Rajawiki

Rajakatse 95


Syyskausi oli alkanut Rajakatseessa. Päivä oli tosin syyskaudelle harvinaisen lämmin.

Tavernalla oli monenlaista kulkijaa. Kauppiaita oli liikkeellä paljon, varsinkin mahtivuorelaisia kauppiaita. Nohvatovin puolelta paikalla oli Dapivin kauppahuoneen väkeä. Mahtivuoren kauppiaita kismitti kaikkia linnakkeen voudin määräys, että linnake ei enää tarjonnut yösijaa eikä tilapäistä varastotilaa. Tämä päätös oli tehty jo alkukesästä, mutta eipä tieto ollut kulkeutunut läheskään kaikkien korviin. Joutuivatpa kauppiaat tiedustelemaan yösijaa paikallisilta isänniltä. Kannattaisikohan jonkun rakentaa ihan isompi majatalo tänne Rajakatseeseen?

Nuotiokatoksesta kuului pamahdus ja savua. Nuotiokatokseen ilmestyi vihreä meloni, joka oli täynnä kirjoitusta. Deinosanin jäsen Hellevi kertoi, että kirjoitus oli Zharin mestarien velhotar Lotuksen viesti. Lotus kertoi olevan nyt "toisella puolella" ja että "portti toiselle puolelle" oli mennyt kiinni. Tarkoittiko tämä, että velhotar Lotuksesta oli vihdoin päästy eroon? Sitä moni ainakin toivoi. Lotusta ei tosiaan tainnut jäädä Rajakatseessa muut kaipaamaan, paitsi Hellevi. Jalokivikiltojen välistä myötätuntoa varmaan.

Tavernan lähistöltä löytyi haavoittunut mies. Paikalla oli useampikin parantaja ja useampi pappi, joten kaipa hänet kuntoon hoidettiin. Mies puheli vähän sekavia, mutta se on melko tavallista haavoittuneiden tapauksessa. Ilmeisesti hän sitten vaan jatkoi matkaansa jonnekin.

Linnakkeen vouti Rufus Kraakku saapui tavernalle. Uskomatonta, että hän oli selvinnyt ilmeisesti ilman pysyviä vammoja siitä keskikesän murhayrityksestä, tai oikeastaan useammasta murhayrityksestä. vouti piti pitkän puheen, missä hän muunmuassa kiitti paikallisia siitä, että keskikesän murhaa yrittäneet saatiin surmattua, sitä yhtä pakoon päässyttä lukuun ottamatta. Vouti teki ilmoituksen, että talonpojilla ei ollut enää lupaa pitää hallussaan suurta määrää rahaa. Kuinhan suuri määrä sitten on suuri? Rahakätköjä ei sallittaisi. Löydetyt rahakätköt saa pitää, kunhan saan ilmoittaa niistä linnakkeelle ja maksaa neljänneksen veroa. Onko Rajakatseen seudulla todella näin paljon rahan kätkijöitä? Lisäksi vouti ilmoitti, että verot talonpojilta halutaan tarvikkeina, eikä rahana. Viljan ja juuresten kohdalla vero-osuuden ottaminen on helppoa, mutta mitä muuta omaisuutta sitten aiotaan verottaa ja miten? Lisäksi ilmoitettiin, että uusista rakennuksista saisi verohelpotuksia. Mikä ajatus tässä nyt on? Jospa vaikka rakennettaisiin niitä majoitusaittoja kulkijoille?

Kaikenlaista se vouti siis taas keksikin. Kempura alkoi heti suunnitella useita ylimääräisiä rakennuksia. "Kunhan nyt ensin saadaan selville, mikä on voudin mielestä rakennus. Huusseja voisi erimerkiksi rakentaa monta lisää!"

Taiteilija Maltti Muste, se huijari joka aiemmin väitti olevansa murhattu Valtteri Värisormi, oli palannut vuosien jälkeen Rajakatseeseen. Taiteilija teki kuitenkin hyvää työtä laatiessaan silminnäkijöiden puheiden perusteella kuvallisen etsintäkuulutuksen siitä keskikesällä ainoasta pakoon päässeestä murhaa yrittäneestä salaliittolaisesta, eli naisesta joka tunnettiin nimellä Liekki. 500 kuparia kuolleena hänestä luvataan. Mahtaa kiinnostaa palkkionmetsästäjiä. Ainakin tavernan sisälle naulattiin yksi etsintäkuulutus, mikä ei tainnut oikein miellyttää Kempuraa.

Pappi Nevin oli myös saapunut muiden mukana tavernalle. Häntä taisi kiinnostaa enemmän sienet, kuin muut paikalliset asiat. Paikalliset papit Sirja ja Serpent olivat toki myös paikalla. Sirja hoiti Melinan sisarten asioita, minkä nyt Kendalin kanssa kaulailemiselta ehti. Serpent oli oma rauhallinen itsensä.

Alkuillasta yksi nainen, kuulemma joku eränkävijä Sofi tai jotain, otettiin kiinni keskusteluita varten. ?Ei ole vangittu, mutta jos ei halua keskustella, niin äkkiä vangitaan kyllä?, sotilaat mutisivat. Sofi oli levitellyt joitain kuninkaan vastaisia lappuja. Melkomoista.

Illemmalla tavernaa lähestyi paidaton mies, joka mesosi olevansa suuri kapinajohaja. Kyseessä oli se sama haavoittunut, joka oli saanut aiemmin hoitoa haavoihinsa. Miehen vatsaan oli piirretty pääkallo. Eikös tuollaisen piirustukset ole niitä kaaoslähteen tyyppien juttuja? Palkkamiekat ottivat miehen kiinni Nohvatovin lähettilään pappi Jojopanin palkkaamina. Jojopanin mukaan huutelija toden totta oli Vardakovin kapinajohtaja Rubert Korppi. Papisto arveli miehen nautiskelleen liikaa kipuyrttejä, minkä vuoksi hän ei oikein ymmärtänyt pitää pienempää suuta. Rubert vietiin sitten Weldoonin linnakkeelle.

Illan pimeydessä väki sitten hajautui omille teilleen.