Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Huhut: Kiireessä kevään kynnyksellä


Bokean pelin huhut:


Huhut Rajakatseen Bokean peliin "Kiireessä kevään kynnyksellä"I. Huhuja, tietoja ja asioita maailmalta:

-Odotettu ja pelätty tähtikonjunktion aika koitti syksyllä, mutta ihmisten pahimmat pelot eivät käyneet toteen. Maailmanloppua ei tullut eikä Kaaoksen Primas saapunut, samaten suuremmilta tuhoilta vältyttiin. Rajakatseessa ajankohta olikin varsin levotonta ja villiä. Alueella liikkui useita tuhon julistajia, kuuhulluudesta kärsiviä miehiä, haltioita sekä jopa kammottavia hirviöitä. Virkavallalla ja nostoväellä riittikin työtä alueen vartioimisessa ja ihmisten suojelemisessa, lisäksi linnakkeen toimintakyky oli hetkellisesti romahtanut jonkun myrkytettyä linnakkeen kaivon. Joka paikkaan ei virkavaltakaan ennättänyt, ja tiettävästi ainakin Deinosan-noviisi Meret sekä Kaarlo Kempuran tuttava Ingrid kuolivat rytäkässä. Vähällä oli, ettei kuolleita ollut paljon enemmän. Rajakatseen väki toivookin, että olot rauhoittuvat syksyn mittaan, konjunktion päättyessä.

-Myös muualla kuin Rajakatseessa liikkui viime syksynä enemmän sekalaista ja sekavaakin sakkia mm. erilaisia Primaksesta julistavia ihmisiä. Primaksesta julistamiset on talven myötä loppuneet. Erilaisia levottomuuksia siellä täällä syksyllä ja alkutalvella kuitenkin vielä oli etenkin kaupungeissa, mutta kevättalvella ei ole ollut enää mitään erityistä.

-Talvi oli alkuun hyvin leuto ja vähäluminen, mutta kyllä sitä luntakin sitten taas saatiin ihan niin kuin joka talvi on totuttu.

-Vardakoviin on avattu talven mittaan uusi kynttiläpaja, joka tekee kynttilöitä enemmänkin rikkaille ihmisille kuin esim. tavallisiin tavernoihin. Kynttilät on kuulemma oikein taiteilijan suunnittelemia. Pajan omistaa Elena Dapivi.

-Kauppias Cajetanuksen parantola Vardakovissa on joutunut loppusyksyllä Zada-pappien tutkittavaksi ja paikka on tälläkin hetkellä pappien valvonnassa ja hallinnassa. Epäilyitä erilaisista väärinkäytöksistä on useita.

-Vuoriniityssä Eeposten kirjansitomon omistaja Tupru Eepos, joka oli vähän aikaa teillä tietymättömilläkin, on yllättänyt jälleen. Hän on antanut vaimolleen Darialle valtakirjan hoitaa kirjasitomoa mielensä mukaan. Tupru itse on kysellyt talvella kiinnostuneita opiskelemaan hurjaviiniä, jota hän siis itse opettaa. Nyt Tupru on kuulemma matkannut kaupungista jonnekin, varmaan opettamaan sitä hurjaviiniä jollekin.

-Olyissa murtauduttiin alkutalvesta pieneen tynnyrivarastoon, tässä ei nyt sen kummallisempaa uutista ole, mutta sieltä vietiin oudosti vain yksi tynnyri. Kirjanpidon mukaan tynnyri odotti 'Simonidien noutoa'. Muuta tynnyristä ei osattu sanoa muuta, kuin että siihen oli merkattu joku tuntematon olutmerkki 'Uniaika' ja se ei hölskynyt.


Läntisissä, merentakaisissa siirtokunnissa on kuulemma edelleen kireät välit suunnilleen kaikkien tahojen kesken. Asiasta tekee erityisen kiinnostavan se, että alueella vaikuttaa ylipappi Paltamon, jonka seuraavaa siirtoa voi vain arvailla. Meren vähitellen avautuessa ja viestien kulkiessa purjelaivojen myötä mm. seuraavia, samansuuntaisia huhuja ja juoruja on alkanut kierrellä.

-Huhutaan, että nohvatovilaiset ovat ajautuneet suoraan yhteenottoon Paltamonin kanssa. Monenlaista kummaa on saatu kuulla. Paltamon on kuulemma varastanut sotavelho Ivanin vaimon Jeleniarin. Onpa se aika sika, viedä nyt toiselta vaimo noin vain? Lieneekö ehkä lähtenyt ylipapin mukaan vapaaehtoisesti?

-Ouvan Simonide on julistanut Suomurajassa ennen keskitalven juhlaa, että järjestö nimeltä ”Salaiset Simonidit” ei enää palvele kuningaskunnan etuja ja on siis epätoivottu järjestö. Syitä tällaiseen julistukseen on aprikoitu, joku väittää kyyn kasvaneen povella ja toinen huomauttaa jonkin ryhmittymän läntisissä siirtokunnissa joutuneen Simoniden epäsuosioon.

-”Salaiset Simonidit” on aikaisemmin tuntematon järjestö. Irvileuat sanovat Simoniden haluavan ottaa etäisyyttä kaikkiin Paltamonin kanssa työtä tehneisiin tahoihin, myös niihin jotka toimivat yhteistyössä tämän kanssa, kun mies vielä oli ylipappi. Jotkut myös väittävät Salaisten Simonidien puoltavan salassa Paltamonisteja...

-Hui kauheaa, Vuoriniitystä oli käynyt joku ja kertonut, että kanslerin toimisto on palkannut vartijoita kuultuaan Sotavelhojen ja Paltamonin yhteenotoista. Toivottavasti sotavelhot eivät kosta vähälahjaisen entisen ylipapin toilailuja lännessä täällä kenellekään? Sotavelho Ivan kuuluu olevan lännessä hieman jopa Armas Jaamaa tylympi mies?

-Vanha huhu mutta sitäkin vaikuttavampi; laivurit kertoivat yhteenotoista lännessä ja suoranaisesta nohvatovilaisten hyökkäyksestä Paltamonin saarelle viime talvena. Osa huhuista väittää, että jokin tiedustelupartio jäi kiinni ja sotavelhonoviisi sekä yksi porsas kuolivat? Toiset huhut kertovat Uuden Vardakovin miesten hyökkäyksestä ennen meren jäätymistä ja Paltamonin majakan polttamisesta maan tasalle. Täytyy todeta, että Paltamon on hyvä hankkimaan vihollisia, jos ne loppuu niin niitä voi hakea vaikkapa rajan takaa...

-Vardakovin sotilaslähteet kertovat suorista kahakoista läntisissä siirtokunnissa olevien Nohvatovin palvelijoiden ja Paltamonin joukkojen välillä. Sotavelho Ivanin miesten tehneen suoran hyökkäyksen ja vapauttaneen tämän vangitun tyttären surmaten samalla useita Paltamonin maallikkosotureita. Tätä ei suoraan saa sanoa, mutta sotavelhon tytärtä oli kuulemma käytetty seksuaalisesti hyväksi ja R-sanan takia tämä odottaa kuulemma lasta. Rajaseudun sotilashenkilöitä kehotetaan valppauteen, sillä paltamonistit saattavat suunnata kostotoimia sotavelhoihin myös täällä idässä.


Eteläisestä Mahtivuoresta sekä Hukanmaan alueelta on kantautunut pohjoiseen puolestaan seuraavanlaisia huhuja viime vuoden puolelta:

-Mahtivuoren kuningas on nimittänyt kauppiasperheeseen syntyneen Matias Sarkapinon kruununlähettilääkseen. Kruununlähettilään toiminta-alueena on pääkaupunkia ympäröivät alueet. Ehdokkaita virkaan oli kuulemma vaikutusvaltaisemmistakin perheistä, joten nimitys on herättänyt paljon keskustelua etelässä.

-Ritari Eerik Hukanpää onnistui viime vuoden kesällä asemiehineen karkottamaan eteläisillä tiereiteillä matkustajia vaanineen pienen rosvoporukan. Osa näistä rosvoista on jäänyt kiinni, osa on paennut
syvemmälle erämaihin. Rosvojahdissa ansioitunut ritari lähti aikoinaan asepalvelukseen aatelishoviin nuorena miehenä, ja ei ole käynyt kotona vuosiin. Eerik on veljessarjan nuorin, mutta kuulemma palvellut herraansa ansiokkaasti.II. Paikallisia huhuja Rajakatseesta ja Bokeasta:

-Syksyllä kuolleet, hurjaviiniläinen Ingrid haudattiin Rajakatseen uuuteen hautuumaahan linnakkeen viereen ja Deinosanin killan noviisi, koruseppä Meret haudattiin Vuoriniityssä.

-Kreivitär Theodoran esiintyjäseurue esiintyi vielä syksyllä taverna Vanhalla piparilla ennen tavernan sulkemista, sitten on palannut torpalleen Rajakatseeseen. Vähän on kummeksuttu, että eivät ole kaupunkiin menneet esiintymään.

-Seppä Samuel "Vasamanpoika" jätti vaimonsa Tanyan ja lähti metsään muina miehinä. Lisäksi hänellä oli sovittuna sepän paikka Bokeassa, joka siis niin ikään jäi täyttämättä.

-Melinan sisaret sulkivat Rajakatseen pyhäkkönsä jälleen talveksi. Väitetään, että pyhäköllä olisi kesällä ja syksyllä piiloteltu maalausta alastomasta naisesta. Outoa, miksi kunniallisina pidetyt naiset säilyttäisivät tuollaista taideteosta. Pyhättö lienee tarkoitus taas avata keväällä.

-Myös Kempura on sulkenut tavernansa talveksi. Kaarlo on kuulemma taas sovussa vaimonsa Kirsin kanssa.

-Elsa "Punapää" ja sotilas Arren-Bertil menevät naimisiin ensi keskikesän juhlan aattona, kuten monesti tapana on laittaa häät siihen päivään.

-Bokean kylä on saanut juuri uuden sepän Vuoriniitystä, nimeltään Turo "Vähäsääri". Seppä lienee Deinosan-killan omia oppilaita. Kaveri on ilmeisesti siis ihan pesunkesävä kaupunkilainen.

-Kevättalvella Bertil meni munaamaan oikein kunnolla. Paikalle linnakkeelle saapui paroni Frederic Koskala tätinsä Esmeralda Koskalan kanssa. Esmeralda Koskala oli halukas tapaamaan linnanherra Wilhardia ja Frederic näkemään maatilansa. Bertil sattui tulemaan tukevasti kaljapäissään pihalla Fredericiä vastaan, ei tervehtinyt tätä, vaan horjahti tämän päälle ja tönäisi Fredericin-paran pusikkoon. Muut sotilaat tulivat auttamaan Fredericiä ylös pusikosta, mutta Bertil vaan totesi: ”Oho, kattos vaan”. Esmeralda tuli sättimään Bertiliä, joka vaan totesi: ”mitäs nyt on tädillä kateissa”. Tästäkö täti kimpaantui, ajatteli varmaan Bertilin tarkoittavan tämän aikanaan kateissa ollutta korua, jonka takia Esmeralda joutui noloon tilanteeseen Rajakatseen markkinoilla. Tässä kohtaa Elsa "Punapää" kiiruhti paikalle ja vei Esmeraldalle ja Fredericille pikarilliset viiniä. Esmeralda tyytyi viinipikariin ja siirtyi sisätiloihin otsaansa kämmenselällään pidellen. Frederic päästyään ylös puskasta ja varusteitaan korjaillen sai Elsan eteensä tajottimen kanssa. Elsan nähtyään Frederic totesi viinipikaria ottaessaan:”mutta näin viehättävää piparintoimittajaa - siis pikarintoimittajaa en olekaan ennen nähnyt”. Hän otti pikarin tarjottimelta ja silmää iskien lähti sisälle taloon Esmeraldan perään huutaen kuitenkin olkansa yli: ”ja sotamiehen osalta tämä ei jää tähän”. Taisi Elsa pelastaa Bertilin pahemmalta höykytykseltä. Bertil kuitenkin menetti vanhemman sotamiehen tittelin. Pahemminkin olisi voinut käydä. Periaatteessa Frederikillä ei ole mitään valtaa käskeä seriffi Maru Ryseniä alentamaan Bertiliä, mutta jos naapurin paroni niin käskee, niin kaippa Marun on viisaampi totella.


III. Keskitalven juhla Rajakatseessa:

Kaikki Rajakatseen tienoilla asuvat, Bokean pelissä olevat hahmot todennäköisesti ovat osallistuneet ja kaikki kauempanakin asuvat ovat voineet kuulla ainakin jotakin juhlasta.

Tällä kertaa keskitalven juhlassa Rajakatseen varustuksella oli paremmin tarjottavaa kuin koskaan. Linnakkeen sikalasta kokonainen sika oli teurastettu juhlaa varten ja Rajakatseen tiloilta saatiin kaikilta veronkeruun tuotoksena ihan hyvin tavaraa, jopa pihiltä Jurkamalta saatiin kaksi kanaa. Juhlia varten seriffi siis keräsi ylimääräisen veronkeruun. Alkohoolia oli ylenpalttisesti ja kyllä sitten väki kännissä olikin. Ilmarin tilalta oli marjaviiniä, Koskalan omistamalta entisen Lonttiposken tilalta olutta ja noin oluen tapaista oli useammaltakin tilalta tuotu paikalle. Sitten Kempura repäisi ja lahjoitti juhliin viiniä puolikkaan tynnyrin "jämän". Oli kuulemma vaarassa mennä vanhaksi, pitää juoda pois. Aika reilu oli Kaarlo. Juhlissa oli monenmoista leipää ja juustoa ja voitakin oli pöydässä riittävästi. Maitoa ei taaskaan ollut kuin lapsille tarjota. Montaa muutakin lajia ruokaa pöydässä oli, eikä kurjuutta tunnettu näissä juhlissa. Laulu ja soitto raikasi ja väki tanssi linnakkeen pihalla, sillä oli etelätuulinen lauha sää. Savihaara sammui sotilastuvan lattialle, oli kuulemma vähän vetoisa paikka, niskat jumissa aamulla. Paremmaksi kuitenkin veti Bertil, joka meni nukkumaan sikalaan. Tuolloin Bertil oli vielä vanhempi sotamies. Mikä ajatus sikalaan nukkumaanmenossa oli, ei ole Bertil kyennyt itse kertomaan. Linnanherra Wilhard ei osallistunut lainkaan juhlintaan. Vaikka äijä seniili onkin, niin tuntuu tajuavan, että kaikki ottavat käskyjä vastaan mieluummin Maru Ryseniltä kuin häneltä. Sanoo Marua vallankaappaajaksi ja uhkaa pistää tuon tyrmään.

Avioitumisohjeet:

-On yleisenä käytäntönä, että mies ja nainen voivat avioitua keskenään nopeallakin varoitusajalla. Tällöin pari hakeutuu papin luokse ja puheille, joka näiden kanssa keskusteltuaan ja aviollisen esteettömyyden todettuaan voi vihkiä parin yhteen. Vihkiminen voi olla yksityisempi tapahtuma, tai sitten julkinen tapahtuma, jota väkijoukko voi yhdessä seurata ja juhlistaa. Usein avioitumista juhlistetaan viettämällä myös varsinaiset häät, jotka yleensä vietetään vihkimisen jälkeen. Häät ovat siis suuri tapahtuma, joihin osallistuu väkeä kummankin osapuolen suvusta ja tuttavapiiristä. Häiden vietto on yleistä, mutta ei aina välttämätöntä, ja erityisesti vakavaraisille ja rikkaille suvuille häät ovat tärkeä tapahtuma. Vähävaraisemmat ja muutkin henkilöt saattavat toisinaan jättää häät väliinkin ja tyytyä pelkkään papin vihkimiseen ilman suuria juhlallisuuksia. Jotta avioliitto saa lainvoiman, pitää siitä tulla merkintä papin suureen kirjaan. Rajakatseessa papinvirkaa pitää tällä hetkellä Serpent. Jojopan voi vihkiä nohvatovilaisten avioliittoja.


Kaksintaistelu-ohjeet:

-Yleiset ohjeet kaksintaistelua silmällä pitäen. Laki sanoo seuraavaa: Mies voi haastaa kaksintaisteluun toisen miehen, mikäli (huom. naiset ja lapset siis eivät kaksintaistele koskaan) a) on hyvä syy b) haastettu ei ole esim. raajarikko, sokea tms. heiveröinen c) haastettu tai haastaja ei voi olla pappi, kuninkaan virkamies tai lähettiläs d) aatelista ei alempiarvoinen voi haastaa kaksintaisteluun. Laki ei käytännössä sano muuta. Lisäksi muutamia käytännön sanelemia juttuja: Kaksintaisteluun kelpaa hienosti syyksi esim. sanallinen kunnianloukkaus. Mikäli joku on esim. saattanut neidon raskaaksi häpeällisesti ja ei suostu avioliittoon neidon kanssa, niin tällöin neidon sukulaisten olisi jopa velvollisuus kaksintaisteluun haastaa. Kaksintaistelusta pakeneminen on luonnollisesti iso häpeä ja lopun ikäänsä saa kantaa pelkurin mainetta. Lisäksi ei olisi mahdotonta, että haastaja katsoisi oikeudekseen tappaa tavattaessa paennut pelkuri.


Kielistä:

-Mahtivuoren kieltä mallinnetaan pelissä suomella, hurjaviiniä taas englannilla. Kaikki pelihahmot osaavat mahtivuorta, ellei hahmoselosteessa toisin ilmoiteta. Hurjaviinin kieltä hahmot osaavat vain, jos asiasta on hahmoselosteessa erikseen mainittu.
-Nohvatovin kieltä mallinnetaan ruotsilla, mutta erityisesti Vardakovin maakunnassa puhutaan yleisesti mahtivuorta, vaikka Vardakov Nohvatovin osa onkin. Hahmo osaa nohvatovia vain, jos hahmoselosteessa on asiasta erikseen mainittu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/rajakats/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4673