Huhut:Rajakatse XLIX
HUHUPAKETTI PELIIN RAJAKATSE XLIX: RAJAKATSEEN MARKKINAT
PAIKALLISIA HUHUJA:
Nyt on siis keskikesän juhlan aika ja samaan aikaan taverna Vanhalla Piparilla järjestetään Rajakatseen markkinat. Markkinat on kuulemma järjestetty edesmenneen pappi Melinan muistoksi ja kunniaksi ja järjestäjänä olisi ennen kaikkea Elena Dapivi, nohvatovilainen porvarisrouva. Markkinoihin on siis hankittu tarvittavat luvat mm. Derecas-papistolta ja maallisilta viranomaisilta, ja Herbertinvartion komentajan ritari Edgar Älliskön kerrotaan toimivan markkinoiden suojelijana. Sellainenkin tieto kulkee, että markkinoille osallistuvien kauppiaiden ei tarvitse suorittaa tällä kertaa tullimaksuja, ne on jo maksettu heidän puolestaan. Markkinoille onkin tulossa useita kauppiaita. Täytyykin ottaa paljon rahaa mukaan markkinoille, kerrankin on tilaisuus ostaa tavaraa menemättä sen vuoksi kaupunkiin. Ja kai siellä on esiintyjiäkin ja paljon muuta nähtävää.
Markkinoiden aikaan taverna Vanha Pipari on kuulemma ihan normaalisti auki, ja miksi ei olisi. Kaarlo kuulemma järjestää taas kisan keskikesän juhlan kunniaksi, tällä kertaa kuulemma olisi tarkoitus esittää sellainen puheeton esitys, sellainen että saa näytellä ja päästellä ääniä, mutta ei puhua. Tuomarit taas arvostelevat viihdyttävimmän esityksen.
Nyt on samalla keskikesän juhla. Kaikki sen tietävät, että tämä juhla on aiemmin ollut myös Myrskyjumalan juhla ja siten Myrskyjumalaan ja muihin luonnonjumaliin uskovat menevät uhrikivilleen keskikesän juhlan yönä uhraamaan. Käydään siellä kuulemma muulloinkin uhraamassa, mutta etenkin nyt keskikesän juhlan yönä. Sitten pyydetään kaikkea mitä nyt sitten pyydetäänkin, kun on ensin uhrattu esim. kaljaa. Ishacaan tai Zadaan uskovat pitävät tällaista toimintaa ihan naurettavana, mennä nyt metsään ruokkimaan muurahaisia ja muita elukoita. Saa nähdä, aikovatko papit miten suitsia tai puuttua näihin toimituksiin.
Paikallinen isäntä Ilmari on kuulemma vaurastunut siinä määrin, että on hankkinut itselleen rengashaarniskan, tai sellaisen rengaspaidan. Se on maksanut useamman lehmän hinnan. Ilmari kävi ostamassa haarniskan keväällä Vuoriniityn kaupungista.
Markkinoille on kuulemma tulossa joku Esmeralda Koskala tai jotakin sinne päin, kuulemma sellainen yliarvokas täti Koskalan suvusta. Mitähän se Rajakatseessa tekee, rahvaan kemuissa? Ehkä hän on tarkastamassa Koskalan omistamaa tilaa, jonka vapaaherra Frederic Koskala osti Emil "Lonttiposkelta" tuossa taannoin.
Tuleekohan Koskalan tädin mukana näitä Koskalan ratsumiehiä? Ovat kuulemma ylpeitä itsestään, pitävät itseään vähän parempina kuin tavalliset jalkamiehet, mitä linnakkeilla on.
Entisellä "Lonttiposken" tilalla on kuulemma Koskalan asioita hoitamassa erittäin pissipäinen tilanhoitaja, pehtoori Eerikki. Mahtaisi tilan renki- ja piikaväki mielellään vaihtaa paikkaa, jos mahdollisuuksia olisi.
Rajakatseen linnakkeen pyykkäriämmä Miinalle on tullut kuulemma jopa kuusi sukulaista kylään markkinoille. Siiri, Hilkka, Vieno, Lauri, Samu ja Julho. Miina muistetaan parhaiten lauseesta: "Miina ei syö makkaraa - Miina tuskiintuu makkarasta". Lisäksi Miina tunnetaan siitä, että hän auliisti jakaa epävarmatkin tietonsa kaikkien kanssa, eli toisin sanoen kovasti juoruaa.
Suutari Sulevin maatila isännän oikeuksineen on kuulemma myynnissä, hintapyynti on 3000 kuparirahaa, mutta huhutaan, että tuo halvemmallakin irtoaa, jos vaan rahat käteen tulee heti. Taisi Sulevi vaimoineen saada tarpeekseen maalaiselämästä ja tekisi lähtöä takaisin Vuoriniityn kaupunkiin. Ainakin varkaista on ollut Suleville monenlaista riesaa, kerrotaan.
Maatilan myynnissä on sellainenkin koukku, että mukana seuraavat isännän oikeudet omistaa omaa maata varmasti houkuttavat montaa renkiä. Ongelma on, että mistä saisi lainaa tilan hankintaan. Voisikohan Derecas-temppeli tai Rajakatseen linnake lainata tarvittavan summan? Pappi Serpent varmasti osaa tähän vastata ainakin jotakin.
Markkinoille on saapunut hiljattain jotakin ulkomaalaista väkeä, ihan oudon näköistä sakkia. Jostakin esiintyjäseurueesta lienee kysymys. Mitähän tästä seuraa ja osaavatkohan ne edes puhua ymmärrettävää kieltä?
Alisan aviomiehen isäntä Jurkaman katoamisesta tulee nyt kuluneeksi tasan vuosi. Samoin kateissa on tavernassa töissä olevan Minervan aviomies Frederic Seus, joka katosi viime syksynä saatuaan selkäänsä oikein kunnolla. Frederic oli siis entinen apulaisseriffi.
Uutta apulaisseriffiä ei ole Rajakatseessa ollut sitten Fredericin tultua erotetuksi. Sotilaitten keskuudessa epäillään, että pääkaupungista Suomurajasta saakka olisi joskus tulossa taas joku uusi kuumakalle apulaisseriffiksi.
Rajakatseeseen on eilen saapunut Vuoriniitystä uusi aliupseeri sotilaita paimentamaan. Miehen nimi taisi olla Urmas Karhukoi. Jaaha - taas joku arvosuvun vesa, osaakohan tuo mitään?
Keväällä solmittiin onnellisia avioliittoja. Seppä Armas "Tenukupu" sekä taverna-apulainen Aamu menivät naimisiin. Ainakaan vielä ei ole ilmoitettu Aamun raskaana olemisesta, mutta toisaalta eihän vihkimisestäkään ole vielä niin kovin kauaa. Toinen avioliitto oli Kaato-nimisen torpparin ja tämän piian Kiiran välillä.
Nohvatovilainen aatelisrouva Sandra Peinar ja tämän aviomies ritari Jurik Raavena tulivat ja menivät seurueineen Rajakatseen kautta takaisin Nohvatoviin, mistä kotoisin ovatkin. Sandra kuulemma synnytti aivan rajalla, mutta syntyikö lapsi Mahtivuoren vai Nohvatovin puolella ei ihan tiedetä, ilmeisesti kuitenkin vasta Nohvatovissa. Sandraa ja Jurikia ei varmaan ihan heti olla näkemässä uudelleen näillä nurkilla. Vai mistäs sen tietää, herrasväen metkuista.
Rajakatseen naisparantolaan, tai vankilahan se on, ei kuulemma ole hetkeen tuotu ketään uutta vankia. Onkohan papeilla aikomus lopettaa parantola - vai onko aikomus siirtää toiminta Melinan sisarten alaisuuteen!? No - tämä on vain arvailua.
Rajakatseessa on ollut liikkeellä säädyttömiä kuvia. Pappi Serpent saikin jo muutaman kuvan haltuunsa tavernan pöydältä ja muitta mutkitta hän poltti ne nuotiossa.
Kaarlo Kempura eli herra Kisto teki keväällä ja alkukesästä viininhakumatkan Hurjaviiniin. Moni jo ihmettelikin, minne tavernaisäntä on kadonnut markkinoiden edellä, mutta tavernasta sillä välin huolehtinut Otson veli arvioi, että Kempura ja Savihaara palaavat kyllä vielä parahiksi takaisin kauppamatkaltaan. Kaikkiaan 14 tynnyriä viiniä hän toi retkeltään varastoitavaksi Rajakatseen linnakkeen kellariin, ja taisi hän tuoda oluttakin. Huhut Kaarlon köyhyydestä taitavatkin olla pahasti liioiteltuja. Lisäksi herra Kisto lienee markkinoilla jonkinlaisena puuhamiehenä. Ainakin Kaarlo on kovaan ääneen huudellut, että järjestää markkinat.
Pyykkäri Miina väittää kuulleensa, että paikallinen isäntä Petteri kuolaa ja ulvoo keskiyöllä, jos on täysikuu tai ehkä muuten vaan. Tai ainakin Savihaara väittää kuulleensa Miinalta tällaista. Toinen tarina kertoo, että Petterin silmät hehkuisivat pimeässä kuin punaiset hiilet. Ei se tavallinen ihminen voi olla? Petterihän piti joskus monia vuosia sitten jotakin elävää kuolluttakin renkinään, selviten kai melko vähäisellä rangaistuksella. Petterin tilalla ovat työskennelleet rengit Väinö "Vilkastus" ja Uumo sekä piika Impi. Jotain outoa täytyy heissäkin kyllä olla, kun Petterin palkollisina viihtyvät.
HUHUJA MAAILMALTA:
Jotkut huhut kertovat, että ensi syksynä olisi tulossa pyrstötähden lento. Tiedä sitten, mistä tieto on peräisin, vielä ei yötaivaalla mitään kovin kummallista tai erikoista oikein näy. Sellaistakin väitetään, että pyrstötähdet ja tähtitaivaan muut ihmeelliset ilmiöt ennakoisivat monenlaisia merkittäviä tapahtumia, kuten sotia, kulkutauteja ja halllitsijanvaihdoksia.
Melinan sisaren Orvokki "Sulosävelen" kirjoittama Melinan kirja on viimein valmistunut. Kirja julkaistiin Vuoriniityssä ja kuulemma papit sitä kiittelivät. Huhun mukaan kirjasta olisi mahdollisesti tulossa myös kevyempi versio tavalliselle kansalle, ja siinä olisi melko vähän kirjoitusta.
Melinan sisaret pitävät yhä auki Melinan pyhäkköään Rajakatseessa, kuten samaten toista pyhäkköä Vuoriniityn kaupungissa. Keskikesän juhlan aika onkin naisjärjestölle varmasti tärkeä ajankohta, tuleehan nyt kuluneeksi Melinan kuolemasta tarkalleen kolme vuotta. Melinan sisariin liittyen kulkee sellainenkin huhu, että Vuoriniityn kaupungissa olisi äskettäin vapautettu vankeudesta pari entistä pamppukaartilaista, jotka olisivat suunnitelleet jotakin haitantekoa tai jopa tuhotyötä Melinan sisaria vastaan. Jos jutussa on yhtään perää, vapautusajankohta ei kyllä ole mitenkään paras mahdollinen.
Mahtivuoren kuninkaan uusi rahauudistus on ilmeisesti toiminut ihan hyvin. Uusia rahoja ei ainakaan vielä väitetä väärennetyn. Nyt kummastusta herättää uudet puolikupariset, jotka ovat muuten samoja kuin ennenkin, mutta niissä on reikä keskellä. Vielä enemmän kummastusta herättää sellaiset puolikupariset, joissa on tavattoman suuri reikä keskellä. Onkohan rahapajassa joku säästänyt vähän liikaa, vai olisikohan joku hinkannut metallia pois rahojen keskustasta. Jaa-a.
Huhu väittää että vanhat, puolikuparisia muistuttaneet leimarahat poistuvat pian ihan kokonaan käytöstä niin, ettei niitä enää huolisi rahapajatkaan. Tällä hetkellä ilmeisesti Vuoriniityn ja pääkaupungin Suomurajan rahapajat näitä vanhoja leimarahoja vastaanottavat vielä. Siellähän mm. vanhat väärentäjät kuulemma tarkastavat rahat ja oikeista saa niiden nimellishinnan uutta rahaa, ja väärennetyistä puolikuparisen. On siellä kai muitakin töissä kuin vain vanhoja kiinnisaatuja väärentäjiä niitä rahoja tunnistamassa, mm. käsityöläisiä ja muita asiansa osaavia henkilöitä. Näiden vanhojen rahanväärentäjien keskuudesta, siis niiden, jotka jäivät kiinni ja ovat nyt rahapajoilla rahoja tarkastamassa, on levinnyt huhu, että rajaseudulta ja siten todennäköisesti Nohvatovista on tullut suuri osa väärennöksistä ja niistä valtaosa olisi tehty muutamalla tietyllä leimasimella. Onneksi väitettä ei ole julkaissut mikään virallinen taho, sillä se saattaisi johtaa valtakuntien välien viilentymiseen jälleen, nimittäin taho leimasimineen on saattanut olla Nohvatovin valtakunnan väkeä. Mahtaakohan tälläkin hetkellä Nohvatovissa jokin porukka kuumeisesti miettiä näiden uusien rahojen väärennystä ja mahtaakohan tämä taho olla ihan valtiollinen?! Aika hurjia väitteitä.
Ruhtinas Simonide Ouwa on esittänyt virallisen vaatimuksen saada eräs Diemundin kirja itselleen Derecas-papistolta. Kuulemma joku Simoniden ritari on tulossa sitä noutamaan. Tulisikohan Torsten sitä hakemaan ja samalla Rajakatseessa käymään?! Kaikki muistavat vielä Torstenin, hän oli aikanaan särmä ja asiansa osaava komentaja Rajakatseen linnakkeella, mutta vain vähän aikaa linnakkeen johdossa. Jaa-a, tai sitten sieltä tulee Velmon. Kaikki muistavat Velmoninkin. Ja onhan niitä muitakin Simoniden ritareita, ei vaan niin monia täällä pohjoisessa.
Kiristyneet tullimääräykset ovat aiheuttaneet närää toisten kauppaiden keskuudessa. Etelässä Nohvatovin ja Mahtivuoren rajalla Suurjärven ja meren välisellä kankaalla oli tapahtunut pienimuotoinen mellakka, kun muutama kauppias seurueineen oli pistänyt pystyyn hulinan. Ketään ei tiettävästi sen vakavammin loukkaantunut ja kauppiaat saivat tyrmäreissun jälkeen maksaa tullimaksujen lisäksi vielä sakkojakin.
Huhu kertoo etelässä pääkaupungin Suomurajan lähellä olevan Tuhkamaan kylän seriffin pistävän lujasti omaan taskuun verorahoja ja vastaavasti keräävän paljon enemmän kuin olisi sopivaa, mies kuulemma on ostanutkin aika komean talon itselleen. Onneksi täällä seriffi Maru Rysen on kunniallinen mies ja kantaa veroa vain sen mitä pitääkin, vaikka ei se ihan vähän ole sekään.
Avioitumisohjeet:
-On yleisenä käytäntönä, että mies ja nainen voivat avioitua keskenään nopeallakin varoitusajalla. Tällöin pari hakeutuu papin luokse ja puheille, joka näiden kanssa keskusteltuaan ja aviollisen esteettömyyden todettuaan voi vihkiä parin yhteen. Vihkiminen voi olla yksityisempi tapahtuma, tai sitten julkinen tapahtuma, jota väkijoukko voi yhdessä seurata ja juhlistaa. Usein avioitumista juhlistetaan viettämällä myös varsinaiset häät, jotka yleensä vietetään vihkimisen jälkeen. Häät ovat siis suuri tapahtuma, joihin osallistuu väkeä kummankin osapuolen suvusta ja tuttavapiiristä. Häiden vietto on yleistä, mutta ei aina välttämätöntä, ja erityisesti vakavaraisille ja rikkaille suvuille häät ovat tärkeä tapahtuma. Vähävaraisemmat ja muutkin henkilöt saattavat toisinaan jättää häät väliinkin ja tyytyä pelkkään papin vihkimiseen ilman suuria juhlallisuuksia. Jotta avioliitto saa lainvoiman, pitää siitä tulla merkintä papin suureen kirjaan. Rajakatseessa papinvirkaa pitää tällä hetkellä Serpent. Jojopan voi vihkiä nohvatovilaisten avioliittoja.
Kaksintaistelu-ohjeet:
-Yleiset ohjeet kaksintaistelua silmällä pitäen. Laki sanoo seuraavaa: Mies voi haastaa kaksintaisteluun toisen miehen, mikäli (huom. naiset ja lapset siis eivät kaksintaistele koskaan) a) on hyvä syy b) haastettu ei ole esim. raajarikko, sokea tms. heiveröinen c) haastettu tai haastaja ei voi olla pappi, kuninkaan virkamies tai lähettiläs d) aatelista ei alempiarvoinen voi haastaa kaksintaisteluun. Laki ei käytännössä sano muuta. Lisäksi muutamia käytännön sanelemia juttuja: Kaksintaisteluun kelpaa hienosti syyksi esim. sanallinen kunnianloukkaus. Mikäli joku on esim. saattanut neidon raskaaksi häpeällisesti ja ei suostu avioliittoon neidon kanssa, niin tällöin neidon sukulaisten olisi jopa velvollisuus kaksintaisteluun haastaa. Kaksintaistelusta pakeneminen on luonnollisesti iso häpeä ja lopun ikäänsä saa kantaa pelkurin mainetta. Lisäksi ei olisi mahdotonta, että haastaja katsoisi oikeudekseen tappaa tavattaessa paennut pelkuri.
Kielistä:
-Mahtivuoren kieltä mallinnetaan pelissä suomella, hurjaviiniä taas englannilla. Kaikki pelihahmot osaavat mahtivuorta, ellei hahmoselosteessa toisin ilmoiteta. Hurjaviinin kieltä hahmot osaavat vain, jos asiasta on hahmoselosteessa erikseen mainittu.
-Nohvatovin kieltä mallinnetaan ruotsilla, mutta erityisesti Vardakovin maakunnassa puhutaan yleisesti mahtivuorta, vaikka Vardakov Nohvatovin osa onkin. Hahmo osaa nohvatovia vain, jos hahmoselosteessa on asiasta erikseen mainittu.