Huhut:Rajakatse88
1. Nohvatovin kuohunnat
Nohvatovissa on sodittu. Ruhtinas Vetanon armeija viimein hyökkäsi Bokeaan (siis Nohvatovin Bokeaan, ei sinne missä on Bokean tonttu -taverna) ja kapina kukistettiin. Taistelussa tuli ruumiita molemmin puolin ja Bokean kylä tuhoutui taisteluissa pahoin. Myös Bokean illusion kilta paloi maan tasalle, vaikka kumpikaan puoli ei varsinaisesti Bokean illusiota hätyyttänytkään. No - kilta on vauras ja saa uudet kiltarakennukset kyllä, mutta miten käy tavallisten kyläläisten... talot poltettu ja tavarat ryöstetty, moni menettänyt henkensä...
Joitakin taloja Bokeaan jäi toki pystyyn, kuten sotavelhojen pieni linnoitus.
Mistään korvauksista kapinaan kuulumattomalle Bokean illusiolle ei ole ollut puhetta eikä varmaan tule olemaankaan. Sen sijaan Vetanon leiristä on kuulunut jupinaa ja arveluita, että Bokean illusio olisi tukenut kapinaa käymällä kauppaa kapinallisten kanssa.
Lyötyään Bokean Vetanon armeija marssi sitten Vardakoviin, joka antautui ilman taistelua. Kaupungin ruhtinas Joonatan ilmeisesti edelleen istuu valtaistuimellaan ja kaupunki on rauhallinen. Ilmeisesti Joonatanin toimet ovat vakuuttaneet Vetanon Joonatanin kuningasmielisyydestä. Vardakov on pahoin rikki keväisen hulinoinnin jäljiltä ja kapinaan syyllisiä etsitään edelleen.
Tämän jälkeen Sacra ja Vagemor jäivät ainakin nimellisesti piiritetyiksi ja Vetano jäi odottamaan virallista antautumista. Tällaista ei kuitenkaan tullut. Huhuja kiirii, että muutama päivä sitten Vetano olisi kyllästynyt odottamaan ja marssinut Vagemorin maille, missä käytiinkin kuulemma ankara taistelu, jossa Vagemorit lyötiin pahanpäiväisesti.
Vagemorin lyömisen jälkeen alueella tarkastettiin kaatuneet ja vangitut - yksi iso nimi puuttui - Eric Vagemor, paronin veli ja kapinan yksi isoimmista nimistä. Kaveri siis saattaa hyvinkin olla elossa ja puuhastella vielä kapinallisia puuhiaan...
Vardakovin maakunnassa on voimassa aselepo ja taistelut ovat loppuneet. Sacra on edelleen nimellisesti piiritetty, mutta todennäköisesti tuokin kohta antautuu, mahdollisesti ilman taistelua, tilanne on aivan mahdoton heidän kannaltaan.
Mitä sitten tapahtuu - oikeudenkäynnit varmaan alkavat ja päitä alkaa putoilla. Kuinka paljon Vetano jakaa oikeutta jää nähtäväksi...
Taisteluiden aikana Vetanon höykyttäessä Bokeaa, eivät Valtamäki, Vagemor ja Romanned olleet toimettomia. Romanned tuki Vetanon hyökkäysarmeijaa ja teki harhautushyökkäyksen Vagemooriin. Vagemorin alueella ruhtinaan nuorempi veli Eric Vagemor kuitenkin ratsuväellään torjui Romannedin hyökkäyksen ja teki vastaiskun Romannedin maille saaden saalista ja taisi siellä muutama talokin palaa. Valtamäki myös oli kääntynyt tukemaan kuninkaan hyökkäystä ja iski Sacraan, mutta tuo hyökkäys torjuttiin. Ehkä kyseessä olikin Valtamäen ele, että kuningasta tässä tuetaan kuitenkin.
Taisteluiden jälkeen on Vardakovin verotus kuulemma ollut aika ankaraa, eikä Vardakovin seriffi ole kovin suurta kansansuosiota nauttinut tässä. Hän sai kuitenkin pitää virkansa.
Ragava ja Weldoon eivät osallistuneet taisteluihin mitenkään. Toimettomina eivät tosin ole olleet nekään, kuulemma yksi Kaaoslähteen pesäke jäi rajan tuntumassa kiinni ja on tuhottu rajalinnakkeiden väen ja sotavelhojen toimesta.
Tuhotun Kaaoslähteen pesän asioita kun tutkittiin, niin kävi kuulusteluissa ilmi, että porukka suunnitteli Kempuran myllyn polttamista. No - tämä jäi tekemättä. Miksiköhän nuo Kempuran myllyä halusivat tuhota, ei voi tietää.
Zharin mestarit ovat tuttuun tapaansa pysytelleet täysin sivussa kaikista tapahtumista ja heidän kiltansa on ollut kiinni.
Entä mistä tämä kaikki saikaan aikanaan alkunsa? Kapinaan lienee ollut kaksi pääsyytä. Toinen oli Vardakovin maakunnassa noussut ajatus itsenäisyydestä tai ainakin verotuksen suhteen erityisasemasta, koska jalokivikaivokset sijaitsevat Vardakovissa ja siten Vardakovin pitäisi saada isompi siivu sen vaurauksista. Toinen lienee ollut nuoren, sittemmin leskeytyneen kuningattaren ajattelemattomat lausunnot ja nimityspolitiikkaan puuttuminen, joka ärsytti monia. Kapinan kukistumisen myötä haaveet erityisasemasta ovat aika lailla kaatuneet ja hautautuneet, jos ajatus itsenäisyydestä nyt missään kohtaa oli kovin toteuttamiskelpoinen. Ja missä määrin kapinan taustalla olivat Kaaoslähde ja muut salaseurat? Ei voi tietää, tämä pohdituttaa ihmisiä varmasti pitkään.
Kuningatar puolestaan onkin taas tempaissut, tai ainakin huhut väittävät, että hänellä olisi suhde naimisissa olevan jonkun paronin tai muun ylhäisen miehen kanssa. Ja mitähän tuo kuningatar ajattelee, kun niin suitsuttaa ja kehuu etelään syntyvää uutta satamaa, mitä samaan aikaan hurjaviiniläiset parjaavat - kai kilpailun pelossa. Mitähän tästäkin taas seuraa...
2. Rajakatseesta paikallisia juttuja
Alkukesä on ollut kovin kuiva ja kuuma, sadetta ei ole juurikaan tullut kuin alueittain. Eläimet ovat kärsineet tällaisesta monin paikoin ja vilja- ja muutakin satoa tällainen jo koettelee. Vielä ei ole satoa menetetty, vielä... Odotettavissa voi silti olla, että sato jää tavallista heikommaksi. Toisaalta viime vuosina on ollut aiemminkin huonoja satoja, sellaisiin on vähäsen totuttu. Lähiviikkojen säät toki vaikuttavat asiaan vielä.
Rajakatseesta löytyi alkukesästä monenlaisia ... no ... puukulleja, vai miksi niitä pitäisi sanoa. Niitä kerättiin talteen ja hävitettiin, todistettavasti poltettiin tavernan nuotiossa seuraavana päivänä, mutta jotenkin niitä tuntuu vain ilmestyvän uudestaan. Ei - ei ne samoja ole, joku tekee niitä ilmeisesti ihan urakalla. Kuka ihme voisi olla näin typerä ja innokas - paitsi Savihaara. Koskahan nähdään Savihaara jalkapuussa puukullien vuolennasta ... saapi nähdä... no kuka muukaan se voisi olla.... Ja onko Savihaarakaan tarpeeksi viitseliäs moiseen ?
Eräs metsästäjä väitti kuulleensa lapsen itkua Petterin tilan torpalta, missä asuu kolme värjärinaista. Olisiko siellä äpärälapsi, ei heistä kolmesta kukaan naimisissa ole. Sirja lähti käymään torpalla, mutta lasta ei sieltä löytynyt. Värjärit arvelivat, että on saattanut olla jonkun metsäläisen tenava siellä ollut metsäläisillä mukana. Outoa, ei metsäläisillä ihan imeväisikäisiä yleensä mukana ole, mutta ei kai tuo mahdotonta ole. Onhan tuo Petterin torppa hyvin syrjäinen, joten metsäläisiä saattaa hyvinkin siellä joskus vierailla.
Alkukesästä metsäläinen Nopsajalka - lienee nimeltään - johdatti papit Sirjan ja Serpentin tavernan lähellä olevalle ns. uhrikivelle monien selityksien kera. Ilmeisesti siellä oikein sitten pidettiin jotakin seurapiiriä ja laulettiin tai mitä lie. Ehkä tuo uhrikivi on nyt puhdas tai mitä lie, mistä näitä tietää. Metsäläisen perässä menivät sinne ... jaa-a...
Komentaja Mäntyhovinhan muistetaan jo aikaa sitten kysyneen lähettiläs Otvizilta, että voisiko tuon uhrikiven hävittää. Otviz on kuulemma ohjannut asian Nevinille, joka ei ole vieläkään ilmeisesti antanut asiasta selkeää päätöstä ja kantaa. No - ehkä tuo Nevinkin taas saapuu metsistä samoamisiltaan Rajakatseeseen ja kertoo jotakin päätöstä tästä... eipä tässä niin kiirettä. Se uhrikivi on ollut siinä varmaan tuhat vuotta ... tai mitä lienee. Ja se lienee tärkeä ainakin metsäläisille ... ja Savihaaralle ... ehkä monille Myrskyjumalanpalvojille ... jos niitä niin monia nyt on Rajakatseessa ... tiedä näistä.
Kaarlo Kempura kuuluu palkanneen pari kivitaiteilijaa rakentamaan jotakin lattiaa tai mitä se nyt olikaan tavernan saunalle. Ovat kuulemma Hurjaviinistä oleva taiteilijapariskunta, nimeltään herra ja rouva Renier. Taiteilijapariskunta asuu kylällä Kempuran maksamassa majoituksessa Niilo Anteronpojan maatilalla.
Sirja on palkannut lastenhoitajan sille ottolapselleen, mikä on jostakin barbaarimailta, lännestä ilmeisesti. Lapsen nimi lienee Alain ja tämän hoitajatädin nimi on Eeli. Tuo on kuulemma Sirjan äidin äidin sisar eli Sirjan isotäti. No - ei tuo niin iso ole, mutta isotäti kuitenkin. Jääräpäinen ja vanha täti-ihminen. Eeliä kun katsoo, niin voisi kuvitella ehkäpä Sirjan olevan juuri tuollainen vanhana... vahvatahtoinen, jäärä ja tarvittaessa oikea pirttihirmu.
Isäntä Naali on kysellyt, että olisiko työhevosta kaupaksi. Tällä hetkellä Rajakatseessa ei ole ylimääräistä kellään. Pitänee mennä kauempaa hakemaan...
Keväällä ja alkukesästä muutama pakolainen ja jokunen rintamakarkuri onnistui pääsemaan vartioinnin ohi Rajakatseeseen saakka. Muutama näistä kuoli, kun vastusti kiinniottoa ja rintamakarkurimies palautettiin Weldooniin, vaikka tuo kiven kovaan väitti, että hänet siellä teloitetaan. No - totta kai rintamakarkuri teloitetaan... Yksi nainen pääsi tavernalle saakka kanssa ja tämän Sirja aikoi viedä Vuoriniittyyn, mutta tuo ilmeisesti ei käynyt Sirjan esimiehille papistossa ja nainen palautettiin Weldooniin. Eli Sirjan maine taisi saada pienen kolhun tässä.
Kevään rintamakarkureiden ja pakolaisnaisen jälkeen ei Rajakatseeseen asti ole päässyt pakolaisia eikä muitakaan Nohvatovista laittomasti paikalle yrittäviä. Jo Weldoonin puolen partiointi on varmaankin niin tehokasta, että harva edes viitsii yrittää... Mutta yhtä kaikki, yhä edelleen suuri osa Rajakatseenkin linnakkeen sotilaista on metsissä, rajaa vartioiden.
Entä mitä tapahtuu, jos Vagemorien taistelun jälkeen kadonnut Eric Vagemor ilmestyisi Rajakatseeseen ... päteekö merkkihenkilöihin samat pelisäännöt kuin tavallisiin ihmisiin...
Akseli kuuluu lähettäneen Weldooniin parikin kirjettä kalpaupseeri Martorellille ... mitähän asiaa Akselilla tuolle on...
Martorellihan on kuuluisa siitä, että on ... no ... niin ... tuota ... häpäissyt useammankin nuoren naisen kunnian ... tai näin ainakin väitetään. Voisikohan Akselin asia liittyä tuohon, voisiko jopa kaksintaistelua olla odotettavissa. Ja kuka tuo nainen voisi olla, ei kai Akselin vaimo? Ja Akselin sisar Hilpi ainakin on ollut kotonaan viime ajat aviomiehensä Naalin silmän alla, ei Martorelli siellä ole voinut ehtiä käydä ... vai onko... vai mistä ihmeestä tuossa kirjeessä voi olla kyse...
Tavernalla on uusi vartija, Kauko, joka oli aiemmin ratsumiehenäkin oliko se Karhukoilla vai missä, mutta nyt palkkamiekkahommissa. Sinitabardeja ei olekaan näkynyt enää tavernan vartijoina. Ilmeisesti nuo ovat kiireisiä edelleen partioimassa pitkin rajaseutua. Mäntyhovin adjutantin Alarikin puheista saikin sen käsityksen, että jatkossa tavernan vartiointi onkin Kempuran omalla vastuulla.
Melinan pyhätöllä on ollut väkeä harvakseltaan tänä kesänä. Sirja on ollut kiireinen mm. parantolan kanssa ja varmaan kaikilla Melinan sisarilla on omia kiireitä töittensä kanssa. Melinan sisaria on kyllä Rajakatseessakin, mutta eipä näistä kovin monet käy tavernalla. Esim. emäntä Orvokkinen ja isäntä Basilin rouva kuuluvat sekä Melinan sisariin että rouvien Piiriin, mutta tätä ei monet tiedä, kun nuo eivät juuri koskaan missään käy.
Parantolalla välillä työskentelevän kahden vartiosotilaan on kuultu tavernalla naureskelleen kaljapäissään, että Sirja haluaa poistaa kalterit vangeilta. Mitäs sitten kun vaikka Peto pääsee irti ja valloilleen? Mitä tuo ikinä tarkoittaakaan, kai siellä on joku sen niminen vanki....
Metsäläisten keskuudessa kuuluu olevan kaksi tasavahvaa ryhmittymää, Puukon ja tämän sisarpuolen Vinhaperän ryhmittymät. Keskenään nuo eivät ainakaan vielä ole otelleet. Puukko on kasaamassa ilmeisesti jälleen armeijaansa, tuleekohan taas tappelu, niin kuin viime syksyllä. Silloinhan Puukko pääsi pakoon ja nyt huhujen mukaan pitää itseään taistelun voittajana. Myös Vuoriniityn sotilaspartio pitää itseään selkeänä voittajana. Ehkä Puukkoa lämmittää se, että kentälle ei jäänyt kuin pari metsäläistä, suurin osa vangituista ja kaatuneista oli Iiv-uskoisia liittolaisia.
Ja metsäläisheimojahan on pohjoisen harvaanasutuilla ja laajoilla mailla lukuisia, kuka niistä kaikista niin tarkalleen olisi selvillä. Nuo Puukon ja Vinhaperän ryhmittymät nyt vaan ovat sellaisia, että niistä on viime aikoina eniten kuultu. Huhutaan että edesmenneen ja tarunomaisen metsäläispäällikkö Gohtargin jälkeläisiä olisi pohjoisessa enemmänkin, mutta nuo mainitut ovat olleet viimeksi aktiivisimpia, mitä kanssakäymiseen ja
vihanpitoon sivistyneiden ihmisten kanssa tulee. Menneiltä vuosilta muistetaan monia metsäläisheimoja, joista on ajoittain ollut ongelmia, mm. Kiviketut ja Lahokorven heimo. Nämäkin asuvat jossain pohjoisessa ja niistä ei olla vuosiin juurikaan kuultu.
Nyt tänään ja huomenna vietetään Rajakatseessa ja muuallakin keskikesän juhlaa. Melinan sisarille tämä merkitsee myös Melinan muistopäivää. Useat paikalliset varmasti koettavat lisäksi käydä metsässä uhraamassa jotakin pientä luonnonhengille ja -jumalille, jos virkavallan ja papiston silmä riittävästi välttää.
Keskikesän juhlaa vietetään siis tavernalla, ja osana juhlallisuuksia naisten Piiri järjestää Kätevä emäntä ja piika -kilpailun. Kilpailuun voivat osallistua kaikki kiinnostuneet naiset, tehtävänä on siis tehdä leivonnainen tuoksi päiväksi ja tuoda se mukanaan tavernalle. Kilpailun vastuuhenkilö on paikallisen sepän Armas Tenukuvun vaimo Aamu.
Keskikesän juhla ja väenpaljous on vetänyt paikan päälle myös joitakin kauppiaita ja käsityöläisiä. On kuulemma liikkeellä niin nahkatavarakauppiasta, seppää kuin muutakin. Seppä on Jurgen Gurgel, kiertävä seppämestari. Markkinoitahan ei nyt täällä rajan pinnassa tänä vuonna ole, ei ole ollut useaan vuoteen, mutta on kiva että on tällaista kaupallistakin elämää.
Lisäksi kauppias Vilho järjestää juhlien jälkimmäisenä päivänä tavernaseudulla suuren tavarahuutokaupan. Tarjolla on kuulemma monenlaisia tavaraeriä, viljasta kankaisiin ja suuriin ase-eriin asti. Nämä viimeksi mainitut ovat siis säilössä Weldoonin linnakkeella. Onkohan siis sotiminen naapurivaltakunnassa todellakin päättynyt tai päättymässä, kun aseita tuolla tavalla myydään pois? Vilholta voi kysellä lisää huutokaupan yksityiskohdista.
3. Huhuja Hukanmaalta, eteläisestä Mahtivuoresta
Hukanmaalla kerrotaan liikkuvan jokin valkoinen jättiläismäinen hirviö, jolla on sudenpää. Olentoa kutsutaan Valkoiseksi Kuolemaksi. Vielä se ei kai ole ketään tappanut, mutta se on vain ajan kysymys.
Hukanmaalla paronitar Kristin Hukanpää, vapaaherra Urho Hukanpään setävainaan leski, on vangittu. Aatelisrouvaa syytetään vehkeilystä myrkyttäjän kanssa. Ilmeisesti hän on sotkeentunut aviomiehensä murhaan, joka tapahtui jo vuosia sitten. Paronittaren kerrotaan kuuluvan johonkin vaaralliseen salaseuraan.