Rajawiki

Jouset ja nuolet larpissa


Jouset ja nuolet larpissa

Jokainen jousi - kuten nuoletkin - tulee tarkastuttaa pelinjohdolla ennen peliä. Peliin saa viedä vain hyväksytyt ampumavälineet. Edes propiksi ei saa ottaa hyväksymätöntä jousta tai nuolta.

Lähtökohtaisesti peliin hyväksytään nuolet, jotka on tehty alla olevan ohjeen mukaisesti ja täyttävät sen asettamat vaatimukset. Erilaiset ulkomailta tilattavissa olevat valmisnuolet eivät yleensä näin tee, eivätkä siten ole pelikelpoisia.

Tarkkaile nuolten kärkiä myös pelien aikana ja niiden välillä. Huonokuntoinen kärki saattaa pahimmassa tapauksessa jopa irrota ammuttaessa. Kosteus, auringonpaiste sekä materiaalien ikä vaikuttavat niiden ominaisuuksiin.

Muista aina jousella ampuessasi turvaetäisyys. Hyvin lähellä olevaa (alle 3m) vastustajaa ei tulisi ampua ollenkaan. Päähän ampuminen ei ole sallittua, vaikka vastustajalla olisi kypärä. Harjoittele jousiammuntaa muiden kanssa ennen pelejä, jotta opit arvioimaan etäisyyksiä.

"Jos joku vahingoittuu nuolesta, syytä on hyvin vaikea sälyttää kenenkään muun kuin ampujan niskoille."
Pelaajat vastaavat ihmisille tai materiaalille aiheuttamistaan vahingoista itse kaikissa tilanteissa. Pelinjohto, tapahtuman järjestäjä tai tämän ohjeen kirjoittaja eivät ota mitään vastuuta näiden ohjeiden mukaan valmistettujen nuolten käytöstä. Toisten ihmisten ampuminen jousella - käytettiin pehmonuolia tai ei - on täysin ampujan vastuulla.


JOUSET

Live-roolipelijousien suositeltu jäykkyys on vastakaarijousille (ja vastaaville) 25 paunaa ja jalkajousille 35 paunaa. Talja- ja monikaarijousien käyttö on ehdottomasti kielletty. Erilaiset lasikuitujouset kannattaa päällystää esim. kankaalla tai nahalla, jotta pelin tunnelma säilyisi ja lasikuitu ei naarmuuntuisi ja siten mahdollisesti halkeaisi ammuttaessa. Jos olet valmistanut jousesi itse, varmista että se ei ole liian voimakas.


PEHMONUOLI ELI BOFFERINUOLI

Tarvikkeet: - hyvää kontaktiliimaa (esim. Bostick A3) - puuliimaa - superlonia/vaahtomuovia - paksua, sitkeää nahkaa (paksuus 3 - 4 mm, esim. vyönahkaa suutariliikkeestä) - ilmastointiteippiä - lasikuituteippiä (läpinäkyvää teippiä, jonka sisällä lasikuiturihmoja) - solumuovia (vähintään 1 cm, enintään 2 cm paksua, voidaan varauksella korvata solumuovitangosta tehdyllä palalla) - solumuovitankoa (halkaisija 5 cm, solumuoveja saatavana mm. Etra/Etola) - puuvarsia (seetripuurimaa, nuolen runkoon) - puurimaa kärkiblunttia varten (noin 3x nuolen rungon paksuista, blunttipuun tulisi olla sitkeää ja ei-helposti halkeavaa) - sulitus-sulkia (3 kpl)

Helpointa nuolten valmistus on, jos ostat valmiita, puurunkoisia nuolia (näin säästyt nuolten sulittamisen vaivalta). Nuolissa tulee olla riittävästi runkoa sulituksen takana, jotta saat tehtyä runkoon nokkipehmusteen ja nokin. Jos ostit valmiita nuolia, irrota ylimääräiset osat. Jos ostit puutankoa, sulita se huolellisesti ja tee sulitettuun päähän nokki (lovi jousen jännettä varten puunsyiden suuntaisesti. Ota huomioon kuitenkin kukkosulan asento). Älä käytä erillistä nokkia. Hyvä sulitus on erittäin tärkeä, sillä se parantaa nuolen lento-ominaisuuksia ja siten estää tuulessa liitelemistä. Jos et tiedä miten nuoli sulitetaan, osta joko valmiita nuolia tai pyydä asian osaavaa kaveria opettamaan - tässä artikkelissa ei käsitellä sulitusta tämän enempää.

Tässä valmistusohjeessa käytetään puuvartisia nuolia, joiden varsimateriaaliksi suosittelen seetriä. Seetri on joustavaa, eikä se siten sälöydy yhtä helposti kuin kovat suomalaiset puulajit. Mikäli käytät jotain muuta puuta varsimateriaalina, kokeile sen katkeaminen testipalalla. Jos materiaali katkeaa sälöytyen tikuille, niin se ei kelpaa larp-nuolen varreksi. Käyttäessäsi materiaalina muuta kuin seetripuuta, varaa siitä testipala mukaasi myös peliin, jotta pelinjohtaja voi todeta materiaalin kelpoisuuden.

Nuolen muotoilu vaikuttaa olennaisesti sen lento-ominaisuuksiin. Ihanteellinen nuolen kärki on hieman venytetyn pisaran muotoinen - aerodynaamisesti hyvä. Huonosti valmistettu nuoli ottaa pahasti tuuleen ja on epätarkka ampua jo viidenkin metrin matkalla, kun taas hyvin muotoiltu pisaranuoli saattaa olla tyynellä säällä tarkka jopa muutamiin kymmeniin metreihin asti.


Valmistus:

Tässä ohjeessa käytetty työvaihejärjestys on tehty valmiiksi tai etukäteen sulitetuille nuolille. Jos sulitat nuolet muussa vaiheessa, niin voit muuttaa työjärjestystä. Keskustele aiheesta ensin osaavan kaverin tai pelinjohdon kanssa, mikäli et ole varma termeistä/materiaaleista tai olet tekemässä larppinuolia ensimmäistä kertaa.

Vertaa ohjeita työvaiheiden aikana oheisiin kuviin. Jos lopputulos ei vastaa kuvia, olet tehnyt jonkin virheen.

Muista antaa liimausten kuivua hyvin työvaiheiden välissä!


Vaihe 1. Päällystä nuolen varsi lasikuituteipillä. Jätä nuolen varren kärjestä hieman paljaaksi, jotta saat tehtyä kärkibluntin ja liimattua solumuovikartion. Teipin tarkoitus on estää varren sälöytyminen, vaikka sen päälle esim. astuttaisiin taistelun tuoksinnassa. Vaikka nuoli menisikin poikki, se ei muodosta yhtä todennäköisesti teräviä tikkuja.

Vaihe 2. Tee solumuovitangosta noin 5-7 cm pitkä kartio ja lävistä se nuolen varrella niin, että kartion paksu pää on nuolen pään tasalla. Kartio on helppo puhkaista esim. ruuvimeisselillä ennen nuolen tunkemista sen läpi. Leikkaa tila tulevalle blunttipalalle. Kun olet lävistänyt kartion, vedä sitä varressa kohti sulitusta.

Vaihe 3. Tee nuolen rungon päähän puinen "bluntti" (jää lopuksi kärkirakenteen sisään). Bluntin tarkoitus on laajentaa rungon törmäyspään pinta-alaa ja estää runkoa tulemasta läpi kärkirakenteen nahkakerroksesta.

Bluntin valmistaminen: Sahaa noin 3 cm pituinen pätkä puurimasta. Riman paksuuden tulee olla noin 3x nuolen rungon paksuus (1 cm runko = 3 cm bluntti). Poraa blunttipätkän toisesta päästä noin puoleenväliin blunttia ulottuva, nuolen rungon mentävä kolo. Kolon tulisi olla istuva (mikäli se on liian tiukka, vaarana on bluntin halkeaminen ? jos taas on liian löysä, nuolen kärkirakenne ei välttämättä pysy koossa). Tasoita hiomapaperilla blunttipalasta mahdolliset epätasaisuudet ja liimaa blunttipala nuolen rungon kärkeen huolellisesti. Laita liima blunttipalan koloon, niin et jätä rakenteen sisään ilmataskua.

Vaihe 4. Levitä liimaa nuolen varren kärkiosan ja bluntin päälle ja vedä vaiheen (2) kartio sitten liiman päälle. Solumuovikartio tulee blunttikärjen tasalle. Kartion tarkoitus on paksuntaa nuolen kärki vähintään 5 cm paksuiseksi (eli niin paksuksi, että se silmään osuessaan pysähtyy silmän ympärillä oleviin luihin).
Älä koskaan valmista nuolta, jonka kärkirakenteen halkaisija on alle 5 cm.

Vaihe 5. Leikkaa nahasta ympyrän muotoinen kappale ja liimaa se kiinni kartion päähän niin, että se peittää nuolen blunttikärjen alleen. Karhenna nahkaa hiekkapaperilla ennen liimaamista. Nahan tarkoitus on estää nuolen vartta liikkumasta nuolen osuttua johonkin sekä yleisesti vahvistaa kärjen rakennetta. Nahan tulee ehdottomasti olla todella paksua, esim. satula-, vyö- tai parkkinahkaa. Vaikkapa vanhasta nahkatakista leikattu pala ei ole tarpeeksi jämäkkää, eikä siten sovellu tähän tarkoitukseen.

Vaihe 6. Leikkaa solumuovista 1-2 cm paksuinen pyöreä kappale ja liimaa se nahan päälle. Tämä kappale joustaa kun superlon (ks. vaihe 7) ei enää jousta. Tässä voidaan myös varauksella käyttää palaa solumuovitangosta, jos tanko ei ole liian pehmeää tai kovaa.

Vaihe 7. Muotoile kimmoisasta uudesta superlonista (vanhat patjat yms. joustavat liikaa) puolipallomainen kappale, jonka pituus pallon pyöreästä 'huipusta' pohjaan mitattuna on vähintään 5 cm ja pohjan halkaisija vähintään 5 cm. Liimaa tämä kappale solumuoviin kiinni. Tämän kappaleen on tarkoitus joustaa ensimmäisenä, kun nuoli osuu vastustajaan.

Vaihe 8. Nuolen kärkirakenteen voi päällystää, mutta se ei välttämättä ole tarpeen. Päällystämisen voi tehdä ilmastointiteipillä tai kumilateksilla. Jos kärkirakenne on tarpeeksi kimmoisa ollakseen turvallinen eikä satu osuessaan, voi päällysteen jättää pois. Tähän vaikuttavat käytetyt materiaalit sekä kärjen koko. Jos olet tehnyt nuolenkärjen rakenteen minimimittoja noudattaen, voi päällystäminen olla tarpeen.

Kärkirakenteen päällystäminen: Helpoin materiaali päällystämiseen on ilmastointiteippi. Teippaa kärki huolellisesti niin, ettei teippiin jää reunoja, jotka raapisivat ihoa osuessaan. Teippiä ei saa olla paljoa kerroksittain, muuten kärjestä tulee kova. Kumilateksilla päällystämiseen pätevät samat säännöt. Kärjen päällysteeseen voi/kannattaa tehdä pieniä ilmareikiä sivuille, jotta rakenne toimii ilmanpainejousen tavoin osuessaan.

Vaihe 9. Nuolen peräpäähän (nokkiin) tehdään solumuovista ja ilmastointiteipistä (myös kankainen eristysteippi käy tähän) pieni pehmuste. Tämän tarkoitus on suojata, mikäli nuoli sattuu ponnahtamaan taaksepäin osuttuaan johonkin. Leikkaa solumuovista noin 1 cm paksu kartionmallinen pala, joka on 4-5 cm pitkä ja noin 3 cm leveä. Veistä palan ohuempaa päätä hieman ja päällystä se ohuesti teipillä. Kiinnitä pala nuolen perään (nokin sivuun) teipillä, niin että noin 2 cm pehmustetta tulee perän yli. Kiinnitys tehdään parilla erillisellä teippikierroksella, niin että yksi kierros tulee nokin jännehahlon etupuolelle ja yksi kierros nokin hahlon kohdalle sisäpuolelle.


TADAH! Valmista tuli - ja ellei tullut tai jokin meni pieleen, yritä sitkeästi uudelleen. Harva onnistuu valmistamaan hyvää tai erinomaista nuolta ensiyrittämällä. Superlonin muotoilu, kärkirakenteen päällystäminen sekä erilaisten palojen yhteensovittaminen vaatii yleensä harjoittelua. Muista myös, että neuvoa saa ja kannattaa kysyä, varsinkin jos jokin kohta tuntuu tökkivän kerta toisensa jälkeen yrittämisestä huolimatta.


May your arrow fly straight and your aim be true!

Janne Vuonnelsalo
Rajakatseen Jousi- ja Nuoliosasto

KUVAT

Kuva valmiista kärjestä

Kuva valmiista kärjestä


Nokkisuoja

Nokkisuoja


Nuolen kärki rakenne

Nuolen kärki rakenne