Rajawiki

Huhut:RajakatseLXXIV




HUHUJA PELIIN RAJAKATSE 74: UHKA VAI MAHDOLLISUUS?




Edellisen pelin eli viime huhtikuun pelin huhupakettiin voi tutustua osoitteessa:

http://rajakatsefantasia.fi/rajawiki/?Rajawiki=Huhut:RajakatseLXXIII

Noidenkin huhujen vilkaisu on kannattavaa, jos niihin ei ole vielä aiemmin tutustunut.



Rajakatseen maatiloista:

Ennen peliä lähetetään nähtäväksi myös listaus Rajakatseen alueen maatiloista. Listassa luetellaan kaikki Rajakatseen alueen tiedossa olevat maatilat. Jos pelaa muualta tulevaa hahmoa, tuon hahmon ei tarvitse olla Rajakatseen maatiloista niin perillä.



1. Lähialueiden ja Vuoriniityn maakunnan huhuja:

Rajakatseen linnanherra Wilhard on edelleen seniili, mutta muutoin hyvissä voimissa. Viimeksi tämä yritti haastaa lähettiläs pappi Jojopanin kaksintaisteluun käyttäen sotasankarin tikaria. Mies kuitenkin saatiin uskomaan, ettei nyt eletä vuotta 449, vaan vuotta 477. Onneksi kyseessä oli lähettiläs Jojopan, eikä esimerkiksi diplomaattikirjeen saanut Armas Jaama.

Taverna Vanhan Piparin avajaisten aikaan tuli keväällä tavernalle kaksi metsäläistä, joista toinen varsin kaukaa. Ei se edes ihmisten kieltä paljoa puhunut. Toinen kyllä paremmin. Metsäläiset kertoivat iiviläisten leiristä kauempana. Olivat kuulemma metsäläisiä kiusanneet. No... se ei välttämättä tuomittavaa ole, mutta iiviläisyys senkin edestä.

Paikalla tavernalla ollut pappi Titus järjesti retken tuonne metsäläisalueelle ja toden totta, sieltä huhujen mukaan löytyi iiviläisten leiri, jossa myös majaili pappi Halvar. Tätä miestä syytetään laajasta orjakaupasta sekä Mahtivuoren, että Nohvatovin puolella. Pappi Titus sai miehen kiinni ja toimitti muutaman muun vangin kanssa Vuoriniityn temppelille. Julkinen mestaus siis kohtapuolin lienee tiedossa.

Hyökkäyksessä iiviläisten leiriin kuuleman mukaan haavoittui ja vammautui lukuisia sotilaita ja maallikkosotureita. Muutamia jopa kuoli. Kova kahakka siellä on käyty... huhhuh. Kirottujakin oli kuulemma pilvin pimein ja myös kävelevät kuolleet hyökkäsivät retkuetta vastaan. Huhutaankin, että kyseessä lienee ollut suurimpia aseellisia kahakoita Mahtivuoren valtakunnassa ainakin näin muutaman vuoden sisällä.

Rajakatseen linnakkeen seppä Armas "Tenukupu" on painanut pajalla töitä ahkeraan. Onneksi ei sentään yöaikaan, mutta missä välissä mies ehtii kotona olla? Pyykkäri Miina tiesi kertoa, että suhteessa on ongelmia. Kenties Vasamanpojan mieskunnon ongelmat ovat tarttuvaa lajia.

Bardi Vidas Baltaros on kuulemma palannut maisemiin. Ottakaa aseet esille ja piilottakaa tyttärenne, miehen ympärillä tuppaa sattumaan ja tapahtumaan. Sen sijaan Martorelli ei liene nyt liikkeellä täällä, eli vaimoja ei tarvinne vahtia...

Honkalinnassa varmaan tarvittaisiin timpuria. Kamala narina kuuluu lattioista jatkuvalla syötöllä, ainakin Kempuran mukaan. Ajoittain kuulemma narina kuuluu, vaikka Kempura olisi itse tavernalla.

Soturi Akseli ?Aivoitus? on kuulemma mennyt naimisiin. Joku pika-avioliitto kyseessä varmaan oli, koska nainen järjestyi varsin vauhdikkaasti. Naista ei kukaan ole nähnyt, mutta Iida-Lotta tämä nimeltään kuulemma on. Jotenkin Vilhon kautta se on järjestynyt huhujen mukaan. Ei kai Vilho kauppaa myös ?seuralaisia? tai naisia avioliittoon muiden tuotteidensa ohella?

Osa ihmisistä on varsin näreissään, koska Akseli tällaisen pikaliiton on solminut, eikä minkäänlaisia hääkekkereitä ole järjestänyt.

Kauppias Vilhon apumies Juhani ?Viimakorva? sen sijaan järjestää hääkekkerit. Viimakorva on tänään menossa vihille morsiamensa Sara Neryn kanssa. Ei näiden heilastelusta edes linnakkeen pyykkäri Miina mitään etukäteen tiennyt, joten olisikohan syy jossain ihan muualla... ei kai sitä ainakaan mitään haureutta ole harrastettu...

?Viimakorva? on luvannut tavernalle tänään tuleville jonkinlaista pientä kestitystä juhlan kunniaksi. Vilho on kuulemma käyttänyt hieman suhteitaan saadakseen Juhanin kulut pysymään paremmin aisoissa.

Kuuleman mukaan Vuoriniityssä on löydetty iso läjä ?haarniskoja?. Laatikon omistajaa ei tiedetä, mutta papisto muistuttaa, ettei tällainen ole lainkaan soveliasta ja sellaisen käytöstä voidaan helposti sakkoja ja häpeärangaistus tuomita.

Lapsia on syntynyt keväällä maakunnassa kovin vähän. Pitäisikö huolestua?

Talvi on viimein taittunut ja kesä koittaa. Savihaaran ympärillä jo kesän ensimmäiset kärpäset ovat tovin lennelleet. Liekkö sikalatyöllä osuutta asiaan.

Kempuran mukaan kesästä tulee lämmin ja mukava. Sirkusta ei keskikesäksi ole tilattu. Varsin kallella kypärin on mies edellisen keskikesän jäljiltä ollut. Lohduttamista tuo tuntuu kovin kaipaavan ja ottaa Punaisen Kuun Karnevaalin teot osin omalle kontolleen.

Linnakkeella toimivan kauppa-aseman omistaja Vilho on saanut linnakkeelle lähetyksen öljyjä ja parfyymejä, ja nyt tuoksahtaa ainakin itse kauppias.

Melinan sisaret ovat jatkaneet toimintaansa Melinan sisarten pyhäköllä. Pyhäkölle ovat edelleen tervetulleita kaikki apua tarvitsevat sekä hengellisistä asioista kiinnostuneet. Myös lukutaitoa siellä opetetaan, jos kiinnostuneita löytyy.

Rajakatseen linnakkeelle etsittiin keväällä uutta tiskaria. ?Maito? Maisaa jäivät sotilaat kaipaamaan. Lohdutuksena ikävään lienee se, että linnakkeelle saapui äskettäin uusi tiskaajapiika. Kuulemma nuori ja hyvännäköinen, mutta kuitenkin riuska ja toimelias, ei mikään hento tyttönen. Tiskarin nimi on Pihi-Liisa, mistä lienee saanut moisen lempinimen? Olisiko säästeliäs veden käytössä? Sotilailla ainakin riittää jutun juurta...

Savihaara on vielä toistaiseksi saanut pitää työnsä sikalassa. Ei ole mies vielä ainakaan jäänyt kiinni sikojen ruuan kähveltämisestä ja syömisestä.

Linnakkeella on järjestetty ylimääräisiä harjoituksia viime aikoina. Kuuleman mukaan aliupseeristo on ollut varsin tyytymätön miehistön toimintaan. Ainakin Gabriel veti nauriin nokkaan, kun tavernan avajaisten aikaan ei sotilaita tavernalla näkynyt vartiotupaa huoltamassa. Alpolla lienee ihan muut syyt. Ettei vain sotamies Possen ja Alpon tyttären Kertun tapaus talvelta edelleen kaihertaisi.

Maalaisisäntä Jurkama on ollut varsin vaisu viime aikoina... mitähän mies suunnittelee?

Pohjatuulen linnakkeen tienoilla on kevään aikana käynyt niin kova tuuli, että eräs isäntä on väittänyt kaloja sataneen muutamia kappaleita talon pihalle. Liekkö vain käynyt salakalastamassa tai ollut vain päissään, kun tarinan on keksinyt.

Vilho on luvannut palkkion, mikäli joku hänelle kertoo, kuka on tämä nohvatovilainen kauppias, joka on myynyt uuttamisnestettä maalaisille. Tavernan avajaisissa renki Justus heilui ympäripäissään uutejuomasta. Koittipa tuo miekalla ja pampulla muita huitoa, mutta tässä ei onnistunut. Tulos oli Akselin miekan isku Justuksen selkään ja kuuma rauta haavaan tämän jälkeen. Jälkimmäinen ei tosin enää vahingoittamistarkoituksessa ollut.

Tavernan avajaisissa tapahtui muutenkin kummia. Viestiä tuoneet metsäläiset pääsivät Kempuran ?kutsumina? nuotiolle ja joku vieläpä toisen niistä vei saunaa ihmettelemään. Huhutaan, että sauna olisi seuraavaksi poltettava, että syöpäläiset eivät ihmisiin pääse tarttumaan. Mitä lie tauteja kantavatkaan...

Derecas-papiston omistamalla Rajakatseen hoitokodilla / parantolalla on nykyisin kaksi torppaa, jotka vastaavat osin parantolan ylläpidosta. Parantolan torppien pitäjät ovat Kaaleppi Kaljupää ja Pentti Vilkasjalka. Eikös se keväällä tavernalla mekastanut Justus ole töissä jommalla kummalla noista torpista?

Taveraisäntä Kaarlo Kempura aloittelee uutta kirjaa, joka kertoo viineistä. Näin ainakin kerrotaan miehen puhuneen, mutta kukapa tuota tietää... kohti kohtuutta ollut matkalla ja lipsauttanut salaisuuden, vaiko vain sanahelinää.

Vilho järjestää keskikesän juhlan aattona tavernalla ison rahan Backgammonkisat. Pääsymaksu on kuulemma 400 kuparirahaa. Savihaarakin aikoo kuulemma osallistua. Osallistujia odotetaan kauempaakin, kilpailua on kuulemma mainostettu laajemminkin. Kaarlo aikoo järjestää samaisena päivänä perinteiseksi käyneen keskikesän kilpailun, joka tänä vuonna on aarteenkätkentäkisa.



2. Huhuja muualta:

Tähdenlentoja on näkynyt viime aikoina kevätöisin jonkin verran. Hurjimmat tietävät sen tarkoittavan epävakaita aikoja ja jopa sotaa. Ei kai Nohvatovissa taas ala kuohua ja siellä suunnitella uutta sotaa? Rajalla tullikiistat kuitenkin ovat jälleen laantuneet, jos tosin salakuljettajia lienee liikkeellä.

Suomurajassa on hirtetty kaksi miestä syytettynä kaaoslähteilystä. Väitetään, että näillä miehillä on ollut suhde keskenään, lukuisiin naisiin ja erinäisiin eläimiin. Hyi hitto. Naiset kyllä ymmärtää, jos on terve nuori mies kyseessä, mutta kun huhut kertovat kaikenlaisista pervoiluista myös miesten kanssa, on asia melko selvä. Miehet Hajavirstssa pidätettiin toistensa kanssa itse teossa, mutta monimutkaisen tilanteen takia toimitettiin nämä Suomurajan temppeliin, kertovat juorut.

Nohvatovin uusi kuningatar on sangen kiinnostuneen oloinen paikallisista tarinoista ja valtakunnan historiasta. Kuuleman mukaan kuningatar on lähettänytkin kierteleviä kirjureita tallentamaan Nohvatovin ja rajaseudun tarinoita ja tapahtumia. Tapahtumathan löytyvät kyllä, mutta kansan suusta suuhun kiertävät tarinat ovat asia erikseen. Mitäköhän tuo niillä? Joku juoni tässä on oltava takana, koska miksi aatelisia moiset kiinnostaisivat.

Vardakovin maakunnan johtoa on käynyt Nohvatovissa neuvottelemassa verotuksen oikeudenmukaisuudesta, ainakin mikäli huhuja on uskominen. Vardakov tuottaa suuren osan koko valtakunnan tuloista, koska voimakivikaivoksia Vardakovissa paljon on, ja näin ollen myös maksaa suurimman osan veroista, joita kruunu kerää. Maakunnassa tämä on varsin epäoikeudenmukaisena koettu.

Kevään aikana loputkin siirtokuntasotiin värvätyistä ja nostoväkeen nostetuista miehistä on palautettu työmailleen. Palkkasotilaat ovat palkkansa saaneet ja näiden poistumista on jopa hieman valvottu. Palkkasotilaita tosin paljoa ei käytetty, joten tämä ei oikein missään näkynyt. Joutilaille sotilaille osoitettiin asemapaikat ja linnakkeiden vahvuuteen sodan ajaksi nostetut nostomiehet on osoitettu töihin pelloille tai kaivoksille. Näin liki kaikille on saatu töitä.

Vardakovissa on hirtetty kaksi miestä, jotka uuttamisnesteestä kännin vetäneinä olivat puukottaneet tavallisia kansalaisia. Zada-papiston mukaan humala ei ole syy välttää tuomiota.

Myös kaksi uutejuomakauppiasta on Vardakovissa saatu kiinni. Toinen näistä tuomittiin 10 vuodeksi pakkotyöhön ja toinen, joka edellisille miehille oli juomaa myynyt, tuomittiin heidän kanssaan hirtettäväksi osallisuudesta henkirikoksiin.

Sotavelho Armas Jaama on kuuleman mukaan edelleen äkäinen kusipää. Mies onnistui ilmeisesti tölväisemään tuoretta kuningatarta aika pahasti, mutta homma painettiin pian villasella, eikä kuningatar siitä ollut moksiskaan. Ehkä.

Romannedien tekosia ja kytköksiä pappi Halvarin toimintaan tutkitaan edelleen, etenkin nyt uusien tietojen valossa.

Mahtivuoren pääkaupungissa Suomurajassa on Eemeli Hukanpään perikunnan ja Deinosan-killan oikeuskiista kuolleen rosvoritarin aarteesta päättynyt nöyryyttävästi jalokivikillan häviöön. Kuningas päätti kiistan vapaaherra Urho Hukanpään hyväksi. Hukanpään herrasta tuli kuninkaan päätöksen myötä huomattavan varakas.

Kuninkaan hovin ja Deinosankillan välit ovat olleet muutenkin koetuksella, taas. Etelän kiltamestarit estivät pohjoisesta lähetetyn hovivelhon nimityksen vetoamalla mestareiden määrän vääristymiseen. Nyt kuningaskunta on ilman virallista hovivelhoa, vaikkakin pohjoisesta lähetetty killan noviisi majaileekin velhonkammiossa, mutta ilman mestarin arvoa, joka virkaan vaadittaisiin.

Hajavirstan kaupungissa on jäänyt kiinni joukko salakuljettajia ja väärentäjiä. Rikolliset olivat myyneet halpaa nohvatovilaista 'viiniä' hurjaviiniläisenä laatutavarana. Kaupunkilaiset vaativat kaupungintuomarilta syyllisille kuulemma kuolemantuomiota, kyseessähän oli selvä myrkytysoperaatio.

Edellämainitun takia Mahtivuoressa on paikoin suhtauduttu epäilevästi hurjaviiniläisiin viineihin. Vaikuttaako tämä lopulta Kempurankin maineeseen? Toisaalta eipä noita viinejä oikein muualtakaan paljoa saa kuin meren takaa Hurjaviinistä...

Meren takaisista läntisistä siirtokunnista ei ole kantautunut isoja uutisia, siellä on edelleenkin melko rauhallista. Kerrotaan myös, että Ivana Vagemor ja Simoniden edustaja Alanto ovat molemmat sairastelleet, ja molemmathan ovat siis jo keski-iän ylittäneitä miehiä. Uuden Vardakovin valtias, sotavelho Ivana Vagemor onkin huhujen mukaan luopumassa miekastaan. Miten tämä vaikuttaa sotavelhojen killan sisäisiin valtasuhteisiin, on arvoitus vielä. Simonidi Alannolla puolestaan ei ole lapsia, eli Nannolan johtajuus ei periydy, vaan siirtyy jälleen Simonidien päätettäväksi, jahka Alanto jättää asemansa.






Avioitumisohjeet:

-On yleisenä käytäntönä, että mies ja nainen voivat avioitua keskenään nopeallakin varoitusajalla. Tällöin pari hakeutuu papin luokse ja puheille, joka näiden kanssa keskusteltuaan ja aviollisen esteettömyyden todettuaan voi vihkiä parin yhteen. Vihkiminen voi olla yksityisempi tapahtuma, tai sitten julkinen tapahtuma, jota väkijoukko voi yhdessä seurata ja juhlistaa. Usein avioitumista juhlistetaan viettämällä myös varsinaiset häät, jotka yleensä vietetään vihkimisen jälkeen. Häät ovat siis suuri tapahtuma, joihin osallistuu väkeä kummankin osapuolen suvusta ja tuttavapiiristä. Häiden vietto on yleistä, mutta ei aina välttämätöntä, ja erityisesti vakavaraisille ja rikkaille suvuille häät ovat tärkeä tapahtuma. Vähävaraisemmat ja muutkin henkilöt saattavat toisinaan jättää häät väliinkin ja tyytyä pelkkään papin vihkimiseen ilman suuria juhlallisuuksia. Jotta avioliitto saa lainvoiman, pitää siitä tulla merkintä papin suureen kirjaan. Rajakatseessa papinvirkaa pitää tällä hetkellä Serpent ja tämän apulainen Turo. Jojopan voi vihkiä nohvatovilaisten avioliittoja, samaten Jojopanin apulainen pappi Aoru.


Kaksintaistelu-ohjeet:

-Yleiset ohjeet kaksintaistelua silmällä pitäen. Laki sanoo seuraavaa: Mies voi haastaa kaksintaisteluun toisen miehen, mikäli (huom. naiset ja lapset siis eivät kaksintaistele koskaan) a) on hyvä syy b) haastettu ei ole esim. raajarikko, sokea tms. heiveröinen c) haastettu tai haastaja ei voi olla pappi, kuninkaan virkamies tai lähettiläs d) aatelista ei alempiarvoinen voi haastaa kaksintaisteluun. Laki ei käytännössä sano muuta. Lisäksi muutamia käytännön sanelemia juttuja: Kaksintaisteluun kelpaa hienosti syyksi esim. sanallinen kunnianloukkaus. Mikäli joku on esim. saattanut neidon raskaaksi häpeällisesti ja ei suostu avioliittoon neidon kanssa, niin tällöin neidon sukulaisten olisi jopa velvollisuus kaksintaisteluun haastaa. Kaksintaistelusta pakeneminen on luonnollisesti iso häpeä ja lopun ikäänsä saa kantaa pelkurin mainetta. Lisäksi ei olisi mahdotonta, että haastaja katsoisi oikeudekseen tappaa tavattaessa paennut pelkuri. Varakkaalla väellä on tapana käyttää kaksintaisteluissa esitaistelijoita, etenkin jos varakkaan on haastanut vähävaraisempi ja alempiarvoisempi mies.


Kielistä:

-Mahtivuoren kieltä mallinnetaan pelissä suomella, hurjaviiniä taas englannilla. Kaikki pelihahmot osaavat mahtivuorta, ellei hahmoselosteessa toisin ilmoiteta. Hurjaviinin kieltä hahmot osaavat vain, jos asiasta on hahmoselosteessa erikseen mainittu.

-Nohvatovin kieltä mallinnetaan ruotsilla, mutta erityisesti Vardakovin maakunnassa puhutaan yleisesti mahtivuorta, vaikka Vardakov Nohvatovin osa onkin. Hahmo osaa nohvatovia vain, jos hahmoselosteessa on asiasta erikseen mainittu.


Muuta:

-Naisen vaatetukseen kuuluu hame eikä housut normaalisti. Jos jollakin naisella on housut, vaikka hänen työtehtävänsä ei selkeästi housuja vaadi, niin naisen pukeutumista voi julkisesti paheksua (jos siltä tuntuu) tai hänelle huomauttaa asiasta (siis pelissä hahmona) tms. On joitakin hahmoja, joiden pukeutumiseen työn vuoksi saattaa kuulua housut.


---