Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Huhut:Rajakatse90


1. Huhut Mahtivuoressa

-Mahtivuoren kuningas on murissut ruhtinas Geofriukselle, että tuo myötäilee liikaa Vardakoville. Ainakaan viime kesän palautussopimus ei ollut kuninkaan mieleen.

-Inflaatio on tosiasia. Kauppakillan julkaisema "Kaupanteon torit" on jäänyt ajastaan jälkeen ja pahasti. Uutta ei ole tullut ja kauppiaat ovat perustelleet, että ei kannata. Tällä hetkellä hinnat ovat niin liikkuvaisia, että kukaan ei osaa ennustaa, mitä mikäkin maksaa vuoden tai parin päästä.

-Vuoriniitty alkaa olla täysin korjattu taannoisen maanromahduksen jäljiltä. Myös muurien tarpeellisuudesta on aina aika ajoin koetettu nostaa keskustelua, mutta Geofrius on asian yksitoteen todennut, "muureja ei tule".

-Hajavirstasta Olyihin rakennetaan tietä. Jaaha - koskahan tuokin valmistuu. Ja miksi, merta pitkin on tähänkin asti päästy ... jaaha. Kunkku haluaa.

-Tie tuonee aikanaan myös sillan Bokea-joen yli. Olyin lossimiehet ovatkin jo älähtäneet, että mihin siltaa tarvitaan, kun lossit ja veneet vievät joen yli. Noin muuten Olyissä ei siltaa pahana pidetä. Sillasta on huhuttu, että siitä saattaisi tulla linnoitettu myöskin, pitämään mahdolliset mereltä tunkeutujat pois Bokea-joelta. Sillan paikkaa ei ole vielä päätetty. Silta rakentunee viimeisenä osana tiehanketta.

-Olyissä kuulemma toimii edelleen joku "Sataman leidi", joka on perinyt sataman Ukon kapakan. Häneltä kuulemma saa lainaakin ... jaa-a. Mutta nykyään ei enää niin helposti. Onkohan jäänyt perimiset saamatta ... tuskin...pa. Ja onko näissä huhuissa mitään perää. Sataman Ukko kuulemma oli kovakin koronkiskuri, mutta tuo mies on ollut vainaa jo pari vuotta.

-Mahtivuoren kuningas Jalko III on saanut paljon aikaan, tiehanke Hajavirstasta Olyihin etenee ja Deinosan -killan uudistus on runnottu vahvalla kädellä läpi. Tämä kyllä kuulemma näkyy kuninkaan kasvoilta, harmaita hiuksia ja syviä ryppyjä on nähtävissä, sekä huolestunut ilme ainakin monen hovimiehen ja naisen mukaan.

-Deinosan -killan uudistuksessa vanhat mestarit saivat tosi kylmää kyytiä. Kuninkaan käskyllä omaisuutta takavarikoitiin ja vanhoja mestareita pantiin eläkkeelle isolla kädellä. Uudet tuulet puhaltavat Deinosan -killassa. Uusi sukupolvi Deinosalla kiittää kuningasta uudistuksesta ja nämä vannovat, että kuningas tulee saamaan verotuloina kaiken panostuksensa takaisin korkojen kanssa.

-Eläkkeelle laitetut vanhat mestarit eivät ole ainakaan toistaiseksi vielä rettelöineet. Mutta eipä heillä ole mitään mahdollisuuksia. Pari on muuttanut jo ulkomaille, mitä sitten siellä tekevätkään. Therassukset ovat vain vetäytyneet kartanolleen. Jaa-a, miksi se on heillä edelleen. Kuulemma se on Martinin vaimon Liljan omaisuutta, joten siitä ei puhuttu killan omaisuutena.

-Ylipappi Paltamonia yritettiin salamurhata talvella Rantatörmällä. No - ei se kuulemma kuollut nytkään. Tekijä kuitenkin pääsi pakoon. Kuulemma Paltamon sai nuolen perseeseensä. Rantatörmällä ei ole kaikki niin kuin pitää. No, aika monta salamurhayritystä on jo tehty vuosien mittaan Paltamonia vastaan, kaikki tuloksetta.

-Paltamon on myös väittänyt, että Derecasin päätemppelin pitäisi olla Rantatörmällä, sillä se on pyhä paikka. Väite on saanut oppineet kaivelemaan esille vanhoja asiakirjoja vuosien takaa, että löytyykö mitään väittämän tueksi. No, vanhoista teksteistä on toisaalta löytynyt maininta, että vuonna 98 Rantatörmä olisi julistettu kiroukseen siellä olleen rosvoritarin vuoksi. Tuo rosvoritari rötösteli, raiskaili jne. ... no - siitä on noin 400 vuotta, mutta kirousta tuota paikkaa vastaan ei ole koskaan virallisesti poistettu. Toisaalta Paltamon on ylipappi ... eihän tällaiset ylipappia voi koskea. Mutta taisi siis kostautua se, että Paltamon meni tuollaista Rantatörmän erityisasemaa väittämään.

-Paltamonin väki on nykyään ihan hyvissä väleissä Derecasin muun temppeliväen kanssa, mm. julkisia väittelyitä Vuoriniityn kaduilla ei ole nähty enää. Tämä ei tarkoita, että mitään ristiriitoja ei olisi. Molemmin puolin on kyllä fanaattisia henkilöitä, jotka eivät sulata vastapuolen ajatuksia.

-Sen sijaan Suomurajassa Matteus Masula ja pappi Suolapuu ovat ottaneet lujasti väittelyssä yhteen useaan kertaan. Asiat riitelee, miehet eivät ole vihamiehiä.

-Metsäläisten mikä lie ylipäällikkö Puukko on poistunut, jonnekin. Johtajan paikan on ottanut hänen sisarensa Vinhaperä. Nainen on nainut kuulemma neljä päällikköä paikallisista heimoista. Kuulemma jopa hänen suosiostaan on tapeltu niin, että yksi päälliköistä menetti henkensä kaksintaistelussa. Metsäläisten asioista kuuluu huhuja entistä enemmän. Uhka ei ole poistunut. Kaksi kertaa Vuoriniityn armeija on metsäläisjoukot löylyttänyt. Ilmeisesti kolmas kerta tarvitaan.

-Vuoriniityn kauppiaskilta valitsi uuden puheenjohtajan nimeltään Aarnio Sinermä, jo vanhahko mies. Tämä Aarnio Sinermä ei ilmeisesti ollut ruhtinas Geofriuksen mieleen. Huhutaan, että valinta on mitätöity ja Geofrius olisi ottanut nimitysasian hallintaansa. Mitähän tästä seuraa... Ainakin Aarnio Sinermän huhutaan vetäytyneen kauppahuoneensa toiminnasta ja Sinermien kauppahuonetta pyörittää hänen poikansa Aimo Sinermä. Ehkäpä se Aarnion oli aikakin jo vetäytyä sivuun, yli 70 -vuotias lienee hän.

-Mitä tällä kauppiaskillan puheenjohtajalla sitten on virkaa.... No - ehkä se oleellisin on hoitaa keskusteluyhteyttä ruhtinaan ja kauppiaskillan välillä, eli tavallaan välillisesti hänellä voi olla paljonkin vaikutusvaltaa.

-Varakkaan kauppiaan tytär Katariina Usvapelto on huhujen mukaan mennyt naimisiin jonkun nohvatovilaisen kauppiaan kanssa. Häät olivat Vuoriniityssä talvella.2. Paikalliset huhut Rajakatseessa

-Keskitalven juhla meni pitkälti kuten ennenkin. Lunta oli vähäisesti ja linnakkeen piha liukas, Savihaara rypi kaksi kertaa pihalla, toisen kerran turvalleen ja toisen kerran perseelleen, mutta ei sattunut. Pahoillaan tuo oli, kun toisella kertaa kaljaa läikkyi. Ruokaa oli hyvin ja erityisesti kehuttiin emäntä Orvokkisen tuomia juustoja. Waltterin tilalta ei ollut taaskaan ketään, vanha isäntä oli ollut kuulemma hyvin tarkkana, että sinne ei mitään viedä eikä kukaan mene. Nuori isäntä saa isäänsä hävetä. Suuria kommelluksia ei juhlissa ollut, vaikka Ilmarin marjaviini oli hyvää ja vahvaa... ja toki oli siellä Kempuralta etelän viiniä ja olutta toki myös. Tukkisavotan väkeä ei hyväksytty juhliin kuin niiltä osin, ketkä oikeasti Rajakatseessa asuu. Kuulemma linnakkeelle ei voi ottaa niin paljoa väkeä. Asiasta voi tulla keskustelua tulevana kesänä... Ihan kaikki rajakatseelaisetkaan eivät toki juhlissa ole. Ei kaikki väki uskalla talojaan ihan tyhjilleen jättää, eikä kaikki muutenkaan tule, kuten nyt vaikka pihin Waltterin tilan väki.

-Tauvon uudella tilalla uusi renki ehti olla vain pari viikkoa, kun lähti Vardakoviin. Vardakoviin ... häh ... miksi kukaan sinne sodan runtelemaan maakuntaan lähtee. Tauvo selitti, että nuori mies lähti sinne naisen perässä. Kuulemma naimisissa nykyään Vardakovissa.

-Yksi Deinosanin vanhoista mestareista on rakennuttamassa Rajakatseesta pohjoiseen tornia. Millä rahalla ... kukaan ei tiedä. Vilho on ollut tässä hankkeessa mukana, mm. myynyt rakennusmateriaalia. Tornin rakentaminen aloitettiin kuulemma kaikessa hiljaisuudessa jo pari vuotta sitten, mutta kiltamuutos siivitti hanketta. Saa nähdä koska torni saavuttaa loppukorkeutensa, tuskin vielä tänä kesänä. Tornia on rakentamassa isohko joukko työmiehiä. Eiköhän näitä jossakin vaiheessa tavernallakin käy, kai niilläkin joskus on vapaata.

-Talvella on nähty latuja metsässä. Eikä mitään yksittäistä vaan nämä pöljät ovat menneet kaikki omaa rantua ... eikä samaa latua kuten kuka tahansa järkevä menisi. Sauvan jäljet eivät olleet metsäläisten. Siellä on liikkunut ehkä kymmenen... ehkä kahdenkymmenen henkilön joukko ... jonnekin pohjoiseen. Leiriytymispaikkakin heiltä löytyi. Siellä on selkeästi harjoiteltu keihään heittoa ja jousella ampumista. Ampumamaalitaulu oli kenällään näreessä, vielä pari katkennutta nuolta ja kevyttä keihästä töröttäen...

-Linnanherra Wilhard on ollut huonona, yskii ja köhii.

-Vilhon saha toimii ja pyörii. Tai siis sahamestarit Jalo ja Arvo Hirrenpää sitä pyörittävät. Heillä menee hyvin. Sahan aukiolle on myös rakennettu nukkumaparakkeja hevos- ja kärrymiehille.

-Vuoriniityn ympärillä alkaa metsien hakkuut edetä edemmäs. Tavaraa haetaan yhä kauempaa. Ja myös Vardakovin maakunnan alueelta. Toisaalta puuta myydään takaisin Vardakoviin. Tullia ei kuulemma makseta puusta, joka vain käy sahattavana Vuoriniityn puolella. Weldoonin puolelta puuta kaatuukin lujaa. Puuta kulkee paljon Weldoonista tälle Rajakatseen sahalle sahattavaksi ja takaisin Vardakoviin, missä tarve on jälleenrakennuksen myötä loputon.

-Talven aikana Rajakatseen kautta on tietysti kuljetettu paljon tavaraa näille Vilhon hakkuusavotoille. On mennyt niin ruokaa, juomaa ja työkaluja. Huomionarvoista on ehkä myös se, ettei Kempura ole ehtinyt tuottamaan talvella tarpeeksi kaljaa työmaille, vaan sitä on tuotu Olyistä saakka. Tynnyreissä on ollut tuttujen Runkausten veljesten leimat. Onkohan makkarahuoltokin näiden aimo tovereiden hallussa?

-Deinosanin kauppakaravaanit ovat kuljettaneet ahkerasti tavaraa rajan yli Vardakoviin. Vartioituja karavaaneja ovat käyttäneet muutkin kulkijat suojanaan. Rajakatse toimii nykyään kokoontumispaikkana näille karavaaneille ja jotkut ajurit eivät enää edes käy Vuoriniityssä, vaan nukkuvat yön Vilhon parakeilla ja suuntaavat takaisin rajan yli uuden lastin kera.

-Lisääntynyt liikenne on muuttanut taas jo paljon kärsineen Vuoriniityn tien mutaiseksi uraksi. Vilhon urakka tien korjaamiseksi on onneksi juuri käynnistynyt ja uuden tien pitäisi olla suorempi, kestävämpi ja auki talven yli, ainakin viestinviejille.

-Tietyömaalle on kuljetettu valtavia määriä soraa, hiekkaa ja muuta tarpeellista. Monet talvella tukkeja kärränneet ovat keväällä päässeet soranajoon.

-Weldoonissa ollaan katseltu Vilhon tietyömaata kateellisena. Tie Weldoonista Vardakoviin on nykyään tiukassa käytössä ja tarvitsisi korjausta. Koska tie on niin tärkeä kaupungin uudelleenrakennukselle, saatetaan sille tehdäkin jotain. Nähdäänkö jälleen Vardakovin rangaistustyöpataljoonia rajan tuntumassa? Ken tietää?

-Rajakatseen vanha tie Bokeaan on myös saanut kulkijoita. Tosin kovin metsittyneen näköinen se on yhä edelleen, vielä.

-Linnakkeelta on kolme sotamiestä jatkuvasti vartiossa sahalla. Kuulemma pelko on, että joku kävisi sahamestarit kaappaamassa tai telomassa tai ryöstämässä. Rahaa on sahamestareilla ... ja sitä on. Hirrenpäät voisivat kyllä palkata omatkin vartiomiehensä. Onhan Kaarlollakin se vartiosotilas ... se Kauko... ollut koko talven vartioimassa tyhjää tavernaa...

-Rajakatseen myllystä on taas siipi katkennut syysmyrskyssä. No - se on taas korjattu. Kallispalkkainen kaveri kävi Vuoriniitystä siiven kokoamassa. Samalla tuo haukkui myllykivien kunnon.

-Rajakatseessa olevalle naisparantolalle on perustettu pieni kirjasto. Siellä on hylly, missä on muutama opus, joita voi lukea siellä ja jopa lainata, jos uusi hoitajatäti sallii. Juu - siellä on uusi Vuoriniitystä tullut työntekijä Sylvi, joka näistä kirjoista huolehtii siinä muun työnsä ohessa.

-Kaarlo meni syksyllä taas Hurjaviiniin. Kuulemma Kaarlo meni poikansa Haljun kanssa viininhakureissulle lähitiloille ja saikin äärimmäisen hyvät kaupat tehtyä. Viiniä hintaan 183 kuparia tynnyriltä... se on halpaa. Nämä kun myydään Vuoriniityssä vaikka 400 kuparia tynnyriltä, niin massia tulee. Ja loput menee taas Geofriukselle Kiston erikoishintaan 600 kuparia kappale.... näin Kaarlo on puhellut. Miksi muut eivät näin tee ... no ... Kaarlo ostaa vanhoilla suhteilla tutuiltaan niitä viinejä. Ei ne sinulle sitä viiniä tuohon hintaan myisi... ja se Geofrius ... niin .. herra Kisto on se Georiuksen hovihankkija ... viiniasioissa. Kiinteä hinta 600 kuparia tynnyriltä. ... ja toi se jotakin viljaakin kuulemma siinä samalla.

-Hurjaviinissä on kuulemma uusi sotalaiva, joka on kaupungin omistama, mutta nimetty "Kisto Kaarlo Kempura". Mikähän juttu tämä on...

-Alkukeväästä jäi kiinni eräs Urmaksen tilan renki Säppi säkillinen puisia veisteltyjä miehen vehkeitä mukanaan. Säppi otettiin kiinni ja vietiin kuulusteltavaksi linnakkeelle. Tapauksesta teki vakavamman se, että tällaisia puisia esineitä oli levitelty viime kesänä ja varmaan kauemminkin pitkin tavernaa ja muuallekin. Lähettiläs pappi Otviz sattui
olemaan käymässä linnakkeella ja rankaisi Säppiä ankarasti ruoskituttamalla tuon samalla puukullien palaessa nuotiossa. Säppi sai samalla kenkää Urmaksen tilalta, ei kuulemma tuollaista ukkoa katsella siellä. Säppi on lähtenyt jonnekin muualle, kaippa tuo jostakin töitä saa, vaikka ei enää ihan nuori mies olekaan.

-Apulaisseriffi Alpon tytär Kerttu on lähtenyt linnakkeelta pois. Ilmeisesti naitettu kuulemma jonnekin... kuulemma... Aviomies on kuulemma nimeltään Kaspar...tai ainakin pyykkäri Miina niin kertoo... ei ole paikallisia... taisi olla Deinosalta.

-Isäntä Naali osti tamman Vuoriniitystä. Ihme ja kumma, tuo oli kantavana ja synnytti nyt keväällä varsan. Ei tainnut myyjä tietää tätä. Naalilla on nyt tamma ja varsa.

-Sirja on pitänyt Vuoriniityn temppelissä juhlapäivän saarnan. Lisäksi Sirjaa pidetään monien nuorten pappioppilaiden silmissä eräänlaisena roolimallina.

-Sirja on kuulemma myös julistanut, että kesällä Rajakatseessa kuulusteltavana olleet kolme värjäriä saavat häneltä turvapaikan, jos nuo itse antautuvat. Aika rankka, entä jos ovat oikeasti noitia, pystyykö Sirja pitämään ne aisoissa. Ja mitä sanoo Vuoriniityn väki. Entä jos Velmon saapuu paikalle ja haluaa teloittaa nämä kolme noitina, mahtaako Sirja asialle mitään... jaa-a.

-Rajakatseen linnakkeella torninvartijana edelleen Väinö Vilkastus on jatkanut. Häntä tunnollisempaa vartiomiestä saa hakea. No - yksikätinen mies, mutta eipä se haittaa tornivahtia... Tekee hän edelleen töitä Petterille, mutta enemmän ollut tornivahtina viime aikoina. Petteri ei oikein ole arvostanut yksikätistä renkiä... ymmärrettävää.

-Värjäreiden jättämä torppa isäntä Petterin mailla ei ollutkaan mennätalvella tyhjillään, Petteri oli jostain löytänyt sinne uusia asukkaita. Torpalla on talven ajan asunut omissa oloissaan kolme vanhaa ukkoa. Tai voi joku niistä olla nainenkin, ei ole niin kunnolla nähty näitä. Eli torppa on taas asuttu, kas kun joku haluaa siellä kaiken tapahtuneen jälleen asuakin. Joku on jo käynyt näitä katsomassa, joten se on ainakin varma, että samasta värjäri- tai noitakolmikosta ei ole kyse. Tosin joku esitti keväällä niinkin lennokkaan ajatuksen, että entä jos ne onkin ne ihan samat värjärit, mutta valeasussa. Mahtoikohan ajatuksen heittänyt tuoppiveijari uskoa tuohon itsekään. Ja kerrotaan, että pari linnakkeen sotilastakin, joku hiihtopartio, olisi talvella käynyt torpalla vilkaisemassa, että ketäs täällä. Kuka tuo uusi kolmikko siis onkaan, niin viihtyvät omissa oloissaan, kuten edellisetkin. Toisaalta niinhän se on talvella muillakin, lumen, pimeyden ja kylmän eristäminä ei niin ympäriinsä liikuskella.

-Vilhon puusavotoilla on ollut töissä monet tilojen rengeistä lisäansioita hankkimassa ja iso kööri muualta tulleita savottamiehiä. Myös naisväki on päässyt savotoilla töihin, isot miesjoukot on pidetty sopassa ja ehjissä sukissa savottaemäntien ja -piikojen toimesta. Weldoonin puolella isompi leiri käsitti peräti kolme isoa tupaa, yhteensä miltei 60 miestä ja kymmenkunta naista puuta kaatamassa. Siellä on kuulemma hiki haissut ja huonot kaskut lentäneet risutulien ääressä kuin hyttyslaumat.
3. Huhut Vardakovista ja muualta Nohvatovista

-Vardakovin jälleenrakentaminen sisällissodan jäljiltä jatkuu lujasti, Nohvatovin kuningas tukee hanketta rahallisesti mm. keventämällä verotusta. Nohvatovin eteläisemmillä alueilla tämä pohjoisen tukeminen herättää närkästystä ja harmia, koska tuo tuki joissakin piireissä koetaan kapinasta palkitsemiseksi.

-Nohvatovin valtakunnan eteläisin osa, Drotningshamn pärjää hyvin. Sinne on kuulemma rakennettu jopa linnoitus suojaamaan uutta syväsatamaa. Hurjaviininkin porvarit ovat alkaneet kuulemma suhtautumaan uuteen naapuriin myönteisemmin eivätkä pelkästään nurjaile potentiaaliselle kilpailijalle.

-Drotningshamnista viedään etelään mm. meripihkaa, mitä löytyy tuolta alueelta paremmin kuin mistään muualta näillä nurkilla.

-Edesmenneen kuningas Anselmin nuori leski vehtaa avoimesti Drotningshamnin paronin kanssa. Paroni on naimisissa, mutta paronitar ei näytä välittävän miehensä touhuista.

-Kaaoslähteeltä on saatu tuhottua kapinan selvittelyn loppuvaiheissa useampikin pesäke, maatiloilta Weldoon - Ragava alueelta. Useita kapinallisia ja Kaaoslähteen tukijoita saatiin vangiksi tai lyötiin taistelussa. Tämä ei toki tapahtunut ilman sotilaallisia tappioita. Erityisesti kansa on jäänyt kaipaamaan Zada-pappi isä Melkhioria. Oliko Kaaoslähteen tarina sitten tässä? Tuskin, huhujen mukaan järjestöllä on kannatusta on yhä edelleen Vardakovin maakunnassa, kannattajat ovat vaan soluttautuneet tai piiloutuneet hyvin.

-Nohvatovissa Bokean kylä jälleenrakentuu hitaasti. Alueella on huhuttu myös vapaalla olevien sotilaiden ryöstelleen ja raiskanneen. Kaikki vene- ja laivaliikenne on myös kielletty järvellä.

-Täysin rakentaminen ei ole Bokeassakaan loppunut. Taverna toki on noussut Nohvatovin Bokean kylään. Uuden tavernan nimi on "Tuulastajan Krouvi", mahtivuoreksi juu, se nimi siis ei ole nohvatoviksi. Voi olla mielenosoitustakin tämä, että nimi on mahtivuoreksi. Tavallinen kansa paljon puhuu mahtivuorta tuolla alueella. Lisäksi Bokean illusiolla on joku kauppahallin tapainen kylällä, "konttori" tai mikä lienee. Ponujas on ainoa mestari, joka tuolta löytyy, mutta kaikilla vanhoilla Bokean illusion mestareilla joku edustaja siellä lienee, ainakin aika ajoin.

-Noin muuten Bokean illusio lienee aika hajallaan. Bokeassa tosiaan vanhoista mestareista on enää vain Ponujas, joka ei puutu mihinkään eikä ota kantaa. Muut mestarit ovat menneet kuka minnekin. Ilotulituksen saa edelleen ostaa Bokeasta, mutta mitään uljasta uutta kiltataloa ei näytä tällä näkymin enää nousevan...

-Vardakovissa rahat ovat vähissä, kauppaa käydään myös oravannahoilla ja Mahtivuoren rahalla. Vaihtokauppa on tosijuttu. Tavaraa ostetaan velaksi myös. Tavernoissa pyörii velkakirjojen kirjoittajia ja velkakirjat toimivat rahan korvikkeena ja kulkevat kädestä käteen. Yksi isoimmista velkakirjojen haltijoista on kauppias Balthasar.

-Myös Deinosan -kilta on jälleen avannut kauppahuoneensa Vardakoviin. Rakennus on uusi, ei komea eikä suuri, mutta uusi. Kauppahuonetta pyörittää Jynkkä, joka paikalla olikin jo ennen kapinaa.

-Vardakoviin on pesiytynyt myös Hurjaviinistä Rainhardit, hyvin rikas kauppiassuku. Nämä ovat perustaneet sinne kadun nimeltä "Trade Street" ja ottaneet siitä itselleen numerot 1-4 ja rakentaneet kauppahuoneen ja varastot. Vartiomiestä on sen verran, että rosvot unohtakoon tämän kohteen. Velkakirjoja kuulemma kirjoitetaan niin että suhina kuuluu kynistä. Rahaa saa, kun on takuita. Pelkona onkin, että Rainhardit omistavat kohta puolet Vardakovista, kun velkoja ei kyetä maksamaan. Myös Drotningshamnissa on Trade Street ja kukas muu siellä olisi ykkösessä .. kuin Rainhardit. ... koskahan Kempurat avaa sinne konttorin ...

-Jälleenrakennus etenee Vardakovissa muutoinkin. Myös varakkaan porvarin Elena Dapivin kerrotaan osallistuneen tähän mm. kaivauttamalla uusia kaivoja kaupunkiin ja sen laitamille. Kaupunkilaiset ovat tästä kiitollisia ja on ollut puheita, pitäisikö kaivot nimetä jotenkin Elenaa muistaen. Tosin uusin huhu väittää, että Elenan kauppaoikeudellisessa asemassa olisi jokin muuttunut, tiedä sitten tästä. Ehkä tästä kuullaan vielä.

-Vardakovissa on myös kuulemma ollut Derecasin väkeä nälkäänäkeviä auttamassa. Julistaa sanaa he eivät kuulemma saa... jaa-a, mutta keitto on kelvannut nälkäänäkeville kyllä. Jopa sinikaapuisia henkilöitä on nähty soppakauhan kahvassa.

-Jalmar Valtamäen kerrotaan vierailleen suurruhtinas Vetanon luona muutamia kertoja ja tavanneen itsensä kuninkaankin kahden. Ilmeisesti mies on joutunut selittelemään osuuttaan kapinaan, koska on vaikuttanut tämän keikkuneen vähän molemmilla puolilla. Kuinkahan ukon ja suvun käy.

-Ivan Vagemor on ottanut vastaan Vagemorin suvun päämiehen paikan ja luopunut virastaan Uudessa Vardakovissa. Tämän myötä Vagemorin suku on saanut pitää asemansa, vaikka varsin tukevaa miehitysjoukkoa joutuukin toistaiseksi majoittamaan. Nyt sitten sotavelhoilla onkin edessään kova pohdinta ja kokoustaminen, kuka valitaan Uuden Vardakovin uudeksi komentajaksi. Vielä ei päätöstä ole kertoman mukaan tehty.

-Kapinan jäljiltä on edelleen kadoksissa väkeä. Osasta on muhkeitakin palkkioita luvassa, näiden perässä varmasti eräskin onnenonkija jo on. Toisaalta hyvin vaarallista tuollaisten tyyppien metsästys varmasti on. Suurimmat palkkiot ovat niistä yhä vapaana tai pakosalla olevista kapinajohtajista. Palkkiot ovat suuruudeltaan jopa tuhat kuparia henkilöltä. Nämä jahdatuimmat ovat seuraavat:

Kauppias Simon Falk, salaliittolainen ja murhamies

Arran Lagerkvist, Vardakovin kaupungin kapinasolun jäsen

Martin Hammarberg, moninkertainen murhamies ja salaliittolainen

Austin Sköld, Sacran kapinallisarmeijan aliupseeri

Eric Vagemor, edesmenneen paroni Vagemorin veli


-Jason Östberg, Vagemorin asemiesten aliupseeri ja Anthony Friberg, Bokean kapinakomentajan adjutantti, oli sen sijaan saatu kiinni talvikauden aikana, ja nämä on tuomittu Vardakovissa kuolemaan ja nämä on mestattu lyhyin toimituksin. Jasonin huhutaan rähjänneen, rimpuilleen vastaan ja huutaneen ennen mestausta "kuoleman portinkin toiselta puolelta minä palaan vielä kostamaan teille, te kurjat." Anthony kuoli huomattavasti kunniallisemmin ja tyynemmin, hän meni mestattavaksi pystyssä päin, lausumatta mitään.

-Rainhardit ovat Vardakovin jälleenrakennusta siis tukeneet jonkin verran, mutta myös myöntäneet suuria lainoja, juurikaan mitään takeita kyselemättä. Riskillä he pelaavat, mutta riski on myös Vardakovin kauppiaille ja hallinnollekin tässä olemassa.

-Nohvatovin erämaihin, Bokeasta itään on kuulemma nousemassa joku torni. Mikä lienee. Siellä alueella ei ole mitään niin oleellista.

-Sodan jälkeen liikkeellä on monenmoista kerjäläistä ja kurjaa, vammautunutta ja rahatonta kerjäämässä. Nohvatovin kuninkaan joukot ovat ajaneet monet kahakoiden väärällä puolella olijoista vähäpätöisistä ihmisistä kodeistaan tai ne ovat tuhoutuneet sodassa. Näitä kurjia muistuttajia sodan tuhoista on Rajakatseessakin näkynyt pitkin syksyä ja talvea, kun palautussopimuksen päätyttyä näitä ei ole enää tarvinnut toimittaa rajan toiselle puolelle. Nämä uudet kurjat, niin rosvot kuin kieron tai mieron tietä kulkevat, ovat valmiita etsimään onneaan kaukaakin. Vuoriniityn reunamilla ja jopa Olyissä asti on näitä nähty ja rumia täyteen ahdettuja hökkeleitä on kasattu metsien reunoihin suojaamaan pahimmilta pakkasilta. Suurin osa Vuoriniittyyn asti päässeistä on kuulemma kuitenkin saatu töihin kartanoille ja kaivoksiin...

-Vardakovin maakunnassa myös ihan rosvoja on ollut liikkeellä tavallista enemmän kiusaamassa maanteitä kulkevia ja syrjäisiä maatiloja. Jos tilanne pahenee, täytynee armeijan lähteä siivoamaan metsäteitä ja niiden varsia rosvoista. Näitä rosvoja ei ole ollut pelkästään Vardakovin maakunnan alueella, vaan myös Vuoriniityn lähimaisemissa.4. Huhuja muualta maailmasta

-Hurjaviinissä on muutama kuusikerroksinen rakennus. Ne kuulemma huojuvat tuulessa, mutta yksikään ei ole ainakaan toistaiseksi sortunut. Niiden välille on rakennettu siltoja ... tai mitä ne on. Semmoisia siltoja. Niistä kuulemma käydään kusellakin...

-Suomurajasta pohjoiseen on kuulemma rakenteilla kaksi majakkaa, eli semmoista "tulitornia" ... kai ne syksyistä merenkäyntiä auttaa... ehkä pidentävät aikaa syksyllä, että voidaan purjehtia pidemmälle syksyyn. Tulitornit korvaavat rantakivikoilla olleita syystulia, mitä paikalliset ovat olleet velvollisia pitämään tiettyyn päivään asti syksyllä. Nyt tulevaisuudessa he siis pitävät ilmeisesti näitä tulia siellä tornissa.

-Melinan sisaret ovat avanneet konttorin tai pyhäkön myös pääkaupunki Suomurajaan, eli aika kauas. Järjestö laajenee siis. Lisäksi Melinan sisarten asemasta on noussut keskustelua, että tuon voisi virallistaa Derecas-papiston keskuudessa jonkinlaiseksi sääntökunnaksi. Vanhastaanhan sisarjoukko on ollut maallikkojärjestö, vaikka kaksi heistä on yltänyt ihan Derecas-papeiksikin, Orvokki Sulosävel ja Sirja.

-Viime syksynä ei ollut yhtään haaksirikkoa Mahtivuoren vesillä. Hyvä onni oli siis purjehtijoilla, onhan tuo rikkonainen ja monikarinen rannikko aika hankala, ainakin myrskyjen aikaan.

-Sato oli viime vuonna huonohko koko Mahtivuoressa ja Nohvatovissa, mutta Hurjaviinin kauppa on korvannut ruokavajetta.