Kirjaudu rajakatsetunnuksella

Rajakatse LXXII


Syksyllä Vanhalle Piparille saapui väkeä viettämään mukavaa iltaa sadonkorjuun ollessa päättynyt.

Kauppias Vilho oli avanut kauppahuoneensa Rajakatseen alueella, mikä ilmeisesti oli houkutellut paikalle runsaastikin kauppiaite niin Mahtivuoren kuin Nohvatovinkin puolelta. Kauppiaat viettivät paljonkin aikaa keskenään, varmaankin ilmeisesti kauppoja tehden, kuinkas muuten.

Kauppiaitten lisäksi paikalla pyöri tarkastajien tarkastaja Versten toverinsa Katla Kalaton kanssa. Kenellekään ei tosin oikein selvinnyt, että mitä nämä tarkastajat oikeastaan halusivat. Se nyt taitaa tosin olla Verstenin kohdalla enenmmän sääntö kuin poikkeus.

Kauppias Elena Dapivi esitti kauppaneuvotteluiden jälkeen huolensa kaikille, että taivaalta on kadonnut tähti. Tavernassa pohdittiin syysiltana asiaa, mutta eipä siitä saatu kuin vitsejä aikaiseksi. "Varastettu varmaan, paljonkohan uusi maksaisi?"

Kirjansitoja Tupru Eepos selvisi, ainakin omien sanojensa mukaan, yksin hyökkäyksestä, kun kaksi ryöväriä kävivät hänen kimppuunsa hänen ollessaan matkalla tavernalle. Kaksi tuntematonta ruumista löytyikin ja kyllä ne ihan ryöväreiltä näyttivät. Vartijat ja linnakkeen seriffi uskoivat Tuprua, koska ei oikein ollut syytä olla uskomattakaan. Aika kova taistelija tuo Tupru niin kuin kirjakauppiaaksi.

Joku nuori rosvo puolestaan sai päähänsä yrittää yksikseen ryöstää tavernan kassan samalla kun taverna oli täysi. Ei oikein onnistunut, kuten arvata muut saattoivat. Rosvo nappasi sitten itsensä Kempuran panttivangikseen ja vaati saada kassan ja vapaan poistumisen paikalta. Ei nyt ole ihan selvää, mitä tapahtui, mutta rosvo sai nuolen selkäänsä, varmaan ikkunasta ammuttuna, ja Kempura selvisi tilanteesta säikähdyksellä. Ryöstäjäkin selvisi hengissä ja hänet vietiin sitten linnakkeelle.

Vielä saman päivän iltana tavernalle saapui myös tuntematon seurue, joka piti melkoista mekkalaa. Rauhattoman päivän päätteeksi mekkalaa ei kauaa kuunneltu, vaan seurue sai paikalliset niskaansa ja pian heidät kaikki retuuttettiin, osa tajuissaan osa tajuttomana, linnakkeelle.

Ilta päättyi varsin kireissä tunnelmissa.