Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Huhut: Rajakatse LVIII: Haastetta elämään
HUHUJA PELIIN RAJAKATSE 58: HAASTETTA ELÄMÄÄN
Aiemman kevään pelin huhupakettiin voi tutustua osoitteessa: http://www.rajakatsefantasia.fi/rkwiki/index.php?p=Huhut%3A%20Rajakatse%20LVII%3A%20Avajaiset
(Tuolla kerrotaan mm. ruokatilanteen heikkenemisestä pohjoisessa ja muista talven sekä loppusyksyn tapahtumista, mm. Nohvatovin sotaretkestä merentakaisille alueille. Noidenkin huhujen lukeminen on kannattavaa, jos niihin ei ole vielä aiemmin tutustunut.)

Kempura järjesti keväällä talkoot tavernallaan. Talkoot menivät sujuvasti ja niissä puuhattiinkin paljon kaikenlaista, mm. Melinan sisarten pyhäkkö sai seinät, ja taverna Vanha Pipari uudet rappuset. Moni silminnäkijä kertoo mm. Markus Valken, Kempuran ja isäntä Oton ottaneen naulanlyöntikisan. Kempura voitti, lienee juopontuuria taas. Muutoinkin Kempura nähtiin useampaan otteeseen työn touhussa. Muutakin talkoissa touhuttiin, kertoman mukaan mm. sohvia on tomutettu. Tavernaväki naureskelee asialle jostakin syystä, erityisesti Mulk... siis Otson veli. Mistä lie kysymys?

Talkoiden aikaan nohvatovilainen kauppias Viktor aiheutti runsaasti paheksuntaa vittuilullaan. Savihaara miestä kuulemma halolla kolauttikin.

Melinan sisaret ovat keväällä jälleen avanneet Rajakatseessa sijaitsevan pyhäkkönsä kesäkaudeksi. Nykyään sinne kelpaa vastaanottaa vieraitakin, kun on seinätkin paikoillaan.

Kevään ensimmäinen lisääntymisuutinen Rajakatseessa on saatu. Aamulla on kuulemma loistauti. Ainakin Tenukupu otti aiheesta ilon irti ihan etelän viinin kanssa, jota tarjoili talkooväelle ja muille paikallaolijoille.

Kaarlo Kempura teki keväällä pian talkoiden jälkeen matkan etelään, eli Olyin kautta Hurjaviin kaupunkiin. Aluksi Kempura toimitti viinitynnyreitä Vuoriniittyyn, Geofriuksen hoviin, sitten jatkoi matkaa etelään. Myös Savihaara oli mukana matkassa. Hurjaviinin viininhakureissuun kului kaikkiaan muutama viikko, ja jokin aika taaksepäin parivaljakko on palannut takaisin Rajakatseeseen, uudet ja täydet tynnyrit mukanaan. Herbertinvartio osallistui jälleen kerran maksua vastaan maakuljetusten turvaamiseen, muutoin kuljetus olisikin ollut altis kohde varkaille ja ryöväreille.

Kempuralta on tulossa keskikesän juhlaan jälleen kilpailu, ilmeisesti jotain käsitöiden tekoa kilpailu tulee pitämään sisällään. Lisäksi nohvatovilainen arvohenkilö (no, eräänlainen, hulivili-mieheksi tätä kauppiasta on myös luonnehdittu) Konstantin Romanned on luvannut järjestää keskikesän päivänä Rajakatseessa tuolileikki-kisan. Voittaja kuulemma saa jonkinlaisen summan rahaa. Savihaara on kuulemma palkattu laulamaan kisaan.

Nohvatov palauttaa nyt kuluvan kesän aikana viimeiset vankina olleet veteraanit, joita tulee palauttamaankaan. Jäljelle jäävät Nohvatovin puolelle ainoastaan vakavista rikoksista tuomitut ja mieleltään järkkyneet. Näitä tuskin tullaan enää näkemäänkään.

Veteraaneja palautettaessa on muutamille valtakunnan partasuille muistunut mieleen tarina hopeakuljetuksesta, joka olisi sodan aikaan nohvatovilaisilta ryöstetty. Saaliina olisi kuulemma ollut jopa tuhansia kupareita hopeaa, ellei paljon enemmänkin. Riippuu ihan keneltä kysyy. Tosin nohvatovilaiset ilmoittivat aikanaan saaneensa sen takaisin, eikä mitään ole tähänkään päivään mennessä löytynyt.

Eräs matkaaja muistaa 15 vuoden takaa tapauksen, jossa hän oli nuorena miehenä nähnyt, kun Weldoonin hautausmaalla jo manalle menneet sotilaat ovat olleet odottelemassa palkkarahojaan. Tapauksesta mies ei enempää osaa kertoa, koska oli oman kertomansa mukaan sännännyt pakoon sen, minkä kintuistaan pääsi. Pitääkö miehen tarina kuinkakin paljon paikkansa, ei tietoa.

Hurjaviinistä ei suuria määriä ole ruokaa kuulunut. Ei ole tietoa, onko sitä Nohvatovin puolellekaan päätynyt, mutta aina sietää epäillä naapurin metkuja huonon satovuoden jälkeen.

Hurjaviinin ensimmäinen sato pitäisi alkaa hiljalleen olla korjuuta vaille. Joskohan sieltä hiljalleen tulisi helpotusta nälkään.

Mellakat nälänhädän vuoksi ovat jatkuneet kaupungeissa. Suurin mellakka nähtiin hiljattain Vuoriniityssä, jossa muutamia on jopa kuollut ja muutamia kymmeniä laitettu putkaan. Mellakka alkoi, kun ensimmäiset Hurjaviinin laivat eivät paljoa ruokaa lastina tuoneetkaan. Myös hintoja ovat kehvelit nostaneet. Pettymys muuttui nopeasti raivoksi ja mellakoinniksi.

Uutisia lännestä, meren takaa. Sotavelhojen viimesyksyisen reissun jälkeen onkin tapahtumiin odotettu siistiä loppua. Huhu on lähtenyt liikkeille, eivätkä viranomaiset ole sitä yrittäneet kieltää, että satamat olisivat tuolla puolen merta karanteenissa. Olyilainen laivuri joka on joka kevät ensimmäisenä ylittänyt Mahtivuorenlahden tuli todellakin käännytetyksi paikalla, ilmeisesti jonkinlainen kulkutauti on päässyt irti ja tästä johtuen kauppaa käydään kyllä, mutta hyvin varovaisesti. Tämä on tietysti ikävä uutinen ainakin Simonideille ja nohvatovilaisille. Osa Nohvatovin armeijan vakiväestä jätettiin viime syksynä miehittämään merisusien alueella olevaa mustaa tornia tai jotain sinne päin, josta oli ihan kovat taistelutkin viime syksynä. Huhu kertoo että tauti olisi juuri kyseiseltä alueelta lähtenyt, joten suuri joukko sotilaita ei ole palaamassa ainakaan heti (Onkohan kyse sukupuolitaudista?) Tai jos palaa niin jalat edellä – killat varmaan tietävät taudista enemmän, mutta aika harvinaisia tuollaiset vakavat kulkutaudit ovat, kun papit hallitsevat niiden parantamisen tai ainakin hillitsemisen ja myös hoitavat köyhälistöä milloin se uhkaa koko Vuoriniittyä. Onhan joka kevät jotain nuhaa ja sellaista, mutta harvemmin se on yltynyt mihinkään sellaisiin mittasuhteisiin kuin Vuoriniittyä vaivannut 'hinkunuhayskä' 200 vuotta sitten. Ja onhan niitä ikäviä kulkutauteja toki ollut aina välillä, mm. vuonna 467 kuumetauti niitti erityisesti heikkokuntoisia. Pelkona onkin, että ruokapula altistaa jatkossa taudeille enemmänkin.

Sotilastarkastaja Aimo "Kantavarvas" on kuulemma tehnyt jo jonkinlaista raporttia Rajakatseen linnakkeen toiminnasta. Kovinkaan paljoa ei miestä tarkastuksen aikana hymyilyttänyt ja nyt sotilaat ovatkin olleet huolissaan raportin sisällöstä. Kyllähän mies itsekin tyytymättömyyttään enemmän ja vähemmän diplomaattisin sanakääntein on esille tuonut.

Rajakatseen linnanherra Wilhard on alkanut jälleen mekastaa sodasta Weldoonin linnaketta vastaan. Ilmeisesti mies on hetken aikaa elellyt muistoissaan, kun kerran käski mm. Otvizia kokoamaan papiston kasaan ja kalpaupseeri Ällisköä varustamaan jousimiehensä. Tämä meni kuitenkin pian ohi, eikä miehiä tällä kertaa kentälle ajettu.

Wilhard oli jo kirjoittanut sodanjulistuksen Weldoonia vastaan, mutta sheriffi Maru Rysen kiltisti otti kyseisen dokumentin talteen. Saipahan sytykkeitä.

Alkukevään aikana on nähty keskellä yötä jonkun olleen kusella Rajakatseen linnakkeen kaivoon. Kyseistä ruikkijaa ei tarkasti nähty, mutta ainahan tuosta voi Savihaaraa epäillä. Kyseinen temppu tapahtui yllättäen sotilas Possen vartiovuorolla. Liekkö mies taas nukkunut vartiossa. Aamulla kuitenkaan vedenlaadussa ei poikkeavaa huomattu. Kaivon turmeleminen on aina vakava juttu, muistissa on vielä parin vuoden takainen kaivon likaaminen, jolloin iso osa sotilaista sairastui väliaikaisesti. Posse saikin tästä tuoreesta kuseskelutapauksesta paljon sapiskaa, vaikka sairastumisia ei onneksi seurannut.

Sotilas Posse kertoo olleensa hereillä eräänä yönä vartiossa. Tämä itsessään on hämmentävää, mutta kun mies kertoo kuulleensa myös jotain ääntä muurilta ja nähneensä liikettäkin. Possen itsensä mielestä kyseessä on väkisinkin ollut varas tai vakooja. Mitään ei aamun tutkinnassa kuitenkaan löydetty tai ilmoitettu varastetuksi.

Rajakatseelainen pyykkimuori Miina kertoo, että sotilas Posse on alkanut riiaamaan possu-Pertan kanssa. Kummallista tuo sinänsä on, kun nainen itse kovaan ääneen toitottaa olevansa Savihaaran kanssa kihloissa. Eipä possu-Perttaakaan ole hetkeen alueella nähty.

Miina on kertonut myös kuulleensa kahden henkilön keskustelua. Tai ei kuullut, koska keskustelu loppui, kun hän pääsi lähemmäs kuuntelemaan. Miina kertoi kuitenkin kuulleensa loppuun molempien tervehtivän toisiaan sanoilla "Paltamon on viisas mies". Se, keitä nämä miehet ovat olleet jäi myös epäselväksi.

Vuoriniittyläinen (ikivanhan näköinen) Deinosan-mestari Emilio Therassus kertoo kuulemma tavanneensa suuren Hostronin kahden kesken. Tästä tapaamisesta hän ei kuitenkaan enempiä ole puhunut. Jos huhu pitää paikkansa, tällainen Hostron saattaa oikeasti ollakin jossakin, eikä vain huhupuheita.


Avioitumisohjeet:

-On yleisenä käytäntönä, että mies ja nainen voivat avioitua keskenään nopeallakin varoitusajalla. Tällöin pari hakeutuu papin luokse ja puheille, joka näiden kanssa keskusteltuaan ja aviollisen esteettömyyden todettuaan voi vihkiä parin yhteen. Vihkiminen voi olla yksityisempi tapahtuma, tai sitten julkinen tapahtuma, jota väkijoukko voi yhdessä seurata ja juhlistaa. Usein avioitumista juhlistetaan viettämällä myös varsinaiset häät, jotka yleensä vietetään vihkimisen jälkeen. Häät ovat siis suuri tapahtuma, joihin osallistuu väkeä kummankin osapuolen suvusta ja tuttavapiiristä. Häiden vietto on yleistä, mutta ei aina välttämätöntä, ja erityisesti vakavaraisille ja rikkaille suvuille häät ovat tärkeä tapahtuma. Vähävaraisemmat ja muutkin henkilöt saattavat toisinaan jättää häät väliinkin ja tyytyä pelkkään papin vihkimiseen ilman suuria juhlallisuuksia. Jotta avioliitto saa lainvoiman, pitää siitä tulla merkintä papin suureen kirjaan. Rajakatseessa papinvirkaa pitää tällä hetkellä Serpent. Jojopan voi vihkiä nohvatovilaisten avioliittoja.

Kaksintaistelu-ohjeet:

-Yleiset ohjeet kaksintaistelua silmällä pitäen. Laki sanoo seuraavaa: Mies voi haastaa kaksintaisteluun toisen miehen, mikäli (huom. naiset ja lapset siis eivät kaksintaistele koskaan) a) on hyvä syy b) haastettu ei ole esim. raajarikko, sokea tms. heiveröinen c) haastettu tai haastaja ei voi olla pappi, kuninkaan virkamies tai lähettiläs d) aatelista ei alempiarvoinen voi haastaa kaksintaisteluun. Laki ei käytännössä sano muuta. Lisäksi muutamia käytännön sanelemia juttuja: Kaksintaisteluun kelpaa hienosti syyksi esim. sanallinen kunnianloukkaus. Mikäli joku on esim. saattanut neidon raskaaksi häpeällisesti ja ei suostu avioliittoon neidon kanssa, niin tällöin neidon sukulaisten olisi jopa velvollisuus kaksintaisteluun haastaa. Kaksintaistelusta pakeneminen on luonnollisesti iso häpeä ja lopun ikäänsä saa kantaa pelkurin mainetta. Lisäksi ei olisi mahdotonta, että haastaja katsoisi oikeudekseen tappaa tavattaessa paennut pelkuri.

Kielistä:

-Mahtivuoren kieltä mallinnetaan pelissä suomella, hurjaviiniä taas englannilla. Kaikki pelihahmot osaavat mahtivuorta, ellei hahmoselosteessa toisin ilmoiteta. Hurjaviinin kieltä hahmot osaavat vain, jos asiasta on hahmoselosteessa erikseen mainittu.
-Nohvatovin kieltä mallinnetaan ruotsilla, mutta erityisesti Vardakovin maakunnassa puhutaan yleisesti mahtivuorta, vaikka Vardakov Nohvatovin osa onkin. Hahmo osaa nohvatovia vain, jos hahmoselosteessa on asiasta erikseen mainittu.

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/rajakats/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4673