Rajawiki

Paltamon


Mallinetta (henkilö) ei löydyGalleria 2015


Paltamon kävi rajakatseessa

Paltamon kävi rajakatseessa


Talvella (vuosi 463-464) vanha Derecasin ylipappi kuoli 93 vuoden iässä Suomurajassa temppelissä. Tilalle nousi 42-vuotias, nyt 62 vuotias Paltamon-niminen pappi. Paltamon on myös vanhan ylipapin poika. Aloituspuheessaan hän haukkui isänsä mitään aikaan saamattomaksi vanhaksi mieheksi, jonka oli jo aikakin väistyä. Hyvin jyrkästi hän tuomitsi vanhojen jumalien palvojat, shamaanit sekä myöskin Iiviin vielä uskovat.

Paltamon oli siis Derecas-papiston entinen ylipappi, joka vallassa ollessaan vaikutti Suomurajan kaupungista käsin. Paltamon ryhtyi papiston johtoon noustuaan kovin keinoin muuttamaan papistoa ja sen toimintatapoja mieleisikseen. Paltamon otti mm. käyttöön uusia maksuja, jotka kansan suussa saivat nimen Derecas-vero. Paltamon myös ryhtyi suitsemaan harhaoppeja ja näiden seuraajia kovin ottein, lähettäen aseistautuneita ryhmiä eri puolille Mahtivuoren valtakuntaa oikeaa oppia vakiinnuttamaan. Osin samaan tapaan oli toimittu Paltamonin valtaannousua edeltävinä vuosina, mutta Paltamonin kaudella toimintaa laajennettiin. Näitä Paltamonille lojaaleja joukkoja kutsuttiin kansan suussa yleisesti "pamppukaarteiksi", koska ryhmien jäsenet näyttivät nauttivan työstään, joka oli usein oikean uskon pamputtamista maalaisiin.

Pohjoinen papisto sai kesällä 465 näistä toimista tarpeekseen ja nousi kapinaan Paltamonia vastaan, pappi Melinan aloitteesta. Tämä kapinahanke sai Paltamonin raivoihinsa ja hän alkoi koota sotajoukkoja kapinan lopettamiseksi. Vuonna 467 Paltamon lähetti kokoamansa joukot pohjoiseen, Vuoriniityn maakuntaan ja kapinan lyöminen näytti ensin onnistuvan. Retki kuitenkin epäonnistui täysin useista syistä johtuen, ja myös Suomurajassa tilanne kehittyi Paltamonille epäsuotuisaan suuntaan. Peläten oman henkensä olevan uhattuna Paltamon lähti loppukesästä 467 oma-aloitteisesti maanpakoon. Paltamon on yhä edelleen maanpaossa, eikä hänen olinpaikkansa ole yleisessä tiedossa. Paltamonilla on myös sisar Adela, joka on häntä nuorempi.

Keväällä 474 Paltamon palasi alaisineen takaisin Mahtivuoreen. Paltamon koetti nousta Olyihin, mutta tuohon kaupunkiin häntä ei laskettu. Sitä vastoin Paltamon asettui Rantatörmän kylän läheiselle varustukselle, jossa on nykyisin satamapaikka. Paltamonin alaisia kerrotaan kuljeskelevan ympäri Mahtivuorta, ja heillä tähän oikeus onkin, onhan Paltamon edelleen nimellisesti ylipappina.


Rajakatse maailman pelihahmo