Huhut:Rajakatse91
1. Huhut Mahtivuoressa
-Mahtivuoren kuningas on nurissut Vuoriniityn ruhtinas Geofriukselle tällä kertaa siitä, että Rajakatseen alueella tullimaksuja ei peritä rajan ylittävästä puutavarasta, jos se vain käy sahattavana sahalla. Kuningas näkee tämän olevan nohvatovilaisten mielistelyä. Toisaalta Nohvatoviin myydään Vuoriniitystä kaiken aikaa paljon nauloja ja muutakin rakennusmateriaalia, eli puutavaran vieminen tukee myös muuta kaupankäyntiä.
-Inflaatio ei ota asettuakseen, hinnat muuttuvat ja heilahtelevat, mutta pääasiassa suunta on kallistumaan päin. Hinnat ovat niin liikkuvaisia, että kukaan ei osaa ennustaa, mitä mikäkin maksaa vuoden tai parin päästä.
-Hajavirstasta Olyihin suunniteltu tiehanke edistyy, mutta kauan tuon rakentaminen tulee kestämään, tie kulkee pitkät taipaleet halki erämaiden.
-Deinosan -kilta toimii hyvin tällä hetkellä. Partakasojen eläkkeelle siirto ei ole ainakaan heikentänyt killan tuotantoa. Mitä partakasat kukakin pohtii tällä hetkellä, vaikea sanoa ... siellä voi olla todella vihaisiakin vanhoja ukkoja liikkeellä ... Kaikki partakasat eivät kaikkea omaisuuttaan menettäneet, olivat osanneet jemmata omaisuutta jotenkin takavarikon tieltä. Ainakin veljekset Martin ja Emilio Therassus asuvat komeasti kartanollaan ja Gallius Kukko rakennuttaa komeaa tornia Rajakatseesta pohjoiseen parin päivämatkan päähän. Rahaa on siis ainakin näillä partakasoilla.
-Eläkkeelle laitetut vanhat mestarit eivät ole ainakaan toistaiseksi vielä rettelöineet. Mutta killassakin jotkut ovat arvioineet, ettei uudistus ollut ongelmaton. Arvostelijoiden mukaan kuningas siis käytännössä kaappasi vallan killassa ja muiden oli tähän tyytyminen.
-Suomurajassa Matteus Masula ja pappi Suolapuu ovat ottaneet lujasti jälleen väittelyssä yhteen. Tällä kertaa kyseessä oli temppelille maksettavien vapaaehtoisten avustuksien moraaliset näkökulmat.
-Metsäläisjohtaja shamaanitar Vinhaperän metsäläisarmeija liikuskelee pohjoisilla alueilla, mutta ilmeisesti edelleen hyvin hajanaisena. Tuleeko tänä kesänä ylipäätään yhteenottoa on tuntematon seikka, saa nähdä kuivuuko Vinhaperän touhut kasaan, vai pitääkö heidän rupusakkinsa taas löylyttää.
-Viime vuosina oli ollut kahakointeja metsäläispäällikkö Puukon joukkojen kanssa, nyt Puukko on kuin kadonnut, poistunut ties minne. Puukon rinnalla oli myös taistellut monia iiv-uskoisia ihmisiäkin, jotka oli saatu vangiksi. Nämä vangit teloitettiin tuolloin pian taisteluiden jälkeen, useampia kymmeniä päitä putosi mestaajan toimesta. Hirmuinen homma pyövelille, kuka sitten olikin. Osa Derecas-papeista onkin jälkikäteen paheksunut tätä jo noin vuosi sitten tapahtunutta sarjateloitusta, olisi vangit voitu toisinkin tuomita. Osa on sanonut, että kuningasta ja papistoa vastaan nousemisesta on syytäkin tuomita kuolemaan.
2. Ruhtinaallinen äänestys
-Keskikesän päivänä (sunnuntai) on siis äänestys, tai pikemminkin useita äänestystilaisuuksia pitkin Vuoriniityn maakuntaa. Ruhtinas Geofrius määräsi äänestettäväksi Vuoriniityn kauppiaskillan uudesta puheenjohtajasta ja tämän äänestyksen järjestää papit. Homma meni tosiaan jotenkin niin, että Vuoriniityn kauppiaskilta valitsi uuden puheenjohtajan nimeltään Aarnio Sinermä, jo vanhahko mies. Tämä Aarnio Sinermä ei todellakaan ollut ruhtinas Geofriuksen mieleen ja ruhtinas mitätöi valinnan ja alisti nimitysasian kaiken kansan äänestettäväksi. Kyllä - kaiken kansan. Jopa rengit ja piiat päättävät kuka on kauppiaskillan uusi puheenjohtaja. Voisiko enää enempää ruhtinas nöyryyttää Vuoriniityn porvareita. Aarnio Sinermä on vetäytynyt kauppahuoneensa toiminnasta ja Sinermien kauppahuonetta pyörittää hänen poikansa Aimo Sinermä. Yli 70 -vuotias Aarnio ei ole enää ehdolla puheenjohtajaksi.
-Mitä tällä kauppiaskillan puheenjohtajalla sitten on virkaa?! Se oleellisin tehtävä on hoitaa keskusteluyhteyttä ruhtinaan ja kauppiaskillan välillä, eli tavallaan välillisesti hänellä voi olla paljonkin vaikutusvaltaa.
-Keskikesän päivänä (sunnuntai) on siis tarkoitus koko Vuoriniityn maakunnassa äänestää, ruhtinaan käskystä, aiheena kauppiaskillan puheenjohtajan valinta. Jokaisen vuoriniittyläisen eli myös rajakatseelaisten täytyy äänestää hopearahan sakon uhalla. Tästä on poikkeuksia:
- Tiettömän taipaleen takana asuva saa jättää äänestämättä, voi äänestää jos tulee paikalle.
- papit voivat vapauttaa mielenvikaisen, vanhuksen tai muutoin vähäväkisen äänestämästä, tällöin hän ei saa äänestää. ... heh heh ... saakohan Savihaara äänestää.
- alle 21 -vuotiaat eivät äänestä.
- muutoin jokainen mies ja nainen äänestää säätyyn ja varallisuuteen katsomatta, myös rengit ja piiat.
-Ulkomaalaiset ja toisista maakunnista olevat eivät äänestä, pitää olla vuoriniittyläinen. Jos on epäselvää voitko tai pitääkö äänestää, kysy papilta.
-Keitä sitten on killan johtajaksi ehdolla? Hmm, eiköhän se selviä vielä, papit varmaan kertovat.
3. Paikalliset huhut Rajakatseessa
-Linnanherra Wilhard on kuollut keväällä. Hän ehti olla sairas jo noin kaksi vuosikymmentä ja oikeastaan Rajakatseen taistelun jälkeen vuodesta 449 lähtien ei mies kunnossa ole ollut. Silloinhan hän jäi taistelukentälle puoliksi hevosensa alle, eikä tuon jälkeen enää kyennyt oikein kävelemään koskaan. Nyt mies on päässyt vaivoistaan. Hän menehtyi keväällä rauhallisesti vuoteessaan.
-Huhut kertovat että Wilhardilla olisi lapsi jossakin, joka kenties tulisi perimään linnanherran paikkaa ... mikähän juttu tämä on. Miksi ei Wilhard puhunut tästä eläessään?
-Wilhardin kuoleman aikaan läheinen pelto oli sumun peitossa, ja huhujen mukaan siellä olisi ollut Wilhardin kuolleet asetoverit tätä haamuina odottamassa. No, moni maalainen ja muukin tavernalla käynyt sinne pellolle katseli, mutta ei kukaan siellä erottanut muuta kuin usvaa. Kuinkakohan lienee...
-Samana päivänä, kun Wilhard kuoli, raahautui talutettuna metsästä pahasti vammautunut nainen, joka sanoi nimekseen Liekki ja että karhu olisi häntä raadellut. Liekki on ollut nyt monta viikkoa parantolalla hoidettavana. Huhutaan, että haavoja ei uskottaisi karhun tekemäksi...
-Joku linnakkeella otti Liekki-tapauksen kai kovinkin vakavasti ja huhutaan tehdyn tiedusteluita sinne tänne. Alueen maatilat kiersi läpi ryhmä linnakkeen sotilaita, mukana oli mm. tullisotilas Anselmi Seinäpuro. Mitä nuo etsivät, jäi epäselväksi. Ryhmä kutsui itseään Sateenkaareksi. Mistäköhän tässä oli kyse?
-Nyt on taas keskikesän juhlan aika ... juhlan aattopäivänä (lauantaina alkuillasta) on Kätevä emäntä ja kätevä neito -kisat. Tänä vuonna jokainen osallistuja leipoo pitkon ja tekee käsityön. Jos haluaa osallistua, niin sepänvaimo Aamu on tässä oikea henkilö ottaa yhteyttä.
-Kätevä emäntä ja kätevä neito -kisan jälkeen on kuulemma "Rouheat isännät" -kisa ... tämän järjestää Kaarlo Kempura. Kuulemma torpparit ja rengitkin saavat osallistua. Siinä on jotakin isännän työhön liittyviä juttuja ...
-Melinan sisaret viettävät keskikesän juhlan aikaan luonnollisesti myös Melinan kuoleman vuosipäivää. Pyhäköllä voikin käydä hiljentymässä tai keskustelemassa sisarten kanssa.
-Sitten huhutaan, että jotkut paikalliset koettaisivat taas juhlan aikaan hipsiä metsään, esim. uhrikivelle, uhraamaan perinteiseen tapaansa jotakin pientä Myrskyjumalan ja muiden luonnonjumalien ja henkien kunnioittamiseksi. Papit ei toki tällaista hyvällä katsele, mutta tuskin kiinnijäämisestä kauheita seuraisi, kaiketi.
-Sahamestarit Jalo ja Arvo Hirrenpää vaurastuvat vaurastumistaan ... tuossa kaksi viikkoa ennen keskikesän juhlaa olivat varanneet tavernan ja juottivat työväkeä. Kuulemma eivät halua tulla keskikesän juhlan aikaan, kun tavernalla on muutenkin väkeä. Tukkityöläisten juottaminen sujui ongelmitta, mitä nyt Kustu -niminen iäkkäänpi metsätyömies alkoi rähistä. No - asettui tuokin saatuaan selkäänsä.
-Puuta kaatuu kiihtyvällä tahdilla, rakennusmateriaalia tarvitaan etenkin jälleenrakennettavassa Vardakovissa, mutta myös muualla.
-Runkausten veljekset kävivät keväällä Rajakatseessa markkinoimassa tuotteitaan. Kuulemma sekä olutta että makkaraa tilattiin Rajakatseen alueelle ja osa tavernan oluista on ollut Runkauksilta ostettua.
-Rajakatseessa on kierrellyt ihan torpalta torpallekin Hilde -niminen rohdoskauppias. Hän tekee tuota sivuhommanaan, pääasiallinen homma hänellä on ollut tukkikämpillä keittäjänä.
-On virinnyt keskustelua, että Rajakatseessa voitaisiin tehdä teatteria ... vaikka siinä Melinan pyhätön vieressä. Parantolan väki voisi askarrella roolivaatteita ja tavaroita. Yhtään esitystä ei vielä ole ollut, mutta Sirjalla on kuulemma jo joitakin tekstejä pohdittuna, mitä tuossa voisi esittää. Tuleeko nukketeatteri vai ihmisteatteri jää vielä nähtäväksi.
-Deinosanin haarakonttori Vardakovissa ilmeisesti toimii jälleen kuten ennenkin. Rajakatseen kautta tavaraa kulkee tuonne Vuoriniitystä. Hellevi lienee tässä tavaravirtojen ohjailijana Rajakatseessa.
-Vuoriniityn tie on jälleen hyvä kulkea, mutta miten käy, kun syksyllä tulee kosteat kelit. Vilho on käyttänyt rahaa tien korjailemiseksi, mutta riittääkö tuo ... syksy näyttää. Liikenne tiellä ei näytä ainakaan vähenemisen merkkejä.
-Tietyömaalle on edelleen kuljetettu valtavia määriä soraa, hiekkaa ja muuta tarpeellista. Monet talvella tukkeja kärränneet ovat myös päässeet soranajoon. Lisäksi rakennusmateriaalia kuljetetaan Gallius Kukon tornityömaalle.
-Weldoonin tietä rajan toisella puolella on ollut korjaamassa rangaistusvankeja, varmaankin kapinan tiimoilta vangittuja.
-Rajakatseen vanha tie Bokeaan on jälleen herättänyt keskustelua, että miten huonokuntoinen se onkaan tavernan ja pehtoori Eerikin hallinnoiman Koskalan tilan välillä. Ei tuosta taitaisi enää kärryllä päästä.
-Sahalla on edelleen linnakkeelta kolme sotamiestä jatkuvasti vartiossa.
-Savihaara kertoo, että isäntä Jurkama on kuulemma istuttamassa puutarhaansa joitakin puita, millaisia ei Rajakatseessa ole muilla. Kempura niitä on hänelle toimittanut.
-Rajakatseen linnakkeella torninvartijana edelleen Väinö Vilkastus on jatkanut. Häntä tunnollisempaa vartiomiestä saa hakea.
-Vuosi sitten Rajakatseessa tuomiolla olleet ja sittemmin paenneet värjärit ovat edelleen kateissa. Melko yleisesti ollaan sitä mieltä, että värjäreitä nuo eivät olleet oikeasti, mutta mitä sitten ... voisiko tosiaan yksi heistä olla pelätty velhotar Limmi, jo parikymmentä vuotta sitten kuolleen Deinosan -mestarin Holvannon tytär.
-Värjäreiden jättämä torppa isäntä Petterin mailla tosiaan on saanut uusia asukkaita. Huhu väittää näiden olevan entisiä pyöveleitä ... huh ... parempi että pysyvätkin omissa oloissaan.
-Pyöveleistä on kuulunut tarinaakin, pari kärrykuskia, jotka kuljettavat puutavaraa rajan yli jatkuvasti, osasivat kertoa, että tuo omaisuus, minkä turvin pyövelit asuvat tuolla torpassa, olisi kavallettu jonkun teloitetun poloisen omaisuudesta. Semmoisia veijareita ... rahat ja henki -meininki, sanoivat.
-Rajakatseessa on kierrellyt kaksi viikkoa kerjäläinen, Lauha nimeltään. Samoin kahden viikon aikana on tapahtunut tihutöitä kylällä ja nyt kolmen päivän aikana kun Lauha on ollut pidätettynä, ei taas enää ole. Onko sattumaa, "tuskin" sanoo ainakin Savihaara ja pyykkäri Miina yhteen ääneen. Lauhaa vastaan käydään oikeutta tavernalla keskikesän aattona. Raskauttavan tilanteesta tekee, että Niilon ja Merjan tilalla oli kaivo myrkytetty ja talolla majoittunut Sisu Erkinpoika kuoli vedestä saamaansa vatsatautiin. Savihaara onkin sanonut, että "kunnon hirttäjäisiä ei olekaan ollut hetkeen".
-Muita tihutöitä, mitä tässä kahden viikon aikana on ollut, kuulemma on ainakin seuraavia:
- Urmaksen tilalla oli päästetty lampaat karsinasta, samoin parantolan torpalla, samoin Valtterilla.
- Valtterilla oli niin ikään tapettu vahtikoira nuijimalla tämä kuoliaaksi.
- Pehtoori Eerikin tilalla poltettiin lato, lato paloi kokonaan, mutta ei sentään tuli levinnyt.
- Honkalinnalla oli lehmää niityllä puukotettu kylkeen, lehmä jouduttiin lopettamaan.
- Naalin, Ilmarin ja Jurkaman raja-alueella oleva ns. metsälampi (jonka ympäriltä metsä on ajan saatossa kadonnut) myrkytettiin, lampi oli kaksi päivää niin haiseva, että siitä ei kukaan vettä ottanut. Virtaus lienee jo puhdistanut lammen.
-Ja tosiaan se pahin on Niilon tilalla, missä kaivo oli myrkytetty. Niilolla ja Merjalla kylässä ollut Vuoriniitystä tullut matkaaja kuoli juotuaan kaivovettä. Paikalle oli hälyytetty pappi Serpent, joka ei voinut Sisua enää auttaa, Merja saatiin pelastettua. Kaivo on nyt käyttökiellossa.
4. Huhut Vardakovista ja muualta Nohvatovista
-Vardakovin jälleenrakentaminen sisällissodan jäljiltä jatkuu ja jatkuu ... paljon on tekemättä ja Bokean kylä Bokea-järven itärannalla on vielä hyvin huonossa kunnossa.
-Bokean kylässä olevassa tavernassa "Tuulastajan Krouvi" kuulemma notkuu jatkuvasti väkeä ... hyvin menestyvä taverna lienee siis ... Mikään muu tällä hetkellä ei taidakaan tuossa kylässä menestyksekästä olla, tai no - rakennetaan sitä sielläkin.
-Järvellä saa sentään jälleen kalastaa. Kuulemma pieniä riitoja kalavesistä olisi ollut Nohvatovin Bokean kylän kalastajien ja Mahtivuoren puolella olevan Vanhapihan kylän kalastajien välillä.
-Nohvatovin valtakunnan eteläisin osa, Drotningshamn pärjää hyvin. Nohvatovin hovissa on kuulemma keskusteltu tämän maakunnan verovelvollisuuden korottamisesta vastaamaan nykyistä tilannetta.
-Drotningshamnin paronin kartanolla asuva edesmenneen kuningas Anselmin nuori leski lienee taas kunnostautunut lausunnoillaan ja ilmoittanut, että Drotningshamnin ei tulisi maksaa enempiä veroja kruunulle, koska maakunta tarvitsee nyt itse kaiken rahansa kehittyäkseen Hurjaviinin veroiseksi kauppakaupungiksi. Lausunto on aiheuttanut närkästystä niin Nohvatovin hovissa kuin Hurjaviinin porvareiden piireissä.
-Vardakovin maakunnassa kuninkaan joukot edelleen tutkivat maaseutua löytääkseen mahdollisia kapinan pesäkkeitä vielä kytemästä. Useita kapinajohtajia ja sotureita on edelleen kateissa.
-Vardakovissa vaihtokauppaa käydään edelleen ja rahan arvo heilahtelee, eikä tilanne näytä vakiintuvan. Rahan arvon heilahtelut heijastuvat myös Mahtivuoren talouteen ja etäämmällekin. Paljon käytetään myös velkakirjoja ja oravannahkoja kaupankäynnissä. Velkakirjoissa ei aina ole rahasummaa, vaan voi olla joku tavara tai talo panttina.
-Yksi isoimmista velkakirjojen haltijoista, kauppias Balthasar, on kuulemma tehnyt jonkun ison kaupan Rainhardien kanssa. Olisiko myynyt velkakirjoja köntin...
-Vardakovissa "Trade Street" 1-4 on kukoistava, Rainhardit taisivat tuottaa sinne omat rakentajat, jotta talot ovat juuri sellaiset kuin he haluavat.
-Merentakaisen Uuden Vardakovin uuden komentajan valinnan pitäisi olla piakkoin ...
-Kapinan jäljiltä on edelleen kadoksissa väkeä. Osasta on muhkeitakin palkkioita luvassa, näiden perässä varmasti eräskin onnenonkija jo on. Toisaalta hyvin vaarallista tuollaisten tyyppien metsästys varmasti on. Suurimmat palkkiot ovat niistä yhä vapaana tai pakosalla olevista kapinajohtajista. Palkkiot ovat suuruudeltaan jopa tuhat kuparia henkilöltä. Nämä jahdatuimmat ovat seuraavat:
Kauppias Simon Falk, salaliittolainen ja murhamies
Arran Lagerkvist, Vardakovin kaupungin kapinasolun jäsen
Martin Hammarberg, moninkertainen murhamies ja salaliittolainen
Austin Sköld, Sacran kapinallisarmeijan aliupseeri
Eric Vagemor, edesmenneen paroni Vagemorin veli
-Nohvatovin erämaihin, Bokeasta itään on kuulemma nousemassa joku torni. Mikä lienee. Siellä alueella ei ole mitään niin oleellista. Huhut kertovat, että joku Bokean illusion mestareista on rakentamassa omaa torniaan. Vai onko hän enää Bokean illusion mestari ... vai pitäisikö näitä alkaa kutsua harmaiksi taikureiksi, niin kuin ennen vuotta 312, jolloin Bokean illusio kokosi nämä "harmaat taikurit" saman katon alle. Saa nähdä mitä mieltä Nohvatovin kuningas on tästä kehityksestä, ainakin näiltä jotakin verotuloja pitäisi saada.
-Sodan jälkeen edelleen liikkeellä on monenmoista kerjäläistä ja kurjaa, vammautunutta ja rahatonta kerjäämässä....
-Vardakovin maakunnassa ja lähialueella myös ihan rosvoja on ollut liikkeellä tavallista enemmän kiusaamassa maanteitä kulkevia ja syrjäisiä maatiloja. Kuninkaan armeija etsii kyllä niin rosvoja kuin kapinapesäkkeitä, tulosta syntyy hitaasti, alueet ovat laajoja ja kaupungista etäämmälle mentäessä harvaan asuttuja.