Hukanmaa III: Laveampaa tietä
Eemeli Hukanpään päätä oli etsitty kuumeisesti niin paikallisin voimin kuin Derecas-papistonkin voimin, mutta mitään ei löydetty eikä syyllisiä saatu selville. Kylähullu Pietu oli ollut monien, myös papiston, suuren mielenkiinnon kohde, mutta mitään uutta ei hänestäkään ollut selvinnyt.
Muutoin kesä ja uusi talvi menivät Hukanmaalla melko tavallisesti. Tosin Suurkiven ja Mallasrannan tilat aloittivat todellisen kaljasodan Hukanmaalla, minkä seurauksena oli myös uskomaton juopottelu. Lopulta Urho Hukanpää joutui määräämään kaljalle alimman laillisen myyntihinnan. Samalla Hukanmaalle tunki kaikenlaisia onnenonkijoita, sillä Eemeli Hukanpään aave oli nostanut huhut Hukanpään aarteesta todella vahvasti taas esiin. Talvi kuitenkin karkotti suurimman osan näistä seikkailijoista.
Alkukeväästä Hukanmaalle saapui maanmittari Eevert Kelokallio saattajanaan Herbertin vartija Sinikka. Kelokallio ilmoitti tulleensa piirtämään Suomurajan ja Hajavirstan välisen tien Hukanmaan läpi. Tämän johdosta järjestettiin yleinen kuulemistilaisuus (peli). Paikaksi valikoitui yksi Suurkiven torpista, missä leskirouva Vilja Kutoja asui lapsensa kanssa.
Kuulemistilaisuus oli melkoista riitelyä ja nokittelua. Jokaisella isännällä ja emännällä oli oma näkemyksensä asioista. Kelokallio kuitenkin totesi, että linjaus on saatava piirrettyä, joten hän piirtää tien itse, jos paikalliset maanomistajat eivät pääse sopuun.
Ihmettelyä aiheutti tilalle hortoillut raskaasti aseistettu mies, joka väitti olevansa ritarin aseenkantaja ja tuovansa Deinosan-killalta viestiä Urho Hukanpäälle. Aseenkantaja oli liikkeellä ilman ritariaan, mikä nauratti paikallisia. Muukalainen esitteli itsensä Bertiliksi.
Lisähäiriötä aiheutti paikalle saapunut metsäläinen, joka esitteli itsensä Virvatuleksi. Virvatuli vaati saada puhua Urho Hukanpään kanssa. Hän antoi Urholle pääkallon, jonka väitti muukalaisten varastaneen Hukanpäiden hautakryptasta. Hän kertoi oman heimonsa surmanneen kaksi muukalaista, joilla kallo oli ollut, mutta yksi oli päässyt pakoon. Susiveistosta metsäläiset eivät olleet nähneet. Jotkut vaativat Virvatulen vangitsemista, jotta asioista saadaan parempi selvyys, mutta Urho määräsi kaikki jättämään hänet ja muutkin metsäläiset toistaiseksi rauhaan. virvatuli ihmetteli menoa jonkun aikaa ja lähti sitten tiehensä.
Vääntö tiestä jatkui. Jonkinlainen linjaus saatiin tehtyä, mutta Palopellon isäntä Paavali riitautui pahasti Suurkiven isännän kanssa. Jopa niin pahasti, että haastoi tämän kaksintaisteluun. Suurkivi vaati saada käyttää esitaistelijaa ikäänsä vedoten ja palkkasi aseenkantaja Bertilin esitaistelijakseen. Muukalaisen palkkaaminen esitaistelijaksi herätti murinaa, varsinkin kun Paavali Palopelto ei tainnut edes olla Suurkiveä nuorempi.
kaksintaistelu käytiin Urho Hukanpään ja seriffi Ansion luvalla ja valvonnassa. Taistelu päättyi yllättäen Paavali Palopellon voittoon, mutta helpolla se voitto ei tullut. Paavali sai itse kaksi kunnon osumaa itseensä, mutta ratkaisevaksi nousi hänen osumansa Bertilin jalkaan, joka esti Bertiliä jatkamasta taistelua. Paavali Palopelto julistettiin siis voittajaksi. Papitar Liinatar Hallasuo ja torppari Alia paikkasivat sitten kaksintaistelijoita.