Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Joenmutkan taisteluJoenmutkan taistelu


Paikka: Länsi (mustasta tornista itään), Rajakatse-maailma, 15. päivä syyskautta 473

Lähtökohta operaatiolleBarbaarien syyllistyttyä taudin levitykseen ja jakuviin hyökkäyksiin Mustan tornin kylän vallanneita Nohvatovilaisjoukkoja vastaan päätti kokous Rajakatseessa koota uuden sotajoukon. Tavoitteena oli
surmata merisusien päällikkö Olof ja turvata barbaariliitolaisten alue. Tällä kertaa mukana oli myös Mahtivuoren joukkoja, ja Nohvatovin aateliston osallistuminen oli vähäisempää, pl. prinssi Ivar joka ei ollut päässyt taisteluun edellisenä syksynä.

Joukkojen laivaus toteutettiin Uuden Vardakovin kautta ja etelään edellisenä syksynä vallattuun Mustan Tornin kylään. Syyskuun alkupäivinä näytti siltä että kaikki aateliset olivat tuoneet joukkonsa paikalle, joten alueen sotilasleiriä alettin purkamaan.

Simonidien johdolla sotavelhot ja barbaarit ovat koonneet ensimmäisen todella kansainvälisen joukko-osaston ja viivitysten jälkeen lähestyvät Olofin merisusien leiriä.

Lähtötasana toimii nohvatovilainen ruttomäen varustus. Sotavelhot pohjoisessa ja simonidit sekä barbaarit Simonidin Pojan johtamana etelässä. Joukkojen suojelijana toimi barbaari nimeltä 'Simonidin poika' ja varsinaisena komentajana toimi sotavelho Ivan, tämän mukana oli prinssi Ivar. Sotavelho Jaaman joukot päättivät koukata pohjoisesta. Simonidi Denonin mahtivuorelaisesta vakiväestä kokoama joukko ja Bargtargin barbaariliittolaiset Simonidin Pohjan johdolla kulkivat etelästä.

(Huom taistelu on katsottavissa videolta:
https://www.youtube.com/watch?v=25RZRNZV9fY )


Vuoro 1Tappiot:
Simonidit: - Sotavelhot: - Bargtargin barbaarit: - Merisudet: -

Simonidi-ritari Denonin miehet menevät edeltä ritari Aatoksen kanssa. Pohjoisessa nohvatovilaiset rämpivät eteenpäin metsässä, Jaama ratsastaa polkua pitkin. Simonidin pojan yksi ryhmä menee joen eteläpuolelle. Barbaarien metsästäjät liikkuvat metsässä ilman kontaktia.


Vuoro 2Tappiot:
Simonidit: - Sotavelhot:- Bargtargin barbaarit:- Merisudet: -

Simonidi-ritari Denonin miehet ratsastavat järveltä louhikkoluolalle ja suuntaavat siitä metsään ritari Aatoksen ratsastaessa pohjoiseen rantaa pitkin.
Jaaman porukka levittäytyy rinteen alle ja Kalpaupseeri Teodyn ilmoittaa että huipulla on merisusien metsästäjiä. Rungwhynin Zada-papit vajoavat suohon. Kersantti Gubrynin armeijan ryhmä eksyy mutta löytää sitten Jaaman jäljille. Simonidin poika ylittää joen ja jatkaa sen vartta länteen. Jaaman huomannut metsästysseurue juoksee kylän laitaan ja huutaa hälyytyksen jolloin valmiina olevat soturit ryntäävät vallille. Varustukselta kylän keskellä kuuluu loitsuamista.

Vuoro 3Tappiot:
Simonidit:- Sotavelhot: - Bargtargin barbaarit: - Merisudet: 1

Simonidin miehet käyvät metsästysporukan kimppun ja onnistuvat karauttamalla päälle jopa listimään jonkun. Tällä aika muu osa porukasta on vasta järjestäytymässä metsäluolan edessä. Deinosanit jäävät juttelemaan barbaarien kanssa. Jaama kiipeää kukkulan laelle parinkymmenen sotilaan kiertäessä pohjoisesta ja osan jäädessä jälkeen suon takia. Suosta pääsee Zada-pappi Rughwhynin ryhmä ohi mutta Ivan Vagemoor vajoaa suohon noin suunnillen parin-kolmenkymmenen muun sotilaan kera. Simonidin pojan porukka päättää koukata. Tässä vaiheessa kylän reunalla on miehitys pohjoisessa sekä keskellä ja etelässä vallilla. Paikka ei ole täydellisesti vallitettu, mutta noin parisataa barbaaria miehittää linjaa varsin kurinalaisen näköisesti.


Vuoro 4Tappiot:
Simonidit: 1 Sotavelhot: - Bargtargin barbaarit: - Merisudet: 3

Sirran, Aatos ja Simonidin miehet piirittävät metsästäjiä. Haavoja ja nuhjaamista. Denon käskee Mahtivuorelaisten sotilaiden suunnata kohti kylää luolalta ja ratsastaa kohti kahakkaa.
Jaama ratsastaa kylän laitaan ja huomaa väijytyksen! Mutta sehän on Olof! Jaama aloittaa taistelun verivihollistaan vastaan. Kalpaupseeri Teoddynin porukka ottaa myös kontaktia ja sotavelhonoviisit tulevat heittelemään jotain harmillista Olofin rintamassa olevien jousimiesten päälle. Gorin rakuunat tulevat aukolle joka erottaa pohjoisen osan eteläisestä rintamasta. Prinssi Ivar ratsastaa kontaktiin keskivaiheilla ja Zharin mestareiden noviisirypäs tukee häntä. Muu osa joukoista on vielä kovin kaukana. Simonidin pojan miehet ovat koukkaamassa. Nuolia vaihdellaan kovasti pitkin poikin pohjoista rintamaa Jaaman ja Olofin paukuttaessa toistensa kilpiin – ainoastaan Gorin rakuunat saavat päällensä noin parinkymmenen soturin lauman, josta osa berserkkejä, ja viisi rakuunaa menehtyy näillä tienoin. Yksi barbaariryhmä painuu karkuun Olofin viereltä, noviisien heitettyä loitsuja. Ivarin loitsuja berserkit eivät pelkää. Epäkuolleita alkaa valua varustukselta pellolle. Pääsitte tämän jälkeen ratsastamaan eteenpäin palavaan kylään, ilman sen kummempaa vastarintaa.


Vuoro 5Tappiot:
Simonidit: 3 Sotavelhot: 5 Bargtargin barbaarit: - Merisudet: 9

Simonidit piirittävät yhtä jousimiespoppoota metsässä ja nuolia lentää reilusti. Nohvatovilaisia joukkoja alkaa pohjoiseen virrata kukkulan pohjois ja eteläpuolitse. Zada-papin loitsu kärventää jonkun barbaarin muurilta. Gorin rakuunat ryntäävät pellolle, mutta Olof kääntyy heitä vastaan. Peitsi lävistää Olofin henkivartijan mutta tämä lyö hevoselta jalat alta. Tässä vaiheessa Gorin rakuunat menettävät usean hevosen. Simonidin poika kiepsahtaa etelässä selustaan ja puukottaa metsästäjän hengiltä, vastaus tulee nopeasti ja monia Simonidin pojan barbaareja haavoittuu tai kaatuu nuoliin. Merisusien soturit tulevat metsään vastaan ja alkaa ilkeä kiertotaistelu jossa yllätyksiä sattuu ja nuolia tulee olettamattomista suunnista. Athan rynnäköi rintamassa olleen ryppään päälle, jolla oli kivat miekat. Näitä kaatuu monia ja taistelun jälkeen näillä todetaan olleen P-merkkejä ja Ishakan linturiipuksia. Pohjoisessa Olof surmaa Gorin rakuunat viimeiseen mieheen. Lisää epäkuolleita laahustaa varustukselta pohjoisen pellolle seisoskelemaan sen keskellä.


Vuoro 6Tappiot:
Simonidit: 5 Sotavelhot: 10 Bargtargin barbaarit: 4 Merisudet: 23 Epäkuolleet: 5

Nuhjausta etelässä. Vastkannon linnakkeen mies kuolee Guranin ryhmästä ja Aethan ryhmä vaihtaa nuolia metsästäjien kanssa. Meorracin sotavelhonoviisit tulevat Gorin rakuunoiden jäänteille ja heittelevät loitsuja Olofin päälle. Tämän jälkeen Jaama lataa hyvin pienen ja nolon tulipallon päälle ja Carrin rakuunoiden rynnistys surmaa kaikki Olofin porukasta! Olof on kuollut! Kalpaupseeri Teoddyn pitää noviisien selustaa mättäen pellolla seisovia epäkuolleita. Keskellä nohvatovilaiset lataavat kaiken mitä heillä on vastustajan päälle. Pohjoisella muurinpätkällä tämä tarkoittaa seriffi Mallastarhaa joka valtaa vallia metsämiehiltä. Zharin mestarit paiskovat loitsuja myös muurille. Simonidin poika taistelee metsästäjien kanssa kunnes paikalle saapuu loput hänen miehistään – hänen ryhmänsä on melkoisen kulunut johtuen suojavarusteiden määrästä ja laadusta.
Massiivinen paniikki leviää merisusien joukoissa ja suurin osa rintamasta päättää ”Olof on kuollut!” huudon seurauksena vaihtaa suuntaa. Paikoitellen osa taaksepäin juoksevista ryhdistäytyy mutta taistelun lopputulos alkaa olla selvä jo tässä vaiheessa! Kalpaupseeri Teoddyn ottaa vastaan epäkuolleiden rynnistyksen kaataen laumoittain heikkoja epäkuolleita!


Vuoro 7Tappiot:
Simonidit: 7 Sotavelhot: 11 Bargtargin barbaarit: 4 Merisudet: 38 Epäkuolleet: 25

Aethin jousimiehet vaihtavat nuolia metsästäjien kanssa, jota piirittämään Aatoksen porukka on jäänyt. Toisen ryhmänjohtajan, Aethan, jousimiehet etenevät pellon laitaan mutta ryhmä joka ei suostunut vetäytymään ottaa heidät vastaan siinä. Pohjoisessa nohvatovilaiset mättävät epäkuolleita ja jalkaväki ei saa paljonkaan aikaan (huolimatta siitä että Ivan on viimeinkin saapumassa paikalle), jolloin Jaaman ritariksi lyömä Carri koukkaa epäkuolleiden kimppuun ja Jaama heittää tulipallon näiden päälle – tämän jälkeen lyödään. Ivarin tuomat kaartin soturit tukevat taistelua koko rintamalla ja Sacreonyn soturit lyövät myös lujaa. Etelässä Leoracin kaartin miehet aloittavat piirittämään yhtä itsepäistä ryhmää. Ivar etenee ja heittää salamapalloa Tercynin Zhar noviisien tullessa mukana ja pommittaen edellä olevia sotureita. Näyttäisi siltä että petturi-Derecaspappi on saanut joukon barbaareja muodostamaan rintamaa taloille eteen. Simonidin pojan barbaarit koukkaavat viimeisiä metsämiehiä ja lyövät yhden hengiltä. Athin varajohtaja kaatuu nuoleen ja metsämiehet koukkaavat Aethan jousimiehet ampuen paljon nuolia heidän suuntaansa. Simonidin poika huilaa.


Vuoro 8Tappiot:
Simonidit: 11 Sotavelhot: 13 Bargtargin barbaarit: 16 Merisudet: 43 Epäkuolleet: 45

Ritari Aatos karauttaa Aethan avuksi ja molempia puolustuksessa pysyviä merisusiryhmiä verotetaan ankaralla kädellä. Viimeinen metsämies kaatuu etelässä – Simonidien tappiot ovat yllättävän kevyet. Jaama, kaartin soturit ja muut tuhoavat viimeiset puolustavat epäkuolleet pellolla ja siirtyvät varustuksen kimppuun. Samaan aikaan Ivar ratsastaa eteläisen pellon yli suoraan varustuksen luokse ja saa vihaisia iskuja paikkaa puolustavalta noidalta joka kiroaa prinssiä. Zharin mestareiden noviisi kaatuu myös vaihtaessaan loitsuja noidan kanssa. Kalpaupseeri taistelee epäkuolleita ja mökkeihin linnoittautuneita puolustajia vastaan. Simondin pojan miehiä tunkeutuu joen rantaa pitkin kylään ja he heittelevät puolustuksessa olevia merisusia kaikella kävyistä tikareihin. Ritari Aatoksen ryhmästä kaatuu yksi mies nuoleen, metsässä kun on vielä puolustajia - rintama onkin rikki. Yksi Zharin mestareista kaatuu varustuksenkulmalla soturien ja tämn jälkeen heti tapahtuneeseen epäkuolleiden rynnistykseen. Vääpeli Kaarle mukane taistelee merisusien soturiryhmän rippeitä vastaan. Deinosanit saavat päälleen vihaisen määrän nuolia rakennuksesta.

Vuoro 9Tappiot:
Simonidit: 13 Sotavelhot: 16 Bargtargin barbaarit:16 Merisudet: 46 Epäkuolleet: 66

Simonidi Denon ratsastaa Mukanen ryhmän viereen ja surmaa viimeiset merisusien taistelijat. Piiritetty merisusien ryhmä tekee vieläkin metsän laidassa vastarintaa – nyt paikalla on kolme mahvuorelaista jousimeisryhmää ampumassa nuolia näiden päälle ja tämän jälkeen Guaranin mahtivuoren vakituisia sotilaita koukkaa ja pääsee lähitasteluun. Metsämiehet häiritsevät kuitenkin ampumalla ritari Aatoksen suuntaan nuolia.

Jaama ratsastaa eteenpäin aukkoja katsellen ja havaitsee väijytyksen! Se on pimeyden rouva, itse noita! Hän käskee miehensä koukkaamaan ja Mallastarha käy päälle ja sitten sotavelhonoviisit. Simonidin pojan miehet rohkastuivat ja käyvät epäkuolleiden kimppuun tuhoten muutamia. Noidan henkivartioita lyödään kovaa ja epäkuolleita rankaistaan. Sitävastoin soturien rippeet eteläisessä metsässä käyvät Simonidin pojan metsämiesryhmän päälle ja surmaavat siitä yli puolet!


Vuoro 10Tappiot:
Simonidit: 15 Sotavelhot: 20 Bargtargin barbaarit:22 Merisudet: 69 Epäkuolleet:86

Noita kurittaa Mallastarhan ryhmää ja epäkuolleita tuhotaan varustuksen nurkalla. Mahtivuoren jousimiehet pommittavat viimeistä pesäkettä metsässä. Rakuunaryhmä etenee sillalle asti, jossa petturi-Derecaspappi on ylittämässä siltaa ja tämän seuraajista onnistutaan surmaamaan pari.
Mukane tuhoaa epäkuolletryhmän. Mökkiin linnoittautuneet jousimiehet pommittavat Zada-pappia joka loitsuillaan harventaa näiden riviä. Noita lyö mallastarhaa, tämän jälkeen noviiseja. Jaama ratsastaa rakennuksen läpi ja lyö peitsellään noidan seuraajia. Tällä aikaa Carri on hypännyt hevosineen jokeen estääkseen noidan paon ja hyökkää selustaan surmaten kaikki. Kentällä ylennetty ritari on jo surmaamassa noitaa, mutta sir Jaama kertoo että nainen on Diemun vaimo ja arvokas vankina!


Vuoro 11Sotiminen loppuu tämän jälkeen merisusien joukkojen livetessä karkuun ja viimeisten menettäessä taistelutahtonsa.

Kylään jätetään vakituisia joukkoja etenkin Simonideiltä, Bargtargin barbaarit hoitavat siviiliasutuksen miehityksen. Alueen jaosta tulee keskustelua – nyt mustan tornin alue on sotavelhoilla kun taas joenmutkaan jää Simonidien miehitystä. Merisusia jäi taistelukuntoisiksi kohtuullisen paljon, mutta ilman johtajaa nämä tuskin voivat järjestää mitään suuria hyökkäyksiä. Taistelu vahvisti edelleen epäilyksiä merisusien mainetta taistelijoitan, etenkin ylivoimaa vastaan. Moraali oli myös käsittämättömän vahva, aina siihen asti kunnes Olof kuoli jonka jälkeen vain muutamat johtajat saivat kerättyä joukkoja puolustukseen. Lopuksi johtajista Noita jäi sotavelho Jaaman vangiksi ja petturi-Derecaspappia haettiin mutta ei saatu kiinni. Myöskään Diemundin veljeskunnan jäseniä ei saatu kiinni, mutta operaatiota pidetitin onnistuneena Olofin kuoleman ja noidan vangitsemisen takia.


Lopputulema
Tappiot: (suluissa kokonaan tuhotut ryhmät)
Simonidit: 17 Sotavelhot: 25(1 ryhmä) Bargtargin barbaarit:22 Merisudet: 82 (6 ryhmää) Epäkuolleet:92 (8 ryhmää)

Merisusivankeja: 6 (mainittavia: Noita, ilmeisesti Diemun akka)Nimettyjä LARP/Roolipeli hahmoja jotka osallistuivat taisteluunArmas Jaama
Ivan Vagemor
Seriffi Mallastarha
Simonidi Denon
Seriffi Aatos
Vääpeli Kaarle Mukane
Simonidin Poika
Timotei (Karrin rakuunoissa)


Noloja tikkejä:

-Deinosan-noviisit myöhästyivät hyökkäyksestä polteltuaan piippujaan.
-Jaama paljasti hyökkäyksen ja vastapuoli oli muurilla näiden tullessa.
-Kaikki liittoutuneet hyökkäsivät melkoisen sattumanvaraisesti ja etenkin etelässä oli melkoisen järjestäytynyt vastarinta.
-Etelässä hyökkäys pysähtyi nolosti merisusien tullessa vastaan metsään.
-Merisudet hylkäsivät asemansa kuultuaan Olofin kuolleen.
-Ivan ui suossa.
-Papit uivat soissa.
-Mahtivuoren jousimiehet eivät oikein pärjänneet merisusien jousimiehille metsässä!
-Jaama törmäsi sattumalta sekä Olofiin että noitaan!
-Ivan ja Aatos eivät meinanneet enää jaksaa.
-Naiset ja lapset kävivät Carrin ryhmän kimppuun, vaikka tämä oli pelästyttänyt parikymmentä maaorjaa pakoon pohjoisessa.
-Petturi-Derecaspappi ja rippeet entisten pamppukaartilaisten ryhmästä pääsi karkuun (näiden kerrotaan olleen Paltamonin jättäneitä miehiä, johtajanaan pappi Naevyn, edesmenneen pappi Yrjänän oikea käsi.).
-Jaaman tulipallo ei oikein tepsinyt Olofin veteraaneihin.
-Leoracin kaartin soturit tulivat Ivarin hyökkäykseen jäljessä liian raskaiden varusteiden hidastaessa menoa.


Pätemistä:

-Carrin rakuunaryhmä voitti useita ryhmiä, sekä olofin että noidan!
-Prinssi Ivar otti ensimmäisenä kontaktia linnakkeeseen ja noitaan.
-Hevoset tehosivat merisusiin nyt kerrankin oikein.
-Sotavelhot pätivät kentällä eivätkä tällä kertaa syyllistyneet julmuuksiin.
-Etelässä metsässä käyty taistelu oli ilkeää, kuluttavaa ja täysin armotonta.
-Loitsut ajoivat monia barbaariryhmiä karkuun, tosin nämä eivät vaikuttaneet juurikaan berserkkeihin.
-Merisusien metsästäjäryhmä Saerranin johdolla havaitsi Jaaman sotavelhot hyvin aikaisin antaen aikaa puolustajille siirtyä asemaan.


Päteviä johtajia:


Carri – Jaaman rakuunaryhmän johtaja. Tuhosi Olofin veteraanisoturit ja noidan henkivartioston. Jaama ylensi hänet kentällä ritariksi.
Sotavelho Ivar – Prinssi kävi urheasti merisusien kimppuun muurilla ja vieläpä loppuvaiheessa linnakkeen ja noidan kimppuun!
Seriffi Mallastarha – kävi urheasti linnakkeen ja tämän jälkeen noidan päälle.
Simonidin Poika – oli etunenässä koukkaamassa ja taisteli urheasti merisusia vastaan vaikka menetti useita miehiä.
Tercynin Zharin mestarit. Noviisiporukka oli Ivarin kannoilla ja tärkeimmissä taisteluissa keihäänkärkenä.
Meorracin sotavelho-noviisit - Jaaman mukana missä vaan ja osallistui kaikkiin tärkeämpiin kahakoihin.
Kalpaupseeri Teoddyn – Jaaman palkkaamat palkkasoturit tuhosivat paljon epäkuolleita.
Vääpeli Kaarle Mukanen peitsimiehet – eivät ottaneet käytännössä tappioita.
Rygwhyn – Pätevä Zada-pappi johti edessä ja herätti pelkoa vastustajissa. Hän myös seisoi nokikkain petturi-Derecaspapin porukkaa vastaan.
Aetha - Tuhosi pamppukaartilaisten ryhmän lähes viimeiseen mieheen.
Jynoc – Derecaspappi hoiti rintamassa uskollisesti haavoittuneita auttaen monia takaisin taisteluun.


Noloja johtajia:

Ivan – Käveli joukkojensa kanssa suohon ja tuli paikalle myöhässä.
Gollyn – Bargtargin barbaareja, menetti melkein koko ryhmänsä merisusien jousimiehiä vastaan taistleussa.
Tinvanvayn –Deinosan noviisit saivat vastaansa melkoisesti nuolia, saaden pahoja haavoja. Ryhmä ei saanut paljon mitään aikaan.
Bladoc, Cadec, Daennyn, Aetheoddyn – Ivanin mukana tullut nohvatovin armeijan osasto ei osallistunut juuri mihinkään.
Saerorcyn, Leorac – Ivarin kaartilaiset eivät olleet niin kovia kuin mitä heidän kalliista varusteistaan olisi voinut olettaa.
Ritari Aatos – Ei oikein saanut omalla jousellaan oikein mitään aikaiseksi, ja koko taistelu meni piirittäessä barbaareja eteläisessä metsässä.
Denon – Denonin miehet menivät edeltä ja ritari tuli jatkuvasti hieman jäljessä.
Gubryn – Nohvatovin sotilaat eksyivät metsään hyökkäyksen alussa.
Gor – Otettuaan ensiksi tappioita muurin puolustajilta Gorin rakuunat rynnistivät pellolle ja jäivät Olofin miesten jalkoihin. Koko ryhmä tuhottiin ja Gor vammautui taistelussa.