Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Huhut:RajakatseLXXVIII


1. Paikallisia huhuja Rajakatseesta sekä huhuja muualta Vuoriniitystä

Viime vuoden sato oli todella huono. Vilja kylvettiin myöhässä ja puitiin sateessa. Suuri osa viljasta oli siis pilalla ja tämä on omiaan aiheuttamaan nälänhätää kaupungeissa. Kaupungeissa tiedetään ihmisten kuolleen nälkään talven aikana. Maalla suuri osa siemenviljasta on jouduttu jauhamaan tarvittavan ruuan saamiseksi. Joitain ruokamellakoitakin on kaupungeissa nähty.

Kevään mittaan on nälkä helpottanut jonkin verran jo ja Hurjaviinistä on viljaa saatu, tosin keplottelijoita oli myös paljon liikkeellä, jotka myivät varsin korkeaan hintaan ensimmäisiä viljoja.

Rajakatseen seudulla kauppias Vilho Revonpoika on tuonut etelästä viljaa ensimmäisillä mahdollisilla kuljetuksilla osin myös Melinan sisarten avustamana ja myynyt sitä edellisvuoden hintaan, joka on närkästyttänyt joitakin kauppiaita, jotka ovat kuvitelleet tahkoavansa valtavia voittoja viljalla. Vilhon toiminta on siis ehkäissyt viljan hinnannousua. Toisaalta yhden kauppiaan tuomiset eivät ole pystyneet kokonaan hintakehitystä pysäyttämään, mutta hidastamaan kuitenkin.

Rajakatseessa on onnettomuus seurannut toistaan, joten huhutaan, että paikalla olisi noita, joka on esim. satoa huonontanut ja lapsilykkyynkin vaikuttanut. Varsinkin Savihaara kuulutti eräänä iltana suureen ääneen Noidan olevan kaiken nykyisen kurjuuden taustalla. Mies tosin tuolloin on ollut lujasti kännissä, eikä seuraavana aamuna ihan niin pahasti paasannut. Liekkö edes muistaa, mitä on tullut taas höpöteltyä...

Huhutaan myös, että paltamonistit syyttävät Myrskyjumalan palvojia tarkoituksellisesta sadon pilaamisesta.

Naapurivaltakunnan sisäisten ongelmien vuoksi on muutamia pakolaisia hankkiutunut jo rajan tälle puolen eri puolilla rajaa. Rajakatseessa tältä on vielä toistaiseksi vältytty isoissa määrin, mutta tätäkin on jo nähty. Myös Pohjatuulen linnakkeelle on pari tyyppiä jo tullut kyselemään turvallisempien olojen perään. Kaksi Rajakatseeseen tulleista pakolaisista on kuulemma Zada-munkkeja jostakin luostarista. He ovat jonkinlaista uskonnollista vainoa kuulemma paossa... Kuinkahan heikosti Zada-papistolla oikein menee nykyään?

Nohvatovin tilanteen vuoksi on Rajakatseessa jo huhuttu, että tätäkin linnaketta vahvistettaisiin miesluvultaan. Huhutaan, että ruhtinas Simonide olisi lähettämässä oman osastonsa Rajakatseeseen turvaamaan rajaa. Mihin nuokin miehet majoitetaan ja millä heidät ruokitaan, nyt kun sato on mennyt, eikä linnakkeellakaan ole tilaa aateliselle talonväkineen. Pitääköhän isäntien pakkoluovuttaa osa tiloistaan ja rakennuttaa herralle kartano?

Kevät koitti lopulta varsin nopeasti, vaikka pelättiin talven jatkuvan pitkään. Maaseudulla tätä on juhlittu, mutta tiedetään jokien varsilla joidenkin torppien ja talojen joutuneen osin veden valtaan, kun vesiväylät ovat alkaneet murtua nopeasti ja jääpatoja on muodostunut tavallista enemmän. Ei tuota viljaakaan ihan ajallaan päästy kylvämään, mutta paremmin on asiat kuitenkin jo, kuin viime vuonna.

Nälkä on kuulemma paikoitellen ajanut ihmisiä myös rosvouksen pariin. Tätä ei Rajakatseessa ole ilmennyt. Rauhallista on ollut matkata.

Niin muualla kuin myös Rajakatseenkin tietämillä on alkanut vauvahuhuja liikkua. Ilmeisesti nälkä on laittanut pariskunnat touhuamaan kaikennäköistä, jotta saavat muutakin mietittävää kun ainaisen nälän. Kevään mittaan on jo raskaushuhuja kuulunut. Hyvä sinänsä, johan tässä useampikin vuosi meni ilman näitä ilouutisia. Mm. Aamu ja Armas "Tenukupu" ovat lisää jälkikasvua saamassa ja huhutaan useista muistakin raskauksista. Mm. Jurkaman vaimo Alisa on raskaana, samoin Alpon vaimo Regina, kuten myös torppari Pentti Vilkasjalan vaimo Veera. Ja tuossa tuskin on vielä edes kaikki, kaikkien pariskuntien asioita ei vielä tiedetä...

Papiston toiminta on jatkunut yllättävänkin rauhallisena talven yli. Paltamonistit ovat jääneet omiin leireihinsä, eivätkä ole sieltä pahemmin liikkuneet talven aikana. Pitäisiköhän Paltamonin hiljaiselosta jo huolestua?

Metsästäjät ovat taas talven aikana joutuneet tekemään pidempiä reissuja metsään riistan löytämiseksi. Keväälläkään tilanne ei vielä ole normalisoitunut, mutta parempaan suuntaan toki jo menossa.

Metsäläiset ovat viettäneet talveaan varsin rauhallisissa merkeissä, jos tosin Sinnan, Sinikan, Fleck Kannon ja pappi Nevinin huhutaan likipitäen saaneen pahasti kuokkaan metsäläisiltä kaukana näiden mailla. Pappi Nevinin toiminta oli porukan pelastanut, muutoin olisi kovin köpelösti käynyt. Kannattaako noita ihan ehdoin tahdoin lähteä härkkimään. Toisaalta, pitäisi metsäläistenkin ymmärtää, että tuollaisella toiminnalla vain keräävät lujasti ongelmia. Yhtä kaikki, kyseinen seurue palasi Rajakatseeseen metsästä keväällä talkoiden aikaan, melko ehjinä kuulemma.

Nyt kuuleman mukaan tuhatpäinen joukkio metsäläisiä on suunnistamassa pienen peikko-osaston kanssa metsäläisalueilta kohti etelää. Kauanhan sitä rauhaa kestikin ja huhutaan, että joukiota johtaa itsensä Gohtargin pojista voimakkain.

Sotilas Naalin torppahankkeesta on ollut huhuja liikkeellä paljonkin. Nyt on selvinnyt, että isäntä Jurkaman mailla on kyllä jonkinlainen uusi katos, mutta itseään torppaa ei ole edes aloitettu. Puut ovat kuulemma kaadettu ja paraikaa kuivumassa. Töhöyttäkö ilmoilla jälleen? Naali itse väittää tekevänsä vain asiat kunnolla ja huolella, ettei tarvitse heti olla korjaamassa. No, on monta tapaa rakentaa mökki.

Kumma juttu, että kylän "skandaalinaista" Sinnaa ei vieläkään ole kukaan miehistä saanut vaimokseen. Toisaalta... hyvähän se näin päin on, että skandaalia aiheuttaa henkilö joka ei kumppania huoli, kuin päinvastoin. Jännä juttu tuo pohdinnan määrä, etenkin kun Sinna on koreilematon ja asiansa vakavasti ottava eränkävijä, eikä mikään kevytmielinen tai kevytkenkäinen hienohelma. Mutta täytyyhän sitä kylän tädeillä olla puheenaiheita...

Pyykkäri Miina kertoo kuulleensa huhua, että vanhan hautausmaan liepeillä olisi nähty kummitus... hui!

Väitetään myös rajasta pidemmän matkaa Mahtivuoren puolelle nähdyn jotakin punaista vilkkuvan pitkin metsää. Huono väri metsästäjälle, eikä muutenkaan se ihan tavallisin tallaajan väri vaatteessa. Pitääpä pitää silmät auki. Ettei vain sotavelho olisi vakoilemassa?

Kauko Rannikolta on kuulemma pestattu ainakin koeajaksi Karhukoin ratsuväkeen. Osaakohan tuo ratsastaa? No, ehkäpä se hänelle siellä vikkelään opetetaan.

Sanni Tuurin ja Fleck Kannon aviokriisi on ohi. Jotain mustasukkaisuusdraamaa kai ilmoilla oli, kun Fleck koko talveksi katosi papin, Sinnan ja Sinikan kanssa pohjoisen metsiin, eikä palannut ennen kevättä takaisin... Ei kai Sinna sentään varattuja miehiä katsele? Voihan Sanni olla vain mustasukkainen, mutta ei savua ilman tulta, sanoi pyykkäri Miina.

Kaukana Hurjaviinissä saakka käynyt Rautahansikkaan palkkamiekka Akseli "Aivoitus" on siis naimisissa. Mies oli kuulemma eksynyt johonkin jonoon ja jonkun naisen käsipuoleen siinä. Tämän jälkeen joku tärkeän näköinen tyyppi oli juottanut heille viiniä, eikä Akseli ilmaisesta juomasta ole vielä kieltäytynyt. Myöhemmin selvisi, että mies on tässä vieraassa rituaalissa avioitunut. No... Akseli toi naisen siis mukanaan ja keväällä pappi Turo on myös Mahtivuoren puolesta liiton vahvistanut. Nimeltään nainen taisi olla joku Kseenia Ankee Likka tai jotain sinne päin? Kaikkea tuollekin miehelle sattuu... Kuinkakohan tuo nainen sitten mukautuu pohjoisen kylmiin oloihin ja varsin erilaiseen elämän menoon, kuin Hurjaviinissä?

Paltamonistit pitivät kuulemma alkukeväästä oman hartaustilaisuutensa Melinan sisarten pyhäköllä ja Tiltu-Liina siellä jonkinlaisen tärinäkohtauksen sai. Liekkö vain säikähtänyt sitä, ettei sieltä uutejuomaa löytynytkään lämmikkeeksi. Niin tai näin, arveluttavaa puuhaa tuommoinen.

Kaiken kukkuraksi tuossa hartaudessa oli Paltamonia lujasti ylistetty. Mitäköhän sisaret ovat tästä mieltä, että Kempura on tällaisen antanut mennä läpi sormiensa?

Kempuran talkoissa kuulemma tarjottiin ihan ruokaa ja oikeaa olutta Vinkukettu -nimiselle metsäläiselle? Jo on aikoihin eletty, kun metsäläisistäkin talkooapuja hankitaan ja niitä hyysätään. Uskaltaakoohan Vanhaan Pipariin enää mennäkään. Ties mitä syöpäläisiä sieltä tarttuu?

Savihaara on edelleen outo ja haisee pahalle. Hyh.

Uutta tullisotilasta etsiskellään Rajakatseen linnakkeelle edelleen. Eipä ole vissiin halukkaita tarjolla. Pitäisiköhän jonkun luku-, kirjoitus- ja laskutaitoisen hankkiutua tähän hommaan. Jos ei miehistä löydy, niin vaikka Aamu sitten, jos tenaviensa hoidolta kerkiää...

Huhutaan, että Rajakatseen sheriffillä on tiedossa epäilys ansoja tyhjentäneestä tyypistä. Vielä ei ole nimeä julkisesti lausuttu, mutta tutkinta on kuulemma käynnissä. "Tieto" on peräisin kuulemma metsäläisiltä, joten voiko noihin puheisiin kuinka paljoa ylipäätään luottaa.

Keväällä Nohvatovista alkoi saapua rajan yli muutamia pakolaisia. Kaikilla oli yhteisenä tekijänä vainotuksi joutuminen kotialueellaan, uskonnollisista syistä. Osa rajan ylittäneistä on jatkanut matkaa Vuoriniittyyn tai jopa pidemmälle, kuka näistä tietää. Muutama on jäänyt Rajakatseeseen. Yksi on Aatos Aminpoika, joka saikin töitä Petterin tilalta renkinä. Hyvä niin, Petteri onkin pitkään jo etsinyt renkiä. Aatos saattaisi olla kiinnostunut tekemään nahkatöitäkin, on kuulemma sellaisia hommia tehnyt. Saa nähdä viekö nahkuri Einari rengin Petteriltä, nahkurin hommista hän pystyisi maksamaan parempaa palkkaa varmasti kuin isäntä tavallisista renginhommista. Aatoksen lisäksi Rajakatseen alueelle on jäänyt kaksi Zada-munkkia, veli Toh ja veli Pih. Ovat sanoneet tulleensa pakoon uskonnollista vainoa. Kuulemma ovat todistaneet asiaa esittelemällä komeita kidutuksen jälkiä kehossaan. Taitavaa työtä, oli kuulemma Serpentkin todennut. Pih ja Toh eivät ole työtä täällä tehneet, ovat rahalla kuulemma maksaneet olemisensa. Veljet asuivat alkuun linnakkeella, mutta ovat sittemmin siirtyneet jollekin tilalle asumaan. Tavernalla he ovat olleet tavallinen näky, istuneet, jutelleet, syöneet ja juoneet kuten tavallinen matkaavainen väki tapaa tehdä. Erikoista heidän puheessaan on ollut, että he ovat muutaman kerran maininneet, että Zadalla on tytär. Pyhät tekstit eivät kuulemma sellaista tunne, mutta eivät toisaalta kielläkään sellaisen olemassaoloa.

Vastkannon linnakkeellekin on pari pakolaista saapunut. Nämä ovat kuuleman mukaan taitavia käsityöläisiä ja heidät palkattiin välittömästi töihin. Mielenkiintoista on sekin, että mukana on kuulemma eräs iäkäs käsityömestari, jonka kerrotaan olleen mukana toteuttamassa useita arvostettuja, mutta uudempia rakennuksia Vardakovin kaupungissa. Onko Vardakovilla varaa menettää useita tällaisia erityiskykyjä?

Zada-lähettiläs Jojopan on kuulemma vetäytynyt luostariin mietiskelemään. Tämä ei ole tavatonta Zada-papeille, eikä tarkoita että hän olisi siellä lopun ikäänsä. Jojopan ei ole mennyt mihinkään kauas isompaan luostariin, vaan on jossakin Nohvatovin Bokean kylän lähitietämillä pienessä metsäluostarissa. Joko mies on sekasortoa paossa tai sitten tämä on tosiaan vain tuota tavallista Zada-pappien ajoittaista vetäytymistä mietiskelemään asioita ja vahvistamaan uskoa.

Rajakatseen linnakkeen sotilaat kertovat, että noin seitsemän päivää sitten tien päällä kohdattiin lähimailla joku outo ja resuinen mies, jolla oli hopeinen kirves mukanaan. No jopas! Ulkomaalaisen oloista miestä koetettiin jututtaa, mutta tämä pudotti kirveen ja pakeni metsiin. Miestä ei tavoitettu, mutta kirves on otettu talteen linnakkeelle. Seriffi ja muu johto lienee pohtinut, miten menetellä kirveen kanssa, ja viestiäkin on ehkä lähetetty linnakkeelta Vuoriniittyyn.

Nyt paraikaa on linnakkeelle ja tavernallekin saapunut varsin paljon väkeä, kuka milläkin asialla. Mm. kauppiaita ja muita kulkijoita vaikuttaa olevan runsaasti liikkeellä. Samaten usea renki ja piika lienee saanut vapaata maatilatöistään. Odotettavissa lienee siis varsin vilkas ilta tavernalla...
--


2. Huhuja eteläisestä Mahtivuoresta, Hukanmaalta sekä Hurjaviinistä

Mahtivuoren eteläosissa on ollut talven aikana kiire parantaa ase- ja varusvarantojen tilaa. Vardakovin tilanne on huomattu ainakin Hajavirstassa, missä aseseppäin pajat ovat kilisseet ja kolisseet pitkin talvea täyttä höyryä. Pitkän rauhan-ajan seuraamukset on huomattu monissa asehuoneissa, kun aseöljyn tuoksun sijaan niissä tuoksuukin kuiva ruoste.

Suomurajassa on kuulemma saatu kiinni itse teossa sabotööri, joka oli yrittänyt myrkyttää kuninkaan linnan ruokavarastoja. Hirsipuu heilahti tällekin rikolliselle.

Suomurajan satamaan rakennettiin lopputalvesta kelluva lisälaituri jäiden päälle. Tämä mahdollisti etelästä tulleiden ruokalaivojen lastinpurun, vaikka aallonmurtajan suojaama satama oli vielä jäässä.

Etelässäkin on mellakoitu ruokapuutteiden takia. Suomuraja sai etelän viljalastit onnekseen jo maaliskuussa ja Hajavirstan siilot ovat tunnetusti syvät ja niistä säännösteltiin pahimpina aikoina viljaa nälkäisille.

Etelässä on kuulemma menty niin pitkälle, että jotkut nälkäiset ovat ostaneet ruokaa metsäläisiltä! Mitä kummaa metsäläiset ovat vaihdossa saaneet? Eihän nälkäkurjilla ole kaljaa vaihtaa.

Hajavirstan alta on taas löytynyt "uusi" muinainen kellari. Tällä kertaa löytäjät pettyivät, sillä joku aikaisempi löytäjä oli varastoinut kellariin vanhoja ja tyhjiä tynnyreitä.

Etelän Deinosan-kilta on saanut taas nenilleen kuninkaalta. Kruunupää kun sai juonittua pohjoisesta lähetetyn noviisin nimityksen hovivelhoksi Hajavirstan kiltahuoneen kautta. Hajavirstan velhomestari Riimukivi käytti hyväkseen vanhaa sopimusta, joka oikeuttaa muiden alueiden mestareiden nimittää uusia mestareita muihin kiltahuoneisiin hätätilan aikana. Nälänhätä on kieltämättä hätätila. Hovivelhon pesti on ollut nimellisesti täyttämättä usean vuoden ajan kuninkaan potkittua edellisen hovivelhonsa pellolle ja etelän killan kieltäydyttyä nimeämästä uutta. Virkaa on hoitanut kunniakkaasti Vuoriniityn kiltahuoneelta lähetetty vanha noviisi, jota suomurajalaiset velhot eivät ole suostuneet hovivelhoksi nimeämään.

Kuninkaan hurjaviiniläinen rakennusmestari on kuulemma tuskastunut pohjoisen valtakunnan tapaan rakentaa kaikki puusta. Arvohenkilö on kuulemma etsinyt joitain erikoisia kiviä ympäri etelää, minkähänlaisia nämä tiiliskivet ovat?

Nälkä on ajanut epätoivoisimpia rosvoiluun etelässä. Huhujen mukaan suurimmat konnalaumat ovat kymmenpäisiä ja saavat tukea Iivin palvojilta ja Kaaoslähteeltä.

Hurjaviinissä kerrotaan rakennetun talven aikana kahdeksankerroksisen talon. Aiemmin oli huhua viisikerroksisesta talosta, joka sitten romahtikin. Into korkeiden rakennusten tekemiseen elää siis vahvana kaupungissa. Nyt tämä uusin kauhistus on tehty lisäämällä kerroksia edellisten päälle, kerros kerrallaan. Tarkkaavaisimmat kertovat, että talo kuulemma huojuu kovalla tuulella. Naapurit valittavat siitä, että talo varjostaa heidänkin asumuksiaan, samoin sekin pelottaa, että entä jos talo jonakin päivänä romahtaa naapurien ja kadullakulkijoiden niskaan. Kaikki valitukset kaupungin porvariraadille ovat menneet kuin kuuroille korville. Talon huoneet ovat huikean hintaisia, sillä muurien sisäpuolella oleva maanhinta on muutenkin kohonnut, lisäksi talon ylimpiin kerroksiin ei katumelu kantaudu, ja kattohuoneista avautuu huikeat näköalat merelle.
--


3. Huhuja Nohvatovista

Viime talvi oli Nohvatovissakin huono. Syksyllä pohjoisessa jäi viljaa peltoon paljon ja pilaantui. Etenkin kaupungeissa nähtiin nälkää ja ihmisiä jopa kuoli sen seurauksena. Näin myös siis Vardakovissa, jossa myös muutamia ruokamellakoita nähtiin. Kuningatar löi lisää vettä myllyyn olemalla jalomielinen ja jakamalla ihmisille joitakin Zadaa ylistäviä kirjoituksia ja talikynttilöitä ja päreitä, jotta ihmiset voisivat Zadan viisaudesta lukea. Ruokaa ei tippunut pahemmin... joitakin pieniä (joskin varmaan alunperin ihan herkullisiakin), mutta selkeästi hovista yli jääneitä ja vähän jo pilaantumaan alkaneita ruokia.

Tällä hetkellä Nohvatovin puolella siis kiehuu ja lujasti, useammastakin syystä. Kevään koittaessa saatiin erinäisiä reittejä myöden virallinen vahvistus sille, että Sacran ja Valtamäen puolessa välissä olevassa kylässä melkoisen suuri määrä zadalaisia hyökkäsi ishakanuskoisten kimppuun. Jalmar Valtamäki otti varsin voimakkaasti kantaa asiaan ja käytännössä hirtätti useita tähän hyökkäykseen osallistuneita. Omassa julistuksessaan Valtamäki peräänkuulutti rauhaa epävakaassa tilanteessa ja kaikkien yhteistä panosta alueen vakauden ylläpitämiseksi. Zada-papisto ei ole asiaan ottanut sen suuremmin kantaa, koska katsoo kyseessä kuitenkin olleen maallisen asian, joka on vain uskontoon verhottu. Papisto kuitenkin peräänkuuluttaa kovasti väkivallattomuutta kaikkiin (laillisiin) suuntiin.

Nohvatovin kuningas ja kuningatar ovat antaneet myös oman julistuksensa. Tämän julistuksen mukaan kaikkia, jotka eivät Nohvatovin valtion yhtenäisyyttä tue, tulee kohtaamaan kamala kohtalo.

Nohvatov on talven ja etenkin kevään mittaan alkanut jakautua yhä enemmän erilaisiin leireihin:

1. Vardakovissa kuuluu olevan suunnitteilla protestointia kuninkaan ajamia veroja kohtaan, sillä edelleenkin Vardakovin maakunta maksaa ehdottomasti suurimman osan Nohvatovin verotuotoista. Mitään avointa kapinaa ei vaikuta olevan ja tämä vain villeimmissä huhuissa on kuultu, mutta asenteet kuninkaan ajatuksia tukevia kohtaan ovat viilenneet huomattavasti. Suurinta kuohuntaa aiheutti sotavelhojen uuden suurmestarin adjutantin nimittäminen kuningattaren määräyksen mukaan.

2. Kuningashuoneelle uskolliset ja tätä kannattavat. Heidän mielestään on vain oikein ja kohtuullista, että maallinen valta ottaa kantaa sisäisiin asioihin, kuten Vardakovin sotavelhojen suurmestarin adjutantin valintaan ja ylipapin valintaan asettamalla omia ehdokkaitaan ja ajamalla näitä eteenpäin. Vardakovin suunnalta näitä henkilöitä ei ymmärrettävästi juuri löydy, mutta etelän suunnalla kuningashuoneella varsin vahva kannatus edelleen on.

3. Kuningashuoneelle näreissään olevat etelässä. Näiden mielestä ei kuninkaan, eikä etenkään kuningattaren sotkeutuminen sotavelhojen, saatika Zada-papiston sisäisiin asioihin ole ollut millään tavalla suotavaa tai asiallista. Uuden kuningattaren suosio on varsin alhaalla, joskaan tätä ei suoraan ääneen kukaan oikein uskalla sanoa. Asia on kuitenkin tiettäväksi tehty. Kuningasta syytetään epäsuorasti munattomuudesta nuoren naisen edessä. Kapakoissa ja rahvaan keskuudessa kuningasparista kuulee varsin roiseja vitsejä jo kerrottavan, mikäli seura vain on luotettavaa.

Nohvatovissa tilanne on vielä melko rauhallisena pysynyt, jos tosin on kuultu erinäisistä tuhotöistä tai ainakin niiden epäilyistä eri kannattajakuntien kesken. Myös papistossa on pientä hajaannusta talven mittaan ollut.

Suurinta rakoilua valtakunnan sisällä hillitsi papiston päätös jatkaa ylipappi Andreyn valtaa seuraavalle kaudelle. Muutoinkin papiston muutokset pidettiin minimaalisina. Lähettiläät, jotka piti iän tai muun syyn vuoksi vaihtaa vaihdettiin, mutta seuraajat valittiin niin, että nämä varsin edeltäjiensä kaltaisia ovat. Myös kokemusta, rauhallisuutta ja harkitsevaisuutta korostettiin ehkä jopa enemmän kuin tarpeellista. Näillä toimilla kuitenkin tilanne Nohvatovissa saatiin jäädytettyä ainakin toistaiseksi.

Sotavelhot toimivat uusien johtajiensa alaisina, mutta epäluottamusta huhujen mukaan ilmoilla runsaasti on vaikkei virheitä olekaan tehty ja asiat noin päällisin puolin ennallaan ovat. Juopa kuitenkin lienee kovin syvä ritariston sisäisiin asioihin puuttumisen seurauksena ja papistosta poiketen, on kuningattaren suosikkiin henkilöitynyt paljon ikävyyksiä.

Sotavelhot ovat suvuista ympäri Nohvatovia, eivät ainoastaan Vardakovista. Mikäli tilanne kehittyy ja alkaa eskaloitua, tulee sotavelhoissakin todennäköisesti repeämää suuntaan ja toiseen.

Zharin mestareiden linnake Vardakovin läheisyydessä on suljettu liki totaalisesti. Vain äärimmäisen harvan on nähty porteista kulkevan, mutta huhutaan, etteivät fyysiset portit ole ainoa kulkutie heidän luokseen.

Voimasuhteet ovat edelleen kevyesti kuningashuoneen puolella, mikäli tilanne tällaiseksi jää. Myönnytyksiä suuntaan jos toiseenkin joutunee kuningas kuitenkin tekemään, mikäli rauhanomaisin keinoin haluaa valtakuntansa vakauttaa. Sotavoimalla pakottaminen kun aina johtaa ikäviin lieveilmiöihin ja tulojen menetyksiin etenkin, jos kohteeksi valikoituu Vardakov jalokivikaivoksineen. No... tämäkin on vielä kovin pitkän aikavälin spekulaatiota. Tilanne siis pääosin on vielä rauhallinen.

Ryhmittymiä alkaa kuitenkin jossain määrin muotoutua etenkin kaupungeissa. Kuningashuoneen kannatus lienee laskenut melkolailla, mutta toisaalta onnenonkijoita ja hännystelijöitä piisaa. Näitä jopa ehkä enemmän kuin aiemmin. Varsinaisia ryhmiä ei vielä ole juuri muodostunut ja ihmiset liikkuvatkin edelleen mielipiteineen jossain määrin ryhmästä toiseen.

Pohjoisessa tilanne on siis vielä kovasti auki. Kukaan mahtisuvuista ei ole aloittanut kampanjointia voimakkaasti suuntaan tai toiseen, mikä lienee hyvä asia, koska muutoin olisi kuninkaalla syytä marssittaa lisää sotilaita pohjoiseen sisäistä rauhaa turvaamaan.

Myös Zada-uskoisten ja Derecas-uskoisten väliset suhteet ovat kärsineet kolauksen muutamin paikoin eri puolilla Nohvatovia. Zada-uskonto on Nohvatovin valtakunnanuskonto, mutta muutamia Derecas-uskoisia asuu alueella myös, etenkin pohjoisen suunnalla. Hiljattain jokunen kiivas Zadan julistaja on saarnannut Derecas-uskoisia vastaan, katsoen nämä osaltaan syypäiksi mennävuoden sadon epäonnistumiseen. Rahvas onkin muutamin paikoin liikehtinyt Derecas-uskoisiksi tiedettyjä tai arveltuja henkilöitä vastaan. Hurjimmissa puheissa on vaadittu, että Nohvatov puhdistetaan vääräuskoisista eli myös "ishakalaisista." Toistaiseksi vainoamiset ovat olleet pieniä ja paikallisia, eikä tarina tiedä kertoa, onko joku menettänyt jo henkensä näissä kahnauksissa. Virallisesti Zada-papisto ei kannata eikä tue näitä levottomuuksia tai vainoja. Levottomuuksia tiedetään tapahtuneen mm. itäisestä Bokean kylästä eteläänpäin sijaitsevissa maantien varren pikkukylissä sekä Bokean ja Sacran kylien lähimailla.

Nohvatovin ja Vardakovin rajamailla olevilla tiloilla voi olla myös merkitystä kiistassa, samoin sillä, mille kannalle asettuvat Nohvatovin tien varrella sijaitsevat muutamat kylät. Onhan kyseinen tie tällä hetkellä toinen Vardakovin elämänlangoista, toinen tärkeä huoltoreitti kulkee Bokeajärven kautta. Fakta on kuitenkin, että mitä pohjoisemmas mennään, sitä epäsuositumpi kuningashuone (henkilöityy siis itseensä kuningattareen) on. Pitäisiköhän kuningas Anselmin laittaa nuorikkoaan ruotuun...


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/rajakats/public_html/wordpress/wp-includes/functions.php on line 4673