Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Vuoriniityn kauppiaitten ja käsityöläisten kilta


Vuoriniityn kaupungissa ja sitä ympäröivässä maakunnassa vaikuttava kaksoiskilta. Tämä suuri kilta on alkujaan koostunut erillisistä kauppias- ja käsityöläiskilloista, jotka ovat ajan saatossa liittyneet yhteen. Kiltaan kuuluvat useimmat laillisesti ja luvallisesti toimivat maakunnan kauppiaat ja käsityöläiset, poislukien mm. ne, jotka toimivat Deinosanin jalokivikillan alaisuudessa. Myös useat aateliston ja papiston alaisuudessa toimivat kauppiaat ja käsityöläiset kuuluvat kiltaan, vaikka se ei olekaan heille välttämätöntä. Päätoiminen kauppiaana tai käsityöläisenä työskentely edellyttää siis yleensä kiltaan kuulumista. Suurin osa killan jäsenistä harjoittaa elinkeinoaan Vuoriniityn kaupungissa, mutta jäseniä on myös Olyissa, Bokeassa ja muutamissa muissakin paikoissa. (Olyissä toimii myös oma, osin itsenäinen kiltansa.) Kilta toimii myös jäsentensä sosiaalisena yhteysverkostona, tosin ennen kaikkea kilta valvoo sitä, ettei alalla ole liikaa toimijoita. Samoin suuntaa-antavista tuotantomääristä ja tuotteiden hinnoista sovitaan toisinaan killan sisällä. Kilta kerää jäseniltään kiltamaksuja ja muita veroja, joista osan toimittaa edelleen viranomaisille, suuriruhtinas Geofriuksen kansliaan. Päätöksenteosta killan sisällä huolehtivat kiltamestarit, killan vanhimmat ja kiltakokoukset.

Kiltaan kuuluu varsin vaihtelevaa väkeä varakkaista porvareista vaatimattomiin käsityöläisiin. Killan sisällä toimii myös useita epävirallisia alikiltoja ja alahaaroja, jotka koostuvat saman alan ammattilaisista. Tällaisia alajaostoja on mm. Vuoriniityn kaupungin sepillä sekä leipureilla. Killassa on myös eräänlainen "varakkaamman ja paremman väen" sisäpiiri, johon kuuluvat killan vaikutusvaltaisemmat jäsenet. Tuohon ryhmään kuuluvat vauraammat ja vaikutusvaltaisemmat kauppiaat ja käsityöläiset, ja tämän ryhmän jäsenillä on myös oikeudet ulkomaankauppaan. Oikeudet ulkomaankauppaan onkin tarjolla niille killan jäsenille, joilla on halua ja varaa tästä erikseen maksaa. Ulkomaankauppaluvan hinta vaihtelee tapauskohtaisesti, mutta kerrotaan, että sellaisesta on aikanaan maksettu 4000 kupariakin. Kyseistä lupaa ei siis ole läheskään kaikilla käsityöläisillä ja kauppiailla.


Muutamia kiltaan kuuluvia toimihenkilöitä:

-Hurtikka, yksi killan alaisuudessa toimivista kirjureista


Kiltaan mm. kuuluvia kauppiaita ja käsityöläisiä:

-Kauppias Hemminki ja kynttilänvalaja Sebastian, joilla on yhteinen kauppahuone
-Sinermät, kauppiaita
-Katariina Ginnar, kauppias
-Sylvia Tohki, kauppias
-Säteri, kauppias
-Viivi Aarontytär, vaate- ja kangaskauppias
-Meera, kauppias
-Mana Kaprukki, kauppias
-Ballendorfien suvusta Rudolf, Juuso ja Henrika, kaikki kolme kauppiaita
-Tupru Eepos, kirjakauppias ja Eepoksen kirjansitomon omistaja
-Sulevi, suutari
-'Pulla-Sofia', leipuri
Ilkka, puuseppä, nykyisin vankeudessa
Juuso, räätäli
Reima, nahkapajan omistaja
Aslak 'Kutoja', edesmennyt kutomon omistaja


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/rajakats/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4673