>Mode:Read-RKSivut/sivut/Hukanmaa 8>Mode:True-RKSivut/sivut/Hukanmaa 8

Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Hukanmaa 8


Et voi muokata koska, sivu on suojattu ylemmälle tasolle


Sivuhistoriassa on 1 versiota : Selaa sivuhistoriaa : Näytä viimeisin muokkausMuokkaaja Kirjoita tähän kenttään (muokkaa)
Esikatselu


Yksi Suurkiven torpista oli tyhjennetty Urho Hukanpään käskystä Suomurajasta saapuvaa arvovierasta varten. Tarkoituksena oli neljä viikkoa aikaisemmin ilman Urhon lupaa suoritetun matkan kiellettyyn rauniokylään (Hukanmaa 7) jälkipyykin peseminen. Kaikkien mielenkiinto keskittyi tietenkin kylästä löydettyyn Havuun, joka ei edelleenkään muistanut mitään, niin hän ainakin itse väitti yhä. Paikalla olivat Urho, retkelle osallistuneet, Suurkivi ja hänen luottotorpparinsa Ignatius sekä krouvari Topiaksen uusi piika Liisi. Monen ihmetykseksi kaivoksen kirjuri Lisbet oli myös saanut luvan osallistua tapaamisen.

Vierasta odoteltiin. Ensimmäisenä paikalle saapui kuitenkin metsäläinen Sienimäyrä. Sienimäyrä selitti, että Suomäyrien päällikkö olisi tulossa tänään joskus paikalle. Mikä ajoitus! Urho oli toki esittänyt päällikölle kutsun, mutta jo puoli vuotta sitten. Toisaalta Sienimäyräkin oli mukana retkellä, joten hänen annettiin olla. Ainoa vaatimus oli, että päärakennukseen ei ole asiaa. Sitten saapui se arvovieraskin. Hän oli itse Suomurajan Derecas-temppelin pappisneuvoston jäsen Matteus Masula. Hänellä oli joku nuori saattaja mukanaan.

Masula alkoi sitten kohteliaisuuksien jälkeen kysellä tapahtumista. Hänkään ei osannut varmuudella sanoa, oliko Havu haltia vaiko ei. "Haltiat osaavat teeskennellä ihmisiä ja monet heistä tekevät sitä ihan tiedostamattaankin." Selvä. Masulan mukaan kylästä löydetyt tavarat eivät olleet kirottuja, mutta jotain rituaalivälineitä ne olivat. Symboliikka viittasi todennäköisesti Iiviin, mutta varmuutta tästäkään ei ollut. Esimerkiksi pöydän liinaan piirretty symboli oli Masulalle tuntematon. Ehkä se oli jäänyt keskeneräiseksi. Masula kertoi, että Havussa on kirous. Kirouksen poistaminen voisi kuitenkin olla kuulemma vaarallista, koska kirouksen lisäksi hänessä oli sidottu jokin loitsu, joka voi laueta, jos kirous puretaan. "Asiaa pitää tutkia enemmän ja isommalla joukolla." Havu ei ollut lainkaan halukas lähtemään Masulan matkaan, sillä hän ei omien sanojensa mukaan halunnut nähtävyydeksi kaupunkiin. Topias sanoi majoittavansa Havua edelleen majatalossaan, jos hän halusi.

Samoihin aikoihin Suurkivi ja Mylläri suunnittelivat kovasti jotain "uutta ja suurta". Jotain ne puhuivat itsestään liikkuvista sangoista tai jotain. Jotain "hyvin salaista" se kuulemma oli, niin he ainakin kovaan ääneen puhuivat.

Paikalle saapui kaksi metsäläistä lisää. Toinen heistä oli Suomäyrien shamaani Virvatuli ja toinen Suomäyrien päällikkö Viisasmäyrä. Urho tuli keskustelemaan päällikön kanssa. Samoin Masula. Päällikkö kertoi, että Suomäyrillä oli ollut ongelmia uusien metsäläisten kanssa. Ilmeisesti Hukanmaalla oli kaksi uutta heimoa: toinen heimo sotki itseään noella ja tuhkalla ja toinen käytti sinisiä kasvomaalauksia. Viisasmäyrä selitti, että varkaat olivat varmasti näistä heimoista. "Me emme varasta. Me tiedämme, mitä omaisuus on. Emme ota omaisuutta, ellei sitä ole hylätty." Urho halusi lisätietoa uusista metsäläisistä ja samoin hän lupasi palkkion, jos joku saa suden kiinni. Moni ihmetteli, kun sudet eivät vaikuttaisi syövän mitään tai että suden ulosteita ei löydy mistään, vaikka jälkiä on runsaasti. "Ei ne sudet etsi ruokaa, vaan jotain muuta", shamaani totesi. "No millä ne sitten elää?", Havu ihmetteli saaden shamaanin mietteliääksi.

Shamaani ja Sienimäyrä tutkivat kylästä löydettyä pulloa, jonka sisältöä kukaan ei ollut uskaltanut maistaa. Shamaani sanoi, ettei pullossa ollut mitään outoa, mitä se sitten tarkoittaakaan. Hän käski Sienimäyrää maistamaan. Pieni kulaus ja pian Sienimäyrä vajosi puolihorteiseen tilaan. Shamaani kertoi, että pullossa oli myrkkyä. "Hän ei ole matkalla. Ei tuo sellaista juomaa ole. Myrkkyä se on, selvästikin." Shamaani väitti, ettei Sienimäyrälle tarvitse tehdä mitään, koska Sienimäyrä kestää kyllä. Kyllä hän pian siitä tokenikin. Onneksi otti vain pienen siemauksen.

Toivuttuaan Sienimäyrä kaivoi esille toisen pullon, jonka hän oli saanut pohjoisesta tulleelta metsäläiseltä, joka taas oli saanut sen jostain muualta. Se oli kuulemma "lahja ihmisiltä", niin oli sanottu. Varovaisen tutkimisen perusteella havaittiin, että kyse oli samasta myrkystä. Yrittikö joku aiheuttaa sotaa ihmisten ja metsäläisten välille?

Viisasmäyrä lähti kotiinsa. Samaan aikaan Matteus Masula pohti jatkoa. Hän sanoi haluavansa tutkia Havua lisää ja toivoi metsäläisten apua tähän. Aika erikoista, että pappisneuvoston jäsen haluaa tehdä yhteistyötä metsäläisten shamaanin kanssa. Mitähän pääkaupungissa tähän sanottaisiin? Topias lupasi järjestää Masulalle parhaan huoneen Rautamallaksesta.