>Mode:Read-RKSivut/sivut/Huhut:Hukanmaa7>Mode:True-RKSivut/sivut/Huhut:Hukanmaa7

Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Huhut:Hukanmaa7


Et voi muokata koska, sivu on suojattu ylemmälle tasolle


Sivuhistoriassa on 1 versiota : Selaa sivuhistoriaa : Näytä viimeisin muokkausMuokkaaja Kirjoita tähän kenttään (muokkaa)
Esikatselu


HUKANMAAN HUHUJA:

Alma Urpontytär joukkioineen asettui siis taloksi Hukanmaalle. Urho Hukanpää kävi kerran katsastamassa kaivoksen, mutta ei ole sen jälkeen Alman tykönä vieraillut. Alman väki on lähes kokonaan Nohvatovista ja nohvatovin kieltä on kuultu Hukanmaalla enemmän kuin menneinä vuosikymmeninä yhteensä. Nohvatovia osaavia onkin paikallisissa hyvin vähän. Siksipä onkin pistetty merkille, että tavernoitsija Topias Rautakoukku osaa sujuvaa nohvatovia. Alman työläiset ovatkin olleet yleinen näky Rautamallaksessa. Jotkut tätä paheksuvat, mutta tokihan tavernassa jokaiselle maksavalle tarjoillaan. Myös Helmi Suurkiven on kuultu puhuvan nohvatovia työläisten kanssa. Ilmeisesti Suomurajan kaupungissa oppii. Varmasti Ruben Suurkivi vahtii veljentytärtään tarkasti näidenkin tyyppien varalta.

Seriffi Ansion kerrotaan heilastelevan jonkun metsäläistytön kanssa. Parasta siis kunniallisten naisten pysyä hänestä kaukana, ettei saada täitä.

Outoa on puolestaan se, ettei tavernoitsija Topias Rautakoukku tunnu kiinnostavan hukanmaalaisia naimattomia naisia. Mieshän on väkevä ja varakaskin tavernan omistaja ja vieläpä killan jäsen.

Kevään aikana kaivokselle rakennettiin tie. Alman väki otti, kaivoksen omistajan oikeudella, suuria määriä soraa Suurkiven mailta. Alman väkeä pyöri Suurkiven ja Mallasrannan maiden raja-alueella melko paljon. Mitäköhän he sieltä oikein etsivät?

Alkukesä oli lämmin ja odotukset sadosta olivat hyvät. Mutta sitten tuli jo aivan liian kuuma ja kuivuus vaivasi pitkin kesää. Keskikesän juhlassa odotukset olivat jo muuttuneet pelokkaiksi. Seriffi Ansiolla oli keskikesän aikaan töitä, kun paikallisten ja Alman väen välille syntyi parikin tappelua. Se vei useammankin kaverin kummaltakin puolelta jalkapuuhun.

Kruununtie toi viime kesänäkin outoa väkeä Hukanmaalle. Bokean Illusion, nohvatovilaisia silmänkääntäjiä, komeljanttariseurue kulki Hukanmaan halki kahdesti. Ensin juuri ennen keskikesää ja sitten kolme viikkoa myöhemmin uudelleen. Heidän kerrotaan kyselleen paikallisilta Alman kaivoksesta sekä Hukanmaan historiasta.

Hukanmaalla liikkui myös muita seikkailijoita. Metsän hylätty kylä kiinnosti monia, mutta eipä siellä kauaa kukaan viipynyt. Metsäläiset olivat ilmeisen vihaisia, kun muukalaiset eivät jättäneet paikkaa rauhaan. Lopulta Urho määräsi, että kukaan ei saa opastaa muukalaisia hylättyyn kylään. Oliko se käsky voimassa jo aiemmin? Kukaan ei muista varmasti.

Susia on ilmeisesti kulkenut Hukanmaalla paljon. Varsinkin päivien alkaessa pimentyä ulvontaa on kuultu usein ja monessa paikassa. Outoa vaan, että metsästäjät eivät kerro nähneensä yhtäkään sutta. Jälkiä on kyllä löytynyt. Metsäläiset väittivät kyllä nähneensäkin susia, mutta mahtavatko ne edes erottaa sutta koirasta?

Haudankaivaja Vanjaa on vahdittu tarkasti viime talven hulluuskohtauksen vuoksi. Vanja käyttäytyi silloin pienen hetken kuin villipeto konsanaan. Uusia kohtauksia ei ole tullut, mutta Vanjan kerrotaan mieltyneen raakaan lihaan syksyllä.

Alkusyksystä Hajavirstan suunnassa yhden tai kahden päivämatkan päässä syttyi suuri metsäpalo. Savupatsas näkyi Hukanmaalle saakka ja ilma haisi savulta viikkoja. Alue oli onneksi asumaton ja palo ei levinnyt Hukanmaan suuntaan. Tilalliset ja Urho olivat järjestäneet jo kirveitä ja vesiämpäreitä yhteisiin paikkoihin, jos palontorjuntaa olisi tarvittu. Susipartion ratsumiehet toivat päivittäin tietoa palon etenemisestä. Lopulta palo sammui itsestään. Paloalue on kuulemma Bokea-järven kokoinen. Onko se siis paljon vai vähän? Kannattaisi varmaan kysyä pohjoisen ihmisiltä, jos heitä tapaa. Kuulemma tuloksena on ollut hurjan iso alue kaskimaata. Valitettavasti alue on Hajavirstan maakunnassa.

Syksyllä kävi ilmeiseksi, että sato todella tuli jäämään hyvinkin huonoksi. Kaikki ovat siis kiitollisia Urholle, että hän maksoi verot omasta pussistaan edellisenä vuonna, niin onpahan nyt viljaa edes omaan käyttöön. Vaan vähäiseksi se todella jäi. Urho antoi jopa määräyksen, että ainakin puolet viljasta on pakko käyttää leipään tai puuroon. Tämä mahtoi olla ikävä isku Mallasrannan tilalle.

Antti Myllärillä toisaalta riitti työtä huonosta sadosta huolimatta. Mallasrannan väki toi kiltisti suurimman osan omasta sadostaan myllylle jauhettavaksi.

Syksyllä Hukanmaalla liikkui joku mies, joka jakeli kirjasia kaikille. Harvapa niitä lukea osasi, mutta ne jotka osasivat, kertoivat kirjasissa vaadittavan aatelisten lopettavan kaupankäynnin ja porvareiden luopuvan maaomaisuuksistaan. "Palauttakaa vanha ja oikea järjestys." Onko tuollaisten kirjasten jakeleminen ihan laillista? Seriffi Ansio takavarikoi löytämänsä kirjat ja ajoi miehen matkoihinsa ilman rangaistusta, mutta painotti, että toisella kerralla hän ei olisi yhtä suurpiirteinen.

Niklas Noeton meni Alman kaivokselle töihin. Mitä kummaa hän siellä tekee? Varmaan miilunpolttaja tietää varmasti yhtä ja toista kaivoshommistakin, mutta ei hän hakkua ole ole kuulemma käytellyt.

Suurkiven kerrotaan suuttuneen Antti Myllärille, koska tämä jatkaa yhä yhteistyötään Niklaksen kanssa, vaikka tämä onkin Alman kaivoksella töissä.

Myllyn mallastusuunit olivat viljan vähyyden vuoksi melko vähän käytössä. Kaiken lisäksi Urholta tuli käsky, että Myllärin oli pakko kokeilla mallastusuunin käyttämistä leivän paistamiseen. Murinasta huolimatta Antti, Niklas ja heitä avustamaan tullut Peippo-rouva saivat paistettua leipää mallastusuunilla. Kerrotaan jopa, että leivästä tuli makeaa, suorastaan kakkumaista. Muutoin ovat mallastusuunit kovin vähälle käytölle jääneet.

Heikon viljasadon ja Urhon määräämien rajoitusten vuoksi oluen hinta on noussut melkoisesti Hukanmaalla. Jotkut muistelevat kaiholla vielä Kaljasodan aikoja. Suurkiven halvempi olut on saavuttanut paljon suosiota Hukanmaalla. Mallasrannan parempaa olutta on viety pääasiassa Suomurajaan.

Syksyllä Ansio pisti kaksi humalaista jalkapuuhun. Humalaiset huutelivat Ansiolle jotain metsäläistyttöjen puskien torakoista. Aika vähällä pääsivät lopulta. Samalla Ansio myös julisti suureen ääneen, että hän ei ole koskaan heilastellut metsäläistyttöjen kanssa sillä tavalla, vaikka juoruakat muuta väittäsivätkin.

Viljasato oli siis surkea, mutta sateinen ja lämmin syksy sai omenapuut notkumaan, jopa kaatumaan omenoiden painosta. Mallasrannan tilalta lähetettiin väkeä hankkimaan omenoita joka puolelta. Osa antoi Mallasrannan väen viedä omenat ilmaiseksi, osa otti pienen maksun. Kovasti sitä ihmeteltiin, että mitä Amalia Mallasranta omenoillaan teki. Vastaus saattoi yllättää: Mallasrannan tila teki suuret määrät käytettyä omemehua, jota he kutsuvat siideriksi. Siideri on kuulemma Nohvatovissa arvostettuakin juomaa. Hukanmaalla tähän käytettyyn omenamehuun suhtauduttiin aluksi epäilevästi, mutta kun kaljaa ei oikein ollut ja hyvinhän se siiderikin päähän nousi, niin kysyntää on. Mallasrannan tila taisi siis tehdä varsin hyvän tilin, vaikka viljasato kehnoksi jäikin. Mitenköhän Suurkivi aikoo vastata tähän?

Papitar Liinatar Hallasuo on ollut kovin syrjäänvetäytyvä koko kesän, syksyn ja talven. Papittaren kerrotaan viettävän suurimman osan ajastaan pyhätössään yksin. Vain Helmi Suurkiven tiedetään käyneen papittaren luona usein.

Ruben Suurkivi kävi loppusyksyn ja alkutalven aikaan useita kertoja Suomurajassa. Mitä kummaa hän sieltä haluaa? Kävikö vain veljenpoikansa luona?

Lumien saapuessa suurinpiirtein normaaliin aikaan Susipartion johtaja Reima väkevä putosi hevosensa selästä jollain partioreissulla ja loukaantui vakavasti. Miten kokenut ja erinomainen ratsastaja saattoi näin tunaroida? Oliko ikä jo vienyt terän miehestä, vai oliko hän niin päissään, kun kerrotaan? Joka tapauksessa Reima joutui sivuun Susipartiosta ja hänen tilalleen Susipartion johtajaksi nostettiin Susipartion jäsen Jyry Sivaltaja. Jyryn kerrotaan olleen joku Kaarle-vainaan luottomies, vaikka ei koskaan ylennystä saanutkaan. Jyry voi kuulemma olla äkkipikainen ja on kovan kurin ystävä. Käyttää tiettävästi piiskaakin omia alaisiaan kohtaan ihan itse. Mahtaa olla Susipartiossa kuumat paikat edessä.

Keskitalven juhlaa vietettiin Hukanhampaan kartanossa. Juhlat olivat kovin vaatimattomat. Ilmeisesti Urhon rahat ovat lopussa, kun hän käytti ne verojen maksuun. Tämä tietää kovia aikoja koko Hukanmaalle keväällä.

Alma Urpontytärtä ei juhliin kutsuttu, mikä oli melkoisen ilmeinen epäkunnioituksen osoitus Urholta. Alma saapui tästä huolimatta paikalle, eikä häntä poiskaan ajettu. Urho kuitenkin kieltäytyi moneen kertaan tapamaasta Almaa edes sen verran, että olisi tervehtinyt, vaan vetosi aina johonkin epämääräiseen tekosyyhyn. Sen sijaan Ilona Hukanpää ilmaisi ikävämpiä tuntojaan Almalle useammankin kerran. Alma otti epäystävälliset sanat vastaan ilmeenkään värähtämättä.

Kruununkirjuri Hildegard Haukankatseen kerrotaan käyneen Hukanmaalla kahdesti, kerran vähän ennen keskitalven juhlaa ja toisen kerran kuunkierto juhlan jälkeen. Hänen on kerrottu ilmoittaneen, että kruunu ei toista kertaa hyväksy veroja vain rahana, vaan viljaa on pakko antaa. Tämä tietää kovia aikoja Hukanmaalle, kun viljaa on hädin tuskin omiin tarpeisiin. Eipä Hukanmaalla silti ole nälkää nähty, mutta suu säkkiä myöten on eletty.

Niklas Noettoman ja hänen vaimonsa Eliisan lapsi syntyi vain päivä keskitalven juhlan jälkeen. Tyttö oli terve ja tarmokas. Hän sai nimekseen Wendla.

Pian keskitalven juhlan jälkeen Urho määräsi, että lopusta viljasta ei saa tehdä olutta, vaan vilja on säästettävä ruoaksi ja siemenviljaksi. Onkohan käskyä oikeasti toteltu?

Vain joitain viikkoja Wendlan syntymän jälkeen Eliisa meni Alman kaivokselle keittämään ruokaa kaivosmiehille. Siis sekä Niklas että Eliisa ovat molemmat ainakin satunnaisesti Almalla töissä? Tämä ei varmasti miellytä kaikkia.

Helmi Suurkiven väitetään hoitaneen Wendlaa muutamaan kertaan. Osaakohan kaupunkilaistyttö edes nostaa vauvaa kehdosta oikein?

Mallasrannan tilan väitetään myyneen leipää ja puuroa Alman kaivokselle. Mahtaako olla totta? Eihän Mallasrannan tila ole koskaan viljaa tai varsinkaan leipää kenellekään myynyt.

Seriffi Ansio ei tullut hyvin juttuun Reima Väkevän kanssa, mutta Jyryn kanssa hän vaikuttaa olevan vieläkin happamammissa väleissä. Onkohan Ansio vain kateellinen, kun hänellä on vain muutama vanha asemies alaisina? Jyry otti kuitenkin Susipartion rautaiseen komentoon, ja alaiset kuulemma todella pelkäävät häntä.

Kylähullu Pietu on kuljeskellut talosta taloon talven aikana ja hyvin hänestä on huolta pidetty. Helmi Suurkiven kerrotaan edelleen suuresti ihmetelleen tuota outoa ilmestystä. Onhan se maalainen kylähullu varmasti kaupunkilaistytölle hassu tuttavuus.

Urho Hukanpään kerrotaan olevan kiinnostuneempi hiihtämisestä ja metsästämisestä kuin hallitsemisesta. Sanotaan hänen jättäneen Ilonalle montakin tilaisuutta keskusteluun valtakunnan väen kanssa peräti. Mitäs tämä nyt on?

Ignatiuksen väitetään asuttaneen luonaan metsäläisiä talvella. Miksiköhän, kun kyllä metsäläiset yleensä toisistaan huolta pitävät.

Kanoja on viety monelta tilalta talvella. Ruoan käydessä vähiin tähän ei tietenkään suhtauduta kevyesti. Jotkut syyttävät kettuja, jotkut varkaita. Jotkut uskovat metsäläisten olevan varkaita, sillä kerrotaan että heilläkin olisi ruoka vähissä. Urho uudisti joka tapauksessa käskynsä, että metsäläiset tulee jättää rauhaan.

Urhon kerrotaan kutsuneen paikallisen metsäläispäällikön neuvottelemaan talven tilanteesta, mutta metsäläiset eivät ole vastanneet kutsuun.

Huono sato ja vaatimukset viljasta veroiksi tietävästä varmasti torppareille lisää taksvärkkipäiviä. Varsinkaan Suurkivi ei tule varmasti päästämään omia torppareitaan helpolla.

Rouva Reea Suurkiven väitetään käyneen juttelemassa monen Suurkiven torpparin kanssa ilman miestään. Erikoista, kun yleensä Reea-rouva ei sekaannu torppareiden asioihin mitenkään.

Hylätyn kylän luon kerrotaan nähdyn aaveita ja ehkä susia. Tosin kukaan ei vieläkään itse kerro susia nähneensä, mutta tuntevansa jonkun joka niitä on varmasti nähnyt. Sama pätee aaveisiin.

Kevät vaikuttaa olevan aikaisessa lumisen talven lopulla. Sää on ollut vaihteleva, mutta monesti lämmin. Muuttolintuja kerrotaan jo nähdyn.


HUHUJA LÄHIALUEILTA

Deinosan killassa kuulemma aiotaan pitää mestareiden kiltakokous, viimeinkin. Edellisestä on ilmeisesti aikaa vuosikymmenet. Syy, miksi näitä kokouksia ei ole pidetty lienee mestareiden korkeassa iässä, monet heistä ovat iän kaiken vanhoja.

Kuivan kesän aiheuttama huono viljasato enteili syksyllä nälänhätää talveksi koko Mahtivuoren alueella. Tämä sai monet kauppiaat lähtemään vielä loppusyksystä hakemaan viljaa Hurjaviinin alueelta. Syysmyrskyt kuitenkin saapuivat, toki odotetustikin, ja moni laiva joutui ongelmiin. Yhtään laivaa ei tiedetä uponneen, mutta karille ajoi useampikin tai vilja pääsi pahasti kastumaan myrskyissä ja lasteja jouduttiin heittämään mereen. Moni menetti rahansa, mutta ne, joiden lastit perille pääsivät, saivat hyvät rahat viljoistaan.

Myös ryöväreiden tiedetään väijyneen viljakuljetuksia. Yksi varaskopla jäikin kiinni Suomurajassa yrittäessään satamassa ryövätä viljoja. Heidät on kaikki hirtetty. He eivät kuitenkaan olleet ainoita alalla, sillä yksi rosvoaminen tapahtui vielä tuon jälkeenkin.

Suomurajassa tehtiin kolmen kymmenen viinitynnyrin takavarikko erään salakuljetustapauksen yhteydessä. Viinit vietiin Suomurajan seriffin toimiston kellariin. Viinit sitten katosivat ja seriffin eräs aliupseeri Mauno oli selittänyt asian niin, että rotat olivat viinit juoneet ja että hän kyllä ottaa kiinni kaikki janoiset rotat. Joo - tämmöistä meillä.

Hajavirstan kaupungissa on tapahtunut henkirikoksia. Kauppakillan palveluksessa ollut palkkamiekka Roope Ruostemäki on hirtetty tämän tapettua kutojan tavernaillan päätteeksi. Roope oli kuulemma ollut tyhjentämässä rakkoaan tavernan takaseinää vasten ja nestettä oli roiskunut naapurin kengille. Naapurin huomautettua asiasta Roope oli lyönyt miestä turpiin, niin että tämä oli kuollut. Tavernan renki Jooseppi oli tullut rauhoittelemaan tilannetta, mutta Roope oli vetäissyt halkopinosta kirveen ja halkaissut Joosepin kallon. Katumamielinen Roope tuomittiin hirteen ja hirtettiin talvella.

Hajavirstassa on leppä lentänyt muutenkin. Pelivelkoihin joutunut Derecas-noviisi Kirveli Vuoriniittyläinen oli kiivennyt tikapuilla kauppias Samuli Silavaisen muurin yli ryöstääkseen tämän kodin. Kauppias oli vierailemassa ystävänsä luona, mutta talon palvelija Eerika oli nähnyt ryöstöpuuhissa olleen noviisin ja huutanut apua. Naapurin saapuessa paikalle, Eerika makasi lattialla verilammikossa, pää pöydänkulmaan auenneena, Kirvelin kiivetessä muurin yli kaapu veren tahrimana. Viimeisen tiedon mukaan noviisi lojuu Hajavirstan tyrmässä odottamassa oikeudenkäyntiä, sillä noviisin tuomitsemiseen tarvitaan papiston korkea-arvoisen edustajan läsnäolo. Kuulemma vielä pappisvihkimystä saamaton noviisi voidaan erottaa papistosta ilman sen suurempaa juttua, näin todennäköisesti tapahtuu ja Kirveli saatetaan tuomita vankilaan kuten kuka tahansa tavallinen kaduntallaaja.

Kiintojään kerrotaan jo lähteneen Suomurajan satamasta. Tuuli puskee kuitenkin ahtojäätä yhä kohti rantaa. Satamassa on otettu käyttöön jäiden päälle rakennettu tilapäinen laituri, kuten joka kevät, tänä keväänä vaan tavallista aikaisemmin. Meritien avautuminen on enää päivistä kiinni. Kauppiaiden kerrotaan odottavan joukolla, jotta pääsisivät tänäkin vuonna ostamaan viljaa Hurjaviinistä. Toivottavasti siellä viljaa riittää.


HUHUJA POHJOISESTA MAHTIVUORESTA

Vardakovista saapui syksyllä joitakin pakolaisia Mahtivuoren puolelle Rajakatseen alueella. Sitten talven tultua pakolaisia ei enää ole tullut. Miksi ei - sitä ei tiedetä. Tulijoihin on tiettävästi suhtauduttu hyvinkin vihamielisesti Rajakatseen alueella ja heitä tiedetään jopa tapetun.