Huhut:RajakatseLXXXII
1. Paikallisia huhuja Rajakatseesta
- Zada-pappi Jojopan on palannut Weldoonin vahvuuteen, mutta viettää paljon aikaansa Mahtivuoren puolella. Tavernan avajaisissakin talkoopäivänä mies nähtiin. Jojopan on käynyt jopa Vuoriniityssä kääntymässä. Ihan kuin lähettiläs välttelisi Vardakovin puolella olemista. No, ehkäpä tällä on vain papillisia ja lähettiläällisiä menoja.
- Kempuran taverna on jälleen avattu ja väkeä on käynyt. Ihmiset varmasti haluavat jotain pakoa koko talven jatkuneesta nälästä. Rahaa ei monilla kuitenkaan ole ollut entiseen tahtiin ryypätä, joten myynti on himppusen takkuillut. Kempuraa tämä kismittää lujasti ja mies on siitä oman sanansa useasti maininnut, kun hänen mielestään liian hitaasti juodaan.
- Eräs matkalainen oli matkalla pohjoisesta Olyin suuntaan ja tarkoituksena oli yöpyä tavernalla. Mies kuitenkin omia sahtejaan ylisillä ryyppäsi ja jäi siitä Kempuralle kiinni. Kempura ajoi miehen yön selkään tästä hyvästä, mutta sai tuo lopulta halkoliiterissä nukkua, kunhan omat sahdit oli Kempura ensin takavarikoinut. No, sai hän ne sitten seuraavana aamuna mukaansa.
- Kauppias Vilho tuotatti jo ennen talvea syysmyrskyjä uhmaten lastin viljaa Hurjaviinistä. Vilho myi sen sopuhintaan (joka ei ihan halpaa ollut sekään). Onneksi tämä lasti ei myrskyissä uponnut, vaan sai sen perille turvallisesti. Viljan myynnissä Vilho painotti vaativansa sen olevan siemenviljaa vastineeksi edullisemmasta hinnasta.
- Keväällä Vilho taikoi jostain vielä kuusi tynnyriä viljaa, jotka myi edelleen siemenviljaksi tilallisille, jotta sato saadaan kunnolla kylvettyä.
- Vilho on painottanut, että vilja on siemenviljaksi tarkoitettu ja vain erittäin hätätapauksessa syötäväksi. Kempuralle on ehdoton kielto myydä, koska tämä sen kuitenkin kaljan tekoon käyttäisi. Kiellon rikkojille ei Vilho enää viljaa tule myymään.
- Linnakkeella huhutaan, ettei kukaan ole päässyt aikoihin siivoamaan linnanherra Wilhardtin huonetta ja sieltä alkaa hienoinen käry jo käydä nenään. Ehkäpä joku kaunis päivä sinne joku pääsee. Nyt höperö ukko on häätänyt kepillä uhaten kaikki pois.
- Wilhardtin huoneessa käyneet ovat kuulemma nähneet miehen tekevän ryhmityksiä sotajoukoista pöydälle. Tai no, ainakin pöydällä on ollut leipäpaloja, mukeja ja muuta vastaavaa kuvaamassa joukkoja. Miehen alusastia on kuvannut Weldoonin linnaketta.
- Emrik Eerikinpoika on kuulemma tarjonnut jopa 100 kuparia sille, joka antaa hänelle vihjeen, jonka perusteella löytää isänsä, entisen vartiosotilas Eerik Armaanpojan. Mikähän miehellä on syynä noin paljon antaa rahaa isänsä löytämisestä. Mahtaa olla ikävä ja isä jo pitkään kadoksissa.
- Kylvöt on pääosin hoidettu jo. Kylvämään päästiin maatilojen viljelmillä tänä vuonna poikkeuksellisen aikaisin, vaikka pieni takatalvi pikku viivästyksen toikin. Etuajassa ollaan siis. Tällä hetkellä sää on vielä suosinut ja kaikki toivovat parasta, että sadosta tulisi hyvä. Yhtään nälkätalvea ei maaseutukaan enää kestä. Pitkään jatkunut pouta toki hiukan arveluttaa, mutta mikään hätä ei vielä ole sateitten kanssa.
- Jotkut vanhat eukot ja ukot ovat ennustaneet kuka mistäkin tulevan kesän säätä. Kuumaa povataan paljon, toisaalta povataan myös sadetta ja kylmää. Pieni osa veikkailee jopa normaalia kesäsäätä. Kaikkea siis on ennustettu, katsotaan kuka osuu oikeaan.
- Kaalia on jo saatu pelloilta ja sitä herkkua on riittänyt. Savihaara erehtyi kokonaisen kaalin syömään raakana, kun lantin oli löytänyt jostain. Kaali katosi, mutta kova käry tuli tilalle.
- Viljalle on ostajia, mutta hinnat ovat sen mukaiset. Hurjaviinistä viljaa tuotetaan sen kun ehditään, mutta kun kaikki varastot ammottavat tyhjyyttään, niin myyjän markkinathan nuo ovat. Onneksi myyjissä on myös ihmisläheisiä kauppiaita, jotka eivät hintoja niin korkeiksi vedä, kun voisivat. Muutamat taas ottavat kaiken hyödyn irti tilanteesta ja nostavat hinnat pilviin. Mitenkähän noille kauppiaille riittää kauppakumppaneita, kun viljamäärät tasaantuvat.
- Vaikka viljaa sinällään on, se on pitänyt suurilta osin laittaa kasvamaan. Ruuaksi sitä ei ole liienmmin ollut käyttää. Onneksi nokkosta, horsmaa ja muuta vastaavaa puskee maasta hyvää vauhtia, eli ruokaa tuota kautta löytyy kyllä jo ensihätään.
- Vilho on kuulemma kirjoitellut epätavallisen paljon kirjeitä viime aikoina. Ei tuo ole mitään syytä tälle kertonut, myhäillyt vain ja sanonut, että ajallaan kaikki saavat hänen suunnitelmansa tietää, mutta yhteiseksi hyväksi mies kertoo "talkootyötä" tekevänsä. Kirjeitä Vuoriniittyyn on Herbertinvartion välityksellä toimitettu.
- Pakolaisia ei talven aikana ole rajan yli tullut. Toisaalta nälkää on nähty varmasti myös Vardakovissa, joten nälkä ja pakomatka kuulostaa kovin tuhoisalle yhdistelmälle. Muutama satunnainen matkalainen on alkukesän aikana tullut, mutta nämä ovat matkaansa jatkaneet.
- Uhrikivi tavernan likellä on puhututtanut. Temppeliltä oli apua pyydetty ja pappi Nevin on määrätty asiaa tutkimaan. Nevin tosin on juuri nyt kiireinen, mutta palaa asiaan, jahka ehtii. Mitäköhän tuolla nyt taas on?
- Huhut tosin kertovat myös, että uhrikivillä ympäri pohjoista on alkanut vipinää riittämään aiempaa enemmän, kun sadot ovat jo kahtena kesänä huonoja olleet ja ihmiset näemmä ottavat kaikki keinot käyttöön sato-onnen parantamiseksi.
- Vilhon apulaisen, juomantekijä Juhani Viimakorvan vaimo Sara Nery vain otti ja kuoli kesken Kaarlon tavernan kevätavajaisten. Pappi Serpentin mukaan tapahtumaan ei liity mitään rikosta, vaan Sara oli kuollut sairauskohtaukseen. Kertoman mukaan Sara oli sairastellut jo keväällä.
- Juhani Viimakorva on ollut alla päin vaimonsa kuoleman johdosta ja työt ovat olleet retuperällä. Nyt Juhani alkaa olla jo paremmalla tolalla ja ainakin vaikuttaa päässeen yli vaimonsa kuolemasta. Tosin Juhani on aika lailla eristäytynyt linnakkeelle, tavernalla ei miestä ole nähty. Juhanille jäi vaimovainaansa Saran Neryn kanssa noin vuoden vanha tytär. Tuolle Juhanin pitäisi varmaankin hiljalleen keksiä nimi ja ilmoittaa se Serpentille papin kirjaan kirjattavaksi.
- Tavernan avajaispäivänä paltamonisti Tiltu-Liina viilsi ranteensa auki Melinan pyhätöllä ja roiski vertaan pitkin seiniä. Tiltu-Liina jäi eloon tapahtumasta ja päätyi Rajakatseen naisparantolaan. Kuinka kauan Tiltu-Liina siellä on - ei ole tietoa, varmaankin pitkään. Parantolan johtajatar, pappi Johauna, ei ollut kuulemma uudesta asukista erityisen mielissään, mutta kertoi, että talolla tehdään voitava.
- Melinan pyhätöllä ei ollut Tiltu-Liinan iskun aikaan vielä ketään Melinan sisaria, ovat saapuneet alueelle vasta myöhemmin.
- Rajakatseeseen iski avajaispäivänä myös taskuvaras - vei Jojopanilta rahakukkaron. Kukkarossa oli muutama lantti sekä yksi Nohvatovilainen ns. "ritarilantti", jonka arvo on 30 kuparia. Lisäksi pussissa oli voimakivi - arvo ehkä satasen. Varas sen sijaan pudotti viittansa. Paikalla vitsailtiinkin, että "rosvo kävi pakkomyymässä viittansa". Rosvo on saanut liikanimen "Salamavaras", vai oliko se "Salamavarvas".
- Savihaara ja Kempura ovat riidoissa - tai ainakin ovat olleet. Oli käynyt niin, että Kaarlo oli lähtenyt syksyllä Hurjaviiniin ilman vaimoaan Kirsiä. Kirsi oli ollut sammuneena Olyin satamakapakan pöydän alle ja Kaarlo luuli, että Kirsi on laivassa. Kaarlo oli vain noussut laivaan ja Kirsi jäänyt rannalle. No - nyt kävi ilmi, että Savihaara tiesi Kaarlon noustessa laivaan, että Kirsi on pöydän alla. Kaarlo suuttui niin peijakkaasti. Seuraavana päivänä kävi ilmi, että Savihaaran oli palkannut Vilho ja Savihaara asuu nykyisin Vilhon parakeilla ja Savihaaralla on ihan oma vuode siellä - ja Savihaara saa palkkaa - ihan hyvää palkkaa. Kas... miten kummassa... Joka tapauksessa Savihaara ei ole käynyt Honkalinnalla enää.
- Rajakatseen myllyyn odotetusti palkattiin mylläri Jaakko, eikä Rajakatseen alueella taida ketään muutakaan olla, jolla olisi jotakin kokemusta noista laitteista. Kempurallakin on se mylly - ei kun mallasrouhimo, kukahan sitä käyttää...
- Mylläri Jaakolle määrättiin kiinteä palkka, eikä osuutta myllätystä määrästä.
-Puuseppä Petrus on rakentanut viime viikot alueelle uutta rakennusta, jonkinlainen saha tai puunveistämö siitä tulee. Vielä on paljon kesken. Petruksella on ollut apunaan muutamia työmiehiä, ja Vilho tuota hanketta kai rahoittaa.
- Väinö Vilkastus, tuo isäntä Petterin käsipuoli renki, on saanut tärkeän tehtävän linnakkeella. Väinö on linnakkeen vartiotornissa yövartijana, joskus päivisinkin, ja tunnollisena kaverina onkin tehnyt tehtävänsä hyvin. Hän tarkkailee linnakkeen lähimaastoa erittäin tarkkaavaisena, eikä kukaan sotilaista voi sanoa, että Väinö ei olisi tilanteen tasalla joka hetki. Väinö on edelleen isäntä Petterin renki, ainakin käy nukkumassa siellä.
- Weldoonin linnake aikoo kuulemma juhlistaa Rajakatseen taistelun 30-vuotisjuhlaa jo hyvissä ajoin alkukesästä. Aiemmin juhlallisuuksia on vietetty syksymmällä, taistelun käymisen aikoihin, mutta nyt on jotain meneillään taas rajan toisella puolella. Rajakatseen seudulla aiotaan pitää kuitenkin perinteestä kiinni ja palata asiaan syksyllä.
2. Huhuja muualta Mahtivuoresta, mm. eteläisistä maakunnista
- Suomurajan satamassa on ryhdytty kruunun toimesta pakkolunastamaan ulkomaisten kauppiaiden viljalasteja. Lunastushinta on toistaiseksi ollut kohtuullinen, mutta kauppiaat eivät ole olleet onnellisia. Ulkomailta viljaa tuovien mahtivuorelaisten kauppiaitten on oltava laivassa mukana tai laivaa vastassa satamassa. Hovi on perustellut päätöstä halulla vähentää ulkomaalaisten tahojen keinottelua viljan hinnalla.
- Pakkolunastettua viljaa on jaettu Suomurajan maakunnan viljelijöille ja varastoitu kuninkaanlinnan siiloihin.
- Pakkolunastukset ovat kuulemma ajaneet ulkomaalaiset kauppiaat Nohvatoviin, missä hintakeinottelua ei ole kielletty.
- Etelän viljaostosten mukana on tullut pohjoiseen erikoisia siemeniä. Vehnän, ohran, rukiin ja kauran lisäksi säkeistä on paljastunut ihan tuntemattomia siemeniä. Nälkäisimmät ja uteliaimmat ovat näitä jo istuttaneetkin ja sadonkorjuun aikaan on toivottavasti lisää ihmeteltävää.
- Kuninkaalliset hovihankkijat ovat taas kieltäytyneet ostaasta Deinosan -killan terästä. Tämä on johtanut teräksen leimaharkkohinnan laskuun eteläisessä Mahtivuoressa. Pohjoisessa ja Nohvatovissa teräksen hinta taasen on noussut.
- Hajavirstassa on päätetty Rajakankaan palaneen linnakkeen uudelleenrakentamisesta ja Impikankaan linnakkeen vahvistamisesta. Rajakankaan linnakkeelle tulee uudet korkeat kivimuurit ja kolme tornia. Uusi linnake tulee olemaan Mahtivuoren suurin rajalinnake ja kolmanneksi suurin linnoitus. Ainoastaan kuninkaanlinna Suomurajassa ja Hajavirstan suurlinna ovat suurempia. Impikankaan linnoitus saa uudet muurit. Vanhat muurit ovat olleet huonokuntoiset jo pitkään. Valmistautuuko ruhtinas Simonide sotaan vai valmisteleeko ukko vain pojalleen kunnon linnoituksia perinnöksi? Ja milloin pohjoisen linnakkeita parannetaan? Täällähän se sota on kohta naapurissa!
- Vuoriniityssä on jälleen keskusteltu kaupunginmuurien rakentamisesta. Raja on vain päivämatkan päässä ja Vardakovilainen ratsuväki voisi olla polttamassa kaupungin reunamia muutamassa tunnissa sodan julistuksesta. Vuoriiniityn vanhat muurit purettiin lähes kaksi vuosisataa sitten, kun kaupunki nousi kapinaan kruunua ja tämän lähettämää ruhtinasta vastaan. Muurien lisäksi kaupunki menetti porvarivaltansa ja Vuoriniityn ruhtinaat ovat hallinoinneet siitä lähtien kaupunkia suoraan. Nykyään monet asukkaat haluaisivat ne muurit takaisin, porvareista ei ole niin väliä.
- Vuoriniityssä on myös puhuttu kapakoissa salaisesta mahtimiesten järjestöstä, joka suunnittelee Vuoriniityn ja Vardakovin liittämistä yhteen ?Bokeajärven valtakunnaksi?. Vardakovin teollinen mahti ja sotavoimat yhdistettynä Vuoriniityn ruuantuotantoon ja ulkomaankauppaan loisi hyvinkin voimakkaan kilpailijan etelän nysäkuningaskunnille. Huhut kertovat, että Mahtivuoren kuninkaan riidat Deinosan-jalokivikillan kanssa ja Vardakovin konflikti eteläisen Nohvatovin kanssa ovat ajaneet pohjoisen aateliston Therassusten ja muiden kiltapamppujen kanssa samaan pöytään. Uuden valtakunnan alueelle jäisivät kaikkien jalokivikiltojen parhaat kaivokset sekä pitkän yhteiselon lähentämät suhteet. Villeimmissä tarinoissa kerrotaan, että aatelisilla olisi valmiina jo hallitsijakin tälle valtakunnalle! Mutta kuka?
- Kuningas ja ruhtinas Simonide ovat koko talven taivutelleet Vuoriniityn maakunnan ruhtinasta ja paikallisia aatelisia osallistumaan uuden kruununtien jatkamiseen aina Bokea-joelle saakka. Viime vuodet ovat osoittaneet Hajavirstan ja Suomurajan välisen tien edut ja Nohvatovin kiristynyt ilmapiiri saattaa vaatia nopeita armeijoiden ja tavaroiden siirtelyä tulevaisuudessa. Etelän tienpätkä rakennettiin kolmessa vuodessa, Hajavirstasta Olyihin on pitempi matka. Mutta ehkä rakennustaitoa vielä ei ole unohdettu? Hurjan kallishan tuollainen tie olisi, mutta mahdollistaisi asutuksen Suurjärven takaisissa erämaissa. Ruhtinas Simonide on kuulemma valmis tarjoamaan vuosikymmenen verovapauden uuden tien varteen perustettaville pitäjille, aika hurjaa.
- Toisaalla ei suhtauduta uudisasutukseen niin suopeasti. Viime vuonna syntyneelle Hukanmaan ja Hajavirstan väliselle valtavalle paloaukealle on ilmaantunut luvatonta asutusta. Korpiraunioksi nimetylle alueelle on saapunut toiveikkaita asuttajia sekä Hajavirstan ja Suomurajan kaupungeista. Lähinnä nälkiintyneistä kaupunkilaisista koostuva sekalainen joukkio on muodostanut muutaman telttakylän paloaukean reunaan ja he pyrkivät rakentamaan itselleen uusia koteja. Onkohan näillä raukoilla mitään tietoa maanviljelyksestä? Tai mistään muustakaan? Toivottavasti eivät näänny nälkään hedelmällisen maaston äärellä.
- Hajavirstan lääninherra Simonide, jonka maita paloaukea on, ei ole vielä myöntänyt tulevaisuudessa rikasta viljelymaata kenellekään läänityksenä. Hän on kuitenkin nimennyt metsävoudin edustamaan itseään paloaukealla. Ruhtinaan kanta on, että uudet asumukset ovat luvattomia. Eihän kukaan kuitenkaan ajaisi epätoivoisia uudisasukkaita pois kodeistaan vain sen takia? Tämä tilanne tullee kehittymään kesän aikana.
- Kuninkaan nuorin tytär ja ruhtinas Simoniden poika, simonidiritarikunnan suurmestari odottavat kolmatta lastaan. Näin ilmoitettiin Hajavirstassa viime viikolla.
- Suomurajassa on sytytetty kevään aikana kolme tulipaloa. Deinosan-jalokivikillan varasto paloi ensin, tämän jälkeen ?Bokean Tähti?-niminen kauppalaiva paloi satamassa vesirajaan saakka ja toissaviikolla syttyi tuleen jalokivikillan omistuksessa ollut vesimylly. Jalokivikilta syyttää kaupungin vartijoita kelvottomuudesta ja on tarjonnut suuren palkkion tuhopolttajan kiinnisaamisesta. Onneksi mikään tulipalo ei levinnyt kaupunkiin.
3. Huhuja Nohvatovista
- Lumien lähdettyä kuningas Anselmi lähetti joukkojaan pohjoiseen. Joukot eivät syystä tai toisesta ole Vardakovia tavoittaneet, vaan ovat jääneet etelämmäksi piirittämään maakuntaa. Lähettejä lähetettiin Vardakovin maakuntaan kaikkiin suuriin kaupunkeihin viemään sanaa, että Vardakov on nyt saarrettu, eikä yksikään lasti enää kulje Vardakoviin etelästä. Kohta siis on taas nälkä tuolla, kun ei ruokaa tule. Toisaalta ei Nohvatovkaan saa jalokiviä tai turkiksia, mutta noiden puuttuminen tuskin hetkeen vielä vaikuttaa eteläisen maakunnan olemiseen millään tavalla.
- Pakolaisia ei ole rajan yli Mahtivuoreen talven aikana tullut. Pakolaisia on rajan yli tullut aiemmin, nyt talven aikana tämä on vähentynyt. Talvella matkaaminen on haasteellista muutenkin, mutta kun se pitäisi tehdä nälkäisenä... Ei onnistu monelta ja jos yrittää on 10 yhtä vastaan mahdollisuus kuolla matkalla.
- Pakolaisia ei tiettävästi ole myöskään lähtenyt Vardakovin maakunnasta etelään Nohvatovin maakuntaan, kuten voisi kuvitella. Ilmeisesti jonkinlaista pelkoa maanmiehiä kohtaan Vardakovin köyhillä on... Mitäköhän siellä naapurissa oikein tapahtuu?
- Noin 2 päivämatkaa Hurjaviinistä koilliseen on Nohvatovin alainen paronikunta. Paikallinen paroni on alkanut rakentaa joen päässä olevalle järvelle syväsatamaa omia tarkoituksiaan varten. Nohvatovista sinne on 4 päivämatkaa päätietä pitkin. Mikähän paroni Zacharias Sjö:llä on mielessään, kun moista puuhaa. Matkaa Nohvatoviin tai Vardakoviin tuollainen satama ei kuitenkaan edistä.
- Mellakat Vardakovin kaupungissa ovat laantuneet nyt kun sotavelhot ovat linnakkeensa ovet avanneet jälleen. Kuuleman mukaan ritarit ovat partioimassa kaduilla... Kovaa peliä siellä. Kummallakohan puolella ritarit ovat? Hyvin tulenarka tilanne, mikäli ihan ritareita asemiehineen on kaduille määrätty. Ohje noilla kuulemma on lopettaa riidat heti alkuunsa riittävällä voimalla.
- Bokea valmistautuu mahdolliseen kuninkaan joukkojen etenemiseen linnoittaen kaupunkia ja Bokean linnoitusta, jonka läpi Vardakovin "elämänlanka", eli etelään vievä tie kulkee.
- Sacra ja Vagemoor valmistautuvat kuulemma piirittämään Romannedia, joka on tällä hetkellä ainoa kuninkaalle uskollinen linnake Vardakovin maakunnassa. Toisaalta huhutaan, että etenkin Vagemoor on pahimpia nälänhätä-alueita koko maakunnassa. Kumpaa huhua tässä sitten uskoo?
- Teräksen ja voimakivien hinta on noussut reippaasti Vardakovin maakunnassa ja Vuoriniityn puolellakin on arvo ollut selvässä nousussa. Näiden, jalokivikiltojen ydintuotteiden saatavuudessa on ollut huomattavia toimituskatkoksia. Sekä sotavelhojen, Zharin mestareiden ja Bokean Illusion metallisulatot ja hiontapajat ovat toimineet talven ajan vajaateholla ja Deinosan on sulkenut kauppa-asemansa Vardakovissa. Mahdollisiin taisteluihin valmistautuvat aateliset ovat ostaneet kaiken markkinoilla olevan metallin ja jättäneet monet sepät nuolemaan näppejään. Pieniä määriä terästä on kuitenkin tullut myyntiin, mutta kukaan ei tunnu tietävän kuka sen on valmistanut.
- Vardakovin epäviralliset uutejuomamarkkinat ovat myös kokeneet kovia. Talven aikana luvatta myydyn uutejuoman määrä on romahtanut. Intoon myydä uuttamisnestettä voi toki myös vaikuttaa seikka, että Nohvatovissa laittoman uuttamisnesteen myynnistä voi helposti saada jopa kuolemantuomion. Tosin huhutaan sellaistakin, että uutejuoman salavihkaisempi valmistus olisi vähentynyt samoihin aikoihin, kun Deinosan-killan Vardakovin haarakilta lopetti toimintansa ja siirsi tarpeistonsa rajan yli Vuoriniittyyn.
- Nohvatovin kuningatar Katariina on päättänyt julistaa veron hovimiehille, jotka eivät Storstadtilaisen muodin mukaisesti aio pukeutua. Jos huhu pitää paikkansa, niin on noillakin murheet. Valtakunta natisee liitoksistaan, ja jotkut miettivät, mitä päälleen pukisi.