r18 ohjelmassaViemällä hiiri oman avatarisi päälle ja painamalla oikeaa hiiren nappia saat ympyrä "piirakkavalikon"

#Go Kävelee paikkaan johon osoitit. Tämä on eräänlainen automaattiohjaus joka toimii maan tasolla, ei primitiivien päällä.
#Groups Avaa ryhmävalikon, alussa et kuulu mihinkään ryhmään joten päälläsi ei ole mitään ryhmään kuulumisen osottamaa tagia.
#Profile Oma profiilisivusi jonka kaikki saavat nähdä. Älä pistä tänne mitään oikean elämän henkilötietoja.
#Appearance - TÄRKEÄ! hahmosi päällänsä pitämän ihon, hahmon ja perusvaatteiden muokkaustila. Apparance menussa käyminen korjaa jotain graafisia bugeja myös.
#Take off- TÄRKEÄ! tästä saat lisää vaihtoehtoja, tällä otetaan pois joko Attachmenttejä eli sinuun kiinnitettyjä objekteja kuten kypärä tai sitten perusvaatteita.
#Gestures - Gesturet ovat eleitä, joita voi itse tehdä
#Friends - TÄRKEÄ mitä ystäviä sinulla on. Ystävien hankkimien on hyvä idea sillä nämä voivat teleportata sinut luokseen. Saat ilmoituksen aina kun ystävä kirjautuu.

Nämä kaikki optiot löytyvät toki myös ylävalikon kautta.

1.12 KameraTehokkain tapa käyttää kameraa ei ole katsella vain Avatarin takapuolta!

Harjoitus 1: ALT-kamerointi

 Toinen vaihe, hiiri on piirretty kuvaan

Toinen vaihe, hiiri on piirretty kuvaan


1) Vie hiiri jonkun kaukaisen esineen kohdalle (vaikkapa palmu)
2) Paina ALT-nappi pohjaan (+ merkki ilmestyy hiiren kohdalle)
3) Paina vasen hiiren nappi pohjaan, päästä sen jälkeen irti ALT-napista
4) työnnä hiirtä eteenpäin, pidä vasenta nappia pohjassa: huomaat että kamera lähestyy valitsemaasi kohdetta

 Kolmas vaihe

Kolmas vaihe5) työntämällä hiirtä sivulle huomaat että kamera pyörii palmun ympärillä. Kuva jää siihen missä päästät irti hiiren napista.

 Viides vaihe

Viides vaihe-Vuorottelemalla alt nappia ja hiiren nappia voit käännellä kuvakulmaa ja katsoa oikeastaan melkein minne vaan. Jos ALT-nappia käyttää avatariin jää kamera seuraamaan toista avataria.

-Huom! Tämä kamerointisysteemi on kaikissa Opensim-tyyppisissä virtuaalimaailmoissa käytössä, joten se kannattaa opetella selkärankaan, muuten virtuaalitodellisuudesta jää 90% huomaamatta.

Kameran liikuttaminen hiiren rullalla on mahdollista mutta tuntuu hieman turhalta välillä. Samoin kameran ohjausikkunasta on välillä hyötyä kun haluat muuttaa kameran korkeutta, esim ruutukaappausta varten.

Harjoitus 2: Katso omaa avatariasi edestä.
-em. ohjeilla tämä pitäisi onnistua.

 Helppoa kun sen osaa

Helppoa kun sen osaaHuomio! Näkymättömät primitiivit (kuten aloituspaikassa pyörivä teksti) on objekti kameran mielestä - tämä johtaa välillä ongelmiin zoomatessa kuusimetsässä.

Huom. 2: Kamera palautuu leijumaan lähtöpaikkaan liikuttamalla avataria johonkin suuntaan.1.13 PreferencesYksityiskohtien käyttö voi antaa lisätehoja jos tietokoneesi onkin diakone. Monimutkaiset simulaatiot ryydyttävät myös tehokkaammatkin, joten ole valmis säätämään tarkkuutta tarpeen mukaan. Hidasta nettiyhteyttä auttaa myös tekstuurien laadun tinkiminen.


Edit - Preferences (Tai vain Cntrl-P)

 Kaikki detaljit täysillä

Kaikki detaljit täysillä
Valitse vasemmalta Graphics välilehti ja sinulla ei luultavasti näy näitä kaikkia valintoja joten rastita oikealta ylhäältä "Custom" optio. (Suosittelen tätä koska se antaa PAAAALJON paremmat mahdollisuudet vaikuttaa kuin vain Quality&Performance-liukusäädin.

-Itse käytän OL:a pienemmässä ikkunassa, säästää tehoja.
-Avatar rendering vie paljon tehoja. Post procress myös.
-Draw distance on suurin ja tärkein kuormittava tekijä, yleensä kannattaa tiputtaa se n. 150m.
-Huom! Objektit-likusäädintä kannattaa myös säätää jos a) skluptatut objetkit eivät näy kunnolla b) tai haluat vain säästää konetehoja.

Hardware options - hifistelyä.


1.14 Iso kartta ja Teleportit
1) Teleporttaus ison kartan kautta

Search-option kautta ei voi teleportata kuten second-lifessä. Käyttäkäämme siis isoa karttaa.

Paina Cntrl-M tai toista palloa vasemmalta ruudun yläostasta. Iso kartta näyttää koko virtuaalimaailman ja voi kestää jonkin aikaa latautua. Sen avulla voi myös teleportata. Selitänpä mitä oheisessa kuvassa on tapahtumassa:

 Kartta avautuu punaisella ympäröidystä napista

Kartta avautuu punaisella ympäröidystä napista
Kultainen ympyrä jossa on ukko olen minä Welcome Islandissa. Katselusuunta näkyy myös kartasta. Ympärillä on merta, johon ei pääse.

Joko a) kirjoitan Borderwatch hakukenttään vasemmalla
b) Klikkaan simulaatiota kartalla.


2) Vaihtoehtoinen (paljon parempi tapa) on käyttää Landmarkkeja. Näitä landmark-objekteja voi tehdä itse ja antaa kavereille. Landmarkit ovat simulaation "kirjanmerkkejä" sisältäen tietyn paikan, mutta ne saattavat johtaa vanhentuneisiin paikkoihin. Niitä käytetään tuplaklikkauksella inventaariossa.

Landmarkkeja voit saada ja löytää invetaariosta tai tehdä World menusta ylhäältä "Create Landmark here".

Teleporttaaminen ei aina toimi, tähän on omat kikkansa.


3) Vanha tapa

Kun kirjaudut ohjelmaan sisään syötä "Destination Options" ruutuun simulaatio nimi:
Borderwatch


1.13 Inventaario ja kamojen pukeminenIhmettelitte varmaan mistä sain kamppeet avatarille? Näitä voi saada toisen antamana. Paikan omistaja Shiny antoi avatarilleni nahkatakin.

a) Lähetetyt tavarat

Tavaran vastaanotto ja päälle pukeminen

Tavaran vastaanotto ja päälle pukeminen


Toisen käyttäjän lähettämien tavaroiden vastaanotto pitää hyväksyä painamalla. Vaihtoehdot ovat:

KEEP, DISCARD, MUTE - ensimmäinen lisää tavaran inventaarioon, toinen heittää menemään ja mute napilla asetat niin ettei henkilö pysty lähettämään
enää mitään sinulle (ei kannata painaa vahingossa).

Inventaario on ylhäällä oleva pyöreä nappi, järjestyksessä oikealla. Se on kaikki mitä tälle avatarille on tallennettu:

Valkoinen palkki päällä on hakukenttä joka vaikuttaa siihen mitä näet, jos syötät 'kempura' kenttään näyttää inventaario vain kempura-alkuiset tavarat, eli jos haluat nähdä kaiken pidä se tyhjänä.

Inventaariossa on kolme kansiota:

ALL ITEMS - kaikki romut
RECENT ITEMS - viimeksi sinulle annetut romut
WORN ITEMS - se mitä hahmollasi on päällä, tai häneen liitettynä.

-Esimerkissä näen heti nahkatakin inventaariossa, klikkaan oikealla hiiren napilla siihen ja valitsen WEAR. Tällä tavalla voi myös ottaa yksittäisiä vaatteita tai muuta romua pois avatarin päältä.b) Kansiot

-Heti aloituspaikan edessä on kaksi kuvaa, miehille ja naisille varusteet. Näistä saa vasemmalla hiirenklikkauksella tavarat ostettua (nollalla krediitillä), eli kyseessä on ilmaispala. Pääset vielä hyväksymään kaupan. Tuossa näytössä olisi tarjolla "wear all" nappi, mutta en ole varma toimiiko se.

-Toinen (yhtä yleinen) tapa on se että pitää klikata objektia oikealla hiiren napilla, ja valita piirakkavalikosta 'buy'

Tavaran ostaminen

Tavaran ostaminenOsa tavaroista Openlifessä siirtyy inventaarioosi kansioksi. Tässä tapauksessa all items-kohdasta löysin alhaalta 'free male gear for men'
Tässä vaiheessa on useampi vaihtoehto miten toimia

a) Valitse vaate yksi kerrallaan ja oikea hiiren klikkaus ja vasen kohdalla wear.
b) Add to outfit
Komento lisää nykyiseen pukuusi sen mitä laatikossa on. Jos sinulla on jo jokin esine sitä ei korvata.
c) Replace outfit
Vetää kaiken päälle mitä laatikossa on. Kuten näkyy, komento vetää päälle myös ihot (skin) sekä muodot (shape) mitä kansiossa sattui olemaan.

Replace outfit

Replace outfitc) Laatikot

Jotkin ostokset antavat sinulle yhden objektin inventaarioon. Yleensä käy sitten niin että kyseessä on todellakin laatikko kun otat sen käteen. Nämä laatikot yleensä avautuvat helpoiten sandboxilla:

Laatikko rezzattuna maahan

Laatikko rezzattuna maahanRezzaaminen on objektin siirtämistä omasta inventaariosta maailmaan. Joka paikassa et voi luoda objekteja, vaan hiekkalaatikko on paikka omien rakennelmien tekemiseen.

inventaario2.jpg

inventaario2.jpgRezzaaminen tapahtuu ottamalla vasemmalla hiiren napilla kiinni objektista inventaariossa ja siirtämällä sen maahan mihin haluat sen ilmestyvän - kuten windowsin kansioissa.

Laatikkoa ei muuten kannata jättää pitkäksi aikaa tähän sillä automaattinen systeemi palauttaa sen nopeasti hiekkalaatikolta omaan inventaarioosi!

Oikea hiiren nappi laatikon päällä saa taas piirakkamenun avautumaan.

 Laatikon sisältö

Laatikon sisältöTouch - käynistää skriptin. Tässä ei ole sellaista
Create - Voisin luoda uuden laatikon
Open - Avaa laatikon (Tätä kautta saat sisällön)
Edit - Voin editoida laatikkoa jos minulle on annettu luvat siihen (Tätä kautta saat myös sisällön, tosin mutkan kautta)
Pay - Voit maksaa objektille jos se on esimerkiksi tippipurkki
Take - ota objekti jolloin sinulle tulee 2 kappaletta samannimistä inventaarioon.
Sit here - istuu objektin päälle (Varoitus! Ei toimi kunnolla, hahmot istuvat sisälle eikä päälle)


Nahkatakkia pistämässä päälle

Nahkatakkia pistämässä päälleInventaariossa on "recent items" välilehti. Sinne tallentuvat juuri tämän käyttökerran aikana ilmestyneet uudet objektit. Ilmeisesti se ei kuitenkaan näytä sinulle lähetettyjä, vaan itse poimimiasi objekteja. Lost and Found on se kaniso mihin automaattinen palautusjärjestelmä palautti tuon laatikon. Aukaistuani laatikon minulla on sen niminen kansio täällä. Klikkaan nahkatakkia oikealla hiiren napilla ja saan vaihtoehtoja.

#Properties - muuta nimeä ja lupia jos kyseessä on oma tuotteesi.
#Copy- Voit kopioida toiseksi saman nimiseksi. Hyvä tapa ottaa varmuuskopioita jos sinulla on lupa muokata ja tehdä kokeita vaatteilla.
#Delete - poistaa roskakoriin
#Edit - ei toimi
#Wear - pukee päälle
#Take off - jos vaate on puettu tai objekti on liitetty avatariin attachmenttinä (niinkuin se rajakatse-kypärä) se löytyy "worn items" välilehdestä.


Isot hienot tukat koostuvat objekteista eli kyseessä attachmentti. Ohjelman generoima tukka onkin aika hirveä, yleensä attachment-hiusten kanssa pitää pistää ohjelman generoima tukka piiloon, esim. kaljua käyttämällä.

Tässä on mainittava se asia että "Vaatteet tekevät miehen." Hyvä idea on hankkia paremmat vaatteet ja iho alussa, sillä ainakin Secondlifessä sinua kohdeltiin sen mukaan miltä näytit. Käveleminen ympärinsä karmean rumissa vaatteissa ja näyttämällä aloittelijalta ei ollut ainakaan siellä paras mahdollinen idea.

1.14 Yleistä objekteista
Primitiivi on tekstuurilla päällystetty "jokamiehen" kiinteä 3d objekti. Sitä kutsutaan primitiiviksi, koska ne on pienillä muokkauksilla tehty valmiista paloista. Eli miekka vaatii vähintään kaksi primitiiviä.

Toisten käyttäjien primitiivejä ei yleisesti ottaen voi editoida.

Primitiivejä, olivat ne päällä tai maassa editoidaan. Klikkaamlla oikealla hiiren napilla, valitsemalla edit piirakkavalikosta.

Toisten käyttäjien sinulle antamia primitiivejä (kuten esimerkiksi ne hiukset tai mekko) voi editoida jos siihen on luvat (kts. primitive permissions)
Yksinkertaisimmat muokkaukset ovat värittämistä.


Phantom On primitiivi jonka läpi voi kävellä. Kaikki objektit mitä editoidaan esimerkiksi paikkaa vaihtamalla muuttuvat phantomeiksi.

Flexi On primitiivi jonka tiedoista on kytketty päälle se että se on taipuisa. Flexit voivat lepattaa tuulessa, mutta ne ovat phantomeja eli niihin ei voi törmätä.

Sklupti on pehmeämpimuotoinen eräänlainen 3d objekti joka siirretään maailmaan grafiikkana. Näiden tekoon tarvitsee omat ohjelmansa.

Mesh on 3d ohjelmien tekemä objekti, 3dmee ei käytä meshejä vaikka ne ovat jossain käytössä Second Life ja Opensim-virtuaalitodellisuuksissa.

1.14 Primitiivien käyttöluvatPremissiot ovat ovat lupia käyttöön ja muokkaukseen. Kuten huomasitte Shiny antoi minulle nahkatakin joka on "no copy" "no mod" "no trans", eli en voi edes säätää sen pituutta.

Copy - On juuri sitä, eli saat tehtyä vaatteesta, objektista, landmarkista, tekstuurista tai muistiinpanosta kopion. Tämä on oman sähläyksen kannalta hyvä idea.
Mod - Muokkaaminen, yleensä hyvä idea olla vaatteissa. Tällöin shortseista saa housut ja paidan hihoja voi säätää, värittää tai vaihtaa tekstuuria.
Trans - Se voiko objektia antaa toiselle. Hyvin harvinainen lupa, koska tällä estetään tekijänoikeusrikkomukset.

Full Perm - täydet luvat.

Huom! Myös skripteillä ja kaikella muulla tavaralla jota on objektien sisällä on omat lupansa, jotka voivat haitata antamista jos näiden sisällä olevien objektien lupia ei ole säädetty.

Luvat säädetään inventaariossa oikea hiiren nappi esineen kohdalla ja valitsemalla properties.

"Next user can"
( ) Modify ( ) Copy ( ) Resell/ give - määrittävät luvat sitä tilannetta varten että annat toiselle käyttäjälle tämän esineen.

Ohjelma osaa kyllä kysyä, jos olet antamassa pois ainota kopioita vaatteesta, että oletko aivan varma?
 Piirakkavalikko

Piirakkavalikko


1.15 Chat ja peruskohteliaisuussäännöt


 Puhekuplat käytössä

Puhekuplat käytössä


Vasemmalta ylhäältä pyöreästä napista saa Chat-palkin auki. Huomaa että et voi käyttää näppäimistöä kävelemiseen kun naputtelet chattia.
-Yleiskieli on englanti.

Piire, jonka vanha käyttäjä huomaa on puhekuplien käyttö. Tämän kuten typerän naputteluanimaation saa pois preferences-valikosta.


Painamalla chat nappia avautuu alhaalle valkoinen kenttä johon voi naputella oman viestinsä. Normaalilla puheäänellä viesti lähtee n. 20-30 m päähän enteriä painamalla.

Chat range: Pidä huolta että olet chat rangen sisällä jos haluat keskustella! Muussa tapauksessa käytä ryhmächattia tai yksityisviestejä (IM)


Jos haluat seurata mitä aikaisemmin on sanottu paina local chat nappia. Tämä avaa IRC-mäisen ruudun joka voi olla auki kun kävelet ympärinsä.

 Chat-ikkuna avattu

Chat-ikkuna avattu
Yksityisviesti


Chat historiaan tulee omat välilehdet Instant Messageille jotka ovat kahden avatarin välisiä ja local chat mikä on yleistä löpinää lähellä. Halutessasi aloittaa yksityisviestittelyn, joko valitse avatar kavereistasi (cntrl-shift-f) tai klikkaa oikealla hiiren napilla haluamaasi avataria ja valitse piirakkavalikosta "Send IM"


 Piirakkavalikko

PiirakkavalikkoProfiilit

 Shinyn profiili

Shinyn profiili


Ihmisten profiilin saa näkyviin tuplaklikkaamalla tämän nimeä (tai editoimalla tämän luomaa objektia. Sieltä löytyy on tekijän kohdalla nappi). Katsomme kuvassa Shinyn profiila

Harjoitus 3: Avaa Shinyn profiili klikkaamalla aloitussaarella mitä tähansa objektia, valitsemalla piirakkavalikosta Edit ja sitten Profile.

Näemme hänen ryhmänsä oikealla, kuvan, hieman tietoja ja alhaalla on nappi josta voi aloittaa yksityisviestittelyn yms..

Find on map - käytössä vain jos ystävä on antanut luvan.
Offer Teleport - Kätevin toiminto ikinä! Tarjoaa toiselle mahdollisuutta teleportata sinun olinpaikkaasi.
Add Friend - ei toimi tällä hetkellä
Pay - kreidiittien siirto (älkää käyttäkö turhaan)
Instant message - Yksityisviestittelyn aloittelu
Mute - Tältä ei näe enää yksityisviestejä (ei varma toimiiko)

 Yksityischattia

Yksityischattia


Ystävälista


 Ystävälista

Ystävälista
Yksi klikkaus valitsee ystävän. Tuplaklikkaamalla Grimleyn nimea tai painamalla IM/Call nappia aukenee IM välilehti Grimleylle

IM/Call - avaa yksityischatin valitulle ystävälle
Profile - voit lukea tämän profiilin
Teleport - lähettää kutsun teleportata samaan paikkaan kuin sinä
Pay - siirtää krediittejä
Remove - poistaa ystävistä
Add - lisää ystävän (toiminto ei toimi ainakaan vielä 18.2.2013)


1.16 Sitten listaa asioista mistä ei pidetä-Kirjesalaisuuden rikkominen

Ihmiset saattavat paljastaa asioita yksityisviesteissään ja niiden levittely on hyvien tapojen vastaista.

-Alastomuus

Ei viuhahtelua julkisilla paikoilla. Boderwatchissa pitää olla hyvä syy eli siihen reagoidaan kuten larpissa viuhateluun.

-KAPITAALEILLA kirjoittaminen

Tulkitaan huutamiseksi kuten Ircissä.

-Huutaminen

Local chatissa normaali puhe kantaa 20-30m eli ei kauas. Huutaminen taas kuuluu 1km päähän eli kaikki kuulevat sen koko simulaatiossa. Tätä ei pidetä myöskään hyvänä tapana ja fantasiasimulaatiossa se on lähinnä epärealistista.
Jos haluat viestiä kauas, käytä IM.

-Muut ihmiset näkevät mitä teet! Aina.

Vaikka olisit mielestäsi yksin joku samassa simulaatiossa oleva ihminen (vihreä piste kartalla) voi kameralla tarkkailla sinua kauempaa. Älä siis oleta että olet yksin.


-siivoa jälkesi

Objekteja ei voi luoda missä vaan, mutta välillä tontin automaattipalautus ei ole päällä, joten siivoa jälkesi. Objektien sopivuus ympäristöön riippuu kontekstistä eli liian isot primit tai muuten epäsopivat - näitä ei kannata levitellä (esim. Bordewatchiin voi sellaisia esineitä tehdä jotka sopivat realistisesti keskiaikaiseen maailmaan)

-kunnioita toisen kotia (no ehkä kameralla voi katsella)

Toisen tontille ei saa tunkeutua, eli mielummin lähetä IM ja kysy lupa ennenkuin menet
sisään ja katselet ympärillesi. Tämä ei ole aina selkeää sillä monissa yksityisissä paikoissa
voi vierailla luvan kanssa. Huomautettakon että kameralla voi kauempaa katsella
talojen sisään. Tästä on jotain sääntöjä olemassa mutta pääasiassa tämä on sallittua.

-älä spammaa chattia tai ystävänappia

Ehdottoman tärkeää on noudattaa hyvää viestintäkuria. Jos tarjoat ystävyyttäsi jollekin ja tämä ei ota sitä vastaan, älä yritä uudestaan. Sitävastoin voit antaa oikealla hiirennapilla piirakkavalikon kautta "Calling card" eli käyntikortin, joka muuttuu invetaariossa vihreäksi kun olet linjoilla ja jonka kautta voi lähettää mm. yksityisviestin.

Valitettavasti Avatarien haku ei toimi, päinvastoin kuin second lifessä.

Paras tapa on ensiksi keskustella ihmisen kanssa chatissa ja sitten vasta tarjota ystävyyttä. nk. "blind friendship offers" ovat sellaisia mitä esimerkiksi minä en hyväksy.

Search-toiminnon puuttellisuuden takia Openlifessä kannattaa hankkia ystäviä jotta pääsee mukaan kuvioihin. Muuten maailma voi tuntua melko tyhjältä.

-älä kerjää

Rahan tai palveluksien pyyteleminen tuntemattomilta on kerjäämistä. Se ei ole sallittua.

-älä käyttäydy kuten idiootti

Yleisen hyvän periaate.

-aseet

Aseiden kanssa leikkiminen tai ne käsissä ympäri kuljeskelu on aloittelijamaista ja ei herätä luottamusta ihmiseen. Ammuskelu on myös suuri ei.

-miten puhutaan?

Paikallinen chat kantaa noin 30 metrin päähän päähän, yleensä on hyvä tervehtiä ihmisiä ja odotaa heiltä
vastauskin ennenkuin jatkaa matkaa. Vastaamatta jättäminen luo töykeän ja aloittelijamaisen kuvan.


1.16 Oma ulkonäkö"Vaatteet tekevät miehen" - pitää paikkansa sillä vaateuksella viestitään. Ruman alkuihon, mallin (jonkilainen mies-naishybridi) ja vaatteiden käyttäminen viestii muille että olet aloittelija, mahdollisesti teini.


Ulkonäön hallinnointi

Aloitusavatarin shape, eli ruumiin muotojen tiedostoa ei voi jostain syystä muokata, joten joudut luomaan shape-tiedoston ensiksi. Vaatteita ja muita pitäisi pystyä luomaan myös appearance-menun kautta mutta toistaiseksi se ei toimi.

 Shape-tiedostoa luomassa

Shape-tiedostoa luomassaAvaa (kts kuva) inventaario, klikkaa jotain kansiota oikealla hiiren napilla. Saat vaihtoehdot jolla voit luoda uusia vaatteita, hiukset, ihon, shapen yms...Klikkaa vasemmalla napilla "New body parts" ja sieltä "Create new shape". Saat "new shape"-nimisen tiedoston jonka voit nimetä uusiksi.

Klikkaa oikealla hiiren napilla new shape-tiedostoa ja valitse 'wear'. Voit havaita avatarin muodon muuttuvan hieman. Nyt inventaariossa pitäisi lukea "New shape" (worn) (tai miksi sen nimesitkään).

Klikkaa oikealla hiiren napilla avatarin päällä avataksesi piirakkavalikon. Valitse "Edit appearance."

 Appearance-valikko

Appearance-valikkoSaat Appearance-menun auki, täältä löydät erilaisia säätimiä jolla voit muutta shape-tiedostoa.
Huom! Jos sinulla lukee vain että ei ole lupia editoida, et ole pukenut itse luomaasi shapea päälle.
Huom2! Appearance-menussa käynti korjaa monia graafisia bugeja ja jalkojen lattian läpi uppaamisen myös.
Varoitus: Avatarin editoimiseen voi mennä aikaa.

-Avatarin pituus on noin 2m, joten perusasetuksia voi lyhentää roimasti (30-40). Bordewatchista löytyy Height Detector palkki joka kertoo avatarisi pituuden.
-Valitse sukupuoli Female tai Male. Animehahmon saa kun tekee naisesta, mutta ehkä nämä eivät sovi tähän paikkaan.

Muista editoidessasi tallentaa "SAVE" napista tekemäsi muutokset ja huomioi se että voit vasempaa hiiren nappia pohjassa pitämällä kierittää kameraa avatarin ympäri.


 Make outfit

Make outfitHUOM! MAKE OUTFIT EI TEE SINULLE VAATTEITA!!!!

Make outfit kokoaa päälläsi olevat kamat kansioon. Saat valita sitä painettuasi mitkä attachmentit ja vaatteet siirtyvät.Oletusarvoisesti ruumiinosat (iho jne...) eivät siirry, mutta kannattaa roolihahmoa tehdessä tallentaa nekin valitsemalla vihreäksi pallukat vasemmalta. Tallenna siis roolihahmon asuste ensiksi jolloin ohjelma kopioi kaikki varusteet uuteen alikansioon.

Alikansion löydät esimerkiksi inventaariosta Recent items. Klikkaa kansiota oikealla hiiren napilla ja valitse "REPLACE OUTFIT"

 Pukeutumassa avatarin vaatteet sisältävän kansion

Pukeutumassa avatarin vaatteet sisältävän kansion
Kuvassa valittu "ADD TO OUTFIT" lisäsi päälläsi oleviin kamoihin uudet varusteet, jos niitä ei päällä ole.

HUOM! Vaikka puetkin näin vaatteet päälle eivät samassa kansiossa olevat attachmentit kiinnity, eli Rajakatse-kypärän joudut kiinnittämään mm. erikseen klikkaamalla 'WEAR' tai jos et ole aikaisemmin kiinnittänyt sitä 'ATTACH TO'...

Varoitus! Joskus kamaserveri ei juttele muiden servereiden kanssa ja lagin takia ihmiset näkevät päälläsi eri vaatteet (tarina kertoo että menin kerran alastomana kirkkoon second lifessä mutta se siitä..). Cntr-Alt-R Rebake textures komento korjaa näitä tilanteita. Komento löytyy Advanced menusta (tämän saa esiin cntrl-alt-D) Character-valikosta.

Tälläisten bugien välttämiseksi on hyvä yllättäen stripata alastomaksi ja pukea sitten päälle. Virheitä siis syntyy jos vaihtelet yksittäisi vaatekappaleita paljon päällä (tämä on totta myös Second Lifessä).


Perusvaatteet vs. objektit

PERUSVAATTEIDEN LUONTI

-Eli oikea hiiren nappi inventoryssä, kansion kohdalla. Voit valita valikosta mitä luodaan:

Perusvaatteet ovat Shirt, Pants, Shoes, Socks, Jacket, Gloves, Undershirt, Underpants, Skirt. Nämä ovat ohjelman generoimia objekteja, jotka voi kaikki pukea samaan aikaan päälle. Niitä voi päällä ollessa säädellä Appearance valikon kautta. Näihin voi pistää tekstuureita, ja template tiedostoja vaatteille löytyy mm. Robin Woodin sivuilta.

((http://www.robinwood.com/Catalog/Technical/SL-Tuts/SLPages/AVUVTemplates.html ))

Hauskasti myös iho ja hiukset on generoitu objekti johon saa omat pinnoitteet. Esim ihoon liittämällä siihen "tatuointeja."

 Lisäämässä 'tatuointeja' ihoon

Lisäämässä 'tatuointeja' ihoon
Ohessa on yleisestä kansiosta haettu ilmainen kasvo "tatuointi" peittämään rumaa aloitusihoa.

Päällä oleva tunika on itseasiassa omia larppiasuja, ylempi osa on paitaa ja alempi osa on minihametta. Nämä ovat siis kaksi valmista esinettä joita on säädetty.

 Posing stand

Posing standEditoitaessa hahmoa tai jotain objektia voi hahmo heilua ärsyttävästi. Tätä varten on tehty "posing stand" joka lukitsee hahmon paikalleen. Hanki itsellesi sellainen. Kopioitavia löytyy hiekkalaatikolta pari, Nannolasta yksi kaivon luota ja Taltaran (aloituspaikan) edestä yksi kuten kuvassa on.

Tekstuurit

Tekstuurit ovat openlifeen ladattuja kuvia. Niiden kokoa ja määrää pyritään rajoittamaan. Koko siksi että internet-yhteytesi joutuu latamaan kaikki lähistöllä olevat tekstuurit. Tämän takia megatavun yhteys on ehdoton OL:n kunnollista käyttöä varten.

Tekstuurien lataaminen OL:n maksaa 5 krediittiä eli noin 2,5 senttiä euroissa. Tällä estetään että mitään roskaa ei ladata servereitä täyteen.

 Upload texture

Upload texture
Haluan tunikani karvaiseksi. Otan ylhältä FILE-valikosta UPLOAD TEXTURE-valinnan (Tai Cntrl-U). Saan valita tiedoston ja esikatselussa voin katsoa miten tekstuuri asettuu esimerkiksi päälleni (Erinomainen työkalu kun template-tiedostosta alkaa asettamaan vaatteita päälle. Ruudussa näkyvä on se mitä saat, eli jos olet lataamassa läpinäkyvää tekstuuria ja shakkiruutua ei näy kuvassa niin siinä ei ole läpinäkyvyyttä). Jos olet tyytyväinen paina UPLOAD.

Tekstuuri tulee sinulle ja saat viestin siitä että krediittejä kului (jos serverit eivät juttele keskenään niin rahankäyttö voi olla poissa käytöstä, tällöin tämä ei onnistu). Tekstuuri löytyy nyt inventaariostasi textures-kansiosta.

 Tekstuuri on latautunut

Tekstuuri on latautunut
Tekstuurin voi suoraan raahaamalla ruudusta sijoittaa johonkin mutta nyt suljemme vain ikkunan rastista.

Luon klikkaamalla inventaariossa oikealla napilla NEW CLOTHES ja NEW JACKET
Saan uuden takin, jonka oikean hiiren napin valinnalla ja valitsemalla WEAR puen päälle puolivalmiin takin.


Tämän jälkeen Oikeaa hiren nappia avatarin kohdalla ja edit appearance. Valitsen vasemmalta valikosta jacket.

 Vaatetta tekemässä

Vaatetta tekemässäInventaariossa on ilmestynyt nimeämäni taljatekstuuri, joten raahan sen sieltä kohtaan jossa lukee "Upper Fabric". Lower Fabric on takin alaosa mikä taittuu pidempänä vähän huonosti.
Kuten kuvasta näkyy talja on siirtynyt päälleni ja olen värittänyt sitä tummemaksi valitsemalla värisävytyksen Color/Tint ruudusta (Huom! tekstuurin vasen ja oikea yläosa ovat etu ja takakappale ja alaosa hihoja - tämän takia kannattaa käyttää template tiedostoja.)


Attachmentit

Objekteja voi liittää hahmon luihin. Yleisin liitoskohta on Openlifessä vasen kasi. Eli minkä takansa sattumanvaraisen laatikon pukemalla klikkaamalla oikealla napilla esinettä inventaariossa ja WEAR-komennolla, se ilmestyy hahmon käteen. Tosin ei välttämättä oikein päin. Se osa moniprimitiviisestä esineestä joka on juuri (root) primitiivi on se joka vaikuttaa asemaan eniten.

ATTACH TO-komento liittää objektin haluaamaasi luuhun. Luuhun voi liittää vain yhden esineen kerrallaan. Oikea käsi lienee yleisin liitoskohta miekalle. Kun objekti on kädessä kannattaa sitä klikata ja valita edit-tila jossa sitä voi asemoida suhteessa hahmoon.

UNATTACH komnolla irroitetut objektit otetaan pois, mutta nämä muistavat paikkatietonsa ellei
niitä rezzata maahan ja muutella.

Huom! Objektien editointi kädessä ollessa ei välttämättä toimi eikä se ole suositeltavaa. Monesta primitiivistä koostuvia objekteja ei voi lisäksi hajottaa osiin.

Huom2! Aikaisemmin mainittua posing standia kannattaa käyttää ettei hahmo heilu ärsyttävästi kun yrität asetella attachmenttejä.

 Attachmentti vaatii asettelua

Attachmentti vaatii asetteluaAttachmentteja liittäessä voivat tulokset olla joskus hassuja.


Monet attachmentit ovat sellaisia vaatteita joita perusvaatteilla ei saa aikaiseksi. Esim. primitiiviestä tehdyt hiukset saa heilumaan ja ne näyttävät monta kertaa paremmilta kuin alkuperäiset. Huomautettakoon että esineet heiluvat luiden mukana, joten tämä pitää huomoida niitä asetettaessa.


Hyvä paikkoja kiinnittää asioita:

skull - hiuksille ja kypärälle
mouth- piippu, myöskin hyvä paikka kypärälle säädettynä
L/R eye - titler ja muut skrptit kannattaa kiinnittää silmiin (näkymättömiä)
Chest - kehopanssari
Spine - selkäreppu ja muut tavarat jotka haluaa pysyvän selkeästi mukana
Pelvis - Vyö pysyy hyvin tässä mukana

1.2 Kaikkea hyödyllistä tietää-Hidas inventaario

Johtuen lagista ja siitä että kamaserveri (asset server) ei juttele voi joskus inventaariossa näkyä ...loading. Klikkaa kansiota uudestaan jolloin tämä pitäisi korjautua. Tämä on kuitenkin SL pohjaisen järjestelmän heikkous - kamat sijaitsevat netissä eivätkä omalla koneella.

-Kanavat

Kanavia on paljon ja nolla-kanavalla tapahtuu normaali chat. Et kuule muita kanavia ellei sinulla ole skripti joka kuuntelee sitä. Skriptejä voi ohjata eri kanavien kautta, mm. omassa ilmaisessa titlerissä 10 kanava vaihtaa tekstiä joka leijuu päällä. Esim
/10 Ritari Aatos
vaihtaa tekstiksi "Ritari Aatos"

-Tila-ilmoitukset ja 'Capped messages'.

Oikeaan ylälaitaan tulee tilailmoituksia siitä jos kaveripyyntösi hyväksytään, ostat jotain, sinut kutsutaan ryhmään, tai sinulle tarjotaan esinettä tai koko simulaatioon (region) lähetetään ilmoitus. Nämä ovat päällekkäin oikeassa ylänurkassa joten sinun on käytävä turhia läpi saadaksesi vaikka tarjotun esineen.

Normaaliin chattiin saat taas yksityisviestit ja ilmoitukset jos joku kaveri on kirjautunut sisään.

Ainakin secondlifessä oli mahdollista lähettää lappuja toiselle ja tässä on mahdollista kirjoittaa viesti kaverille joka ei ole linjoilla. Tällöin saat viesti kun kirjaudut seuraavan kerran ohjelmaan.
Viestejä voi olla rajallinen määrä, joten puhutaan estetyistä viesteistä (capped messages) kun viestien määrä tulee täyteen. Eli kun saat ohjelman käynnistäessä viestin kaverilta on se todennäköisesti vanha ja tallennettu.

-Mute

Ihmisiä ja objekteja voi hiljentää mute-napilla. Tämä tarkoittaa sitä että et ota heidän viestejään tai lähettämiään tavaroita vastaan. Muista että kun sinulle tarjotaan esinettä voit myös hiljentää tarjoajan napilla - myös vahingossa. Ihmisten profiilisivulta lötyy myös mute-nappi.

Mute-listan näkee ylävalikosta View-Mute list. Täältä löytyy nappi "unmute" millä voi hiljennyksen poistaa. Uudestaan klikkaamalla ikkuna poistuu.

-Radio ja videot

Oikeassa alalaidassa on käynnistys ja pysäytysnapit sekä radiolle että videolle sekä liukusäädin
äänen voimakkuudelle. Liukusäätimen oikealla puolella on nappi josta voit säätää yksilöllisiä ääniä kuten ympäristöä, käyttöliittymää, mikkiä ja musiikkia. Videot ovat johonkin päin nettiä ladattuja mp4-muotosia ja musiikki on streamattua tavaraa jota voi vaikka omalta koneelta soittaa (mm. Borderwatchissa on Radio Rivendell).

Preferences (Cntrl-P) Audio&Video välilehdestä voit rastittaa pois "Play streaming music when available" ja "Play streaming media when available" vaihtoehdot. Tällöin tontin musiikki tai video ei heti ala pöyriä kun tulet tontille. Videot on määritelty toistettavaksi jostain tietystä tekstuuripinnasta, mutta jos niiden automaattinen soitto on päällä niiden ääniraita alkaa kuulua.

Musiikin, videon,volyymin ja päivän ajankohdan valinta

Musiikin, videon,volyymin ja päivän ajankohdan valinta1.3 RyhmätRyhmät löytyvät Edit-Groups valikosta. Ryhmien jäsenyys näkyy mm. avatarien päällä leijuvasta tekstistä. Tämä teksti on roolinimike ja minulla se on "Borderwatch seriff".

Ryhmistä on se hyvä puoli että jäsenille voi antaa titteleitä (siis niitä tekstejä jotka leijuu pään päällä) ja ryhmächattia voi käyttää.

Tällä hetkellä Search-toiminto ei ole käytettävissä (muuten kuin kartalla).

Borderwatch roleplaying-ryhmään voi liittyä vaikkapa Borderwatching offgame-aluella, joka on Taltaran satama. Siellä monessa primitiivissä on "Borderwatch roleplaying"-ryhmä. Eli oikea hiiren nappi- edit- profile valinnalla pääsee ryhmään.

Communication valikko

Communication valikkoCommunicatessa on sivu myös ystäville. Oletettavasti sinulla ei ole ryhmiä joten pyydä Borderwatch ryhmän jäsentä kutsumaan sinut siihen mahdollisimman nopeasti. Ryhmillä on oma chat ja sitä kautta voi lähettää tiedonantoja tapahtumista.

Ryhmälistassa näet mitä ryhmiä sinulla on ja lihavoitu on aktiivisena. Roolinimike on tästä ryhmästä. Communicate-menusta voit klikata ryhmän nimeä ja activate napista aktivoida sen. None tarkoittaa ettei sinulla ole ryhmänimeä ja päälläsi on vain avatarin nimi (tämänkin voi saada pois prefereces-menusta jos haluat välttämättä).

IM/Call voit aloittaa ryhmäkeskustelun joka välittyy kaikille ryhmän jäsenille

Info avaa ryhmän oman ikkunan.

Leave-napilla voit jättää valitun ryhmän. Tämä on tärkeää sillä ryhmiä voi olla vain rajallinen määrä sinulla.

Create-napilla voi luoda oman ryhmän mutta se maksaa 100 krediittiä ja siihen pitää päivän sisällä liittyä joku toinenkin.


Ryhmän oma ikkuna:


Ryhmän oma ikkuna

Ryhmän oma ikkuna
General-sivulla näet ryhmän logon, sen kuvauksen ja jäsenlistaa.
Oikealta alhaalta voit vetovalikosta "My active title" valita roolin mitä sinulle on annettu. Borderwatch ryhmään voit liittyä ilmaiseksi, mutta sinun on pyydettävä ryhmän vetäjiä antamaan roolinimikkeitä.


Ryhmäläisten säätöjä

Ryhmäläisten säätöjä
Toiselta sivulta "Members" löydät jäsenet ja "invite"-napin jolla voit kutsua kavereita liittymään ryhmään. Ryhmä jäsenillä voi olla roolista riippuen eli ominaisuuksia, joihin ei tässä tutoriaalissa mennä. Ryhmän jäsenistä näkee myös listasta koska he ovat viimeksi olleet kirjautuneena.

Notices-sivulta voit lähettää ryhmälle viestin joka ilmestyy selaimen oikeaan yläkulmaan. Yleensä vain ylläpitäjät voivat lähettää näitä. Ryhmäviesti tallentuu toisin kuin chat ja niitä voi rajallinen määrä olla jonossa odottamassa poissa linjalta olevalla avatarilla.


1.5 SkriptitSkriptaamisesta sen verran että vaikka OL käyttää samaa LSL2 skripitkieltä kuin Second Life se ei ole läheskään yhtä tukevalla pohjalla. Kaikki oven aukaisusta istumiseen lähtien on skriptattava esineisiin, mutta käytännössä tätä hidastaa se että OL:n skripteillä on taipumusta vuotaa muistia pitkässä juoksussa, joten skripteistä kannattaa sanoa että mielummin ei. Skriptit myös pyörivät samalla prosessorilla kuin pari simulaatiota, joten niillä voi tuhota paikan toimivuuden helposti.

Sellainen asia vielä skripteistä että mm. chat repeater joka muuttaa tekstin vihreäksi ja vaikka roolihahmon nimen lisää oman nimen paikalle, ei toimi jos tontilla on skriptit pois päältä. Pyydä alueen omistajaa pistämään ne päälle. Tämän saa selville klikkaamalla tontin nimeä jonka perässä on hahmosi koordinaatit esim "Borderwatch 238,197..."

Sivuostoja aiheesta:
http://openlifegrid.com/Community/ScriptingWiki/tabid/57/Default.aspx

http://wiki.secondlife.com/wiki/LSL_Library
http://www.lslwiki.net/1.4 Ongelmatilanteet-OL selain heittää 1311 virhettä käynnistettäessä tai kaatuu heti käynnistyksen jälkeen

Tämä johtuu luultavasti turmeltuneesta välimuisista. Ota preferences-Network ja klikka "Clear cache" nappia. Sitten tee kylmäbuutti tietokoneeseen. Tähän ongelmaan ei selaimen uudelleenasennus toimi vaan OL-selaimen välimuisti ja muistin täydellinen tyhjentäminen (koneen sammutus ja käynnistys) vaaditaan.

-Kamat hukkuvat

Monesti rezzattaessa esinettä simulaatio hukkaa sen toisen esineen sisälle (tai maan sisään). Tällöin pitää käyttää hieman aivoa sen etsimiseen. Esine löytyy z-akselilla suoraan alaspäin. Sen voi silti valita vaikka se olisikin syvällä. No, jos 3 km korkeudelta hiekkalaatikosta ohjelma rezzaa jotain meren pohjaan niin sitä on vaikeaa lähteä hakemaan.

a) Advanced-valikosta(cntrl-alt-d näyttää valikon) rastita "Disable Camera constraints". Nyt voi katsella kameralla myös maan sisään! Valitse esine ja nosta se ylös.

b) Vaihtoehtoisesti voit valita useamman objektin kerralla. Editoi lattiaa allasi tai mitä tahansa esinettä kunhan pääset editointi-ikkunaan. Editointi-ikkunassa voit valita ruudulla useampia esineitä painamalla vasemman hiiren napin pohjaan ja vetämällä sivulle ja ylös. Samalla tavalla valitset useampia tiedostoja windowsissa. Valitsemalla hiiren nappi pohjassa ison alueen näet mihin se esine on kadonnut. Voit rajata alueen vain tuoksi esineeksi, jolloin pääset nostamaan sen ylös.

-Linkitetyt objektit hukkuvat (kuten talot)

Tämä johtuu siitä että serverit päivittävät hitaasti linkitetyn objektien ominaisuudet. Tämä saattaa näkyä niin että talosta
puuttuu esim seinä. Se on siellä oikeasti, mutta tieto ei ole välittynyt vielä. Tätä voi nopeuttaa klikkamalla objektia valitsemalla 'edit' ja sitten poistumalla editointitilasta.

-Kaveri ei saanut lähetystäni (esim. profiilisivulle menemällä ja antamalla esineen sitä kautta),

Tavaroiden antaminen toimii parhaiten kun olette samassa simulaatiossa. Esimerkiksi kaverin profiiliin voi tiputtaa esineen ja nämä esineet päivittyvät vasta seuraavan käynnistyksen tai simulaation vaihdon yhteydessä. Eli jos kävelet seuravaan simulaatioon tai teleporttaat "postin" pitäisi toimia. Tämä ei ole bugi vaan ominaisuus.

-Teksuurit menevät editoitaessa sössösksi

Tämä voi olla bugi tai vain väärä "Repeats per face" (Edit-Texture) numero. Ohjelmavirheen ollessa kyseessä tekstuuri normalisoituu kun palaat edit tilasta takaisin ja otat uudestaan esineen editoitavaksi.


-R17 kaatuu

Esim hahmo jää polkemaan paikalleen. Joskus saatat saada ilmoituksen "Relog if unresposive." Tämä johtuu
katseluohjelman betamaisuudesta ja uudelleenkäynnistys korjaa usein virheet.

-päivitykset sotkevat

Tälle ei voi mitään. Usein OL ylläpitoryhmän päivitettyä servereitä kaikki toimii jonkin aikaa huonommin kuin
aikaisemmin.

-sim crossing heittää hahmoni jonnekin

Simulaatioiden rajojen ylitysten kanssa kannattaa olla varovainen. Esim. kannattaa oikeasti lentää yli siitä ettei tipahda toisella puolella vaikka kiven sisään.

-jalat nurmessa/lattian läpi

Appearancen klikkaaminen korjaa tämän bugin.
Vaihtoehtoisesti olet ollut jonkun objektin päällä kun kaveri editoi sitä. Objekti muuttuu läpimeneväksi kun sitä siirreällään.

-"miten päädyin tänne"

Avatar menee läpi mistä vain jos sillä on tarpeeksi nopeutta. Tämä tarkoittaa sitä että
tippumalla korkealta pääsee kellariin huonolla säkällä. Ratkaisu: älä tipu koko matkaa.

-savupallot, hahmot eivät näkyvissä, näkymättömiä avatareja.
->relog

-ostin tavaran ja se ei saapunut (tai ohjelma kaatui)
Jos invetaariossasi on tavaroita jotka ovat no mod, no copy no trans niin ne eivät ole saapuneet sinulle. Jos ostit (ja rahaa kului, tämän voit varmuudeksi tarkistaa www.openlifegrid.com omista tiedoistasi transactions kohdasta) ja et saanut, ota yhteys tuotteen myyjään joka hyvittää sinulle esineen.

-stream ei kuulu

Ääniongelmat ovat yleisiä. Syynä saattaa olla se että dj vaihtaa streamin osoitetta tontille.
Tee näin:
1.Alhaalta paina stoppia streamin kontrolleissa ja sitten uudestaan play.
2.Varmista että volyymia on
3. Käy toisella tontilla. Palaaminen takaisin voi ratkaista ongelman.
4. Tyhjennä OL katseluohjelman välimuisti
5. Relog


-landlock, teleporttiongelma ,"problems connecting to destination"

Joskus monta kertaa tehdyt teleportaatioyritykset johtavat siihen että jatkoyritykset ovat turhia eli järjestelmä
estää jatkoyritykset.

1. Kokeile uudestaan
2. Jos tämäkään ei toimi, kokeile muualle. (Jatkuva yrittäminen samaan kohteeseen
aiheuttaa nk. "Landlockin" eli teleporttisi estetään joksikin aikaa. Yrittämällä teleportata
eri simulaatiosta auttaa.
3. Jos kaikki antavat saman vastauksen epäile ohjelman bugia ja poistu ohjelmasta -käynnistä selain uudestaan. Jos pääset toiseen simulaatioon voit epäillä kohdesimulaation
olleen poissa käytöstä.
4. Jos teleporttaat johonkin syötä alkuruudussa "Destination options" kohtaan simulaation
koko nimi mihin yrität. Paina sitten "Connect." (TÄMÄ ON VARMIN KEINO)
5. Jätä homma siihen ja tule myöhemmin takaisin.

-could not auhtenticate avatar, rahaongelmat

Rahaserverin kanssa saattaa olla ongelmia. Yritä uudestaan myöhemmin.

-muut bugit
-paikan menetys 0,0,0

0,0,0 paikkaan (veden alle esim.) tai ulos simulaatiosta lentäminen johtuu synkronoinnin pettämisestä. Jos
0,0,0 koodrinaateista ei pääse pois riittävän ajan (~minuutti) kuluessa relog on paras vaihtoehto.

-istumisongelmat

Tällä hetkellä istuminen ei toimi esineiden päälle. Hahmo istuu usein esineen sisään, ellei
esineessä ole erillistä skriptiä istumista varten. Käyttäkää siis "poseball"-istumsta.

-yhtäkkiä primejä alkaa katoilemaan
käynnistä selain uudestaan.

-lagista johtuva hidas kopioituminen
-haamuprimit

Lagista johtuen voi esineitä syntyä hitaasti joten ainoa ohje on olla kärsivällinen, pidättäytyä olettamasta
mitään ja kokeilla myöhemmin uudestaan.

-ryhmät ei toimi

-hahmo vilkkuu (away) tilassa
= Jonkinlainen yhteysongelma, teleporttaaminen toiseen simulaatioon näyttäisi korvaavan asian.
-kamat (attachmetns)eivät lautaudu tai asset-serveri ilmoittaa ettei siihen saa yhteyttä.
=Vaihda simulaatiota joko teleportilla tai kävelemällä toiselle alueelle. Eri simulaatiossa
eri serveri hoitaa kamat joten saat uuden mahdollisuuden. Timeout tulee myös attachmenttien kanssa joskus mutta em. nopeuttaa hommia.


-Avatar on korruptoitunut tai muut eivät näe sitä tai vaatteet eivät ole latautuneet
(vrt. ilman vaatteita kirkkoon)

1. Klikkaa oikeaa hiren nappia "EDIT APPARANCE" Palaa appearance menusta takaisin
Jos tämä ei auta
2. Cntrl-alt-r "REBAKE TEXTURES"
-Hakee tekstuurit uudestaan
3. Jos olet vieläkin näkymätön ryhmän vaihtaminen toimi ainakin SL viewerillä jostain kumman syystä.

-tekstuurit, objektit ja omat inventory kamat eivät lataudu
=Tämä voi johtua siitä että putkea ei ole tarpeeksi eli ladatessa on osa mennyt hukkaan (esim. torrentit päällä tai 3 konetta 2 megan putkessa), selaimen uudelleen ´käynnistäminen
toimiii tähän tai simulaation vaihtaminen ja palaaminen takaisin.

-kamaa ei voi antaa kaverille
= Jotta voisit lähettää toiselle tavaraa on sinun oltava lähellä tätä. Tämä on OL:n
ominaisuus.


-hahmo ei lopeta nykimistä. Away vilkkuu pään päällä.
Relog.


3dmee-sivustoEtusivulle kirjautuminen

Etusivulle kirjautuminen


 Kehoitus yrittää uudestaan

Kehoitus yrittää uudestaan


3dmeen pääsivustossa on sosiaalisia työkaluja viestintään ja kavereiden hallintaan. Kirjautuminen tapahtuu sivun kautta syöttämällä avatarin nimet ja salasanan.
Usein ensimmäisellä yrityksellä sivusto antaa virheilmoituksen, yritä uudstaan tämän jälkeen.

 EPH Ferryhillin sivu näyttää tältä alussa

EPH Ferryhillin sivu näyttää tältä alussa


Tällä hetkellä kavereiden lisääminen onnistuu vain sivun kautta. Samoin uusi käyttäjä saa sieltä haettua 50 krediitin alkurahan.

Suvulla näkyy useita päivityksiä, mm. kaveripyynnöt on hyväksyttävä tätä kautta.

Sinisen valikon saa esiin oikeasta yläkulmasta ja klikkaamalla 'bonuses' saa näkyviin tarjoukset, esimerkiksi 50 krediitin alkurahan.

Tällä hetkellä ei hakua ole käytössä, mutta web-selaimen hakukenttään voi syöttää avatarin nimen Esim:

https://3dmee.com/!/Abraham.Ferryhill

Abrahamin sivun oikeassa laidassa on add friend (tai remove friend) nappi.

 Kaverin lisäämisnappi oikealla

Kaverin lisäämisnappi oikealla
 Sivu näyttää tältä kun on monessa mukana

Sivu näyttää tältä kun on monessa mukana
Roolipelaaminen?Roolipelaaminen on chat-pohjaista. Eli vaikka kyseessä onkin eräänlainen Rajakatse MMO ei pelilillisiä elementtejä ole apuna. Yleinen termi mitä on käytetty pelaamisesta on freeform, vaikka se ymmärretäänkin
pohjolassa hieman eri tavalla.

Eli vaikka erilaisia animaatioita voi käyttää niin taistelut voitetaan sanan säilällä. Hyvänä roolipelaamisena pidetään sitä että pääkanavalla puhutaan roolissa ja kutsutaan toista tämän roolinimeltä.

Abraham Ferryhill: "Hyvää päivää tavernanisäntä Kaarle"

Roolinimi voi olla avarin nimi tai leijuvalla tekstillä apuskriptillä saatu. Apuskripteihin kuuluu mm. repeater, mm. petri pohjanmies on tehnyt charactermaster nimisen skriptin johon voi määritellä hahmon nimen ja puhua kakkoskanavan kautta hahmona. Skripti kuuntele siis kakkoskanavaa ja tulkkaa puheen hahmona pääkanavalle:

/2 "Hyvää pivää tavernanisäntä Kaarle."

Ritari Aatos: "Hyvää pivää tavernanisäntä Kaarle."

Hyvää roolipelaamista on omien toimien kertoiminen ja kuvailu:

Ritari Aatos: on närkästynyt barbaarien ammuttua nuolen hänen tuoppiinsa. "Kaarle, saisinko toisen. Tämä kastelee housuni!"

Myös neutraalia kerrontaa voi käyttää.

Pelin ulkopuolinen puhe (Out of Character OOC) tulee pistää pääkanavalla sulkuihin (()), tai mielummin käyttää yksityisviestiä (IM) tai Borderwatch ryhmän kanavaa. Kaikki mitä pääkanavalle kirjoitetaan oletetaan olevan hahmossa (in character IC).

Toinen hyvä tapa on antaa muille mahdollisuus vastata. Tähän ei ole mitään selkeää sääntöä mutta 5 minuuttia alkaa olla jo liikaa. Kuka tahansa voi myös vaatia sitä että noudatetaan postitusjärjestystä, jolloin jokainen pääsee vuorollaan kirjoittamaan (esim. taisteluissa tämä on melkeinpä pakko).

Kielenä on ollut suomi tai englanti riippuen pelaajista.

Chat-login voi kytkeä päälle preferences-valikosta (cntrl-p, communication ja rastita "save log of local chat to my computer". Oletusarvoisesti vain yksitysviestit tallennetaan. ja jos otatte kuvia peleistä tehkää se hiljaisesti. Cntrl-Alt-D avaa advanced valikon ylos, josta löytyy "Quiet snapshots to disk". Samaten luolastoja varten samasta valikosta kannattaa rastittaa "Disable Camera constaraints" jotta voi katsella maan allekin.


Borderwatch roleplaying -ryhmäLiittyminen onnistuu esimerkiksi menemällä oman avatarini Abraham Ferryhillin profiiliin (profiiliin pääsee esim. kaikkien esineiden kautta jonka olen rakentanut) ja tuplaklikkaamalla Borderwatch roleplaying nimeä. Tämän jälkeen aukeavasta ryhmäsivusta löytyy nappi "Join"

Kaikkia ryhmäominaisuuksia ei ole vielä aktivoitu mutta Borderwatch roleplaying ryhmästä saa jatkossa jaettua rooleja (leijuvia tekstejä mitkä näkyvät hahmon pääällä). Pelin alussa kannattaa avata ryhmän chat tuplaklikkaamalla ryhmävalikosta sen nimeä jotta pelin ulkopuoliset viestit tulevat perille (ryhmächat tätyy olla auki tämänthetkisessä versiossa).

TuomariointiTuomaroinnissa joko neturaali osapuoli toimii tuomarina tai pelinjohto (tapahtuman järjestäjä) tuomaroi tilanteet
sen mukaan miten hyvin on roolipelattu ja onko idea hyvä. Myös demokratiaa voidaan harrastaa.

Esim Burger Gamesin Stalker-roolipelin FLOW antaa hyvää osviittaa miten vapaamuotoista pelaamista voi arvioida.

Idea * Roolipelaaminen=tulos.

Eli kuka tahansa onnistuisi vaikeassakin teossa jos roolipelaisi sen hyvin ja olisi hyvä idea. Idea ei tarkoita sitä että pelaaja tietää oikeasti miten jokin asia toimii, riittää että se kuulostaa hyvältä.


KampanjaKampanja on vuonna 2000 alueesta tehdyn kirjallisen sopimuksen varassa, sopimukseen kuuluu tiettyjä rajoitteita mutta myös toiminnan vapaus. Rajoitteisiin kuuluu mm. "Älä aloita ruttoa joka tappaa kaiken koko maailmasta." Myös hahmojen tason rajoitukset kuuluvat asiaan eli korkean tason hahmoja on rajoitettu määrä.

Yhteys Rajakatse-peruskampanjaan on mutta kaikista asioista jota tuodaan alueelta toiseen pitää neuvotella pelinjohdon kanssa. Piste. Tämä on tärkein sääntö.

Pelinjohto voi kirjoittaa kuvaukseen "kävimpä taannoin Vardakovissa" mutta hahmot ovat paikalla vain joko peruskampanjassa tai jollakin aluevaltauksella. Kaikki hahmojen siirtymiset on hyväksytettävä kampanjan pelinjohdolla.


Läntiset alueet kokivat sodan raskaana 30-20 vuotta sitten ja alueesta pelattiin kolme strategia "vihkopeli"-kampanjaa. Näistä tapahtumista jäi muutama siirtokunnan johtaja jäljelle ja nämä ovatkin sitten korkeampitasoisia hahmoja. Vanhoihin tapahtumiin viitataan aina välillä, mutta niiden tuntemista ei vaadita.

HahmotHahmojen pelaaminen on tämän tyylisessä virtuaalisessa vapaamuotoisessa pelaamisessa melkoisen vapaata. Pelaaja voi kirjoittaa hahmoaan vapaasti ja johtaa henkilökohtaisia pelejä myöskin hyvin vapaasti eli omia tavernailtoja voi pitää ihan niin paljon kuin haluaa.

Varsinaisissa tapahtumissa toivon että hahmokuvaukset lähetetään minulle etukäteen jotta tiedän mitä on tulossa.

Vaihtoehtoinen tapa on se että pelaaja haluaa hahmon pelinjohdolta, jolloin myös hahmoon saa päivityksä.

Sattumanvaraisella tavernassaolijalla voi peleihin myös tulla, nämä luonnollisesti eivät saa tilannepäivityksiä.

Peline tyylinä on alhaisfantasia, Rajakatseen tyyliin (töhöys on pop).1.Kausi1. Kausi pelattiin 2010-2011. Eri aikojen kokeilujen jälkeen sunnuntai klo 18.00 suomen aikaa osoittautui parhaimmaksi kompromissiksi. Keskimäärin pelejä oli kahdesti kuussa.

Kampanja on seuranut tähän mennessä ylipappi Paltamonin toimia ja Nannolan kylän arkea. Alueen outoa historiaa on ratkottu hitaasti. Barbaarien kanssa on ollut ongelmia Paltamonin pamppukaartien hätisteltyä niitä ja nämä mm. piirittivät Nannola keväällä 2011

Pelien ensimmäisen kauden chatlogeja ja kuvia voi lukea Rajakatseen areenalta:
http://www.rajakatsefantasia.fi/chat/upb/viewtopic.php?id=4&t_id=8

Kuvia galleriassa:
http://www.rajakatsefantasia.fi/kuvagalleria/index.php?v=2010&cat=Openlife%202010
http://www.rajakatsefantasia.fi/kuvagalleria/index.php?v=2011&cat=Openlife%202011


RY:n kampanjan johdolta on tullut yksi tilattu bonus-episodi liittyen Paltamonin salamurhayritykseen.


2.KausiResursseja


pp_hair_blond_staight.png

pp_hair_blond_staight.png

pp_hair_blond_thinned.png

pp_hair_blond_thinned.png

pp_hair_brown.png

pp_hair_brown.png

pp_hair_brown_straight.png

pp_hair_brown_straight.png

pp_hair_brown_wave.jpg.png

pp_hair_brown_wave.jpg.png

pp_hair_jessicablond.png

pp_hair_jessicablond.png

pp_veriroiske2.png

pp_veriroiske2.png

pp_brownlonghair_wt.png

pp_brownlonghair_wt.pngHUOM! KUN LATAAT TEKSTUUREJA OPENLIFEEN KÄYTÄ MIELELLÄÄN TGA-tiedostomuotoa joka on ylivertaisen hyvä. JPG toimii myös mutta paikkaa runsaasti. PNG taas ei pakkaa mutta virtsaa kintuille läpinäkyvyyden kanssa.