Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Huhut:Hukanmaa5


Loppukeväästä pidettiin Hukanmaalla verokokous. Urho Hukanpään piti jakaa verotaakkaa hukanmaalaisille, mutta Urho ei vaivautunut edes itse tulemaan paikalle, vaan laittoi sheriffi Ansion hoitamaan asian. Ansio selviytyi hommastaan kunnialla. Ainakaan suurta purnausta eivät tämänvuotiset verot ole aiheuttaneet. Katsotaan nyt, miten käy sadonkorjuun jälkeen, kun veroja pitää taas alkaa makselle enemmän.

Antti Mylläri koki kovia verokokouksessa: ensin kaksi palkkasoturia kaappasi hänet ja he vaativat tietoa Iida Harakanvarpaasta. Sheriffi Ansio sai miehet kuitenkin vapauttamaan Myllärin. Siitä hyvästi Ansio päästi nämä häiriköt menemään. Tästä eivät kaikki pitäneet. Eipä ole näitä kahta tyyppiä enää Hukanmaalla nähty tapauksen jälkeen. Toinenkin muukalainen kävi Antin päälle: naispuoleinen palkkasoturi Pihla hermostui Myllärin puheisiin ja raahasi hänet kiroillen ulos tuvasta. Jos joku mies olisi syyllistynyt samaan, niin paikalliset olisivat varmaan tulleet puolustamaan Mylläriä, vaikka ei hän niin pidetty mies olekaan. Mutta kun nainen uskaltaa uhmata Mylläriä, niin sehän oli kaikkien mielestä vaan hauskaa; sehän tiedetään, että Antin vaimo Stina on tiukasti hellan ja nyrkin välissä. Kerrotaan, että verokokouksen jälkeen Stina olisi saanut maksaa Pihlan uhman, eli musta silmä olisi taas Stinalle tullut ja ehkä enemmänkin.

Verokokouksessa kävi myös metsäläisiä. Metsäläisillä oli vanhoja hopeisia rahoja, jotka he olivat kuulemma löytäneet jostain kuopasta. He siis olivat löytäneet jonkun tosi vanhan rahakätkön. Ihanko peräti Eemeli Hukanpään aarteen? Sheriffi Ansio ja paikalla ollut Derecas-papiston pappisneuvoston jäsen pappi Matteus Masula olivat erityisen kiinnostuneita metsäläisten löydöstä, kuten tietysti kaikki muutkin. Ansio ja Masula lähtivät seuraavan aamuna metsäläisten mukaan tapaamaan heidän päällikköään. Ansio piti tarkkaan huolen, ettei heitä seurattu. Tarinat Eemeli Hukanpään aarteesta saivat tietenkin uutta puhtia taas.

Matteus Masula lähti Hukanmaalta pian verokokouksen jälkeen. Hänen kerrotaan saarnanneen Derecasin viisauksia metsäläisille. Aika hassulta kuulostaa, mutta mitäpä ne kaupunkilaiset metsäläisistä tietäisivät. Jotkut kertovat pappi Masulan joutuneen pääkaupungissa vaikeuksiin tämän Hukanmaan reissunsa takia. Miksiköhän? Siksikö, kun Masula ei saanut yhtäkään iiviläistä kiinni?

Urho Hukanpää on ilmeisesti hyvin kiinnostunut aarreasioista myös. Hän on julistanut metsäläisten olevan hänen suojeluksessaan. Lisäksi kaikki vanhanaikaiset rahat on toimiteettava Hukanhampaaseen. Löytäjille maksetaan kuulemma palkkio, mutta varmastikaan Hukanpäät eivät korvaa vanhoista hopearahoista täyttä arvoa. Kenenkään ei tiedetä rahojaan Hukanpäille vieneen, sikäli mikäli niitä rahoja on kukaan enää löytänytkään. Kerrotaan, että Ansio sai paljonkin hopearahoja metsäläisitä paria oluttynyriä vastaan.

Palopellon tilan metsiköstä kaadettiin kaskea heti lumien sulettua. Homma meni hyvin ja pian uutta ohraa kylvettiin. Suurkiven isännän kerrotaan usuttaneen Reino Usvakumpua vastustamaan kasken kaatoa niin läheltä Usvakummun tilaa. Reino ei näin kuitenkaan tehnyt.

Iso osa Mallasrannan tilan omista pelloista on ollut kesannolla tämän kesän. Jatkuva ohran viljely oli jo köyhdyttänyt peltoja. Palopellon uudet pellot paikkaavat kyllä Mallasrannan satoa, mutta kuinka hyvin? Se selviää vasta sadonkorjuun jälkeen.

Paavali Palopelto yritti kovasti saada torpparia itselleen Palopellon tilalle, sillä hän on viimein muuttanut pysyvästi Mallasrannan tilalle vaimonsa luo. Lapsia ei tälle pariskunnalle ole vielä siunaantunut, eikä varmaan siunaannukaan, sillä niin vanhoja ja kuivakoita ovat sekä Paavali-isäntä että Amalia-emäntä.

Palopellon tilalle ei saatu torpparia, mutta Mallasrannan väki on nyt viljellyt Palopellon peltoja ja Palopellon tuvassa on vuokralainen: Pihla. Pihla etsii omien sanojensa mukaan edelleen Iida Harakanvarvasta. Kuinka sopivaa, että Iida asui Suurkiven vuokralaisena ja nyt Iidan vihollinen asuu Suurkiven vihollisen vuokralaisena.

Iidasta ei ole löytynyt jälkeäkään enää viime talven jälkeen. Kukahan kumma hän oikeastaan oli ja mitä täältä etsi? Iida väitti etsivänsä kadonnutta velho Satatietoa Deinosanin killan palkollisena, mutta tämä väite osoittautui huijaukseksi. Satatieto on ilmeisesti ihan oikeastikin kadonnut Deinosanin velho, mutta eipä häntä tunnuta killassa kaipaavan; ainakaan se oikea Deinosanin nuuskija, Pihla, ei ole Satatiedosta kiinnostunut.

Joku tiesi kertoa, että Satatiedon ruumis taisi löytyä jo vuosi sitten Hajavirstasta.

Muukalaisia on taas riittänyt Hukanmaalla kesällä. Jälleen levinneet huhut aarteesta ovat tuoneet paikalle kaikenlaisia onnenonkijoita. Lisäksi tienrakennus jatkuu.

Tämänvuotiset aarteenetsijät ovat olleet aseistettuja ja valmiita käyttämään aseitaan. Joidenkin aarteenetsijöiden kerrotaan olleen köyhiä ja epätoivoisia, eli siis vaarallisia. Alkukesästä Sheriffi Ansio johti nostoväen taisteluun isompaa joukkoa vastaan ja tappoi rosvot menettämättä yhtään nostoväkeläistä. Uudet varusteet ja pätevä palkkasoturi, Einari nimeltään, auttoivat voiton saamisessa.

Nostoväki on tosiaan saatu aseistettua paljon paremmin kuin viime vuonna. Isäntä Suurkivi kuulemma hoiti veronsa aseistamalla nostoväkeä. Kerrotaan, että Ruben Suurkiven vaimon Reea Suurkiven isä olisi myynyt aseet nostoväelle. Reea Suurkivihän on jonkun vauraan kauppiaan tytär. Aikamoista sukulaisten suosimista isoissa kaupoissa, mutta ainakin aseet vaikuttivat olevan hyviä.

Tiehanke on edennyt hyvin. Matkanteko Hukanmaalta pääkaupunkiin on jo paljon helpompaa, kun tietyömaa tulee vastaan jo muutaman peninkulman päässä metsässä. Työmaanväen on ilmeisesti tarkoitus talvehtia Hukanmaalla, joten tavernan avautuminen osuu siinä mielessä oikeaan aikaan, vaikkakin Hukanmaalla odotettiin paljon nopeampaa tavernan avautumista.

Usvakummun tilan metsistä kaadettiin paljon puutavaraa lopputalvella. Puita käytettiin Hukanjoen ylittävään uuteen siltaan. Silta on jo melkein valmis ja odottaa oikeastaan vain tien saapumista. Sillan rakentamisesta vastuussa oleva rakennusmestari oli kehunut vuolaasti Usvakumpujen puutavaraa ja isännän avuliaisuutta. Koko kylähän, Palopellon isäntää ja Suurkiven isäntää lukuunottamatta, siihen puusavottaan osallistui ja siitä ollaan kovin ylpeitä. Silta on kansan parissa julistettu seudun toiseksi komeimmaksi rakennelmaksi, heti Hukanhampaan kartanon jälkeen.

Tavernaisäntä Topias Rautakoukku on tullut varsin hyvin toimeen paikallisten kanssa. Sen sijaan Vanhan Hukanpään tilan alueen kunnostaminen tavernaksi on ollut melkoisen vaikeaa. Kaikki odottivat tarvernan aukeavan jo ennen keskikesää, mutta sen avajaiset ovatkin vasta nyt kun sadonkorjuu on alkamassa; tulee kyllä varmasti hyvin pieni osanotto sinne avajaisiin. Kerrotaan, että tilan rakennukset ovat olleet niin huonossa kunnossa, että yksikään niistä ei kelvannut tarvernaksi, vaan taloja piti purkaa ja kasata sitten neljän risan eri talon tai vajan tai aitan osista yksi ehjä rakennus. Melkoisesti piti hirsiä muokata samalla tietty muokata. Tavernan avajaiset koittavat nyt kuitenkin aivan näinä päivinä. Kukaan ei ole kuitenkaan kuullut tavernan nimeä. Aika outoa, vai mitä?

Tavernatyömaalla on käynyt useita muukalaisia ja myös metsäläisiä. Vaikka tavernaa ei ollutkaan, niin Topias on kyllä myynyt kaljaa maksaville asiakkaille. Tämä on varmaan hidastanut tavernan valmistumista entisestään. Tavernatyömaalla kerrotaan olleen myös ongelmia, kun jotkut muukalaiset yrittivät ryöstää paikan. Isäntä Topias hakkasi kuulemma viisi miestä maihin paljain käsin. Mahtavatkohan paikallaolleet vähän liioitella? Kyllä sitä kuitenkin useampi rosvo Ansion käsiin tavernatyömaalta toimitettiin.

Torppari Ignatius yritti tarjota tytärtään Lahjaa taverna-apulaiseksi. Taverna-apulaisia on kyllä koittanut tarjota moni muukin. Lahja taisi olla paikalla päivän tai kaksi. Moni paheksui tätä, sillä onhan tyttö melkoisen nuori, neljätoista tai viisitoista kesää vasta. Tai miten niin vasta? Parhaassa työiässäänhän tuo toisten mielestä alkaa olla. Tietysti nuoren tytön työskentely melko tuntemattoman naimattoman miehen alaisuudessa on arveluttavaa. Topias lähetti Lahjan matkoihinsa, koska piti tätä liian nuorena tavernahommiin. Tiettävästi ketään ei ole vieläkään vakituiseksi taverna-apulaiseksi palkattu, mutta vastahan se taverna nyt loppukesästä saatiin auki.

Suurkivi ja Mallasranta ovat kovasti kilpailleet Topiaksen suosiosta, mitä olueen tulee. Suurkivi yritti kaupitella torpparinsa Ignatiuksen tekemää olutta hyvin halpaan hintaan Topiakselle. Mallasrannan paremmanmakuinen ja tasalaatuisempi olut teki kuitenkin paremman vaikutuksen. Tiettävästi Topias osti kyllä olutta molemmilta, mutta selvästi suurin osa ostettiin Mallasrannan tilalta. Suurkivi ei tietenkään tästä pitänyt.

Antti Mylläri rakentelee myllyllä jotain ihmeellista mallastusuunia, jonka pitäisi tehdä ohran ja rukiin mallastamisesta paljon nopeampaa ja helpompaa. Tämä on kuulemma osa Suurkiven suunnitelmaa lyödä taas kiilaa Mallasrannan olutmahtia vastaan. Ensimmäiset kokeilut olivat tiettävästi surkeita; ainakaan ne eivät tavernaisäntä Topiasta vakuuttaneet. Kerrotaan kuitenkin, että uuni olisi nyt saatu toimimaan kuten piti. Mallasrannan tilalla moiselle keksinnölle naureskellaan pelkkänä humpuukina: Mallasrannan tilalla mallastus on aina tehty käsityönä ja tehdään vastakin, sillä Mallasrannan oluen laatu piilee kuulemma työtä pelkäämättömissä ihmisissä! Toisaalta, jos se uuni todella toimii, niin mahtaa onnistua mallastus pienellä väkimäärällä. Voisikohan Mylläriltä ostaa muutkin sitten maltaita oluenpanoa tai leipomista varten?

Urho Hukanpää vietti alkukesästä monta viikkoa pääkaupungissa. Huhujen mukaan hänen sukulaisensa olivat järjestäneet miehelle esittelyjä naimattomien aatelisnaisten kanssa. Vaimoa ei mies tuonut takaisin reissultaan, joten taitaa taas jahkailla Urhomaiseen tyyliinsä.

Keskikesän juhla meni Hukanmaalla melko rauhallisesti: vain kymmenen ihmistä päätyi jalkapuuhun ja niistäkin seitsemän oli muukalaisia. Ansio hoiti järjestyksenpidon juhlien aikaan hyvin ansiokkaasti.

Muualla Mahtivuoressa keskikesä ei kuulemma ollut lainkaan rauhallinen. Pohjoisessa on kuulemma ollut liikkeellä kaaoslähteeläisiä. Pohjoisella rajaseuduilla on tiettävästi jopa poltettu joku komeljanttarilauma, jotka olivat kaikki murhanhimoisia kaaoslähteeläisiä.

Samalla seudulla liikkui kuulemma myös ylipappi Paltamon. Toisten mielestä tämä on ilmiselvää, sillä Paltamon on itse varmasti Kaaoslähteen synnyttämä olento. Toisten mielestä hän on Ishacan suojeluksessa oleva pyhä mies, sillä tiettävästi hän selvisi rajaseudulla jälleen yhdestä murhayrityksestä, kuten niin monta kertaa aiemminkin.

Papitar Liinatar Hallasuo on ollut kovin vaitonainen viime aikoina ja hän on liikkunut ihmisten parissa hyvin harvakseltaan. Jotkut arvelevat hänen saaneen melkoisen nuhdesaarnan pappi Matteus Masulalta ja välttelevän siksi ihmisiä. Toiset taas kertovat papittaren uutosjuomaongelman pahentuneen.Toisaalta silloin harvoin kun papitarta on nähty, niin hän on ollut aivan selvänä, keskikesän juhla teki toki poikkeuksen.

Pappi Matteus Masula kuulemma kovisteli jossain välissä emäntä Amalia Mallasrantaa Mallasrannan tilan uutosjuomista. Toisen kertomuksen mukaan Masula tykästyi itse kovinkin paljon Mallasrannan yrteillä maustettuihin uutosjuomiin, sillä hänähän ei ainakaan julkisesti torunut emäntää moisten juomien valmistamisesta. Masulan kerrotaan kutsuneen ihan tässä vähän aikaa sitten Amalia-rouvan pääkaupunkiin tutustumaan Derecasin temppelin uutosjuomien tekoon. Taitaa Masula itsekin pitää uutosjuomista. Kenties hän pitää Mallasrannan uutosjuomia jopa paremman makuisina, kuin oman temppelinsä juomia.

Kylähullu Pietua ei ole kukaan nähnyt enää keskikesän jälkeisen täydenkuun jälkeen. Eipä tästä muuten tarvitsisi juuri huolestua, sillä Pietu on kesäaikaan yleensäkin omilla teillään, mutta nyt on viime aikoina ollut niin levotonta, että moni on alkanut kysellä Pietun perään. Vaikka mies hullu ja kulkumies onkin, niin hän on silti todellakin hukanmaalainen, joten muukalaisten on parasta jättää hänet rauhaan! Ei hänelle mitään pahaakaan tiedetä tapahtuneen, joten toivottavasti hän pian taas jonnekin tilalle ilmaantuu.

Antti Myllärin vaimon Stinan kerrotaan olevan vihdoinkin raskaana! Jos tämä uutinen on totta, niin toivottavasti Antti ei riko omaa lastaan jo ennen hänen syntymäänsä, eli siis ei riko taas vaimoaan.

Hajavirstan kaupunkiin on kokoontunut kahden valtakunnan kerma juhlimaan Ruhtinas Simoniden vanhimman pojan ja kuninkaan toisen tyttären häitä sangen railakkaasti. Häiden juhlallisuudet kestivät monia viikkoja ja kaupungissa solmittiin monia muitakin aatelisten avioliittoja. Tarinat kertovat monien aatelisten jääneen kaupunkiin, odottamaan historian suurimpien turnajaisten alkua.

Turnajaisia siis pidetään pian, vai olivatkohan ne turnajaiset jo? Hukanmaalta ei valittu osallistujaa moiseen tapahtumaan, joten tarkka ajankohtakaan ei ole tiedossa, mutta tänä kesänä ne turnajaiset ovat. Tuloksista ei ole ainakaan mitään kuultu, että kaipa ne ovat vasta edessä. Ritareita ja muita sotureita on joka tapauksessa tullut maailman kaikista kolkista pohjoiseen Mahtivuoreen. Hurjaviinistä saakka on kuulemma saapunut eksoottisiin sotisopiin pukeutuneita sankareita. Kansa on ihastellut kaukomaiden ritareiden tabardeja ja sulkaisia kypäriä. Yhdenkin ritarin tabardissa kuulemma komeili hurjan näköinen lohikäärme.

Ruhtinas Simonide on myös luopumansa Simoniden ritarikunnan komentajuudesta poikansa hyväksi. Vanha ruhtinas on jo kuitenkin yli kuusikymppinen, joten ehkä maakunnan ja kaupungin hallitseminen riittää.

Pohjoisesta päin kerrotaan myös, että murhayrityksestä jälleen selvinnyt ylipappi Paltamon kulkisi valepuvussa kansan keskuudessa vakoillen kaikkia. Villeimmät huhut kertovat Paltamonin myös olevan kuolematon. Viimeisimmän murhayrityksen jälkeen hänen kimppuunsa oli kuulemma jossain päin Mahtivuorta käynyt kokonainen pataljoona luopiosotilaita, jotka olivat hakanneet ylipapin kirveillä maahan. Paltamon oli kuitenkin vain noussut maasta ja tappanut luopiot yhdellä sanalla. Aika paksua puhetta moinen kuitenkin jo on.

Toinen tarina kertoo Paltamonin todella liikkuneen pohjoisessa valepuvussa, mutta Vuoriniityn kaupungin papit ovat ajaneet Paltamonin pois vedoten johonkin sopimukseen, jonka mukaan Paltamonin pitäisi pysyä poissa pohjoisilta alueilta. Täällä etelässä taas ei olla oltu lainkaan kiinnostuneita riitelemään ylipappi Paltamonin hyvyydestä tai pahuudesta. Huhut kuitenkin kertovat, että pian pitäisi täälläkin päättää, että otatko Paltamonia kannattavan P-nauha käteesi, vaiko et. Toivottavasti se on vain puhetta. Toistaalta, jos Paltamon ei saa liikkua pohjoisessa, niin tuleeko hän sitten pian etelään?

Usvakummun tilalle hyökättiin pari viikkoa sitten. Hyökkääjinä oli joukko metsäläisiä, joilla oli lintukuvioituja maalauksia vartalossaan. Tilanväki onnistui kuitenkin torjumaan ylivoimaisen hyökkäyksen linnoittautumalla päärakennukseen. Kaksi tilalla vähän aikaa työskennellyttä renkiä, Riekko ja Repe, saivat silti surmansa. Hyökkääjät pakenivat kun Usvakumpujen ottopoika Tauno oli palaamassa tilalle yhdessä hätiin hakemansa nostoväen kanssa. Metsäläiset eivät olleet Suomäyrän heimoa, vaan kuulemma ?Maalatun Miehen? liittolaisia ja ?nukkuvan jumalan? palvojia. juuri niitä, joita vastaan Hukanmaan nostoväki on suomäyrien kanssa taistellut. Seuraavan päivänä hyökkääjiä jäljitettiin ja ainakin osa heistä löydettiinkin. Heitä ei saatu kiinni, vaan kaikki viholliset ilmeisesti kuolivat yhtenotossa. Kovasti sitä kyllä ihmetellään, että mitä nämä hyökkääjät oikein Usvakummun tilalta halusivat. Jos olisivat vain olleet ryöstöretkellä, niin varastaminen olisi ollut helppoa. Mitään tilalta ei kuitenkaan varastettu, mutta tuhoa kyllä aiheutettiin.

Joenvarressa krapulaansa nukkunut Viljami "Viinamäki" oli herännyt hyökkäyksen ääniin ja kertoi kuulleensa metsäläisten sotakarhujen karjuntaa. Nostoväen mukaan mitään karhuja ei näkynyt saati kuulunut. Viljamin jutuista voi kyllä yleensä pudottaa aina puolet pois.

Toisaalta yksi tarina kertoo, että haudankaivaja Vanja Nuorempi oli viikko sitten joutunut kaapimaan yhden kuolleen metsäläisen ruumiin säkkiin luudalla lähellä hautuumaata, niin mätä se oli ollut. Oliko kyseessä elävä kalmo vai mätäkuuko oli ruumiin sulattanut nopeasti? Haudankaivaja on kuitenkin ollut jo viikon vatsataudissa.

Sadonkorjuu on alkamassa Hukanmaalla ja valmistelutyöt ovat täydessä käynnissä. Tämä varmaan tulee vähentämään Topiaksen tavernan avajaisten osallistujamäärän hyvin alhaiseksi.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/rajakats/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4673