Pelikäytäntöjä

Pelien pääpaino on heti turvallisuuden jälkeen eläytymisessä. Käytännössä tämä tarkoittaa:

  • Aitoja vaaratilanteita ei saa aiheuttaa minkäänlaiseen eläytymiseen vedoten
  • Ellet ole varma, miten toimia, improvisoi (vasta jos on pakko, kysy off-gamessa)
  • Oman hahmon pelaamisesta ei tarvitse tinkiä ns. ”suuremman draaman” hyväksi

Pidä huoli, että peliin tullessasi tunnet pääpiirteittäin säännöt sekä yleisohjeen (lähetetään jokaiselle pelaajalle ennen peliä), osaat kertoa kuka hahmosi on, mistä ja mihin hän on tulossa ja mitkä ovat hänen motiivinsa.

Pelissä mahdollisesti tapahtuvat taistelut mallinnetaan pehmoaseilla (bofferi tai lateksi). Koska peliemme pääpaino on eläytymisessä, on jokaiseen osumaan lupa kuolla. Tarkemmat ohjeet kestopisteiden laskemiseen löytyvät sääntöjen taistelu-kohdasta. Muu fyysinen kontakti on sovittava ennalta pelaajien kesken, on kyse sitten nyrkkirysystä tai halaamisesta. Tällä varmistetaan, että kukaan ei ahdistu tai kiusaannu pelitilanteesta pelaajana. Suosittelemme tutustumaan myös Turvallisempaa larppausta -tietopakettiin.

Rajakatseen pelimaailmaan kuuluu myös taikuutta. Se ei ole läsnä maalaisen tai muun tavallisen tallaajan jokapäiväisessä elämässä ja voi ensi kertaa nähtynä olla suurikin ihmetyksen aihe. Loitsusääntöihin saa jokainen tutustua tarpeelliseksi katsomallaan tarkkuudella. Pelissä taikuuden käyttäjällä on velvoite tehdä selväksi, mitä loitsu tekee ja millä tavalla. Loitsun tunnistaa siitä, että se alkaa ’loitsin’, ’lumoan’, ’taion’ tai jollakin vastaavalla sanalla. Esimerkki: ”Loitsuni sinut uneen vaivuttakoon!”

Pelimaailmassa esiintyviä kieliä mallinnetaan seuraavasti: mahtivuorta suomella, nohvatovia ruotsilla, hurjaviiniä englannilla. Myös muita kieliä saattaa kuulua; silloin kyse on yleisesti tuntemattomasta kielestä. Perussääntönä on, että kaikki hahmot osaavat mahtivuorta, ellei hahmoselosteessa toisin mainita ja vastaavasti hahmo ei osaa muita kieliä, ellei toisin mainita. Mikäli kuulette keskustelun kielellä, jota hahmonne ei ymmärrä, pyrkikää jättämään sen sisältö huomiotta. Muistakaa kuitenkin, että keskustelu itsessään käydään ääneen, joten vierasta kieltä voi halutessaan kummastella sopivaksi katsomallaan tavalla.

Pukeutuminen peleissä

Huolelliset pukeutumisohjeet löytyvät täältä. Tässä on kuitenkin pähkinänkuoressa minimivaatimuksia:

  • Miehen perusvaatetus on puolipitkä tunika ja housut.
  • Naisen perusvaatetus on pitkä mekko.
  • Tärkeintä on, miltä asukokonaisuus näyttää ulospäin.
  • Älä käytä keinokuitua, suosi yksivärisiä vaatteita. Nahka on myös hyvä materiaali.
  • Varakkaampi väki koristelee tunikansa tai mekkonsa ja korut ovat suosittuja.
  • Napitettavat paidat ja takit eivät ole kiellettyjä, mutta ne sopivat vain varakkaammille hahmoille. Yleisesti kehotamme välttämään näitä. Muovia ei saa näkyä.
  • Kengiksi sopivat nahkaiset saappaat tai yksinkertaiset nahkaiset kävelykengät. Peliin sopivia sandaaleja voi käyttää. Paljain jaloin kulkeminen on myös vaihtoehto.

Ruoka-asiaa

Peleissä ei tavallisesti ole tarjolla lämmintä ruokaa. Vettä, leipää ja vihanneksia sekä jotain leivänpäällystettä on usein tarjolla. Lisäksi tavernasta voi ostaa kevyttä ruokaa ja monia juomia omakustannehintaan. Käytännössä on kuitenkin hyvin suositeltavaa ottaa mukaan omia eväitä. Omat, peliin sopivat, ruokailuvälineet ja juoma-astia tulee ottaa peliin mukaan.