Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Huhut:RajakatseLXIX
HUHUJA PELIIN RAJAKATSE 69: TALKOOT KEMPURAN TYYLIIN
Edellisen pelin eli marraskuisen juhlapelin huhupakettiin voi tutustua osoitteessa:
http://www.rajakatsefantasia.fi/rkwiki/index.php?p=Huhut:Rajakatse%2020%20vuotta%20-%20Juhlapeli

Noidenkin huhujen lukeminen on kannattavaa, jos niihin ei ole vielä aiemmin tutustunut.
1. Huhuja maailmalta


Talvi odotutti tuloaan, mutta alettuaan talvi oli melko ankara. Kaupungeissa menehtyi useita kerjäläisiä, mutta näinpä heitä kuolee talvisin muutenkin tauteihin, aliravitsemukseen ja kylmään. Tuotteiden hinnat ovat käyttäytyneet melko normaalisti, ruuan ja viinin hinta kivunnut hiljaksiin ylöspäin, niin kuin joka kevättalvi.

Tupru Eepos ja tämän vaimo Daria Eepos eivät ilmeisesti ole kovin suuresti väleissä. Tuprun käytyä kotona, oli kuulemma astiat lennelleet ja kirjoja käytetty muuhunkin kuin lukemiseen.

Eepoksien kirjasitomon ovesta eräänä pakkasaamuna löytyi jäätynyt kuollut rotta naulattuna oveen. Mikä lienee kolttosen taustalla, olisiko kakaroiden kepponen.

Ei liene ollut kakaroiden kepponen se, että Tuprulle ammuttiin nuoli selkään Vuoriniityn kadulla. Tapaus oli illalla juuri ennen lumien satamista keskitalvella. Tupru ei kuitenkaan kuollut, vaan hän raahautui temppeliin, missä hänet saatiin pelastettua. Tupru on viettänyt temppelillä talven opettaen ihmisille kieliä ja lukutaitoa.

Tapaus on myös herättänyt keskustelua Vuoriniityn katujen turvallisuudesta. Tunnettua on, että jos kännissä hoipertelee väärillä kaduilla, niin voi päästä kukkarostaan ja saada kuonoonsa, mutta että tällainen salamurhahanke on mahdollinen ilman, että kukaan tietää mitään saati sitten että tekijää olisi saatu kiinni. Useita taloja on tutkittu tapauksen johdosta ja seriffi on kertonut, että tekijän jäljillä ollaan. Tosin nyt kevääseen mennessä ketään ei ilmeisesti ole rangaistu asian tiimoilta.

Nohvatovissa Sepeteus Jaama ja Irina Nery ovat avioituneet. Kaksikkohan oli tiemmä Rajakatseessa syystalvesta. Huhu väittää, että Irina olisi ollut luvattu Vardakovissa ruhtinas Mikaelin hovissa ja kansliassa työskentelevälle ylikirjuri Anton Magorille, mutta Armas Jaama salli avioliiton Irinan ja Sepeteuksen välillä. Armas Jaama on saanut tapauksesta julkista arvostelua, mutta tämä ei miehen asemaa ole horjuttanut millään tavalla. Tarina ei kerro, että onko Jaaman suku maksanut Magoreille jotakin tai muuten koettanut hoitaa huonontuneita sukujen välejä. Anton Magorin kerrotaan avioituneen Irinan nuoremman sisaren kanssa kevättalvella. Irinan sisar on saanut ikävän liikanimen "hätävara".

Huhutaan, että Metsäpaikasta länteen olisi salasatama, jonkinlainen salakuljettajien paikka, kenties orjakaupan tyyssija. Sotilaat kävivät syksyllä tutkimassa aluetta, mutta ilmeisesti mitään salasatamaa ei kuitenkaan tuolta löytynyt. Selittämättä kuitenkin on, että miksi Metsäpaikka-kylän liepeiltä löytyy Hurjaviinin viiniä myynnissä. Ilmeisesti muitakin kysymyksiä oli, kuten ulkomaalaisen, paikallista kieltä osaamattoman merimiehen löytyminen kylältä ja muutamien paikallisten renkien sutjauttelemat hurjaviininkieliset sanat ja letkautukset, jollaisia tuolla metsien keskellä ei juuri ole kuultu.

Ruhtinas Simoniden äpäräveli Diemund on teloitettu syystalvella. Tätä asiaa kuninkaan julistaja Rajakatseeseen tuli alkutalvesta julistamaan. Harvoin näitä julkisia tiedotuksia luetaan Rajakatseessa.

Vuoriniitystä on joku sotilaspartio hiihdellyt metsäläisalueille, kauas pohjoiseen. Huhutaan, että partiota olisi johtanut Aleksi-niminen soturi, sama joka aikanaan saattoi oppinut Fil Gilamonin metsäläisten alueelle. Retki jäi Fil Gilamonin viimeiseksi, sillä metsäläispäällikkö Gohtarg murhasi Fil Gilamonin, Aleksi nipin napin pääsi pakoon tuolloin. Liittyisiköhän tämä retki jollakin tavoin Gohtargin poikiin, joiden huhutaan olevan kohta miehen iässä ja olevan ryhtymässä sotajalalle.

Vuoriniityssä Myrleena Usvapelto -niminen nuori nainen väittää näkevänsä vainajahenkiä, tai siis kävi niin, että tämä nuori nainen ei suostunut lähtemään ulos talostaan, kun väitti oven ulkopuolella seisovan kaamean kummistuksen. Viikon tuo kyhjötti sisällä, vaikka olisi ollut tapaamisia kaupungilla. Selitystä kun intettiin häneltä, niin hän kertoi sitten viimein, että ei uskalla tulla ulos kummituksen vuoksi. Tapaus pääsi ihmisten huulille huhuksi ja Myrleenaan on monet suhtautuneet huvittuneesti. Toisaalta huhutaan, että Myrleena olisi herkistynyt havaitsemaan henkiolentojen läsnäolon. Tiedä näistä.

Vuoriniityssä Rautahansikkaan soturi, Urho Urhonpoika otti kiinni kolmen rosvon koplan. Kaverukset olivat murtautumassa varastolle, jota Urho vartioi. Urho oli saanut teljettyä kaverit vajaan. Pätevä kaveri.

Kiitosta on saanut myös hovisoittaja Lisbet Kalato, jota on ylistänyt itse ruhtinas Geofrius. Rajakatseessakin Lisbetiä on nähty aina joskus kesäisin. Naisella on myös kutsumanimi "Rautabardi", sillä nainen on matkoillaan usein pukeutunut rengaspaitaan varjellakseen itseään hyökkääjiltä.

Ylipappi Paltamon ei ole talvella liikkunut Rantatörmältä minnekään, eikä ole liikkeellä mitään huhuja Paltamonin seuraavasta siirrosta. Tosi pelottavaa, jos mitään huhuja ei ole, niin Paltamonilla on varmasti jotakin suurta mielessään.

Palkkamiekka Martorelli oli päässyt talveksi Koskalan kartanolle töihin. Huhutaan, että hän olisi tuupannut Jessicaa, Fredrik Koskalan vaimoa. Martorelli on keväällä vaihtanut maisemaa, ilmeisesti eteläiseen Mahtivuoreen.

Zharin mestareista kuuluu taas kummia. Kiltamuurin sisällä eräs pieni rakennus räjähti talvella. Kilta kiistää, että tapahtumasta olisi ollut mitään vaaraa kaupungille tai yhtään kenellekään, eikä kukaan kuollut tapauksessa. Huhut väittävät, että asialla olisi taas ollut Lotus.

Simonide-ritari Velmon ja hänen uskollinen aseenkantajansa Bertil ovat kuulemma onnistuneet saamaan itsensä aikamoiseen liemeen Mahtivuoren kuninkaan hovissa. Ritari Velmonin käsiin uskottu salainen tehtävä saattaa Nohvatovin jalokivikiltojen uusi lähettiläs salaisiin neuvotteluihin itse kuninkaan kanssa meni täysin pieleen. Velmon oli ilmeisesti erehtynyt luulemaan lähettilästä naamioituneeksi salamurhaajaksi ja Velmon oli surmannut tämän. Hommaan oli sotkeutunut vielä Versten, joka oli antanut Velmonille "hyviä" neuvoja, miten asiasta selvitään. Oikeita salamurhaajia odotteli myöskin paikalla ilmeisesti lähettilästä ja Velmon, Bertil ja Versten olivat ilmeisesti oikeasti vaarassa. Verstenin veli Torsten sai kuitenkin sotilaidensa avulla salamurhaajat taltutettua ja oikean lähettilään toimitettua kuninkaan pakeille. Velmon oli saattanut väärää miestä ja tappanut väärän miehen. Ilmeisesti Paltamoninkin vihtaan oli kustu hommassa jotenkin, koska kuulemma Paltamonkaan ei halua Velmonia nähdä pitkään, pitkään aikaan.

Velmonin, Bertilin ja Verstenin kohelluksen kaiken lisäksi kruunaa se, että ritari Velmon on suureen ääneen syyttänyt Deinosan-kiltaa murhaajan lähettämisestä ja on nyt kaikkien voimakkaiden tahojen epäsuosiossa.

Herää myös kysymys, miksi kuningas oli tapaamassa vieraan vallan jalokivikiltojen lähettilästä noin salaa? Pitävätkö huhut kruunun ja Deinosan-killan riidoista paikkansa? Huhutaan myös,että Velmonin kohelluksensa ohessa hankkimat kalliit korut ovat päätyneet useiden eri aatelisnaisten omistukseen.

Kuningas Jalko kolmas on kuulemma joutunut jonkinlaisiin erimielisyyksiin Deinosan-jalokivikillan kanssa. Kuninkaan lähipiireistä on kantautunut tieto, ettei majesteetti suhtaudu killan kasvavaan koppavuuteen ja vanhojen mestareiden laiskuuteen kovin suopeasti. Kuninkaallisella käskyllä onkin nimitetty kuninkaallinen kiltatarkastaja. Vielä ei kuitenkaan ole selvää, onko kyseessä Versten vai joku muu.

Kuninkaan hovin uusi rakennusmestari on viettänyt suurimman osan talvea johtamassa puusavottoja ja varikoitten rakentamista pitkin tulevan kauppatien reittiä. Vaikka hovissa tätä miestä pidetäänkin sangen erikoisena, on hän oppinut jo vuodessa puhumaan suhteellisen sujuvaa Mahtivuorta. Alunperin tämä oppinut mies on Hurjaviinistä.

Hajavirstan kaupungissakin on alettu valmistautua tien rakentamiseen pitkin talvea. Tarvittavat materiaalit aiotaan kuljettaa tietyömaalle suuressa vankkurikolonnassa. Ruhtinas Simoniden ritareilla on kokemusta toimivan huoltokolonnan ylläpidosta. Eiköhän tämä tie Suomurajasta Hajavirstaan valmistu aikataulun mukaisesti, ainakaan ylläpidosta ei jää homma palelemaan.

Ruhtinas Simonide ja kuningas ovat kuulemma lyöneet vetoa, kumpi saa vedettyä tietä pidemmälle ennen kuin Suomurajasta ja Hajavirstasta lähteneet tietyömaat kohtaavat. Hm - eikö tässä ole sellainen riski, että työmaat eivät kohtaa, vaan tekevät tietä ohi toisistaan. No - ei kai sentään.

Kuninkaallisten häiden valmistelu on myös alkanut. Kutsuja on kuulemma lähetetty aina Hurjaviiniin saakka ja Nohvatovistakin on kutsuttu monia tärkeitä henkilöitä. Ainakin Jaamojen suvun vanha patriarkka, sotavelho Armas Jaaman isä, on saanut kutsun häihin. Kauppiaat ja käsityöläiset ovat kilvan yrittäneet saada tuotteitaan häihin, ja muutamalle onkin jo myönnetty ruhtinaallinen alihankkijan leima tuotteisiinsa häiden ajaksi. Suurin vääntö tulee kuulemma olemaan viinistä, kuka saisi tarpeeksi suuren lastin laatuviinejä hankittua häihin? Vai joutuvatko juhlavieraat juomaan nohvatovilaisia viinejä, ei kai sentään, huh.

Suomurajan kaupungin lähimailla on talvella tapahtunut erikoinen tapaus. Metsästämässä ollut miesporukka oli ampunut yhtä omaansa suoraan päähän. Ohutpäinen nuoli oli iskeytynyt keskelle uhrin otsaa ja tullut jonkin verran uloskin takaraivosta. Metsästystoverit luulivat tappaneensa miehen vahingossa, mutta ihmeen kaupalla tämä on vieläkin elossa. Temppelillä nuoli saatiin päästä ja mies on kuulemma vieläkin hengissä. Papit ovat kertoneet, ettei tapaukseen liity mitään noituutta.

Viime syksynä kiersi julistajia levittämässä tietoa pitkin Mahtivuoren maakuntia. Viesti meni suunnilleen näin:


---

Kuulkaa Kuulkaa!

Tämä on valtakunnallinen julistus, jonka ovat laatineet hänen kuninkaallinen majesteettinsa Jalko Kolmas, Mahtivuoren kuningaskunnan hallitsija, Suomurajan maakunnan ruhtinas, Suomurajan kaupungin herra sekä kaikkien Mahtivuorelaisten suojelija ja herra sekä Ruhtinas Ouwan Simonide, Hajavirstan ja Nannolan maakuntien ruhtinas, Hajavirstan kaupungin herra sekä Simonidien ritarikunnan ensimmäinen suurmestari syksyllä Juiloaanista vuotta 475 (Viime vuosi 2015 Suomen aikaa).

Tämä julistus tullaan lukemaan kuninkaallisella käskyllä kaikissa Mahtivuoren pitäjissä ja se tullaan ripustamaan näkyville kaikkien kaupunkeintalojen, kiltahuoneiden, kartanoiden, temppelien, vartiotupien ja ritarihuoneiden oville. Julistus pitää säilyttää näissä paikoissa kansalaisten nähtävillä vuoden ajan ja rakennusten käyttäjien on kuninkaan alamaisten pyytäessä luettava julistus tai sen osia ääneen kansalaiselle.

Täten julistuksen laatijat ilmoittavat että kuninkaan oikeus on tapahtunut vuonna 475 syyskauden viimeisenä päivänä. Kuningas Jalko kolmannen, Kaikkien valtakunnan ruhtinaitten, Ishacan temppelin temppeliherran Fedekasin sekä Ishacan temppelin lähettiläiden neuvoston jäsenien todistaessa maanpetturi ja rosvoritari Diemund Suvuton on hirtetty Suomurajan kaupungin linnassa. Diemund on henkilökohtaisesti tai järjestönsä kautta syyllistynyt kielletyn järjestön eli rosvoritareiden johtamiseen, vehkeilyyn hallitsijaa ja muuta esivaltaa vastaan, murhiin, sieppauksiin, raiskaukseen, varkauksiin ja ryöstöihin, kiristykseen, esivallan vastaiseen lietsontaan ja muuhun paheksuttavaan ja rikolliseen toimintaan. Rosvoritari ei katunut tekojaan ja kuoli kunniatta hirttopuussa. Kuoleman jälkeen rikollisen ruumis kuljetettiin kaupungin torille, missä se rikottiin teilauspyörässä ja rikollisen pää irroitettiin kirveellä. Samalla teilattiin pyörällä elävänä myös rosvoritarit Iivari Mustakäsi, Hannu Kyymiekkanakin tunnettu ja arvonsa menettänyt vapaaherra Eerik Kalpamäki. Armollisesti mestattiin myös tekojaan katuneet rosvoritarit Aamos Tuohipilli, Frederik Mahlahuuli ja rouva Anneli Diemundintytär.

Tekojaan katuneiden rikollisten ruumiit luovutettiin heidän perheilleen ja teilattujen päät on ripustettu Suomurajan kaupungin pääportille varoittavaksi esimerkiksi muille rikollisille.

Näillä teoilla julistuksen laatijat haluavat saattaa kaikkien väärintekijöiden tietoon, että kuninkaan laki rankaisee kaikkia rikollisia ja suojelee uskollisia alamaisia.

Ruhtinas Simonide julistaa myös täten, että hänen alamaisensa ja hänen maillaan kulkevat ovat edelleenkin hänen suojeluksensa alaisuudessa. Kaikki rikokset tutkitaan ja tuomitaan ankarimmin, oli tekijöiden motiivi uskonnollinen tahi ei. Pamppukaartilaisten käsinauha tai Ishacan Miekan huppu tahi tunnus ei suojaa rikollisia rangaistuksilta. Tämä julistus koskee Ruhtinaan alueita Hajavirstan kaupungissa, sen maakunnissa sekä ruhtinaallisissa siirtokunnissa.

Lisäksi sekä kuningas Jalko kolmas ja Ruhtinas Simonide ilmoittavat, että tulevana kesänä tulevat avioitumaan ruhtinaan vanhin poika, Prinssi Simonide Ouva Nuorempi, Pyökkipuron herra ja kuninkaan nuorempi tytär prinsessa Henriikka. Tämän riemujuhlan kunniaksi on Ruhtinas antanut käskyn järjestää suuret mittelöt ja turnajaiset kuukausi keskikesän juhlien jälkeen ensi vuonna. Ennen tuota päivää, tullaan järjestämään kaikissa valtakunnan maakunnissa pienemmät mittelöt ja turnajaiset, joista valitaan kunniakkaimmat soturit osallistumaan suuriin kisoihin.

Ruhtinas Simonide ilmoittaa myös, että noiden turnajaisten ja kisojen osallistujen joukosta tullaan valitsemaan uusia sotureita Simonidien ritarikuntaan ja ritarien aseenkantajiksi ja asemiehiksi. Ruhtinas ilmoittaa myös luopuvansa uusien ritarien nimityksen jälkeen Simoniden ritarikunnan suurmestarin arvosta poikansa Simonide nuoremman eduksi, kuningas Jalko kolmannen siunauksella.

---


Nohvatovissa Anselmi on edelleen kuninkaana. Nyt jo vanhemman puoleinen mies (61v.), mutta varsin virkeä ja ottanut uuden nuoren kuningattaren itselleen. Kuninkaalla on aiemmasta avioliitosta 7 aikuista lasta, joista 4 on poikia. Vanhin on prinssi Simeon, joka on siis kruununperimyksessä ensimmäinen eikä tähän tiemmä ole tulossa muutoksia uuden kuningattaren myötä. Toiseksi vanhin Wilhelm nimitettiin vastikään laivaston amiraaliksi. Viides lapsista, Robert, on Nohvatovin kaupungin johtohahmoja ja nuorin katraasta Ivar kuuluu Vardakovin sotavelhoihin ja on niittänyt mainetta sotaretkillä barbaarialueella. Tyttäret elikkäs prinsessat on kaikki naitettu Nohvatovin silmäätekeville suvuille.

Anselmi otti siis vuonna 475 (viime vuosi) uuden vaimon edellisen menehdyttyä pidemmän sairastelun seurauksena vuonna 449. Sairauteen eivät parantajat tai Zada-papitkaan osanneet auttaa.

Uusi vaimo, Katariina (24v), on Hurjaviinin takaisista maista ja saapunut Nohvatoviin viime kesänä. Mukana naisella on suuri seurue ja seurueen mukanaan tuoma uusi muoti on saanut hiljalleen jalansijaa Nohvatovin hovissa. Vielä uusia suuntauksia ei ole Mahtivuoren suunnalla nähty, mutta kuuleman mukaan kovin värikkäitä ja koristeltuja asuja on nähty. Päällysvaatteenakin saattaa olla vain pitkä, ympärille kiedottu kangas. Myös viitat ovat lyhentyneet, eikä niillä enää käyttöarvoa niinkään ole, ovat vain koristeellisia.

Vardakovin sotavelhojen johdossa on edelleen samat naamat, jos tosin suurmestari Kasimir alkaa itse harkita järjestön johdosta poisjäämistä, koska ikä ilmeisesti alkaa miestä painaa.

Nohvatovin tulleja ei ole korotettu, mutta rajavalvontaa on lisätty. Sacrassa on jäänyt kiinni talven aikana ryhmä salakuljettajia, jotka on varoitukseksi hirtetty. Kyseinen ryhmä yritti tuoda rajan yli lihaa ja metalliesineitä suksilla ja ahkioilla. Sacran sotilaspartio oli kuitenkin saanut asiasta vihiä. Vihjattu on myös, että mahtivuorelaisia olisi ryhmässä myös mukana, mutta näitä ei kiinni saatu, vaan kaikki kiinnisaadut ja hirtetyt olivat nohvatovilaisia. Nyt rajoja partioidaan entistä tiukemmin ja sotilaita liikkuu muutaman hengen partioina pitkin rajoja. Hirtetyt olivat ilmeisesti yrittäneet vastarintaa kiinniotossa tai jotenkin muuten aiheuttaneet kovemmat otteet itseään kohtaan. Varastettuakin tavaraa taisi olla heidän ahkioissaan kulkemassa kohti Vardakovia.2. Huhuja Rajakatseesta


Kaarlo Kempura suunnittelee taas, voisi sanoa jo jokakeväistä, retkeä Vuoriniittyyn, mistä matka jatkuu Hurjaviiniin ja sitten takaisin Rajakatseeseen. Vuoriniityssä on tarkoitus myydä vanhat viinit Geofriukselle ja Hurjaviinistä hakea Geofriuksen kansliasta saaduilla rahoilla uudet viinit. Retki kestää noin pari-kolme viikkoa, jos kaikki menee säiden puolesta nappiin.

Honkalinnalla Jaakko on kännipäissään välillä nimennyt itseään nimellä "Honkalinnan isäntä". No - selvin päin (on se joskus) Jaakko ei ole tuota nimitystä itsestään käyttänyt.

Honkalinnalla asustelee myös veteraani Juhani Viimakorva. Kempura kuulemma haluaisi, että Juhani tekisi Kaarlolle uuttamisnestettä. Jaaha, mahtaakohan tuo onnistua ja mitähän mieltä pappi Serpent on moisesta ajatuksesta.

Linnakkeen seppä Armas Tenukupu kuulemma harkitsi veteraani Kaapo Kurjen ottamista oppilaakseen sepän hommiin. Kaapo on vahvan oloinen kaveri, joten voimasta tuon ei ainakaan pitäisi jäädä palelemaan. Kävi kuitenkin syystalvesta päivän hommissa olon jälkeen niin, että tuli jotakin riitaa sepänpajalla. Sotamies Naali ja seppä Armas heittivät Kaapon ulos sepänpajasta, missä Kaapo taisi saada vähän osumaa, ei mitään vakavaa. Sepänhommista ei ole tuon jälkeen puhuttu.

Seppä Armaksella on nyt uusi seppäoppilas koeajalla, joku Vuoriniitystä oleva pojankloppi (ei pelissä).

Eräänä keskitalven iltana Rajakatseen sotilas Sakari oli hiihtopartioimassa linnakkeen lähimaastoissa, kun hän näki (tai ainakin väittää nähneensä) metsässä etäällä oudon, melko kirkkaan vihreän valon. Mentyään lähemmäs valo katosi. Valon sijainti oli kuulemma siinä suunnassa, missä oletettu Myrskyjumalan uhrikivi on. Mitään outoa, edes jalanjälkiä lumessa, ei havaittu paikalta seuraavana aamuna.

Alkutalvesta Honkalinnalaiset saivat päähänsä, että "lähdetään kaatamaan karhu". Asiaa oli ilmeisesti suunniteltu jo syksyllä. Karhun talvipesää ei onneksi löytynyt, eikä linnakkeen tiedustelijoilta löytynyt ymmärrystä tälle hankkeelle, joten homma jäi tekemättä, onneksi. Tuopillako ne ajatteli sen karhun kaataa, vai juomalla sen pöydän alle.

Isäntä Ilmari osti syystalvella kaupungista hienoja huonekaluja. Ilmarilla on varmaan komeampi pöytä huoneessaan kuin itse seriffillä.

Pyykkäri Miina käytyään Vuoriniityssä kaksi viikkoa sitten (talkoopeliä ennen), on alkanut kertoa hurjia juttua linnakkeen sotilaasta Jeremiaksesta, eli että mitä tuo on nuorena poikana tehnyt. Miina kertoo kuulleensa hyvin luotettavasta lähteestä serkultaan Vuoriniitystä, että Jeremias on ollut semmoinen hulivilikeppostelija nuoruudessaan, tehnyt rötöksiäkin, ryöstön ja murron taloon kuulemma, ja käynyt tuhmia tyttöjä tapaamassa. Ollut kuulemma ihan kovien poikien jengissäkin, tapellut kadulla ja silleen. Jeremias on vain hymyillyt näille huhuille, sanonut, että Miina me tunnetaan.

Rajakatseen linnakkeen Deinosan-edustajan paikka ilmeisesti viimeinkin täytetään tänä keväänä. Moneen vuoteen ei ole ollut Rajakatseessa Deinosan-edustajaa. Ilmeisesti yksi syy on siinä, että kaupunkilaiset noviisit kokevat Rajakatseeseen siirron jopa rangaistuksena. Deinosanin edustajan tehtävä on ensisijaisesti kaupallinen, toimittaa etenkin rautaa mm. sepälle. Joutuu siis tulemaan kirjuri Terin kanssa toimeen, koska linnakkeen kirjuri tietenkin on se, joka kirjaa kaikki tavaran ja rahan siirrot. Deinosanin edustajan työhuone on ollut käyttämättömänä, pääsee Deinosanin kaveri ensimmäisenä siivoushommiin...

Loppusyksystä Rajakatseeseen saapui muutama outo kulkija ilmeisesti kaukaa. Muutama näistä, tai koko ryhmä, lienee ollut peikkoja kaukaa idästä. Halusivat ilmeisesti löytää Nilsin. Nils on kertonut idässä retkillään surmanneensa useitakin peikkoja, olisiko tämä tämänkertainen siis ollut peikkojen kostoretki. Nils itse ei ollut paikalla, kun peikot alkoivat riehua tavernalla. Peikkojen kaverina ollut roteva nainen, lieneekö ollut peikko itsekin, ehtikin hutkaista valtavalla lekallaan useampaakin nuotiolla ollutta ihmistä ennen kuin hänet taltutettiin ja surmattiin. Osumaa saivat ainakin kirjuri Teri, Viiman sisko Nuoska ja Nilsin vaimo Impi. Kukaan näistä ei kuollut, mutta melkomoisia vammoja saivat kaikki kolme. Ilmeisesti vammat eivät kenelläkään kolmella ole täysin parantuneet. Peikkojen uhriksi joutui myös ennen tavernalle hyökkäystä eräs kauppias, joka oli saapumassa tavernalle. Kauppiaan nimi lienee ollut Justus Silavikas (tai Sikarikas, kuten Otson veli kauppiaan kirjeestä tavasi.) Peikoilta pakoon päässyt kauppiaan palvelija on vienyt Justuksen ruumiin pois muualla haudattavaksi. Metsässä oli lisää peikkoja, jotka lähtivät pois tavernan riehunnan jälkeen. Näitä peikkoja yritettiin jäljittää mm. Nilsin toimesta, mutta peikkoja ei tavoitettu eikä niistä ole sen koommin ollut havaintoja ainakaan Mahtivuoren puolella. Peikkojen kotialueet, ainakin niin ajatellaan, ovat pitkällä idässä, kaukana erämaissa, joten ne ovat todennäköisesti menneet Nohvatoviin ja siitä kotialueilleen, mutta varmuutta tästä ei ole.

Peikkojen iskujen vuoksi olisi saattanut tulla vainajiakin naiskolmikosta Teri, Impi ja Nuoska, ellei paikalla olisi ollut Serpentin nykyinen apupappi Turo Antinpoika. Turo on saanut kiitosta nopeasta toiminnastaan.

Syksyllä Rajakatseessa kävi myös joku outo naiskaksikko, joista toinen oli ihan Zharin mestareiden Lotuksen näköinen. Toinen naisista puhui ja kertoili sisarensa olevan outo ja outo tuo olikin, sillä tämä Lotuksen näköinen ei käyttäytynyt ollenkaan normaalisti. Lopulta kaarti yritti pysäyttää tuon vale-Lotuksen kävelyn rajan yli Nohvatoviin, mutta olento osoittautui luonnottoman vahvaksi, eikä sitä pystytty pysäyttämään. Myöhempi tiedustelu osoitti, että kaksikko oli todella siirtynyt Nohvatoviin. Weldoonin linnakkeelta on jaettu heidän tiedustelutietonsa. Kaksikko on kulkenut jonkin matkaa, minkä jälkeen ovat liittyneet johonkin seurueeseen. Jäljet päättyvät tielle, minne sitten ovatkaan matkanneet. Zharin mestareiden killasta on saatu varmistus, että Lotus on ollut todistettavasti killassa tapahtuma-aikana, joten itse oikea Lotus ei ollut Rajakatseessa tapahtumien aikaan.

Keskitalven juhla Rajakatseen linnakkeella meni sangen perinteisissä merkeissä, paitsi että perinteiset pöljäilijät Savihaara ja sotamies Posse eivät tällä kertaa kunnostautuneet pöljäilyn saralla. Sen sijaan aliupseeri Karhukoi liukastui linnakkeen päärakennuksen portailla komeasti ja loukkasi kätensä, on tuo jo kevääseen mennessä parantunut. Jäätä oli muodostunut, kun ilmeisesti jostakin vesisaavista oli läikkynyt portaille vettä moneen otteeseen. Noin muuten liukasta ei vielä tuohon kohtaan talvea ollut, liukkaat kelit tulivat vasta myöhemmin. Ruokatarjoilut olivat taas mahtavat ja pöydät notkuivat tarjottavaa. Isäntä Ilmarilta oli saatu verojen keruun yhteydessä lupaus, että sika tulee keskitalven juhlaan ja näin kävikin. Muutakin tavaraa oli paljon, eikä kukaan nälkäiseksi jäänyt. Erityisesti kiitosta saivat juustot, joita tällä kertaa oli tullut erityisesti Urmaksen tilalta. Isäntä Valtterin toimittamat lantut sen sijaan olivat mätiä ja ne toimitettiin juhlan jälkeisenä päivänä usean miehen voimin Valtterin kotiportaille takaisin. Taas sai Valtterin poika ja miniä hävetä vanhan isännän itaruutta. Seriffi muisti juhlapuheessaan tullimies Harttaa, jonka neuvokkuus oli toimittanut eräällä kauppiaalle isot sakot salakuljetuksesta. Sakkorahoilla oli ostettu myös keskitalven juhlaan asioita, mm. viiniä Kempuralta.

Ilmarin renki ja Sohvin aviomies Giwor on kuulemma vain ottanut ja kadonnut tuossa kevättalvella. Lähtöä edelsi valtava riita Ilmarin tilalla, jossa Giwor otti yhteen niin vaimonsa kuin isäntä Ilmarinkin kanssa. Pyykkäri Miina kertoi keskustelleensa isäntä Valtterin kanssa, joka kertoi kuulleensa Giworilta, että Giwor olisi käynyt tuuppaisemassa emäntä Vienoa. Valtteri epäilee, että riita Ilmarin tilalla oli tästä johtuvaa. Vai niin, viime talvena epäiltiin Ilmaria aviorikoksesta, nyt on päässyt Vieno epäilyksen alaiseksi. Miina sitä pohtii kanssa, että miksi se Giwor ei Ilmarin piikojen aittoihin ole niin ollut pyrkimässä, vai pitääkö se tilan renki Valste niin hyvää seuraa niille piioille. Ja onkohan se Ilmarin asemies, vai renkikö se oli, Alarik tyytyväinen mies. Ja miksi Serpent ei puutu tuohon menoon, kaikkea sitä.

Kaarlo kertoi taannoin, että kauppias Vilho oli ostanut kauppias Gynteriltä huonolaatuista viiniä halvalla. Vilho kun pyysi Kaarloa arvioimaan viinin laadun, niin viini oli mitä parhainta laatua. Merkinnät olivat olleet tynnyreissä väärät. Kaarlo tavattuaan Gynterin jaksoi nauraa asialle. Gynter ei nauranut.

Vilholle pitäisi olla rakenteilla linnakkeen sisälle varasto, missä on oikein nukkumanurkkaus ja kamiinakin. Ei ole talvella paljoa edennyt homma. Itse seriffikin oli sitä mieltä, että ei talvella rakenneta. Ei täällä maalla niin talvella ole tapana rakennushommia tehdä. Kai tuota rakennustyömaata pitäisi jossakin vaiheessa keväällä jatkaa.

Apulaisseriffi Alpo joutui tuossa muutama viikko sitten lähtemään Vuoriniittyyn sotilasjohdon nuhdeltavaksi. Kyse on koko linnaketta koskevasta asiasta, ei pelkästään Alposta. Asia koskee kaiketi viime vuoden keväällä linnakkeen tyrmään myrkytettyä Attonia ja viime syksynä linnakkeella myrkytettynä kuollutta Ainaretta. Asiassa saattaa olla muitakin kohtia, mistä Alpo saa kuulla kunniansa. Alpo joutunee olemaan Vuoriniityssä parikin viikkoa "koulutettavana".

Alpo kun saapuu Vuoriniitystä, niin kuulemma alkaa tiedusteluoperaatiot metsäläisalueilla. Pääsevät nämä tiedustelijoiksi koulutetut tositoimiin, vaikka osa heistä ilmeisesti oli jo syksyllä Metsäpaikan lähialueita tutkimassa.

Vastkannon varustukselta kävi Rajakatseessa aliupseeri, Martin nimeltään, viikko sitten. Ilmeisesti rajalinnakkeiden tiedonvaihtoa on tarkoitus tehostaa jatkossa. Vastkanto on siis ihan samanlainen rajalinnake kuin Rajakatse, mutta hiukan etelämmässä ja pienempi.

Nevin ja tiedustelija Sinna Huurtamontytär on nähty kahden kesken metsässä käyskentelemässä. Arveluitakin on kuultu, että näillä olisi suhde. Onko heillä? Jännää.

Naisparantolan entinen johtaja, Derecas-pappi Halmir on edelleen kateissa. Mies pakeni viime vuoden syksyllä parin toverinsa kanssa. Huhut väittävät, että miestä syytettäisiin parantolan vankeihin ja potilaisiin kajoamisesta, siis sillälailla. No millälailla, no - siis sillälailla. Jaaha - huoripukki vahtina kaalimaan.

Parantola on yhä toiminnassa ja käytössä, tosin hivenen hiljaiseloa siellä eletään. Vartijoita ja hoitajia on osin vaihdettu, ja ainakaan hetkeen talolle ei oteta uusia potilaita. Tyhjillään ei talo ole, vaan potilaita lienee jotain vajaat kymmenkunta kai, ehkä tuntuvasti allekin. Talon tilapäisenä johtajattarena toimii nykyisin Derecas-pappi Johauna, Vuoriniityn Derecas-temppeliltä.

Syksyllä Rajakatseessa Derecas-pappi Tarmo (se joka kajahti ja on kuulemma edelleen kajahtanut) väitti mukanaan olleen miekan olevan itsensä Derecasin miekka, jonka laillisesti ylipappi Paltamon oli ottanut käyttöönsä. Pappi Nevin ja pappi Otviz ovat kumonneet tämän väitteen ja kertoneet, että kyseinen miekka ei missään tapauksessa ole kuuluisa Suomurajan temppelissä säilytettävä Derecasin ase, vaan ihan tavallinen miekka. Paltamonin leiristä asiaan ei ole otettu kantaa.

Vanhempi sotilas Akseli Aivoitukselle on annettu tehtäväksi pitää huolta Melinan sisarien pyhätön turvallisuudesta aina silloin, kun sisaria paikalla on. Tarkoittaa sitä, että Akselilla on käytännössä jatkuva tavernavuoro. Ei taida mies olla liian pahoillaan. Kyseessä ei ole mikään henkivartijan homma, vaan paremminkin järjestysmiehen. Tosin huhutaan, että Akseli olisi koonnut pienen ryhmän sotilaista ja nostoväestä avukseen, linnakkeen johdon suostumuksella. Ryhmää ei ole vielä koossa nähty, sillä Melinan sisaretkin ovat vasta näihin aikoihin availemassa ja ottamassa käyttöön Rajakatseen pyhäkköään täksi kesäksi.

Serpentillä on uusi apupappi Turo Antinpoika, joka ilmeisesti on entisiä pamppukaartilaisia. Turo ei ole alunperin pappi, mutta on nyt ryhtynyt näihin hommiin. Turo ilmeisesti on saanut jo alustavan pappisvihkimyksen.

Syksyllä Serpentiä kävi tapaamassa kaksi naista, Riina ja Milaet. He kuulemma etsivät ystäväänsä Ainaretta, mutta Ainare valitettavasti oli jo kuollut tuossa kohtaa. Minne Riina ja Milaet tuosta lähtivät ei ole tiedossa.

Sotamies Posse (ei pelaajaa) "kunnostautui" taas tuossa joitakin viikkoja sitten ja läppäisi oikein kunnolla Sinna Huurtamontytärtä perseelle linnakkeen pihalla. Sinna yritti läppäistä takaisin, mutta ei onnistunut. Hiukan riitaa siitä meinasi tulla, mutta asia sitten asettui. No - linnakkeen yhteydessä toimivat naiset saavat välillä osansa sotilaiden "huumorista". Tätä tapausta ei ollut kovin moni näkemässä, ei ainakaan kukaan päällystöstä. (Pelinjohdollinen muistutus säännöistä, pelissä ei ole lupa läpsiä ilman toisen suostumusta.)

Renki Tönköstä on tullut torpan isäntä, nainut laskirouvan. Ihan tosi, näin on. Miten kaikki tapahtui on tuntematon asia. Rouva ei kerro ja Tönköstä ei saa mitään irti.

Tiltu-Liinaa on heitelty mädillä vihanneksilla metsästä kevättalvella, ilmeisesti nuoriso oli asialla.

Sotilas Anselmi Seinäpuro nostoväkikoulutuksessa livautti vahingossa miekalla nostoväkimiestä käsivarteen. Tuosta ei sen kummempaa seurannut ja renkipahakin saatiin paikattua.

Puuseppä Petrus jäi metsässä kiinni kivenkoloon eikä päässyt enää irti. Petruksen leiristä oli tällä aikaa ilmeisesti metsäläiset käyneet pöllimässä hänen tavaransa. Myöhemmin Petruksen huudot oli eräs ohikulkenut metsämies kuullut, joka oli sitten Petruksen vapauttanut pinteestä. Miehet menivät linnakkeelle tekemään ilmoituksen varastetuista tavaroista ja Petruksen vapauttanut metsämies jaksoi tapahtunutta nauraa. Petruksen tavaroita ei ole löytynyt, mutta toisaalta metsäläiset eivät mitään kovin arvokasta kuulemma saaneet.

Renki Raiha suivaantui isäntä Waltterin tapaan ottaa palkollisia töihin pelkällä ylöspidolla ja kävi Waltterin raiveliin kiinni. Waltterin poika oli heittänyt Raihan pihalle talosta.
Avioitumisohjeet:

-On yleisenä käytäntönä, että mies ja nainen voivat avioitua keskenään nopeallakin varoitusajalla. Tällöin pari hakeutuu papin luokse ja puheille, joka näiden kanssa keskusteltuaan ja aviollisen esteettömyyden todettuaan voi vihkiä parin yhteen. Vihkiminen voi olla yksityisempi tapahtuma, tai sitten julkinen tapahtuma, jota väkijoukko voi yhdessä seurata ja juhlistaa. Usein avioitumista juhlistetaan viettämällä myös varsinaiset häät, jotka yleensä vietetään vihkimisen jälkeen. Häät ovat siis suuri tapahtuma, joihin osallistuu väkeä kummankin osapuolen suvusta ja tuttavapiiristä. Häiden vietto on yleistä, mutta ei aina välttämätöntä, ja erityisesti vakavaraisille ja rikkaille suvuille häät ovat tärkeä tapahtuma. Vähävaraisemmat ja muutkin henkilöt saattavat toisinaan jättää häät väliinkin ja tyytyä pelkkään papin vihkimiseen ilman suuria juhlallisuuksia. Jotta avioliitto saa lainvoiman, pitää siitä tulla merkintä papin suureen kirjaan. Rajakatseessa papinvirkaa pitää tällä hetkellä Serpent. Jojopan voi vihkiä nohvatovilaisten avioliittoja, samaten Jojopanin apulainen pappi Aoru.


Kaksintaistelu-ohjeet:

-Yleiset ohjeet kaksintaistelua silmällä pitäen. Laki sanoo seuraavaa: Mies voi haastaa kaksintaisteluun toisen miehen, mikäli (huom. naiset ja lapset siis eivät kaksintaistele koskaan) a) on hyvä syy b) haastettu ei ole esim. raajarikko, sokea tms. heiveröinen c) haastettu tai haastaja ei voi olla pappi, kuninkaan virkamies tai lähettiläs d) aatelista ei alempiarvoinen voi haastaa kaksintaisteluun. Laki ei käytännössä sano muuta. Lisäksi muutamia käytännön sanelemia juttuja: Kaksintaisteluun kelpaa hienosti syyksi esim. sanallinen kunnianloukkaus. Mikäli joku on esim. saattanut neidon raskaaksi häpeällisesti ja ei suostu avioliittoon neidon kanssa, niin tällöin neidon sukulaisten olisi jopa velvollisuus kaksintaisteluun haastaa. Kaksintaistelusta pakeneminen on luonnollisesti iso häpeä ja lopun ikäänsä saa kantaa pelkurin mainetta. Lisäksi ei olisi mahdotonta, että haastaja katsoisi oikeudekseen tappaa tavattaessa paennut pelkuri.


Kielistä:

-Mahtivuoren kieltä mallinnetaan pelissä suomella, hurjaviiniä taas englannilla. Kaikki pelihahmot osaavat mahtivuorta, ellei hahmoselosteessa toisin ilmoiteta. Hurjaviinin kieltä hahmot osaavat vain, jos asiasta on hahmoselosteessa erikseen mainittu.

-Nohvatovin kieltä mallinnetaan ruotsilla, mutta erityisesti Vardakovin maakunnassa puhutaan yleisesti mahtivuorta, vaikka Vardakov Nohvatovin osa onkin. Hahmo osaa nohvatovia vain, jos hahmoselosteessa on asiasta erikseen mainittu.


Muuta:

-Naisen vaatetukseen kuuluu hame eikä housut normaalisti. Jos jollakin naisella on housut, vaikka hänen työtehtävänsä ei selkeästi housuja vaadi, niin naisen pukeutumista voi julkisesti paheksua (jos siltä tuntuu) tai hänelle huomauttaa asiasta (siis pelissä hahmona) tms. On joitakin hahmoja, joiden pukeutumiseen työn vuoksi saattaa kuulua housut.Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/rajakats/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4673