Rajawiki

Huhut:Jälkimakuja




HUHUPAKETTI RAJAKATSEEN BOKEAN PELIIN: JÄLKIMAKUJA




Edellisen pelin "Voittaja ja palkinto" huhuihin voi tutustua osoitteessa:
http://www.uta.fi/~sm62701/rajakats/huhut41.txt Erityisen suositeltavaa tämä on niille pelaajille,
jotka eivät osallistuneet viime peliin, joka pidettiin alkusyksystä.


Huhuja Rajakatseesta ja muualta Vuoriniityn maakunnasta:

-Alkusyksystä Rajakatseessa koettiin hyvin monenlaisia tapahtumia. Eräs syksyinen päivä olikin erityisen tapahtumarikas. Tuolloin Rajakatseen linnakkeen pappi, "maineikas" Versten suuntasi taverna Vanhalle Piparille pitämään puhetta hiljattain kuolleen sotilaan Riukun muistoksi. Paikalle saapui kuitenkin tuolloin yksi maakunnan papiston johtavia pappeja, Otviz ja hänen mukanaan toinenkin pappi. Keskustelujen jälkeen Versten erosi tai erotettiin papinvirastaan ja Otviz asetti naispappi Alenan Rajakatseen linnakkeen ja alueen uudeksi papiksi, ainakin toistaiseksi. Selkkauksitta ei ehditty kauaakaan olla, kun pappien päälle hyökättiin, ilmeisesti kahden entisen pamppukaartilaisen eli Paltamonin seuraajien toimesta. Papit selvisivät kuitenkin hengissä, hyökkääjät eivät. Tuon syksyisen
päivän jälkeen ei ole uusia tietoja entisten pamppukaartilaisten tuottamista häiriöistä.

-Rajakatseen linnake on siis saanut uuden papin. Pappi Alena on ainakin toistaiseksi suoriutunut papintehtävistään ihan hyvin. Ainakin papin luona asioilla viitsii taas käydä, kun virkaa ei hoida Torstenin veli Versten. Versten puolestaan on kuulemma kulkenut matkaseurueessa Rajakatseesta Vuoriniittyyn, missä oleskelee tätä nykyä.

-Monenlaisia kulkijoita ja outoja hiippareita Rajakatseessa nähtiin ja tavattiin tuona syyspäivänä. Mm. metsäläistä muistuttava mies Kanto vieraili tavernalla, samaten mädäntyneitä omenoita mukanaan kuljetteleva ja kauppaava "omenakauppias" kävi paikan päällä ja hän järjesti jonkinlaisen omenanheittokilpailunkin. Mitä kilpailun palkinnot pitivät sisällään, ei ole yleisessä tiedossa.

-Myös Rajakatseen linnakkeen vanha höperö linnanherra Wilhard oli jotenkin onnistunut pääsemään linnakkeelta tavernalle, missä hän herätti huvittuneisuutta kulkemalla pelkässä yöpaidassaan. Sotilaat kuitenkin saattoivat vanhuksen hienovaraisesti takaisin linnakkeelle ja edelleen huoneeseensa.

-Nohvatovilainen aatelisnainen Sandra Peinar oleskeli vielä alkusyksystä Rajakatseessa. Suunnitelma tutkimusretken tekemiseksi pohjoista kohden oli ilmeisesti haudattu pysyvästi, ainakaan merkkejä retken valmistelusta ei ollut enää näkyvissä. Tuona tapahtumarikkaana päivänä Sandraa saapui kosimaan eteläisestä Nohvatovista matkannut arvovaltainen upseeri Boris. Avioliitto näyttikin hetken aikaa olevan tekeillä ja vieläpä nopealla aikataululla, pian paikalla tavernalla seisoikin morsian valkoisessa hääpuvussaan. Ennen yhteenvihkimistä paljastui kuitenkin Borikselle ja muillekin, että kyseessä oli tökerö huijausyritys, hääpuvussa oli aivan eri naikkonen ja Sandraa ei näkynyt enää mailla halmeilla. Tämä oli kuulemma karannut tiehensä ritari Velmonin kanssa. Avioliitto jäi siis
toteutumatta, ja Sandran ja Velmonin nykyistä olinpaikkaa ei tunnu oikein kukaan varmuudella tietävän. Velmonin uusi aseenkantaja ja apulainen eli Rajakatseen entinen sotilas Kosti "Vuoriniittyläinen" kulkenee Velmonin mukana, missä sitten liikkuvatkaan. Myös Sandran matkaseurue on hajaantunut ja sen jäsenten liikkeistä ei ole tietoa.

-Olisikin ollut Sandralle kovin epätyypillistä, että hän olisi noin vain avioliittoon suostunut, edes kuulemma isänsä järjestämän avioehdokkaan kanssa. Tällaiset tapahtuneet käänteet toki varmastiedelleen koettelevat Peinarien suvun mainetta ja arvostusta Nohvatovin valtakunnassa.

-Daria Eepos ja Lilja palasivat samoihin aikoihin Rajakatseeseen matkaltaan, missä lienevätkään käyneet. Naiset yllättyivät kuulemma suuresti siitä, että heidät oli oikein kadonneiksikin katsottu ja että heitä oli etsitty ympäriinsä. Naiset ovat sittemmin palanneet Tupru Eepoksen mukana Vuoriniityn kaupungissa sijaitsevalle Eepoksen kirjansitomolle. Huhu tietää kertoa, että talolla olisi pidetty syksyn kuluessa jonkinlaiset juhlat, kuulemma häät.

-Rajakatseen linnakkeelta järjestettiin syksyllä suurehko retki metsäläisiä vastaan. Linnakkeelta lähti useammaksi päiväksi matkaan parinkymmenen sotilaan ryhmä, johon liittyi myös miehiä Weldoonin linnakkeelta. Yhdessä joukko jatkoi koillista kohden eli Nohvatovin puolisiin erämaihin. Kaikesta päätellen retkeen oli saatu lupa weldoonilaisilta, muussa tapauksessa moista rajanylitystä olisi tuskin voitu toteuttaa. Muutaman päivän päästä joukko palasi erämaista. Retki onnistui kuulemma enimmäkseen ja metsäläisten pitämien vankien kerrotaan saadun takaisin metsäläisiltä. Matkan kulusta ja aikaansaannoksista tietää kertoa enemmän Rajakatseen sotilaat.

-Retken aikana Rajakatseen linnakkeella oli siis vähemmän miehiä, tosin silti useammankymmentä, minkä lisäksi linnakkeella oli myös Herbertinvartion miehiä tavallisten sotilaitten vahvistuksena. Mitään selkkauksia tai muuten joukkovoimaa tarvitsevaa ei Rajakatseessa tällä välin tapahtunutkaan.

-Keskikesällä Rajakatseessa kuollut pappi Melina, jos siis on edes kuollut, nauttii yhä edelleen suurta arvostusta ja kunnioitusta maakunnan ihmisten mielissä. Liikkeellä on kuulemma ollut sellaisiakin ihmisiä, joiden mukaan Melina on suoranaisesti pyhä tai korkeampi olento, jota on kunnioitettava ja palvottava. Virallinen maakunnan papisto ei tällaisia puheita tue, vaan muistuttaa Melinan olleen etupäässä rohkea uskonpuolustaja. Kerrotaan myös, että jotkut vuoriniittyläiset naiset olisivat ryhtyneet perustamaan Vuoriniityn maakuntaan "Melinan sisaret" -nimistä naisjärjestöä Melinan perinnön kunnioittamiseksi.

-Huhu väittää, että jotkut olisivat syksyllä nähneet Rajakatseessa kuljeskelemassa pappi Melinan haamun. Jaa, jutut ovat toisaalta siltä ajalta, kun taverna Vanha Pipari oli vielä auki...

-Syksyn kuluessa Vuoriniityn maakunnassa ja kaupungissa on vieraillut eteläisen Derecas-papiston lähettiläitä, jotka ovat käyneet Derecas-temppelillä temppeliherra Artamonin kanssa keskustelemassa. Keskustelujen sisältöä ei tarkemmin tiedetä, mutta keskustelujen aihe on luultavasti pappiskuntien väliset suhteet. Ainakaan toistaiseksi pohjoisen maakunnan papisto ei ole vielä liittynyt valtakunnan papiston yhteyteen, mutta jatkossa tämä saattaa olla mahdollista.

-Huhu kertoo, että myös entinen ylipappi Paltamon olisi nyt syksyllä vieraillut salaa Vuoriniityn kaupungissa! Ainakin huhu väittää, että kaupungin torilla eräs kulkija olisi ohimennen kutsunut toveriaan nimellä Paltamon, joka olisi sitten nopeasti sähähtänyt jotakin kiukkuista nimen lausuneelle. Pitääkö paikkansa vai ei, hankala sanoa.

-Kansan keskuudessa on syntynyt viime aikoina riitoja uusiin kolikoihin liittyen. Vaikuttaa siltäettä jotkut talonpojat olisivat ryhtyneet muuntelemaan uusia rahoja lyömällä niihin lisää lukuja, saaden siis aikaan "arvokkaampia" kolikoita. Toistaiseksi nämä väärennökset ovat erottuneet alkuperäisistä leimoista ainakin tottuneempien rahankäsittelijöiden kuten kauppiaitten käsissä. Sen sijaan joihinkin maakunnan talonpoikiin väärennökset lienevät menneet täydestä. Riitoja ainakin on
tullut, ja kuulemma maakunnantuomari Eimo Koskala aikoisi ottaa vielä loppusyksystä pari tapausta käsiteltäväkseen.

-Niin sadonkorjuu kuin muutkin syksyiset toimet maatiloilla eri puolilla maakuntaa on saatu
päätökseen, myös veronkanto on suoritettu. Nyt lähinnä odotellaankin jo talven tuloa. Matkustavaisia
on toki vielä liikkeellä kohtalaisesti.






Avioitumisohjeet:

-On yleisenä käytäntönä, että mies ja nainen voivat avioitua keskenään nopeallakin varoitusajalla. Tällöin pari hakeutuu papin luokse ja puheille, joka näiden kanssa keskusteltuaan ja aviollisen esteettömyyden todettuaan voi vihkiä parin yhteen. Vihkiminen voi olla yksityisempi tapahtuma, tai sitten julkinen tapahtuma, jota väkijoukko voi yhdessä seurata ja juhlistaa. Usein avioitumista juhlistetaan viettämällä myös varsinaiset häät, jotka yleensä vietetään vihkimisen jälkeen. Häät ovat siis suuri tapahtuma, joihin osallistuu väkeä kummankin osapuolen suvusta ja tuttavapiiristä. Häiden vietto on yleistä, mutta ei aina välttämätöntä, ja erityisesti vakavaraisille ja rikkaille suvuille häät ovat tärkeä tapahtuma. Vähävaraisemmat ja muutkin henkilöt saattavat toisinaan jättää
häät väliinkin ja tyytyä pelkkään papin vihkimiseen ilman suuria juhlallisuuksia.


Kaksintaistelu-ohjeet:

-Yleiset ohjeet kaksintaistelua silmällä pitäen. Laki sanoo seuraavaa: Mies voi haastaa
kaksintaisteluun toisen miehen, mikäli (huom. naiset ja lapset siis eivät kaksintaistele koskaan) a) on hyvä syy b) haastettu ei ole esim. raajarikko, sokea tms. heiveröinen c) haastettu tai haastaja ei voi olla pappi, kuninkaan virkamies tai lähettiläs d) aatelista ei alempiarvoinen voi haastaa kaksintaisteluun.
Laki ei käytännössä sano muuta. Lisäksi muutamia käytännön sanelemia juttuja:
Kaksintaisteluun kelpaa hienosti syyksi esim. sanallinen kunnianloukkaus. Mikäli joku on esim. saattanut neidon raskaaksi häpeällisesti ja ei suostu avioliittoon neidon kanssa, niin tällöin neidon sukulaisten olisi jopa velvollisuus kaksintaisteluun haastaa. Kaksintaistelusta pakeneminen on luonnollisesti iso häpeä ja lopun ikäänsä saa kantaa pelkurin mainetta. Lisäksi ei olisi mahdotonta, että haastaja katsoisi oikeudekseen tappaa tavattaessa paennut pelkuri.


Kielistä:

-Mahtivuoren kieltä mallinnetaan pelissä suomella, hurjaviiniä taas englannilla. Kaikki pelihahmotosaavat mahtivuorta, ellei hahmoselosteessa toisin ilmoiteta. Hurjaviinin kieltä hahmot osaavat vain, jos asiasta on hahmoselosteessa erikseen mainittu.
-Nohvatovin kieltä mallinnetaan ruotsilla, mutta erityisesti Vardakovin maakunnassa puhutaan yleisesti mahtivuorta, vaikka Vardakov Nohvatovin osa onkin. Hahmo osaa nohvatovia vain, joshahmoselosteessa on asiasta erikseen mainittu.