Rajakatse LXXVI


Syksyllä todella surkean satovuoden jälkeen kaikkia huoletti tuleva talvi. Tunnelma tavernalla ei siis ollut varsinaisesi hilpeä.

Paikalle oli saapunut huomattava määrä kauppiaita Mahtivuoresta ja myös Nohvatovin puolelta. Kauppiaat pitivät yhteisen kokouksen, jossa he suunnittelivat viljan tuomista etelästä Hurjaviinistä, missä oli kuulemma ollut hyväkin sato, toisin kuin Mahtivuoressa ja Nohvatovissa. Elena Dapivi tarjosin Dapivin kauppahuoneen laivoja muiden kauppiatten käyttöön sopuhinnalla. Kauppiaat aikovat siis ottaa hyödyn irti surkeasta satotilanteesta.

Tavenalla liikkui myös kummallisesti käyttäytynyt ja pukeutunut pieni mies. Hän oli kuulemma Bokean illusionisti. Hän kävi tulkin välityksellä keskusteluita papiston kanssa. Varmaan keskustelu koski sitä keskikesän illuusiota. Mies ei kauaa tavernalla viipynyt.

Samana iltana saapui tärkeä tiedotus kuriiriviestinä Vardakovista. Pappinoviisi Sirja luki tiedonannon ääneen tavernaväelle:

"Huomio Huomio. Täten kaikelle kansalle tiedoksi saatettakoon, että Vardakovin sotavelhojen johtajavalintoja koskevat kokoukset on käyty, ja muun muassa niin suurmestari kuin hänen adjutanttinsa ovat selvillä. Valintojen tulokset on Vardakovin Sotavelhojen Kilta Vardakovin kanslialle toimittanut, ja sitä vasten edelleen yleiseen tietoon. Uusi suurmestari on keskikesällä suoritetun valinnan mukaisesti paroni Leopold Reulag. Hänen adjutantikseen olivat ehdolla sotavelho Armas Jaama, Mordocai Romanned ja Olavi Nohvamaar. Nyt syksyllä myös adjutantin valinta on suoritettu. Nohvatovin kuningattaren esityksestä, suurmestarin adjutantiksi on valittu ritari Olavi Nohvamaar Nohvatovin kaupungista. Vardakovin kanslia, syksyllä 477"

Tiedotus herätti paljon puheita. Rajakatseessa tiedetään, että Vardakovissa ei katsota hyvällä sitä, että kuningas tai kuningatar puuttuu liikaa Vardakovin alueen asioihin. Aikaisemmin Nohvatovin kuningas onkin jättänyt Vardakovin asiat rauhaan, kunhan on veronsa saanut. Mutta nyt tilanne näytti muuttuneen, kiitos kuningattaren. Varsinkin Vardakovin sotavelhojen sisäisiin asioihin puuttuminen on varmasti suututtanut monia Vardakovin puolella.

Jossain vaiheessa saatiin tieto, että Suti ja hänen huoransa olivat majoittuneet tavenan saunaan, kuulemma Savihaaran kutsumina. Suti naisineen on nähty Rajakatseessa aikaisemminkin. Virkavalta ajoi sutin joukkioineen pois ja Savihaara päätyi vähäksi aikaa jalkapuuhun.

Illan loppupuolella paikalle saapuivat Runkauksen veljekset. "Ette kuulemma usko, että me ollaan olemassa! No, tässä ollaan!" Herbertin vartija Krista oli siis jo viime vuoden keväällä levitellyt juttuja panimomestari Runkauksesta, joka kuulemma Hajavirstassa vaikuttaa. Toinen veljeksistä sanoi olevansa painimomestari ja toinen makkaramestari. Kristakin vaikutti hämmästyneeltä, että "Se Runkaus on sittenkin olemassa ja niitä on kaksi!" Veljekset jakelivat ilmaista sahtia ja ilmaista makkaraa. Kempura oli happamana, että kehtaavat nyt ilmaiseksi tarjoilla hänen tavenansa edessä! Runkauksen pojat eivät tuntuneet itse pitävänsä nimeään mitenkään, noh, epämääräisenä. "Isoisä oli nimeltään Runkenberg. Siitä se tulee!"

Saatiinpa rento loppu nihkeästi alkaneelle päivälle.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/rajakats/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4673