Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Hukanmaa 5


Loppukesästä Hukanmaan väkeä oli kokoontunut Vanhalle Hukanpään tilalle uuden tavernan avajaisiin. Topias Rautakoukulla oli kestänyt koko kesä saada paikka kuntoon, sillä tilan rakennukset olivat olleet paljon huonommassa kunnossa, kun alunperin luultiin. Nyt lopulta paikka siis aukeni. Samalla Topias ilmoitti järjestävänsä kilpailun tavernan nimestä.

Ilta sujui aluksi melko rauhallisesti. Pientä säröä rauhaan toi kaupungista paikalle saapunut kuppari Aliina, joka kertoi olevansa Stina Myllärin sisko. Aliina oli kovasti Antti Myllärin kimpussa, sillä hän oli kuullut enemmän kuin tarpeeksi ikäviä kertomuksia siitä, miten Antti vaimoaan kohtelee. Stina oli tosin nyt saanut olla rauhassa, sillä hän oli vihdoin viimein raskaana.

Miten Stina oli lopulta tullut raskaaksi? Illan aikana Antti tuli lipsauttaneeksi, että hän oli antanut Stinalle jotain "hedelmällisyysjuomaa", jonka hän kertoi saaneensa metsäläisiltä! Antaa nyt metsäläisten myrkkyjä omalle vaimolleen!

Tavernalla norkoili myös yksi metsäläinen, Tuhtimäyrä nimeltään. Tuhtimäyrä jakeli ruokaa ympärilleen, joten eipä häntä pois ajettu. Illan aikana kävi kuitenkin ilmi, että Tuhtimäyrä tunsi Maarian! Kadonnut Maaria-äpärä oli kuulemma hyvinkin elossa ja hyväkuntoinen ja lisäksi Suomäyrien heimolle tuttukin näky.

Tunnelma tavernalla alkoi selvästi kiristyä. Tavernan nimeksi valittiin illan aikana Rautamallas.

Pian tämän jälkeen Hukanmaan väki koki kauhun hetkiä, kun joukko epäkuolleita hyökkäsi uudelle tavernalle iiviläisen isäntänsä johdolla. Joukkoon kuuluivat kaksi aineetonta metsäläisaavetta ja täydessä sotisovassa kulkenut Eemeli Hukanpään ruumis. Urheasti yhteisessä rintamassa kyläläiset kuitenkin kukistivat kalmojen joukon ja löivät maahan Maalatun Miehen, seutua jo vuosien ajan piinanneen Iiviläiseen kulttiin kääntyneen metsäläisen. Kuin ihmeen kaupalla, kukaan kyläläisistä ei kuollut yhteenotossa, ei edes pahasti haavoittunut. Ilmeisesti Maalattu Mies oli odottanut, että hänen epäkuolleensa olisivat säikyttäneet kyläläiset niin pahoin, etteivät he olisi uskaltaneet hyökätä. Varsinkin kun epäkuolleet eivät pelottavuudestaan huolimatta vaikuttaneet lainkaan halukkailta tappelemaan.

Vanhan Hukanpään tilan alta löytyi mittava aarre, Eemeli Hukanpään kätkemä. Aarteeseen kuului suuri ruukullinen vanhoja kolikoita, yhä terävääkin terävämpi miekka ja pieni arkku täynnä jalokiviä, koruja ja muuta arvokasta. Tätä aarretta Maalattu Mies ilmeisesti tavoitteli.

Kun Maalattu Mies oli lyöty, Maalatun Miehen hallussa ollut valkoinen susipatsas, sama joka oli ollut aiemmin Pietun hallussa, annettiin metsäläisaaveille, koska he sitä vaativat. Aaveet katosivat sitten tiehensä. Eemeli Hukanpään ruumis puhui muutaman sanan ja lähti sen jälkeen metsään. Urho Hukanpää takavarikoi tilalta löytyneen aarteen itselleen.