Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Rajakatse 89


Syksyisenä iltana taverna Vanhalla Piparilla oli melko rauhallista. Syyskausi oli alkanut joten samalla Mahtivuoren ja Nohvatovin keskinäinen sopimus pakolaisten palauttamisesta oli päättynyt. Pakolaisia ei kuitenkaan syksyllä enää näkynyt. Kaipa tilanne Vardakovissa ja Nohvatovin Bokeassa oli jo rauhoittunut.

Paikalla liikuskeli kauppiaita, jotka tekivät joitain kauppoja keskenään. Myllärin rouva Hilkka Puronkohina kaupitteli leivoksia ja omenoita "hyväntekeväisyyteen", mitä se tarkalleen ottaen sitten tarkoittikin. Melinan sisarille ne rahat ilmeisesti menivät. Hilkka kuuluu itsekin Melinan sisariin.

Paikalla liikuskeli myös outo mies, joka kertoi olevansa työtön näyttelijä. Oli kuulemma esittänyt itseään Vardakovin ruhtinas Mikaelia. "Vilkuttelin ihmisille parvekkeelta tai vaunuista ja esitin, että kaikki on hyvin." Tällä oli kai yritetty hämätä ihmisiä, kun kapinalliset olivat kaapanneet ruhtinaan. Pappi Aoru vahvisti muukalaisen oudon väitteen. Kaikenlaista sitä Nohvatovissa tehdäänkin.

Sotavelho Armas Jaama saapui tavernalle. Linnakkeen adjutantti Alarik luki Jaaman toimittaman Vardakovin ruhtinas Vetamon laatiman julistuksen. Julistuksessa vannottiin uskollisuutta Novatovin kuninkaalle Anselmi II:lle. Samalla julistettiin seitsemän etsintäkuulutusta: kauppias Simon Falk, salaliittolainen ja murhamies; Anthony Friberg, Bokean kapinakomentajan adjutantti; Arran Lagerkvist, Vardakovin kaupungin kapinasolun jäsen; Martin Hammarberg, moninkertainen murhamies ja salaliittolainen; Austin Sköld, Sacran kapinallisarmeijan aliupseeri; Eric Vagemor, edesmenneen paroni Vagemorin veli; Jason Östberg, Vagemorin asemiesten aliupseeri. Etsintäkuulutetuista luvattiin maksaa palkkio elävinä ja puolikas palkkio kuolleena. Tosin palkkion summaa ei kerrottu.

Julistuksen lukemisen jälkeen Alarikiltä kyseltiin, että oliko tuo etsintäkuulutus siis voimassa myös Mahtivuoren puolella? Saako täällä siis tappaa yhden Nohvatovin maakunnan etsintäkuuluttamia ihmisiä? Alarik tyytyi sanomaan, että julistuksen lukemisella oli komentaja Hannu Mäntyhovin lupa. Alarik lupasi silti selvittää asiaa vielä tarkemmin. Oli se luvallista tai ei, niin palkkionmetsästäjät lähtevät varmasti liikkeelle.

Loppuilta sujui sitten rauhallisesti ja väki lähti vähin erin koteihinsa.