Rajawiki

Huhut:RajakatseLXXIII




HUHUJA PELIIN RAJAKATSE 73: UNOHTUIKO METSÄLÄINEN?




Edellisen pelin eli viime syyskuun pelin huhupakettiin voi tutustua osoitteessa:

http://www.rajakatsefantasia.fi/rkwiki/index.php?p=Huhut%3ARajakatseLXXII


Noidenkin huhujen vilkaisu on kannattavaa, jos niihin ei ole vielä aiemmin tutustunut.


Rajakatseen maatiloista:

Ennen peliä lähetetään nähtäväksi myös listaus Rajakatseen alueen maatiloista. Listassa luetellaan kaikki Rajakatseen alueen tiedossa olevat maatilat. Jos pelaa muualta tulevaa hahmoa, tuon hahmon ei tarvitse olla Rajakatseen maatiloista niin perillä.




1. Paikalliset huhut


Keskitalven juhla

Isänniltä oli taas kerätty verot syksyllä ja näissä tuotteissa oli jo pidetty silmällä keskitalven juhlan antimet. Kitupiikkinä tunnettu isäntä Waltteri loisti poissaolollaan juhlien antimissa, hän oli toimittanut jälleen vain ja ainoastaan mätiä nauriita, jotka jälleen isännät kiikuttivat Waltterin portaille takaisin. Seriffi antoi Waltterille lisäveron, jonka Waltteri sitten kiltisti maksoi myöhemmin. Isäntä Ilmarin marjaviinejä taas kiiteltiin, samoin Basilin juustoja. Possu tuli tällä kertaa isäntä Arvo Uskonpojalta. Jokainen maatila jotakin oli toimittanut. Juhla alkoi pappi Serpentin puheella, jossa hän oli kiitollinen rauhallisesta talvesta ja hyvistä antimista, mitä juhlapöytä oli saanut kantaakseen. Ishacan viisautta Serpent jälleen toivoi kaikkien osaksi myöskin tietenkin. Ruokailu sujui hyvässä järjestyksessä ja aterian jälkeen alkoi väki jo olla päissään. Savihaara kulki koko illan iso halko housuissaan, kunnes apulaisseriffi Alpo käski ottaa sen pois. Muuta mainittavan typerää ei tuo tehnyt koko iltana, alkaakohan Savihaarasta tulla vanha. Muutama nuorempi renki sen sijaan tempaisi itsensä umpihumalaan ja sammui hankeen. Sammuneet toki korjattiin sisälle linnakkeelle. Yhdellä näistä oli vieressään tyhjä uuttamisnestepullo, mistä sitten lienee saanut sen.


Muita paikallisia huhuja:

Vilho avasi syksyllä kauppa-asemansa Rajakatseen linnakkeelle. Syksyllä olikin Rajakatseessa varsin vilkas päivä, kulkijoita oli kovasti liikkeellä, niin kauppiaita kuin monia muitakin. Ylipappi Paltamonin alaisen pappi Ursulan kerrotaan käyneen Rajakatseessa ja välittäneen itse Paltamonin kiitokset Sirjalle ja muille häntä keskikesällä auttaneille. Eli Melinan sisarten ja Paltamonin välit eivät olekaan enää niin kylmät kuin mitä aiemmin on kerrottu? Myös monia muita arvovieraita nähtiin, mm. kauppias Bruno Silavikas perheineen, Dapivien edustajia ja useita muita. Myös "maineikas" Versten, tarkastajien tarkastaja oli paikan päällä, yhdessä kollegansa Katla Kalaton kanssa tarkastamassa "standardien toteutumista alueella". Tai jotain, ei noista niin tolkkua saanut. Arvohenkilöitä ja varakkaita henkilöitä siis nähtiin, paikallisten ja rahvaan jäsenten lisäksi.

Kauppiaitten vanavedessä oli ilmeisesti useitakin rosvoja ja varkaita liikkeellä. Eräs ryöväri sai päähänsä uhata Kaarlo Kempuraa ja yrittää ryöstää taverna, ei onnistunut ei. Mies päätyi tyrmään, ja vakavia haavoittumisia ei koettu, apupappi Turon olkapää meni tosin hetkiseksi sijoiltaan. Samaten joku maalaisrenki koetti vaania kulkijoita aseen kanssa, mutta pakeni tiehensä saatuaan jäljittäjiä peräänsä. Myös Tupru Eepos sai tavernatiellä kaksi ryöväriä kimppuunsa, mitä lie entisiä palkkasotureita olivat nuo. Tupru kuitenkin selvisi kahakasta hengissä, rosvot eivät. Nykyisin puhellaankin, että kumpi mahtanee sortua salamurhaajan tai muun päällekarkaajan temppuihin aiemmin, Tupru vai Paltamon. Kumpaakin vastaan on ilmeisesti isketty jo lukuisia kertoja, molemmat ovat selvinneet aina hengissä. On näemmä vaarallista olla ylipappi, tai kirjakauppias... Huhutaan, että Olyin kaupungin pelipöydissä olisi jo aloitettu vedonlyöntiä siitä, kumpi kuolee aiemmin, ja millä konstilla.

Saman tapahtumarikkaan päivän iltana tavernalle saapui myös täällä tuikituntematon ja äänekäs esiintyjäseurue. Seurueen mekkalaa ei kauaa kuunneltu, vaan heidät kolkattiin tai muuten iskettiin maahan ja retuutettiin taju kankaalla linnakkeelle. Myöhemmin saatiin kuulla, että seurue on läntisistä siirtokunnista lähtöisin ollut ilveilijä- ja esiintyjäryhmä, joka oli saapunut mainostamaan esityksiään, aikeena saada esiintymissopimus Kempuran kanssa. Ei siis syntynyt sopimusta, ja kolhittu seurue poistui linnakkeelta seuraavana päivänä tyrmistyksen vallassa.

Viime syksynä Elena Dapivi kävi siis Rajakatseessa ja esitti huolensa, että taivaalta on kadonnut tähti. Tavernassa pohdittiin syysiltana asiaa ja jotkut olivat sitä mieltä, että taivaalta kadonnut tähti on varastettu ja salakuljetettu jonnekin. Tähteä ei kuitenkaan ole löydetty. Miltähän tuollainen tähti näyttäisi oikein läheltä katsottuna, tuumasi Kempura ja paljonko siitä saisi rahaa pohti Savihaara myöhemmin syksyllä.

Vilhon kauppa-asema linnakkeella oli siis syksyyn mennessä valmistunut siinä määrin, että se saatettiin ottaa syksyllä ympärivuotiseen käyttöön. Talo onkin ollut läpi talven ainakin osin lämmitetty. Talolla on asunut Vilho ja tämän apulainen Juhani Viimakorva.

Eräänä pakkasaamuna Deinosanin killan edustajan Hellevin apulainen Efedriina oli lähtenyt liikkeelle pukeutuneena pöytäliinaan. Ilmeisesti hän ei oikein ollut tajunnut virhettään ennen kuin ihmiset alkoivat nauraa hänelle. Nolona hän palasi huoneeseensa. Efi on välillä vähän omituinen, ikään kuin ajatukset olisivat joskus ihan hajallaan...

Kempuran tavernan oveen syksyllä ostama lukko on varastettu. On se juu hölmöä jättää niinkin arvokas esine kuin lukko vartioimatta tavernan oveen tuolla tavalla. Lukotonta avainta Kaarlo on kantanut kaulassaan narussa kuin jotakin isompaakin aarretta, vaikka lukko on ollut kateissa jo pitkään.

Heljä Touhukas, Jaakon vaimo, on kadonnut. Liekö nainen viimein saanut tarpeekseen Honkalinnalaisista. Heljä synnytti syksyllä pojan ja katosi lopputalvesta. Äidin puuttuminen varmasti aiheuttaa ongelmia Honkalinnalla. Heljää on koetettu kyllä etsiä, tuloksetta.

Rajakatseessakin nähty Melinan sisarten jäsen Sirja Jaakontytär on saanut talvella Vuoriniityn temppelillä noviisin pappisvihkimyksen ja on nykyisin noviisipappi, joka toimii Melinan sisarten kanssa yhteistyössä. Samassa tilaisuudessa Vuoriniityn temppelillä sai varsinaisen pappisvihkimyksen ja virkanimityksen Serpentin apupapiksi Turo, jolla on siis nyt virallinen asema Rajakatseen linnakkeella Serpentin apupappina.

Turon saavuttua Vuoriniitystä takaisin Rajakatseeseen pappisvihkimyksensä saaneena pappi Serpent ja seriffi Maru Rysen pitivät hänelle pienet juhlat. Paikalla oli talollisia, torppareita ja muuta väkeä Rajakatseesta. Tarjoilut eivät olleet ihan yhtä runsaat kuin keskitalven juhlassa, mutta kyllä sitä väki taas juovuksissa tuntui olevan.

Juhlissa Serpent piti puheen ja sitten Maru. Linnanherra Wilhard myös halusi pitää puheen ja ihmetteli, miksi sotamies Maru pitää täällä puheita ja vieläpä ennen häntä. Seriffi Kalpakäsi Ällisköä olisi Wilhard halunnut tavata, kuulemma metsässä liikkuu isoja satiaisia ja Wilhard haluaisi sellaisen itselleen. Kuuntelijoilla oli hauskaa, mutta kukaan ei tohtinut ihan ääneen nauraa retkottaa. Puheiden jälkeen syötiin ja juotiin, rengit painivat pihalla ja kurasivat vaatteitaan. Jostakin olivat saaneet taas uuttamisnestettä, useampikin renki oli ihan tuiterissa ja sammuivat kuka minnekin.

Turolle järjestettyjen juhlien jälkeen löytyi aamulla aliupseeri Alpon tytär Kerttu (18 vuotta, EPH) sotamies Possen (EPH) kanssa samasta vuoteesta parakeilta viltin alta. Tytöllä oli sentään jotakin kevyttä vaatetta päällä, mutta iso meteli tästä tuli. Posse lähti heti putkaan, Alpo ei kysellyt mitään, pää punaisena pauhasi parakeilla, taisi mennä vähän iskälläkin tilanne yli sietokyvyn. Posse selitti, että ei oikein muistanut mitä oli tapahtunut, mutta tyttö oli ollut ihan tuiskeessa ja sammunut, niinpä Posse päätti lämmittää tätä yön yli. Huono ajatus sanoi Alpo. Epäilys on, että Kerttu oli ottanut uuttamisnestettä ja sammunut, alkoholiin kun on täysin tottumaton. Ilmeisesti kukaan ei kuitenkaan ollut käyttänyt tilannetta hyväkseen ja raiskannut Kerttua. Ainakaan tällaisesta ei ole tullut syytöksiä.

Ilmeisesti uuttamisnestettä myy joku nohvatovilainen kulkukauppias Rajakatseessa. Vilho on ainakin vannonut, että häneltä ei rengeille heru pisaraakaan mihinkään hintaan.

Syksyllä Rajakatseeseen saapunut outo naispuolinen menninkäinen tai mikä lie peikko, olikin ilmeisesti ihan ihmisnainen kuitenkin, tosin hyvin outo sellainen. Elää ja käyttäytyy kuin metsän elävä, ei puhu mitään ymmärrettävää kieltä, murisee ja kiljahtelee vain. Nainen on sijoitettu Rajakatseen naisparantolaan, vai vankilako se on.

Savihaara on saanut takaisin vanhan tehtävänsä linnakkeen sikalanhoitajana. Kuuluu Savihaara nukkuneenkin sikalassa pakkasilla, siltä tuo sitten haiseekin. Miksiköhän Savihaara ei ole Honkalinnalla kaikkia öitään, olisiko tullut riitaa...

Melinan sisaret ovat saaneet Rajakatseen naisparantolan yhteydestä pienen varastotilan käyttöönsä. Parantola ja Melinan sisaret kuuluvat tekevän yhteistyötä muutenkin mm. Melinan sisaret aina välillä ulkoiluttavat tiettyjä luotettuja parantolan asukkeja / vankeja.

Rajakatseen parantola on saanut kaksi torppaa. Näiden tarkoitus on pitää parantolaa ruokittuna ja huollettuna, ettei kaikkea ruokaa tarvitse tuoda muualta ja ostaa rahalla. Torpille haetaan edelleen työväkeä, mm. Petterin käsipuoli renki Justus kuuluu saaneen paikan toiselta näistä torpista. Torppien varsinaiset torpparit ovat myös auki edelleen. Torpilla on siis toistaiseksi vain muutama renki hommia aloittelemassa. Torppien pienet päärakennukset on pystyssä, jotakin lisämökkiä varmasti kesän mittaan pystyyn laitetaan, kuten yhteissaunaa näille kahdelle torpalle, karjasuojaa jne. Karja varmaan tulee temppelin puolesta sinne huollettavaksi.

Torpille tuotiin kymmenisen kanaa noin alkuun. Kaikki kanat olivat eräänä yönä kadonneet molemmilta torpilta. Joku varas, kuka tai mikä lienee, oli niihin iskenyt. Huono juttu, ei kannattaisi tuoda eläimiä ennen kuin on kunnon karjasuoja olemassa ja pihapiiri aidattu. Myöskään koiria ei vielä torpilla ollut, eli ihan huonosti oli hoidettu tämä kohta hommia.

Viima ja tämän aviomies Anselmi Seinäpuro ovat asettuneet Vuoriniittyyn, missä Anselmi on Vuoriniityn kaartissa sotilaana nykyään. Aviopari lienee saanut lapsenkin.

Partioidessaan linnakkeen lähimetsiä, sotilas Arne Turmaanpoika oli lasketellessaan katkaissut suksensa, molemmat kerralla. Aika noloa näinkin kokeneelta hiihtelijältä.

Tavernalla on ollut Melinan sisarien pitämä lukupiiri syksyllä ja nyt keväällä muutaman kerran. Tämän tarkoitus on opettaa lukutaitoa ja muutenkin sivistää väkeä. Paikalla on ollut muutamia lapsia, mutta muuten innostus ei ole ollut kovin suurta. Talven ajan Melinan sisarten Rajakatseen pyhäkkö on ollut suljettuna, kuten oli talven suljettuna toki tavernakin.

Kauppias Vilho on tuonut poikansa ja appiukkonsa Rajakatseeseen asustelemaan varastolle. Poika on 11-vuotias.

Hartta ja Naali ovat kuulemma kevättalvella ottaneet kiinni jonkin vakoojan tavernalta. Vakoilija kuoli kiinniotossa, no - se on Rajakatseessa ollut aika lailla sääntö eikä poikkeus. Vakoilija oli kuulemma suuri kuin järkäle, ainakin Savihaara väittää niin, nähtyään ruumiin linnakkeella. Vakoilija haudattiin Rajakatseen uudelle hautuumaalle, kukaan ei tunnustanut ruumista omakseen, joten sitä ei kukaan halunnut hakea poiskaan.

Vakoilijahan tuo iso mies siis oli, joka tavernan saunalla kiinni jäi. Seriffi määräsi apulaisseriffi Alpon tutkimaan tuota vakoilujuttua. Eli siis jos on jotakin vakoiluun viittaavaa havaintoa, niin Alpolle tietoa siitä.

Vanhempi sotilas Antero Aamumies on päässyt eläkkeelle sotilaan hommasta. Hän lienee nykyään Vuoriniityssä isoisänä vahtimassa isoa lastenlasten katrasta.

Alkutalvesta aliupseeri Gabriel piti kovatahtisia koulutustilaisuuksia sotilaille, mutta ne jäivät sitten talven tultua.

Metsäläisten keskuudessa on kuulemma ollut joku yhteenotto kahden heimon välillä. Ei näistä metsäläisten kahinoista niin paljoa täällä tiedetä.

Myös paltamonisteja huhutaan kulkevan aina ajoittain edelleen, niin Vuoriniityn maakunnassa ja kaupungissa kuin sitten ihan näillä lähiseuduillakin. Mm. Tiltu-Liina on innokas, mutta ei liene kovin vaarallinen, kai. Yhteenottoja paltamonistien ja maalaisten välillä ei tiedetä tapahtuneen ainakaan näillä main, eli täällä ei ole ketään pamputettu hetkeen. Silti sietänee varoa...

Taverna Vanha Pipari avataan jälleen talven jälkeen ja Kempura pitää tänään avajaispäivänä tavernallaan kevättalkoot vuotuiseen tapaansa. Monenlaisia hommia lienee tarjolla.






2. Huhuja muualta maailmalta

Uuttamisnesteen käyttö on kasvanut tavallisen kansan parissa niin Nohvatovissa kuin Mahtivuoressakin, Mahtivuoressa enemmän, koska Nohvatovissa Zada-papisto valvoo asiaa paljon jyrkemmin kuin Derecas-papisto Mahtivuoressa. Asiaan on liittynyt myös monenlaisia lieveilmiöitä. On ollut tappeluita, raiskauksia, hankeen nukahtamisia jne. vaikka sanottakoon toki, että on väki osannut tämän kaiken ilman uuttamisnestettäkin. Kuluneelta talvelta synkin tapaus todistettavasti uuttamistesteen parissa lienee Vuoriniityn kaupungista, missä uuttamistestettä juotuaan mies oli tappanut kaverinsa puukolla. Tuomio teosta oli hirttotuomio, vaikka normaalisti puukottaja olikin rauhallinen mukava mies. Viesti koko kansalle, että kännissä heiluminen ei ole lieventävä asianhaara, tappo on tappo, eikä sitä voi painaa villaisella, koska on ollut uuttamisnesteen hulluksi tekemä. Monia uuttamisnesteen hulluksi tekemiä tai hankeen sammuneita on seriffin säilössä ollut pitkin talvea, tosin on siellä aina kännirähisijöitä ollut ennenkin ilman uuttamisnestettäkin.

Derecas-lähettiläs Otviz on ilmaissut huolensa uuttamisnesteen juopottelua kohtaan. Otviz on väläyttänyt myös mahdollisuutta, että koko neste kielletään tavalliselta kansalta ja pelkästään rajataan sen käyttö papiston ja Deinosan-killan sisäiseen käyttöön. Otviz jätti asian mainitsematta, mutta toki herrat on kuitenkin aina asia erikseen, mikä taas aiheuttaa ongelman, koska Kempura on herra Kisto, joten häneltä ei uuttamisnesteen käyttöä saa evättyä sitten mitenkään. Myös eteläisessä Mahtivuoressa on papiston piirissä keskusteltu uuttamisnesteen aiheuttamista ongelmista. Keskustelussa on kuulemma etsitty syyllisiä, eli kenen vika on, että tavallinen kansa on oppinut juopottelemaan tätä uuttamisnestettä. Vika ei liene kenenkään ainakaan yksin, eikä varsinaisesti papiston piirissä ole ollut mitään kovin suuria tekoja näköpiirissä.

Paltamonin leirissa Rantatörmällä kuuluu pidetyn palopuheita Rajakatseessa olevan uuttamisnestelaitteen tuhoamiseksi, koska tuo turmelluksen laite vain kylvää moraalittomuutta ja ongelmia. Myös Vuoriniityn temppelissä tosiaan on pohdittu ääneen, että mitä laitteelle pitäisi tehdä. Toistaiseksi laite saa toimia tiukkojen ehtojen ja sopimusten alaisena, mitä on herra Kiston ja temppelin välillä tehty. Asian hoitaja on käytännössä kauppias Vilho.

Elena Dapivi kuuluu ostaneen toisen laivan. Leskirouva tuntuu vauraustuvan päivä päivältä.

Vuoriniityn ruhtinas Geofrius kuuluu olevan kovasti harmissaan syksyllä Rajakatseessa pahoinpidellyksi tulleen esiintyjäryhmän puolesta. Geofrius ei ole tehnyt mitään todellista asian eteen, mutta kuuluu pitäneen kartanollaan puheen esiintyvien taiteilijoiden turvallisuuden puolesta. Samaten useat esiintyjät, soittelijat ja viihdemaakarit ovat todenneet ääneen, että ei sinne rajaseudulle Rajakatseeseen uskalla mennä, voi tulla kolkatuksi, ellei peräti henki mene.

Vuoriniityn ja Vardakovin maakunnissa on syntynyt alkuvuodesta tavallista vähemmän lapsia kuin yleensä. Tuo tuskin on vielä niin kovin vakavaa, mutta huhuja on jo siitäkin, että tämä olisi seurausta jostakin kirouksesta, joka olisi koko alueen yllä. Mm. viime kesänä Rajakatseessa kulkeneen Punaisen Kuun Karnevaalin huhutaan olevan syypää tähän lapsettomuuteen. Tiedä sitten, onhan noita lapsia tietysti syntynyt, mutta vähemmän kuin joskus aiemmin.

Viime vuonna lasta odottaneen Jessican osalta on puolestaan Koskalan kartanolta vahvistettu, että Jessica sai keskenmenon syksyllä. Tämä harmittaa varmasti sekä Jessicaa että tämän aviomiestä, Fredrik Koskalaa.

Nohvatovin uusi kuningatar on sangen kiinnostuneen oloinen paikallisista tarinoista ja valtion historiasta. Kuuleman mukaan kuningatar on lähettänytkin kierteleviä kirjureita tallentamaan Nohvatovin ja rajaseudun tarinoita ja tapahtumia. Tapahtumathan löytyvät kyllä, mutta kansan suusta suuhun kiertävät tarinat ovat asia erikseen. Mitäköhän tuo niillä? Joku juoni tässä on oltava takana, koska miksi aatelisia moiset kiinnostaisivat.

Vardakovin maakunnan johtoa on käynyt Nohvatovissa neuvottelemassa verotuksen oikeudenmukaisuudesta, ainakin mikäli huhuja on uskominen. Vardakov tuottaa suuren osan koko valtakunnan tuloista, koska voimakivikaivoksia Vardakovissa paljon on, ja näinollen myös maksaa suurimman osan veroista, joita kruunu kerää. Maakunnassa tämä on varsin epäoikeudenmukaisena koettu.

Kevään aikana loputkin siirtokuntasotiin värvätyistä ja nostoväkeen nostetuista nohvatovilaisista miehistä on palautettu työmailleen. Palkkasotilaat ovat palkkansa saaneet ja näiden poistumista on jopa hieman valvottu. Palkkasotilaita tosin paljoa ei käytetty, joten tämä ei oikein missään näkynyt. Joutilaille sotilaille osoitettiin asemapaikat ja linnakkeiden vahvuuteen sodan ajaksi nostetut nostomiehet on osoitettu töihin pelloille tai kaivoksille. Näin liki kaikille on saatu töitä.

Meriliikenne meren taakse läntisiin siirtokuntiin on vasta alkamassa jälleen talven jäljiltä, eli läntisistä siirtokunnista ei ole kuultu vielä uutisia tai huhuja.

Viime vuoden loppukesällä etelässä löytyi suuri aarre, ilmeisesti nyt taasen pahamaineisen Eemeli Hukanpään aikoinaan kätkemä. Vanhan tavernan alta kaivettiin kuulemma ruukkutolkulla hopeaa, voimakiviä ja väkeviksi loihdittuja aseita. Kyseessä on ilmeisesti tuon muinaisen rosvoritarin saalis. Deinosan-kilta on kuulemma vaatinut aarretta omakseen, mutta ritarin perillinen, maaherra Urho Hukanpää on esittänyt todisteita kuninkaallisesta armahduksesta, joka takaa Eemelin omaisuuden suvulle. Kiista aarteesta ja sen kohtalosta jatkuu yhä kuninkaan hovissa.

Aarre teki Urho Hukanpäästä yhdessä yössä etelän tavoitelluimman poikamies-aatelisen. Kilpailu emännän paikasta uusrikkaassa suvussa päättyi kuitenkin nopeasti ja uusi Hukanmaan rouva on Ilona, Pyökkitornin vapaaherran tytär.

Suomurajan pääkaupungista on myös tullut tieto, että pappi Savupuu, Ishacan miekka-järjestön kaappaama pappi ja tämän noviisi on vapautettu vankeudestaan. Ilmeisesti eteläistä maltillista papistoa edustava pappi sai neuvoteltua vapautuksen verettömästi. Pappisneuvoston kokouksessa pappisneuvokset Masula ja Suolakivi kiittelivät vuolaasti tätä nimettömäksi jäänyttä pappia.

Etelässä on myös papiston ja maallisten auktoriteettien yhteistyöllä pidätetty joukko rikollisia. Koronkiskontaan syyllistyneet konnat pidätettiin temppelin saamien tietojen perusteella. Yhtenä osana syytöksiä oli myös Ishacan miekan rahoittaminen.

Mahtivuoren kuninkaan nuoremman tyttären ja ruhtinas Simoniden pojan perhe odottavat keväällä iloista perhetapahtumaa. Uusi
lapsi olisi isänsä jälkeen seuraava perimysjärjestyksessä Hajavirstan maakunnan valtaistuimelle.

Nohvatovin puolella Bokeajärveä on palanut korjausten alla ollut rakennus. Vanha, hylätty vartiotorni paloi talvella, ilmeisesti ilman kuolemantapauksia.

Samalla alueella on liikkunut myös paha vatsatauti, syypääksi
luullaan majatalossa tapahtunutta virhettä, jossa juomien joukkoon eksyi nohvatovilaisia viinejä.

Hurjaviinin kaupungissa muurien sisällä olevan maan hinta on noussut huimasti, mikä on johtanut kerrosrakentamiseen. Moniin taloihin on lisätty uusi kerros edellisen päälle. Viime syksynä kävi kuitenkin niin, että yksi jo viisikerroksiseksi ehättänyt talo sortui ja hautasi alleen kymmeniä ihmisiä ja viitisen ihmistä ilmeisesti sai surmansa onnettomuudessa. Tapaus on herättänyt keskustelua aina Hurjaviiniä hallitsevia kaupungin porvareita myöten, että rakentamisessa täytyy olla jotakin pelisääntöjä.






Avioitumisohjeet:

-On yleisenä käytäntönä, että mies ja nainen voivat avioitua keskenään nopeallakin varoitusajalla. Tällöin pari hakeutuu papin luokse ja puheille, joka näiden kanssa keskusteltuaan ja aviollisen esteettömyyden todettuaan voi vihkiä parin yhteen. Vihkiminen voi olla yksityisempi tapahtuma, tai sitten julkinen tapahtuma, jota väkijoukko voi yhdessä seurata ja juhlistaa. Usein avioitumista juhlistetaan viettämällä myös varsinaiset häät, jotka yleensä vietetään vihkimisen jälkeen. Häät ovat siis suuri tapahtuma, joihin osallistuu väkeä kummankin osapuolen suvusta ja tuttavapiiristä. Häiden vietto on yleistä, mutta ei aina välttämätöntä, ja erityisesti vakavaraisille ja rikkaille suvuille häät ovat tärkeä tapahtuma. Vähävaraisemmat ja muutkin henkilöt saattavat toisinaan jättää häät väliinkin ja tyytyä pelkkään papin vihkimiseen ilman suuria juhlallisuuksia. Jotta avioliitto saa lainvoiman, pitää siitä tulla merkintä papin suureen kirjaan. Rajakatseessa papinvirkaa pitää tällä hetkellä Serpent ja tämän apulainen Turo. Jojopan voi vihkiä nohvatovilaisten avioliittoja, samaten Jojopanin apulainen pappi Aoru.


Kaksintaistelu-ohjeet:

-Yleiset ohjeet kaksintaistelua silmällä pitäen. Laki sanoo seuraavaa: Mies voi haastaa kaksintaisteluun toisen miehen, mikäli (huom. naiset ja lapset siis eivät kaksintaistele koskaan) a) on hyvä syy b) haastettu ei ole esim. raajarikko, sokea tms. heiveröinen c) haastettu tai haastaja ei voi olla pappi, kuninkaan virkamies tai lähettiläs d) aatelista ei alempiarvoinen voi haastaa kaksintaisteluun. Laki ei käytännössä sano muuta. Lisäksi muutamia käytännön sanelemia juttuja: Kaksintaisteluun kelpaa hienosti syyksi esim. sanallinen kunnianloukkaus. Mikäli joku on esim. saattanut neidon raskaaksi häpeällisesti ja ei suostu avioliittoon neidon kanssa, niin tällöin neidon sukulaisten olisi jopa velvollisuus kaksintaisteluun haastaa. Kaksintaistelusta pakeneminen on luonnollisesti iso häpeä ja lopun ikäänsä saa kantaa pelkurin mainetta. Lisäksi ei olisi mahdotonta, että haastaja katsoisi oikeudekseen tappaa tavattaessa paennut pelkuri. Varakkaalla väellä on tapana käyttää kaksintaisteluissa esitaistelijoita, etenkin jos varakkaan on haastanut vähävaraisempi ja alempiarvoisempi mies.


Kielistä:

-Mahtivuoren kieltä mallinnetaan pelissä suomella, hurjaviiniä taas englannilla. Kaikki pelihahmot osaavat mahtivuorta, ellei hahmoselosteessa toisin ilmoiteta. Hurjaviinin kieltä hahmot osaavat vain, jos asiasta on hahmoselosteessa erikseen mainittu.

-Nohvatovin kieltä mallinnetaan ruotsilla, mutta erityisesti Vardakovin maakunnassa puhutaan yleisesti mahtivuorta, vaikka Vardakov Nohvatovin osa onkin. Hahmo osaa nohvatovia vain, jos hahmoselosteessa on asiasta erikseen mainittu.


Muuta:

-Naisen vaatetukseen kuuluu hame eikä housut normaalisti. Jos jollakin naisella on housut, vaikka hänen työtehtävänsä ei selkeästi housuja vaadi, niin naisen pukeutumista voi julkisesti paheksua (jos siltä tuntuu) tai hänelle huomauttaa asiasta (siis pelissä hahmona) tms. On joitakin hahmoja, joiden pukeutumiseen työn vuoksi saattaa kuulua housut.