Proppivarasto

Rahat

Versio 6

Tämä artikkeli on hyväksytty Rajakatse fantasia ry:n pelimaailmaan



Yleistä:

Kultaa löytyy hyvin hyvin vähän, joten sitä ei rahoihin riitä. Näin ollen rahat ovat arvottomampia metalleja kuten kuparia. Perusrahayksikkö on nimeltään kupariraha ja sen arvo on molemmissa valtakunnissa sama. Mahtivuoren puolella Mahtivuoren kuparirahaa rahvas kutsuu usein nimellä Juilo ensimmäisen kuninkaan mukaan. Nohvatovissa kuparirahaa rahvas kutsuu usein nimellä Taltari ensimmäisen rahapajan mukaan, joka oli siis Taltaran kaupungissa. Hopearaha on 10 kuparirahaa. Kyseinen raha ei ole mitenkään erityisen puhdasta hopeaa. Pienempiä rahoja kutsutaan nimellä ropo ja ne ovat myös kuparia. Mahtivuoren puolella on olemassa 1/10 ja 1/2 kuparirahan ropoja. Nohvatovissa on 1/10, 1/5 ja 1/2 kuparirahan ropoja.

Olemassa on ollut myös 1/100 Juiloa, mutta tämä poistettiin käytöstä vuonna 312 liian pienenä rahana. Olemassa on ollut myös 1/100 taltaria ja 1/20 taltaria, mutta 1/100 taltaria poistettiin käytöstä 302 vuonna ja 1/20 taltaria 392 vuonna. (Käytöstä poistaminen tarkoittaa niiden tekemisen lopettamista.) Nohvatovissa on jokus painettu myös 3/100 Taltarin kolikoita, mutta näitä tehtiin vain kovin lyhyen aikaa vuosina 220-242.

Nohvatovissa on vuodesta 422 painettu ns ritarilanttia, joka on arvoltaan 3 hopearahaa eli 30 kuparirahaa. Siinä on ritarin pään kuva, mistä nimitys tulee. Rahaa on kulkeutunut huomattava määrä myös Mahtivuoren puolelle, jossa se on täysin kelpaavaa valuuttaa, kuten kaikki muutkin Nohvatovin rahat. Myös Mahtivuoren rahat kelpaavat yleisesti Nohvatovin puolella.

Todella suuret rahat ovat hopeaharkkoina, jotka eivät hopearahojen tapaan kuitenkaan ole mitenkään erityisen puhdasta hopeaa. Pienimmät hopeaharkot ovat arvoltaan 2000 kuparirahaa.



-Vuoriniityn rahat-

Vasemmalla 1/2 kuparin kolikko, 1 ja 5 kuparin rahat

Rajakatseessa käytetyt 'leimarahat'

Rajakatseessa käytetyt 'leimarahat'


Vuoden 468 tienoilla Mahtivuoren rahakantaan ilmestyivät kuvassa olevat leimarahat. jotka ovat aihioltaan puolen kuparin kokoisia. Niihin on leimattu rahan arvoa vastaava luku, sekä joitakin turvamerkintöjä väärentämisen hankaloittamiseksi. Nohvatovin kauppiaat eivät näitä leimarahoja oikein hyväksy ja niitä pidetäänkin siellä yleensä puolen kuparin arvoisena.



-Vuoriniityn uusimmat rahat-

uudeleimat.jpg

uudeleimat.jpg


Uuden sukupolven leimarahat, vuodesta 470 eteenpäin.