>Mode:Read-RKSivut/sivut/Huhut:RajakatseLXXVI>Mode:True-RKSivut/sivut/Huhut:RajakatseLXXVI

Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Huhut:RajakatseLXXVI


Et voi muokata koska, sivu on suojattu ylemmälle tasolle


Sivuhistoriassa on 1 versiota : Selaa sivuhistoriaa : Näytä viimeisin muokkausMuokkaaja Kirjoita tähän kenttään (muokkaa)
Esikatselu


HUHUJA PELIIN RAJAKATSE 76: MITÄ LAARIIN JÄÄ


Edellisen pelin eli viime heinäkuun pelin huhupakettiin voi tutustua osoitteessa:

http://rajakatsefantasia.fi/rajawiki/?Rajawiki=Huhut:RajakatseLXXV

Noidenkin huhujen vilkaisu on kannattavaa, jos niihin ei ole vielä aiemmin tutustunut.

Rajakatseen maatiloista:

Ennen peliä lähetetään nähtäväksi myös listaus Rajakatseen alueen maatiloista. Listassa luetellaan kaikki Rajakatseen alueen tiedossa olevat maatilat. Jos pelaa muualta tulevaa hahmoa, tuon hahmon ei tarvitse olla Rajakatseen maatiloista niin perillä.

1. Rajakatseen ja Vuoriniityn maakunnan huhuja:

-Keskikesän juhlaa vietettiin Rajakatseessa hyvässä säässä, vaikka yöllä ehkä hiukan viileää olikin. Kauppias Vilhon järjestämään Ison Rahan Backgammonkisaan osallistui 8 osallistujaa ja tiukan kisan päätteeksi finaaliin päätyi Savihaara ja Jojopan, missä Savihaara sai niukan voiton. Savihaara sai voimakiven ja 1000 kuparia. Voimakiven Savihaara kuitenkin heti lahjoitti Jojopanille, kun ei uskaltanut moista omistaa. Tonnin rahaa sai käytännössä Kempura, koska oli Savihaaran osallistumisen maksanut, mutta toisaalta kumpikin juopoista rahoista nauttii kuitenkin, oli ne kumman tahansa. Myös aarteenkätkentäkisa pidettiin ja sen voittajaksi päätyi Dahlia Juupeli.

-Juhlien jälkimmäisenä päivänä tavernalle saapui aatelisrouva Sandra Peinar seurueineen kunnioittamaan pyhän Seintzin päivää. Seurue tekikin pyhiinvaelluksen alueen metsissä, kantaen pyhäinjäännöstä eli Seintzin keskisormea mukanaan. Samana päivänä saatiin havaintoja myös jostakin oudosta näystä. Joku kumma sininen kummitus tai mikä lienee kutsui kauppias Gynter Hurjaviiniläistä metsästä käsin. Mitä kummituksella oli Gynterille kerrottavaa, ei tiedetä. Ainakin papisto kiinnostui, että mitäs täällä puuhaillaan...

-Keskikesän juhlat eivät sujuneet Rajakatseessa taaskaan kovin rauhallisesti. Sillä jälleen Kaaoslähde teki iskun Rajakatseeseen. Tällä kertaa asialla oli kaamea kaaostaikuri Räätäli. Iskussa kuoli kolme sotilasta, tullimies Hartta, tiedustelija Aarne Turmaanpoika sekä Vuoriniitystä tullut Derecas-temppelin soturi Maulo. Nämä kaatuivat ensikosketuksessa Räätälin joukkojen kanssa. Tässä alkutohinassa kuoli myös Räätälin aputaikuri, mikä sitten lieneekään nimeltään ollut. Pian tämän jälkeen Räätäli sekä tämän mukana kulkenut joku kaaosolento iskivät tavernalle. Taistelu oli ankara ja tämän päätteeksi Räätäli oli päätään lyhyempi ja tämä önkki oli kadonnut, ilmeisesti palannut jonnekin mistä oli aikanaan mukaan kutsuttukin. Räätälin mukana olleesta olennosta ei tiedetä sen tarkemmin, että mikä tuo oli ja mistä, mutta mitään siitä ei jäänyt jäljelle tutkittavaksi.

-Myöhemmin kaatuneita muistettiin ja heille pidettiin hiljainen hetki. Sotamies Naali pääsi koeajalle aliupseeriksi ja metsästäjätär Sinna Huurtamontytär sai ylennyksen tiedustelijaksi metsässä kaatuneen Turmaanpojan tilalle. Jopa ylennystä vanhemmaksi sotamieheksi Sinnalle väläyteltiin, mutta se sentään ei toteutunut. Onhan tuo jo ennen kuulumatonta, että linnakkeen sotilaiden keskuudessa on nainen. No - Sinna on tiedustelija, tuo ei sentään valtakunnan tasolla ole ennenkuulumatonta. Rivisotilaina Mahtivuoren tai Nohvatovin linnakkeilla ei tiedetä koskaan olleen yhtään naista.

-Naisia on sen sijaan Mahtivuoren soturijärjestöissä ja myös Derecas-maallikkosotureissa. Palkkamiekoissa naissotureille on ainakin yksi selkeä tehtävä, missä naissotureita pidetään turvallisempana ratkaisuna kuin miessotureita. Jos haluat tyttärellesi tai vaimollesi henkivartijan, ottaisitko mieluummin Sinikan vai Martorellin vahtimaan tytärtäsi? Martorelli pitäisi varmasti erittäin hyvää huolta hänestä... Jep... ymmärrät mitä tarkoitetaan... No - ei jokainen palkkamiekkamies ole Martorelli... ja hyvä niin.

-Räätälin iskun jälkimainingeissa jäi kiinni tavernalta kaksi henkilöä, oudosti käyttäytynyt Siru ja Peinareiden seurueen telttaa penkonut mies. Heitä ei aluksi tiedetty ja tajuttu kaaoslähteeläisiksi, mutta tämä paljastui, kun seriffi Maru Rysen alkoi heitä linnakkeella kuulustella. Sirulta löytyi ilmeisesti Kaaoslähteen suosimaa, Jaakobin kipuyrtiksi nimettyä ainetta (mallinnetaan peleissä oreganolla). Ja kun Siru paljastui kaaoslähteeläiseksi, niin ihan varmuuden vuoksi mieskin tutkittiin perusteellisesti, ja tällä oli selässään Kaaoslähteen merkki tatuoituna, koko selän kokoinen.

-Mies ei paljastanut kuulusteluissa kuulemma mitään ja hänet teloitettiin kaksi päivää keskikesän päivän jälkeen Rajakatseessa hirttämällä. Miehen yläruumis oli paljaana, se oli hänen viimeinen toiveensa teloituksessa, että paitaa ei päällä ole. Kaaoslähteen kuva, palava pääkallo selässä, roikkui kaikkien nähtävänä aina niin kauan, kunnes eloton ruumis parin päivän kuluttua otettiin alas ja haudattiin. Pää katkaistiin vielä varmuuden vuoksi ja laitettiin jalkopäähän lepäämään. Mies ei paljastanut mitään muuta kuin lempinimensä, "Jänönsurma" ja viimeisinä sanoinaan hän lausui "Ette vielä ole nähneet minun viimeistä muotoani". Mitä hän sillä tarkoitti on jäänyt epäselväksi. Asiaa on kyllä pohdittu tavernalla ja Savihaara ainakin pohti, että viimeinen muoto tarkoittanee maatunutta ja mädäntynyttä ruumista. Sinikka on saanut kiitosta siitä, että yllätti miehen varastelupuuhista kesken muuta hässäkkää.

-Toinen kaaoslähteeläinen eli Siru ilmeisesti sitten lauloi kuulusteluissa enemmänkin, oikein kauniisti. Kaaoslähteen pesä Vardakovista paljastui, nimittäin uusi ja vanha Booriksen tila. Tuo tila oli ollut ilmeisesti Vardakovin seriffillä jo joskus ennenkin kysymysmerkillä ja epäilyksen alla, mutta kun Weldoonista saapui aamuyöllä kirjekyykynen, missä tilaa kohtaan esitettiin vahva epäilys kaaoslähteeläisyydestä, suoritettiin maatilalle isku vielä samana yönä. Paikalta vangittiin yli 20 kaaoslähteeläistä. Näistä tosin osa oli selkeästi orjia ja johtajia ei paikalla ollut ketään. Paikka vallattiin käytännössä ilman vastarintaa. Johtajien puuttumisen selittää osaksi isku Rajakatseeseen, Räätäli ja tämän apulainen olivat kuolleet jo siellä. Tosin johtajia luulisi olevan enemmänkin, kaikki siis eivät jääneet ehkä kiinni. Muutamat pidätetyistä oli selkeästi kaaostaikuri-oppilaita, heidät on kuulusteluiden jälkeen teloitettu.

-Sirua ei Rajakatseessa teloitettu, häntä pidetään ilmesesti Vuoriniityssä vankina. Sirua ilmeisesti pidetään hengissä mm. hänen tietojensa vuoksi. Huhut väittävät, että keväällä Rajakatsessa ollut Janica-niminen nainen olisi myös liittynyt Kaaoslähteeseen jotenkin ja on vangittuna Vuoriniityssä niin ikään.

-Miten Sirusta saatiin tongittua nuo tiedot esille? Jaa-a, mitenkäs niitä vankeja nyt kuulustellaan. Pappien ei kuitenkaan tiedetä olleen kovin montaa hetkeä yöllä vankiosastolla, pappi Serpent meni aikaisin nukkumaan ja apupappi Turo taisi jäädä tavernalle. Zada-papit kävivät tapaamassa Sirua, mutta olivat paikalla vain hetken. Nevin samoin oli vain hetken Sirun luona. No - seriffi ehkä on kiskonut ne hampaat irti ja vääntänyt peukaloa ruuvipenkkiin - tosin meidän seriffi-Maru ei ole oikein se mies, joka ihan tällaiseen ryhtyisi, vaikka onkin taitava ja innokas kuulustelija. Eräs huhu väittää, että Siru olisi joukkoraiskattu sotilaiden toimesta vankilassa heti pappien poistuttua maisemista. Ainakin sotamies Posse oli vahtivuorossa... Rangaistuksia ei tiedetä jaetun tämän tiimoilta, miten asia sitten lieneekään. Aikaisemmin ei joukkoraiskauksia tiedetä tapahtuneen Rajakatseen vankiosastolla, olisiko tämäkin vain joku perätön juoru...

-Räätälin nimitys tulee ilmeisesti siitä, että hän oikeasti teki räätälin töitä Vardakovissa ja hänellä on vaimo Eerika ja lapsia, jotka eivät tiedä mitään miehen kaksoiselämästä. Eerikaa vastaan ei nostettu syytteitä, mutta hän kuulemma on myynyt talonsa ja poistunut Vardakovista lapsineen. Minne - ei tarina osaa kertoa. Ei ihme - seurapiireissä voi olla aika hankala selittää - "joo - minun mieheni aikanaan tappoi ihmisiä, hän myi huumeita ja paritti huoria, kiskoi korkoa velallisilta, löi ja tappoi - ihan mukava hän oli noin muuten ja lapsille hyvä isä"...

-Vardakovista tuli tieto Kaaoslähteen pesän tuhosta Jojopanille pikavauhtia ja Jojopan julisti Rajakatseessa juhlien jälkimmäisenä päivänä, että Kaaoslähteen pesä on tuhottu. Pesä oli ilmeisesti sama, joka vuosi sitten lähetti Rajakatseeseen kauhean "Punaisen kuun karnevaalin". Jojopan toiveikkaana myös sanoi, että uusia iskuja Kaaoslähteen taholta tuskin lisää Rajakatseeseen tulee. No - mistä tuon tietää. Tämä jää siis nähtäväksi, mutta ilmeisesti ainakin yksi Rajakatsetta vastaan vehkeillyt taho on nyt historiaa.

-Huhut väittävät, että tällaisia Kaaoslähteen pieniä pesiä voisi olla Vardakovissa ja muualla Nohvatovissa muitakin, mutta tapaus on varmasti ollut Kaaoslähteelle kova isku. Toivotaan siis, että jatkossa on rauhallisempaa...

-Kaaoslähteeläisiä on etsitty Vardakovissa keskikesäisen joukkovangitsemisen jälkeenkin, ja muutamia jäseniä lieneekin kiinnisaatu. Mm. huhutaan, että ajuri Matjev olisi napattu kiinni Vardakovin puoleisen Bokean kylän lähistöltä.

-Keskikesän juhlien toisena päivänä vietettiin Rajakatseessa, Melinan sisarten pyhäkön läheisyydessä muistojuhlaa Melinan muistoksi ja kunniaksi. Tulihan keskikesällä kuluneeksi 10 vuotta pappi Melinan väkivaltaisesta kuolemasta. Itse Melinan sisarten johtajatar Helia oli paikalla, puheita pidettiin, lisäksi istutettiin tammi Melinan muiston kunnioittamiseksi. Melinan sisaret myös antoivat joitakin tynnyreitä Kempuralle, kerrotaan.

-Huhutaan, että Helia valmistelisi joitakin omaisuusjärjestelyitä siltä varalta, että aika hänestä jättää. No, eihän tuo nainen mikään vanha edes ole, mutta takana on suuri omaisuus Deinosan-killassa. Asia ei kuitenkaan ole yksinkertainen, mitä mahdetaan sanoa killassa tai sukulaisten keskuudessa. Asia lieneekin vielä keskeneräinen.

-Melinan sisarten muistojuhlassa oli aiemmin lupautunut puhumaan myös entinen paltamonisti Hikka. Tämä oli saapunut paikalle jo edellisenä päivänä, ja Fleck Kanto oli iloisesti kailottelemalla saattanut kaikille tiedoksi tavernalla, että Hikka oli aikanaan ollut mukana pamppukaarti-seurueessa, jonka jäsen surmasi Melinan. No, vielä illalla ei tapahtunut tuossa asiassa sen ihmeempää, Hikka osallistui tavernaseudun vartiointiin monen muun ohella. Aamulla Hikka joutui saunan seutuvilla väijyneen naisen takaapäin yllättämäksi. Nainen viilsi Hikan kurkun auki ja pisteli tikarilla minkä ehti. Hikka kuoli nopeasti, ei ehtinyt siis mitään puhettakaan pitämään. Tappaja oli Anelma "Saunavasta" -niminen nainen, joka ilmeisesti syytti Hikkaa Melinan murhaamisesta, vaikka Hikka ei itse ollutkaan se, joka Melinan surmasi. Anelma on myös kertonut kärsineensä pamppukaartilaisten käsissä. Lisäksi nainen väitti kuuluvansa Ishakan miekkaan. Joka tapauksessa, Anelma on hirtetty Rajakatseessa kaksi päivää keskikesän päivän jälkeen.

-Hikan ruumista lähdettiin aikanaan kuljettamaan kauppakuljetuksen mukana kärryillä Bokeaa ja Olyitä kohden. Tuolla matkalla Hikan ruumis varastettiin yöllä. Huhutaan, että kärryvahti olisi nukahtanut vartiossa ollessaan. Tämä kertoi jälkikäteen sekavana jotain sellaista, että oli menettänyt tajunsa sen jälkeen, kun häntä oli lähestynyt leiripaikalla kaksi kauttaaltaan mustakaapuista, lähes ilmeetöntä naista. Tai sitten vahti vain selittelee omaa vartiossa nukahtamistaan, on ehkä sammunut juopoteltuaan uutejuomaa, mistä sitä tietää. Mitään muuta ei kärryistä oltu viety. Minne ruumis on päätynyt, ei tietoa.

-Paltamonin alainen pappi Iskarus on pitänyt Rantatörmällä julkisen puheen, missä on varoittanut oikeasta aatteesta luopumisesta, sillä vastapuoli ei anna armoa luopuneille sittenkään. Turvallisempaa siis pysyä Paltamonin seuraajana, on Iskarus paasannut ja puhunut. Puhe oli ilmeisesti suunnattu niille P-nauhalaisille ja Paltamonia kannattaneille, jotka Hikan tavoin ovat harkinneet Paltamonin seuraamisesta luopumista.

-Rajakatseessa kuolleita on siis haudattu keskikesän juhlien jälkeen alueen uudelle hautausmaalle. Mm. tullimies Hartta on laskettu haudan lepoon kunnioittavin menoin. Sen sijaan Aarnen ruumiin kävi hakemassa linnakkeelta outo jäkäläkruunuinen metsänseurue. Useat linnakkeen väestä väittävät, että kyseessä oli haltioita. Hetken linnakkeen edustalla oltuaan, linnakkeen johdon kanssa keskusteltuaan ja Aarnen ruumiin vastaanotettuaan oli tuo hiljainen ja ihmeellinen seurue poistunut linnakkeen läheisyydestä takaisin metsiin.

-Myös Hirttämättömät-nimellä tunnettu nohvatovilainen palkkasoturijoukkio on poistunut Rajakatseesta, samoin aatelisrouva Peinarin seurue. Hirttämättömien Lekuri jäi tosin hetkeksi alueelle, samoin Peinarin seurueen Rahman Valtovaar jäi alueelle pidempiaikaisesti. Rahman on täällä vieläkin, mies on kierrellyt ympäriinsä erilaisia tarinoita ja kertomuksia keräten. Eli jos jollakin on joku hyvä juttu tai sutkaus mielessään, niin Rahmanille kannattanee kertoa. Kai. Bardi Vidas Baltarosta ei puolestaan ole nähty sitten keskikesän, tuolloin mies oli vielä paikalla.

-Kerrotaan, että Melinan sisaret kävivät keskikesällä taluttamassa tai siis ulkoiluttamassa tavernalla muutamiakin naisia läheiseltä parantolalta. Kolmea naista siis käytiin vuorollaan kävelyttämässä, ilmeisesti ajatuksella, että saisivat hekin välillä tavata ihmisiä. Naisista kaksi oli hulluja tai muuten pölhöpäisiä, kolmas oli puolestaan lähes eläimen asteella. Ulkoilutuksen päätteeksi naiset palautettiin parantolalle, kuinkas muuten.

-Keskikesällä tavernalla myös riehuneen isäntä Päiviön vaimo Maria on yhä edelleen linnakkeella asumassa, seppä Armaksen ja tämän vaimon Aamun vieraana. Päiviö sitä vastoin on vankeudessa Vuoriniityssä. Aviopari menetti oman Vuoriniityn seuduilla sijaitsevan maatilansa kesällä Ballendorfeille pelivelkoja vastaan. Lienee hirmuisen noloa Aamulle ja Armakselle, onhan Päiviö Aamun pikkuveli.

-Kaarlo Kisto Kempuran sopimus viinin toimittamisesta ruhtinas Geofriuksen hoviin on päättynyt, tästä kävi joku hovin virkamieskin keskikesällä julistamassa yhdessä hovisoittaja Lisbeth Kalaton kanssa. Sopimuksen katkettua on hyvä kysymys, mikä taho saa jatkossa oikeuden toimittaa viiniä Geofriuksen hoviin. Voi olla, että tässä on kohta useampikin viinikauppaan ja viinikuljetuksiin kykenevä kauppias kilpasilla....

-Keskikesän jälkeen Rajakatseessa ja tavernalla on ollut melko rauhallista, ei isoja järjestyshäiriöitä. Mieleenjäänein tapaus oli, kun muutoin hiljaisella tavernalla kävi joku sinikaapuinen miekkonen, oli ilmeisesti Deinosan-killan miehiä. Simo oli miehen nimi, ja tämä oli kuulemma pappi Turon tuttavia. Turo ja Simo kävivät metsissä, missä lie. Palattuaan ihmisten ilmoille Simo oli aika väsynyt ja kävi tavernalla nauttimassa virvokkeita. Ilta meni siihen suuntaan, että mies juopui kovin ja hän jopa kokeili joitakin loitsujaan pihamaalla. Sammuneet kynttilät syttyivät ja nuotiokin roihahti miehen huitoessa käsillään ja taikasauvallaan. Kukaan ei onneksi saanut siipeensä. Linnakkeelta saapui parikin vartijaa miestä katsomaan, mutta tuossa vaiheessa mies oli jo sammunut pihamaalle ulos nostetun pöytänsä ääreen. Sammunut taikuri kuljetettiin lopuksi linnakkeelle yöpymään, ja seuraavana päivänä tämä jatkoikin taas matkaansa Vuoriniittyä kohden. Varmasti ankara krapula päällä.

-Kesä on ollut pohjoisessa hyvin sateinen ja myös kylmä. Maanviljelijöiden sato onkin monta viikkoa myöhässä, lisäksi arvioidaan, että sadon määrä jää tavanomaista paljon heikommaksi. Odotettavissa saattaa olla niukka vuosi, mitä ruoan määrään tulee. Toki tuonti etelästä voi korjata tilannetta, samoin se jos talvi jää leudoksi. Todennäköistä on silti, että keväällä ruoan hinta voi etenkin kaupungeissa nousta korkeaksi. Myös levottomuuksia kuten ruokamellakoita saattaa olla luvassa. Ei toki vielä tiedä tätä varmuudella.

-Nyt joidenkin isäntien kerrotaan pohtivan, jatkaako leipää lisäämällä viljan sekaan pettua. Keinohan on vähän heikompina satovuosina melko yleinen.

-Veronkantoa ei ole vielä toteutettu maaseudulla, koska sadonkaan suuruus ei ole täysin selvillä. Rajakatseessa veronkanto suoritetaan lähiviikkoina, seriffi Maru Rysenin ja kirjuri Terin johdolla. Vaikuttaako heikko sato mitenkä veromääriin, ei tietoa. Veronkevennyksiä yleensä suunnataan niille maatiloille, missä on tapahtunut isoja omistajanvaihdoksia ja missä on jouduttu aloittamaan tavallaan uudelleen alusta. Mm. Unton maatila Rajakatseessa on tällainen.

-Rajakatseessa ei ole ollut tullisotilasta sitten Hartan kuoleman. Hartan oppipoikakin, nuori mies nimeltä Iisakki, on poistunut Rajakatseesta kesän aikana. Nyt odotellaan Vuoriniitystä tulevaksi uutta tullimiestä, minkälainen sitten lieneekään...

-Kerrotaan, että Rajakatseen seuduilla liikkuu edelleen joku kehveli, joka tyhjentelee toisten metsästäjien ansoja ja pyydyksiä saaliista. Vielä ei moista varasta ole kiinni saatu.

-Kesän aikana tavernalta on löytynyt myös pari uhkausviestiä, joista edellisessä on uhattu ihmisiä Primaksen vihalla, tulella ja peltojen poroksi palamisella. Toinen, myöhempi uhkaus, sisälsi uhkauksia Primaksen vihasta ja viljan tuhoavista loputtomista sateista. Sen edellisen viestin jälkeen ei tuota toistakaan kovin vakavasti otettu, mikä lie ponneton uhkaus. Säät ovat mitä ovat, niitä ei taida ainakaan joku kaaoslähteeläinen määrätä. Toki viestit on sillä vakavuudella huomioitu, että joku Primaksenpalvoja jossakin vielä saattaa liikuskella. Kääröt on toimitettu linnakkeen sotilaille ja näiltä on tullut kehotus, että jos uusia lappusia löytyy, niin ne kannattaa tuoda kipin kapin viranomaisille.

-Huhujen mukaan kauppias Gynterin maatilalta Vuoriniitystä on kesän aikana poistuneet paltamonisti-soturit. Naapuritilalliset ovat huokaisseet helpotuksesta, viimeinkin. Gynterin vaimo Gunilla puolestaan kuulemma kuuluu Melinan sisariin nykyisin.

-Ekspanjin kylästä kuuluu huhu, että siellä olisi varman kuolemantaudin edessä ollut vanha mies parantunut taudistaan kuin taikaiskusta Derecas-lähettiläs Feukaksen ollessa vierailulla kylän lähialueella. Mitenköhän lienee, Feukas ei toisaalta kuulemma ole käynyt Bokea-järven kylien lähelläkään moneen vuoteen...

-Rajakatseessa on kovasti rakenneltu sateista huolimatta. Unton tilalla on vasara paukkunut, samaten Ilmarin tilalla. Ilmarin maatilalle on kertoman mukaan kohoamassa jopa puinen torni, ja pyhäkköäkin sinne on kuulemma suunniteltu. Myös kaivoa on Ilmari suunnittelemassa. Ilmari on samaten lainannut renkejään myös Unton tilalle. Honkalinnalaisetkaan eivät ole kuulemma olleet toimettomia, ovat etsineet vielä tuloksetta maatilalleen aaseja. Joo, sellaisia ei siellä vielä entuudestaan olekaan. Se myös tiedetään, että isäntä Oton piika Lauren meni keskikesällä naimisiin Kaapo Kiviranta-nimisen miehen kanssa. Isoja häitä ei ollut. Myös Daria ja Tupru sekä Fleck ja Sanni ovat hankkineet pappi Serpentiltä liitoilleen uuden vahvistuksen.

-Apupappi Turo etsii kuulemma yhä kadonnutta nuijaansa. Sitä ei tarina kerro, onko löytäjälle palkkiota luvassa.

-Sotilaat juoruavat, että linnakkeen uusi tiskaripiika Pihi-Liisa on nimensä mukaisesti todella pihi, ei anna edes pusua poskelle.

-Loppukesän ja syksyn aikana on tapahtunut metallitoimituksia Vuoriniitystä Rajakatseeseen ja muille rajalinnakkeille. Tällaisia vankasti vartioituja kuljetuksia onkin nähty useampia.

-Kerrotaan, että toinen parantolan torppareista eli Pentti Vilkasjalka olisi kesän aikana saanut rengikseen ja apulaisekseen jonkun nuoren sukulaispoikansa. Torpalle saapunut nuori mies onkin tullut torpalla varmasti tarpeeseen.

-Kauppias Vilho on ollut loppukesästä varsin toimelias. Tämä on mm. käynyt joitakin neuvotteluita Helian kanssa, sekä hankkinut talon Vuoriniityn kaupungista. Mies on myöskin tarjonnut taverna Vanhalle Piparille kokeiluerää aivan uudenlaisia alkoholittomia juomia. Nämä raikkaat yrttijuomat ovat kuulemma kauppa-asemalla asuvan ja työskentelevän avioparin, Juhani Viimakorvan ja Sara Neryn kokeiluiden ja tutkimusten tuotosta. Juomia on siis ostettavissa tavernan tiskiltä. Palautetta juomasta vastaanotetaan....

-Tänään on Rajakatseessa odotettavissa varsin vilkas päivä. Kauppiaita on liikkeellä kosolti, mm. niin Silavikaksen kauppiaspariskunnan kuin Elena Dapivinkin kerrotaan olevan tulossa jälleen Rajakatseeseen. Myös muita kulkijoita riittää, ja viranomaisilla tulleekin riittämään töitä alueen rauhallisena pitämiseksi. Samaten kerrotaan, että kirjakauppias Tupru Eepos olisi Daria-vaimoineen tulossa nyt Rajakatseeseen. Avioparin välit lienevät siis paremmat kuin moniin vuosiin.
2. Huhuja Nohvatovista sekä eteläisestä Mahtivuoresta:

-Konstantin Romannedin Vardakovin kaupunkiasunnon huhutaan siirtyneen mieheltä takaisin suvulle. Sen sijaan Bokean eteläpuolella sijaitsevan oman ja itse hankkimansa huvilan on mies saanut pitää.

-Vardakovin maakunnassa kuohuu edelleen. Kaaoslähteeläisten jahtaamisen lisäksi huhutaan irtaantumisaikeista ja siitä, että Vardakovissa ollaan kovin väsyneitä siihen, että maakunta maksaa tavattoman suuren osan koko valtakunnan verotaakasta. Samaten kerrotaan, että kaupungissa on ollut alkusyksyn aikana parikin pienempää kaivostyöntekijöiden mellakkaa, ovat vaatineet mm. lisää palkkaa ja työolojen parantamista.

-Sotavelhojen keskuudesta on vahvistettu, että uudeksi suurmestariksi on kesällä valittu odotetusti Reulagin suvun ehdokas. Sitä vastoin uuden adjutantin valintaa ei ole yllättäen vieläkään suoritettu, huhutaan että Nohvatovin uusi kuningatar ajaisi voimalla virkaan omaa ehdokastaan Olavi Nohvamaaria. Mikäli ehdotus toteutuu, kiristyy ilmapiiri Vardakovissa varmasti vielä entuudestaan. Tietoa valinnan tuloksesta odotellaan...

-Eteläisen Mahtivuoren suuri tieprojekti on valmistumassa. Työmaiden raivausporukat ovat kuulemma jo kohdanneet metsässä ja rakennusporukoilla on menossa loppukiri töiden saamiseksi valmiiksi ennen lumien tuloa.

-Kuninkaan ja ruhtinas Simoniden veto siitä kumman työmaa saa pitemmän pätkän tietä rakennettua, on kuulemma lähellä tasapeliä. Koska kyseessä ovat kunnia ja iso rahapussi, kuningas ja ruhtinas ovat valinneet puolueettoman tarkastajan mittaamaan rakennetut tiet.

-Kuninkaan ja Deinosan-jalokivikillan riita ei ole estänyt kiltaa hyödyntämästä uutta tietä. Tien varrella on muutamia jo suljettuja kaivoksia ja kilta on myynyt niiden hyödyntämisoikeudet rikkaille kauppiaille. Ilmeisesti killan mestarit eivät enää kaivoshommista kiinnostu, mutta raha tuntuu kelpaavan.

-Hajavirstassa ruhtinas Simoniden poika, Simonidiritarikunnan suurmestari, on saanut pojan. Tämä varmistaa suvun perintölinjan ja tapahtumaa on juhlittu kesällä kaupungissa.

-Juorut kertovat myös, että Hajavirstasta löydetty kellarikätkö olisi pitänyt sisällään vanhoja kääröjä ja kirjoja. Kätkön löytäjät olivat kaivamassa majatalon takapihalla uutta paskakuoppaa, kun kaivajan lapio oli osunut vanhaan luukkuun, jonka alta hylätty kellari oli löytynyt.