Haltijat


Haettu sivu:
Haltiat


Tämä artikkeli on hyväksytty Rajakatse fantasia ry:n pelimaailmaanUlkonäöltään haltiat muistuttavat suuresti ihmisiä, silmiinpistävin tunnusmerkki ovat haltioiden suipot korvat. Mitä tulee muuten haltioiden olemukseen, tästä on erilaisia arveluja ja tarinoita. Haltioiden tiedetään myös joskus risteytyneen ihmisten kanssa, mutta jälkeläisten korvien suippous on ollut kovin satunnaista.

Haltiat ovat jakautuneet vuorihaltioihin, metsähaltioihin ja vaeltaviin haltioihin. Lisäksi on vielä puolhaltiat, jotka ovat ihmisten ja haltioiden jälkeläisiä.

Useimmat haltiat ovat tottuneita kulkemaan erämaassa ja pystyvät helposti välttämään ihmisasutuksen. Joillakin haltioilla on myöskin hyvä tietotaito voimakivien käytössä, mitä jotkut heistä mm. käyttävät talvisin kovilla pakkasilla ruumiinlämpönsä ylläpitoon.

Pohjoisessa asuu tuhat tai muutama tuhat (?) pitkäikäistä haltijaa, joista ihmiset tietävät yleensä kovin vähän. Heitä ei näy juuri koskaan missään ja useimmiten haltioita
liikkuukin lähinnä tarinoissa ja huhuissa. Silti on ihmisiä, jotka väittävät haltioita nähneensä, mutta kovin harvinaisia nuo havainnot haltioista ovat. Tähän arvellaan syyksi sitä, että haltiat eivät ole kovin kiinnostuneita ihmisten touhuista, vaan pikemminkin parhaansa mukaan pysyttelevät erossa ihmisistä.

Tavallisella kansalla on siis haltioista joitakin tarinoita ja satuja, mutta haltioiden toiminnasta ei ole sen kummempaa tietoa. Tästä johtuen suhtautuminen haltioihin vaihteleekin ihmettelystä ja pelonsekaisesta kunnoituksesta epäluuloisuuteen ja kyräilyyn. Mm. vanhemmat toisinaan pelottelevat lapsiaan olemaan kunnolla, 'tai haltia tulee ja nappaa.'

Nohvatovin ja Mahtivuoren valtakuntien sivistyneet ja oppia saaneet ihmiset tietävät haltioista jossakin määrin enemmän, mutta esim. haltioiden asuinpaikat ovat haltioiden yksityistietoa. Harvat ihmiset osaavat haltioiden kieltä, mutta senkin taitajia on. Ihmisten keskuudessa paras tietämys haltioista on luonnollisesti jalokivikiltojen velhoilla, joista Zharin mestareilla on parhaat yhteydet haltioihin. Kaikilla velhokilloilla on kuitenkin jonkinlaiset yhteydet Rajahaltioihin, joka on tiettävästi haltioiden eräänlainen velhokillan tapainen järjestö.

Haltiat eivät ole aiheuttaneet ongelmia ihmisyhteisöille pitkään, pitkään aikaan, joten Nohvatovin ja Mahtivuoren viranomaiset eivät ole katsoneet tarpeelliseksi puuttua haltioiden kuljeskeluun. Huhutaan, että ajoittain haltiat olisivat sekaantuneet ihmistenkin asioihin, mutta mistään pahoista selkkauksista ei ole tiettävästi ollut kyse.

((Rajakatseen maailman haltiat, osio 2 artikkelissa A.Loponen käsittelee "haltia vai haltija"-kysymystä ja näiden fyysisiä ominaisuuksia))


Rajakatsemaailma


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/rajakats/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4673